Fmtnews, Viruswuhan

Fmtnews, Viruswuhan

Petisyen gesa halang warga China masuk ke Malaysia dilancar

Petisyen yang dimulakan semalam menggesa kerajaan mengutamakan kesihatan rakyat Malaysia.

26.1.2020

Petisyen yang dimulakan semalam menggesa kerajaan mengutamakan kesihatan rakyat Malaysia. FMTNews VirusWuhan

Petisyen yang dimulakan semalam menggesa kerajaan mengutamakan kesihatan rakyat Malaysia.

By - January 26, 2020 1:04 PM Petisyen menggesa kerajaan menyekat kemasukan warga China di change.org mendapat lebih 190000 tandatangan setakat pagi ini. PETALING JAYA: Satu petisyen dimulakan di change.org bagi mendesak Putrajaya menyekat warga China daripada memasuki Malaysia berikutan penularan wabak koronavirus yang mengorbankan 56 orang di negara itu setakat ini. Petisyen itu yang dimulakan semalam oleh individu bernama Muhammad Zaid Yusran Mohd Zaid memperoleh lebih 190,000 tandatangan setakat pukul 11.50 pagi ini. Petisyen itu menggesa kerajaan mengutamakan kesihatan rakyat Malaysia. “Jangan tunggu sehingga ada kematian dalam kalangan rakyat Malaysia dan setelah itu barulah kerajaan mahu mengambil langkah pencegahan,” kata petisyen tersebut. Malam tadi, Kementerian Kesihatan mengesahkan kes ke-4 jangkitan virus menyerupai SARS itu di negara ini. Kesemua 4 mangsa adalah warga China dan dilaporkan berada dalam keadaan stabil. Sehingga kini lebih 1,400 orang disahkan dijangkiti virus berkenaan dan kebanyakannya di China. Semalam, pihak berkuasa Filipina dilaporkan menghantar pulang kira-kira 500 pelancong dari Wuhan berikutan kebimbangan berhubung virus tersebut. Penasihat media dan komunikasi Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad, A Kdir Jasin juga menggesa kerajaan mengambil langkah sama. “Tiada pelawat dari tanah besar (China) sehingga penyakit ini terkawal. China perlu menanggung akibat tabiat makannya yang pelik,” katanya di Facebook. Mahathir bagaimanapun berkata semalam, kerajaan tidak merancang untuk menghalang kemasukan pelancong dari China walaupun mereka akan diperiksa rapi apabila tiba ke negara ini. Subscribe to our newsletter and get news delivered to your mailbox. Read more: Free Malaysia Today

Petisyen yg tepat dn sangat prnting demi kesejahteraan rakyat malaysia.. Petisyen ni disokong sgt2 demi kesejahteraan rakyat.. jgn ikut pemimpin yg tk cerdik Buatlah petisyen banyak mana Kerajaan tak akan peduli apasal banyak macai back up org china ni ? moyang korang ke ? Tourism not at the expense of National Health Safety..

Jz check each 1 vigorously inside d vessel itself b4 alowed 2 step into airport. When 1 is suspect, d entire group from d same vessel must b quarantined & not allowed in. Reaksi klasik rasis - bila ada krisis atau masalah, cari alasan untuk menuduh golongan atau kaum tertentu. Macam mana nak maju macam ni, babi-babi tanah melayu?

Cybertrooper dap nak orang support agenda mereka. Nak support rakyat negara cina lebih dari rakyat sendiri. Baca comment Cybertrooper di bawah if the outbreak is affecting whole world, are you going to suggest we close all border line and airport? stupid suggestion. This ban is not meant forever la...just until the situation is under control...

Koronavirus: Sabah teliti keperluan bekal petugas alat pencegahan di pintu masukSetakat ini, 4 warga China yang memasuki Malaysia dari Singapura disahkan positif 2019 novel koronavirus. FMTnews Sabah

Check the economic contribution of tourist arrival. Think twice. Many people will loose their job. Obviously there must be a better solution rather than what some of this ignorant political driven goons hv in mind. There goes VMY sementara saya sokong usul petisyen melarang kemasukan warga Komunis China saya tidak setuju dgn budi bahasa kasar yang akan menjejaskan imej negara.

Satu langkah bodoh. Kalau sekat pelancong drpda Wuhan, itu memadai. Putuskan semua adalah langkah manusia2 beremosi. Yg penting, kita ada mechanisme dan SOP efektif utk menangani isu ini. KKM memang ada SOP efektif. Kenapa tak petisyen terus supaya berhenti dagang dgn China, kan itu baik utk sesetengah manusia beremosi bodoh...

KP kesihatan nafi berita koronavirus dikesan di IpohCerita kononnya pelajar dari Wuhan yang kembali ke Malaysia dan masuk wad di Hospital Raja Permaisuri Bainun kerana positif 2019-nCoV adalah tidak benar. FMTNews HospitalRajaPermaisuriBainun Tangkap yg sebar berita fitnah Jangan lah sebarkan berita palsu. Sama2 mohon Tuhan yang Maha Kuasa menghukum mereka yg suka menipu

Angka korban koronavirus di China meningkat 41 orangWuhan dan 13 bandar raya lain di wilayah tersebut dikenakan sekatan keluar-masuk dalam usaha mengawal virus pernafasan berbahaya yang tersebar ke seluruh China dan beberapa negara lain. FMTNews China

Aliran trafik di beberapa lebuh raya utama perlahan malam ini | The Malaysian InsightPlus Malaysia Berhad berkata trafik perlahan dari Tapah ke Gopeng dan Bidor ke Tapah.

Elak berkunjung ke Chinaputrajaya Rakyat Malaysia dinasihatkan menangguh perjalanan ke China berikutan wabak koronavirus kecuali atas urusan penting yang tidak boleh dielakkan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad. Menteri pasola Kita jangan ke sana, mereka boleh ke sini. depa lari mai sini...

3 kes koronavirus di Malaysia, kata menteri kesihatan | The Malaysian InsightTiga warga China itu kini dirawat di Hospital Sungai Buloh dan dalam keadaan stabil. jngn ada rakyat Malaysia pulak jd mangsa!



Zuraida says still supports Dr M despite PAS, Umno’s reversals | Malay Mail

Rakyat perlu tentukan masa depan negara, bukan elit politik, kata Tok Mat

Umno sec-gen says BN no longer supports Dr M, now wants fresh polls | Malay Mail

Patriot against snap elections, says Umno must not be allowed to rule again | Malay Mail

Team Azmin distributes SD to cement support for Dr M, not form new govt, says ex-PKR leader

Azmin, followers claim trying to save Dr M from becoming ‘lame duck’ PM | Malay Mail

We'll keep fighting for Sarawak's rights, says Baru

Write Comment

Thank you for your comment.
Please try again later.

Latest News

News

26 January 2020, Sunday News

Previous news

Pompeo accuses radio reporter of ‘shameful’ lying after testy interview | Malay Mail

Next news

Kerajaan mahu hantar usahawan berminat belajar ke Jepun, kata Mahathir
Palace treats media to Pahang dish of patin tempoyak for lunch | Malay Mail Azmin's bloc to join Bersatu, says source Calon PM daripada PKR - Saifuddin DAP sokong Anwar jadi PM baru, kata laporan Ex-Selangor PAS youth leader to pay RM80,000 to Teresa Kok for calling her 'anti-Islam' Branded as rogues, Azmin’s faction now pushes for national reconciliation | Malay Mail All Pakatan MPs back Anwar as PM, sources say (updated) Kumpulan Azmin ikrar sokong Tun M Graduan UM didakwa Xiaomi Malaysia hands out free power banks to media in front of Istana Negara | Malay Mail Ex-PKR MPs: We support national reconciliation Media terus mendapat perhatian dengan pelbagai bantuan di depan Istana Negara
Zuraida says still supports Dr M despite PAS, Umno’s reversals | Malay Mail Rakyat perlu tentukan masa depan negara, bukan elit politik, kata Tok Mat Umno sec-gen says BN no longer supports Dr M, now wants fresh polls | Malay Mail Patriot against snap elections, says Umno must not be allowed to rule again | Malay Mail Team Azmin distributes SD to cement support for Dr M, not form new govt, says ex-PKR leader Azmin, followers claim trying to save Dr M from becoming ‘lame duck’ PM | Malay Mail We'll keep fighting for Sarawak's rights, says Baru Azmin's group says the traitors are those pressuring Dr M Kit Siang: Pakatan must be saved as it is the only political group committed to reforming Malaysia | Malay Mail Tiada pilihan raya umum baru, kata Patriot In Azmin’s camp, Baru Bian says vindicated after Dr M detractors’ U-turn | Malay Mail 5 party leaders meet ahead of audiences with Agong