با ادامه تنشهای میان روسیه و غرب بر سر بحران اوکراین و آغاز رزمایش مشترک روسیه و بلاروس، کشورهای غربی و ناتو این اقدام روسیه را بیانگر خطرناکترین برهه در در همین راستا ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو پنجشنبه 10 فوریه تاکید کرد که استقرار نیروهای روسیه در بلاروس به عنوان بخشی از رزمایشهای نظامی مشترک در مرز اوکراین، نشاندهنده «برهه خطرناکی» برای امنیت اروپا است.
استولتنبرگ در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، گفت: «ما از نزدیک استقرار قوای روسیه در بلاروس را دنبال میکنیم که گستردهترین استقرار نیرو از زمان پایان جنگ سرد بوده و برهه خطرناکی برای امنیت اروپا به شمار میآید.»
استولتنبرگ و جانسون گفتند که ناتو در حال اعزام شمار بیشتری نیرو به کشورهای اروپای شرقی عضو ناتو مانند لهستان و رومانی است و عملکرد روسیه، این روند را متوقف نخواهد کرد. استولتنبرگ ضمن تشکر از جانسون برای ارسال نیروهای کمکی به لهستان، گفت: «تجدید تجاوز روسیه منجر به حضور بیشتر ناتو خواهد شد و نه برعکس.»
این دو مقام بهرغم اعلام اینکه ناتو آماده مذاکره با روسیه در مورد کاهش تنش و کنترل تسلیحات است، در عین حال هشدار دادند که ناتو از سیاست خود مبنی بر اجازه دادن به کشورهای جدید برای پیوستن به آن، عقبنشینی نخواهد کرد. headtopics.com
ناتو: استقرار نظامی روسیه در بلاروس خطری جدی علیه امنیت اروپا است. العربيه_فارسى
روسیه اهمیتی نمیدهد.
امنیت قاره اروپا تلقی کرده و بنا بر ارزیابی ناتو، این رزمایش بزرگترین اعزام نیروهای نظامی روسیه به بلاروس در دوران پس از جنگ سرد محسوب میشود.
در همین راستا ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو پنجشنبه 10 فوریه تاکید کرد که استقرار نیروهای روسیه در بلاروس به عنوان بخشی از رزمایشهای نظامی مشترک در مرز اوکراین، نشاندهنده «برهه خطرناکی» برای امنیت اروپا است.استولتنبرگ در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، گفت: «ما از نزدیک استقرار قوای روسیه در بلاروس را دنبال میکنیم که گستردهترین استقرار نیرو از زمان پایان جنگ سرد بوده و برهه خطرناکی برای امنیت اروپا به شمار میآید.»
استولتنبرگ و جانسون گفتند که ناتو در حال اعزام شمار بیشتری نیرو به کشورهای اروپای شرقی عضو ناتو مانند لهستان و رومانی است و عملکرد روسیه، این روند را متوقف نخواهد کرد.
استولتنبرگ ضمن تشکر از جانسون برای ارسال نیروهای کمکی به لهستان، گفت: «تجدید تجاوز روسیه منجر به حضور بیشتر ناتو خواهد شد و نه برعکس.»
این دو مقام بهرغم اعلام اینکه ناتو آماده مذاکره با روسیه در مورد کاهش تنش و کنترل تسلیحات است، در عین حال هشدار دادند که ناتو از سیاست خود مبنی بر اجازه دادن به کشورهای جدید برای پیوستن به آن، عقبنشینی نخواهد کرد.
جانسون نیز به نوبه خود گفت: «هنگامی که دیوار برلین فروریخت، مردم اروپا به وضوح خواستند که آزادی و امنیت آنها به شکلی تنگاتنگ به هم مرتبط باشد.»
نخستوزیر بریتانیا افزود: «ما باید در برابر هرگونه بازگشت به دورهای که شمار معدودی از قدرتهای بزرگ به جای ملتها سرنوشت آنها را تعیین میکردند، مقاومت کرده و با آن مخالفت کنیم.»
او در ادامه با اشاره به «استقرار شمار زیادی از گردان تاکتیکی بالغ بر 70 گردان یا بیشتر در مرزهای اوکراین»، افزود: «این احتمالا خطرناکترین برهه در چارچوب بزرگترین بحران امنیتی است که اروپا طی دههها با آن مواجه شده است.»از سویی سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز پنجشنبه تاکید کرد که هشدارها و تهدیدهای غرب علیه روسیه، باعث کاهش تنش بر سر اوکراین نخواهد شد.
او در ابتدای دیدار با لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا در مسکو، گفت: «هشدارها و تهدیدها، هیچ نتیجهای در بر نخواهد داشت. بسیاری از همکاران غربی ما علاقه زیادی به این شیوه تعامل دارند.»
لاوروف، اروپاییها و آمریکاییها را به استفاده از رویکردی غیردیپلماتیک و مبتنی بر تهدید و اولتیماتوم متهم کرد.
لاوروف در عین حال اما دیدار خود با تراس، اولین وزیر خارجه بریتانیا که از سال 2017 به روسیه سفر میکند را «بیسابقه» توصیف کرد.او با بیان اینکه اگر بریتانیا خواهان بهبود روابط با مسکو باشد، «ما هم قطعا همین کار را خواهیم کرد»، افزود:«روابط دوجانبه به پایینترین سطح خود در سالهای اخیر رسیده است.»
تراس نیز به نوبه خود تاکید کرد که بریتانیا نمیتواند استقرار نیروهای روسیه در مرزهای اوکراین و همچنین «تلاش برای تضعیف استقلال اوکراین» را نادیده بگیرد.
او گفت: «یک مسیر جایگزین وجود دارد، مسیری دیپلماتیک که از درگیری و خونریزی جلوگیری میکند. من اینجا هستم تا روسیه را به دنبال کردن این مسیر ترغیب کنم».
وزیر خارجه بریتانیا همچنین تاکید کرد که روسیه باید دهها هزار سرباز خود را از مرز با اوکراین خارج کند تا تنش میان مسکو و غرب کاهش یابد.
تراس در یک کنفرانس مطبوعاتی با لاوروف در مسکو گفت: «ما باید شاهد جابجایی سربازان و تجهیزات مستقر در مرز اوکراین باشیم چرا که هماکنون اوضاع بسیار تهدیدکننده است.»
این در حالی است که به گفته الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، نیروهای مسلح این کشور از دهم تا بیستم فوریه رزمایشی برگزار میکنند که در آن از سلاحهایی همچون پهپادهای رزمی و موشکهای ضدتانک استفاده خواهند کرد.
شایان ذکر است که روسیه چند هفته پیش اعلام کرد، در ماههای ژانویه و فوریه، نیروی دریاییاش رزمایشی گسترده را با شرکت تمامی ناوگانهای این کشور در فاصله اقیانوس آرام تا اقیانوس اطلس برگزار خواهد کرد.