Putrajaya, 'Tangguh Perjalanan', 'Koronavirus'

Putrajaya, 'Tangguh Perjalanan'

Elak berkunjung ke China

RAKYAT Malaysia dinasihatkan menangguh perjalanan ke China berikutan wabak koronavirus kecuali atas urusan penting yang tidak boleh dielakkan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

25.1.2020

putrajaya Rakyat Malaysia dinasihatkan menangguh perjalanan ke China berikutan wabak koronavirus kecuali atas urusan penting yang tidak boleh dielakkan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

RAKYAT Malaysia dinasihatkan menangguh perjalanan ke China berikutan wabak koronavirus kecuali atas urusan penting yang tidak boleh dielakkan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Dalam sidang media mengenai kes positif koronavirus di Malaysia membabitkan tiga warga China, Dr Dzulkefly menasihati orang ramai mengamalkan langkah pencegahan khususnya kepada pengembara semasa berada di negara China dan selepas pulang ke Malaysia. “Segera dapatkan rawatan perubatan sekiranya jatuh sakit, alami gejala jangkitan saluran pernafasan seperti demam, batuk mahupun kesukaran untuk bernafas dalam tempoh 14 hari selepas pulang dari lawatan tersebut,” katanya di Putrajaya, hari ini. Mereka yang berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan juga perlu memaklumkan mengenai sejarah perjalanan kepada doktor yang merawat, katanya. “Semasa dalam tempoh lawatan (ke China) sentiasa membawa bersama penutup mulut dan hidung serta bahan pencuci tangan untuk digunakan apabila perlu,” katanya. Dr Dzulkefly turut menasihati orang ramai supaya mengelak daripada mengunjungi tempat tumpuan ramai dan bergaul rapat dengan mana-mana individu yang bergejala semasa dalam tempoh lawatan. “Elakkan dari melawat ke ladang haiwan, pasar yang menjual haiwan hidup, tempat sembelihan haiwan atau menyentuh sebarang jenis haiwan,” katanya. Semasa dalam tempoh lawatan, elakkan daripada memakan sebarang produk haiwan mentah atau tidak dimasak dengan sempurna, katanya. Dr Dzulkefly berkata, Malaysia melipatgandakan kesiapsiagaan dan pemantauan 24 jam susulan pengesahan tiga kes positif jangkitan pertama koronavirus di negara ini, dengan pemantauan dan pemeriksaan di semua pintu masuk negara kini diperketat. “Mesin termal (di pintu masuk negara) kesemuanya berfungsi dan mencukupi. Setakat ini keadaan adalah dalam kawalan,” katanya. Dengan perkembangan terkini, Pasukan Tindakan Pantas (RRT) dan Pasukan Penilaian Pantas (RAT) Kementerian Kesihatan di lapangan diaktifkan serta-merta bagi menjalankan aktiviti pengesanan kontak di lapangan. “Semua anggota kesihatan adalah diingatkan untuk memberikan perhatian serius terhadap pemakaian peralatan perlindungan diri (PPE) yang betul serta mengamalkan langkah pencegahan dan kawalan infeksi yang optimum pada setiap masa,” katanya. Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 January 2020 @ 3:22 PM Berita Berkaitan Read more: Harian Metro

tu lh jwapan dr mnteri yg bodoh...skrg yg cina jgn masuk msia....dn yg cam mntri nie pun elok antr di china...biar mpuih Ni..klu rakyat malysia g sna dia kna sorg2...tp klu rakyat cina masuk malaysia n bwk virus dia bhyakan sluruh rakyat Malaysia...nk tunggu bilik mayat pnuh ka baru nk bertindak...sia2 la bg kuasa tp bodo ...

Bila dah pi China tu kalau boleh jangan balik2 sini Yg korang bagi masuk tu pe..setan WTF!!! Kita dinasihat jgn ke China.. tapi China dibenar masuk ke malaysia.. bodoh ke apa kerajaan ph ni Jawab sikit atok chedetofficial DrDzul Mungkin terpakai untuk Rakyat Malaysia. Rakyat China dialu2kan Macai2 kerajaan xde idea ke beb2 cegah virus ni? Cegah sebelum terlambat laa bodooooo.... Sekat kehadiran mereka ke malaysia & halau mereka smua blk negara asal...

No point klu malaysian x pegi sna tp China citizen dtng sni. Info kita pulak lmbt update. Guys try look up international info.. Ape beza kalau kita tidak ke sana tapi mereka ke sini bodoh Elok la tu,kte xleh gi sana tp diorg leh dtg sini..Malaysia br ni lain mcm plak.. Jangan pi china, biar depa mai sini takpa...first time aku mencarut kat twitter...kemakkkkk

2020 Year of Opportunities and Achievements for China-Malaysia tiesLETTER | The Year of Mouse will certainly bring all these good implications to all of us.

Kata lebih2 kang kena cop rasist... So pikir la sendiri I recommend that the government be fool of the health and safety 🖕🏿 Orang malaysia memang la tak pegi dah tau ada virus tapi rakyat china yang bengap tu boleh pulak datang malaysia sebar virus! x guna jugak kalau rakyat china tidak dihalang masuk ke malaysia...

Rakyat Malaysia memang tak la nak g sana dah tahu ada penyakit, so rakyat sana bebas ker masuk ke negara kita ? Kita x bleh keluaq depa bleh mai sini depa lari mai sini... Kita jangan ke sana, mereka boleh ke sini. Menteri pasola

Malaysia tak kaji semula pengecualian visa pelancong China | The Malaysian InsightPengecualian itu dibuat sewaktu kes jangkitan koronavirus berlaku, kata Dr Mahathir.

On the menu at China virus market: Rats and live wolf pups | Malay MailSHANGHAI, Jan 23 — The food market where China’s deadly virus surfaced was a smorgasbord of exotic wildlife ranging from wolf pups to species linked to previous pandemics such as civets, according to vendor information and a Chinese media report. The Huanan Seafood Market in the central city of...

China listed firms ramp up virus-fighting efforts after president’s callBiotech firms, drugmakers, mask producers, thermometer manufacturers are stepping up production to fight the outbreak. FMTNews China

Multinational firms in China move up the global value chainBEIJING (China Daily/ANN): The operations of multinational companies in China have changed over time, moving up the global value chain as the country has diverted its focus.

Global airlines' biggest concern is sharp drop in China travellersDuring the height of the SARS outbreak, passenger demand in Asia plunged 45%. FMTNews



Syed Saddiq rebels against Bersatu: I won't work with the corrupt

Tommy Thomas resigns as AG

No matter who wins, we must all work to reconstruct the country

Kadir: Dr M wants unity gov’t to save Malaysia

Muhyiddin now in open war with Dr M, declares self as acting Bersatu chair

A man who does not act with honour

Stimulus package will ease businesses' cash flow burden - Azmin

Write Comment

Thank you for your comment.
Please try again later.

Latest News

News

25 January 2020, Saturday News

Previous news

Koronavirus: Penggiat industri diberi taklimat

Next news

Walau tidak dijemput sertai kerajaan, PAS teguh sokong Dr Mahathir | The Malaysian Insight
Parliament sitting on March 9 is the next battleground GPS: If anyone wants our help, they must help us in return Agong appoints Muhyiddin as prime minister Muhyiddin dapat sokongan 114 ahli parlimen Istana Negara: Muhyiddin to be sworn in as Malaysia’s PM tomorrow | Malay Mail We are not stupid, Sarawak CM tells DAP after peace offer Pakatan akan rayu keputusan Agong lantik Muhyiddin | The Malaysian Insight PH to send evidence of support for Dr M to Agong How Dr M and Anwar struck deal to thwart return of the 'corrupt' Malaysia King names Muhyiddin as Premier to succeed Mahathir Masalah selesai dengan pelantikan PM8 - Annuar Musa PH will appeal to Agong over decision to appoint Muhyiddin, says Salahuddin
Syed Saddiq rebels against Bersatu: I won't work with the corrupt Tommy Thomas resigns as AG No matter who wins, we must all work to reconstruct the country Kadir: Dr M wants unity gov’t to save Malaysia Muhyiddin now in open war with Dr M, declares self as acting Bersatu chair A man who does not act with honour Stimulus package will ease businesses' cash flow burden - Azmin Mahathir says he has the numbers, Harapan backs him in bid to thwart Muhyiddin PH sokong Tun M sebagai PM8 Umno's support for Muhyiddin not a U-turn, says Zahid Muhyiddin kini ketuai ‘Perikatan Nasional’, minta sokongan rakyat Yoursay: Tommy Thomas should have stay til the very end