Anwar bersama rakyat jika tolak cadangan PTPTN larang keluar negara

Presiden PKR merasakan rakyat tidak akan bersetuju dengan cadangan PTPTN memperkenalkan semua larangan keluar negara terhadap peminjam ingkar.

16.5.2019

Presiden PKR merasakan rakyat tidak akan bersetuju dengan cadangan PTPTN memperkenalkan semua larangan keluar negara terhadap peminjam ingkar.

Presiden PKR merasakan rakyat tidak akan bersetuju dengan cadangan PTPTN memperkenalkan semua larangan keluar negara terhadap peminjam ingkar.

BANGI: Anwar Ibrahim hari ini mengisytiharkan dia bersama rakyat jika orang ramai menolak cadangan Perbadanan Tabung Pinjaman Tinggi Nasional (PTPTN) memperkenalkan semula larangan keluar negara terhadap peminjam ingkar.

Beliau berharap rakyat memberi pandangan positif dan menggesa kerajaan memberikan kelonggaran kepada peminjam.

Beliau berkata larangan tersebut satu daripada cara berkesan untuk peminjam ingkar membayar balik pinjaman mereka.

Anwar turut mengulas mengenai keperluan gerakan-gerakan Islam menjawab kenyataan-kenyataan daripada kelompok pelampau yang dianggap mewakili Islam.

Beliau mengingatkan sifat perkauman bukan masalah dalam kalangan orang Melayu sahaja.

“Islam di Malaysia ini tidak boleh lari dari kenyataan untuk terus bersangka baik, dan memupuk semangat kekeluargaan antara kaum.”

Read more: FMT News

I'm a rakyat. Agree on travel ban. Hutang wajib dibayar. Pe kata duit nak beli flight ticket tu guna utk bayar hutang. In 500 m make a u turn Bayar hutang tk nak tp enjoy holiday luar negeri mampu... teruk ni dato seri anwar... Larangan keluar negara mengikut sebab dan keadaan. Kalau nak keluar negara lanjut pelajaran,umrah dan haji, kesihatan bolehlah kot. Nak melancong takboleh dibenarkan lah yek.

wayang laaaaggiii Wayang lor x yah blacklist.. pekata syrkt penerbangan jv dgn ptptn. harga tiket utk mereka yg blacklist ni automatik jd mahal sikit spt penambahan 2-3 rat dari harga asal..sistem autodetect. so syrkt penerbangan kena transfer blik 2 3 rat ni ke akaun ptptn mereka semula sbg bayaran. settle.

Entahlah rakyat mana. Saya setuju saja orang berhutang, kena bayar balik hutang. Jangan dok rasa duit dapat dari kerajaan percuma belaka. Ramai lagi orang yang memerlukan.

Kenapa tekan peminjam PTPTN, soal Anwar | The Malaysian Insight Peminjam patut diberi kelonggaran untuk bayar balik dan bukan ditekan dengan peraturan baharu, katanya.

Malaun Anwar Brahim nak auta pulak! Keluar negara ada duit, nak bayar ansuran PTPTN tak ada duit plk. Padahal dgn PTPTN tu la hang dpt ijazah, ada kheja dan bergaji. Enjoy 1st!! wah ambil kesempatan Tapi boleh pergi starbucks. 😂😂😂 Suruh peminjam bayar... tapi gagal wujudkan peluang pekerjaan walaupun dah setahun jadi kerajaan 😪

Bila pinjam duit MESTI bayar. Habis ilmu yang kita dapat tu.... Giliran penuntut lain kena tunggu lebih panjang masa nya sebab kekurangan DANA! xrockybrux Jeng jeng jeng Adakan mereka tak nak byr balik pinjaman? Mereka tagih janji org politik yg nak tolong lupuskan bebanan hutang pelajar & peneroka. Mereka x salah tagih janji tsb....

Perkara ini dah dinyatakan oleh DSAI semasa PRU14....lepas menang diperkenalkan larangan pulak....tak lojik lah nnti tiba PRU15....bilang tiada larangan lagi....jadi jani apa tu....fikir secara rasional bukan setakat di tangga sahaja....tq Dia yg janji, dia yg buat dasar, dia yg tk setuju, dia yg uturn. Last sekali, 'kami mendengar rintihan dan denyut nadi rakyat'

PTPTN kicks off public consultation programme KUALA LUMPUR: PTPTN’s awaited public consultation programme has finally begun. no need public consultancy lah wan sepol , roundtable talk with current MPs on what they have fought and what are your promises before PRU....sembang!

Tunggu la dia org dpt keje, pas tu wajibkan majikan 'auto deduct ' gaji utk byr PTPN . Walaupun 10% dah ok da . Memang pinjam senang, masa bayar liat, walaupun mampu. Ini manusia, tapi bukan semua Larangan keluar negara mesti dilaksanakan kembali. Pminjam boleh dapatkan kebenaran keluar negara selepas urus dgn ptptn suatu plan pmulangan wang. Hnya sekali je boleh ditipu. Klau plan x jln, peminjam x boleh keluar lagi. Peluang dah bagi, salahguna. terima akibatnya.

U pun suka peminjam TUNda lah. Tak ape. Duit rakyat noh. Semua jangan bayar habeh cerita Yang Berhutang bayar, Yang berjanji tunaikan - simple. Yg tak suka yg hutang2. Yg tak hutang biasa2 aja. Yg bising2 batah itu ini adalah politikus yg sentiasa mencari peluang mancing popularitas. You pinjam wjarlah you bayar, segampang gitu kok direpotin. Yg tak mau bayar buruk siku. Waktu pinjam dah baca syarat2 pinjaman?

Cari lah cara yang baik untuk siapa yang pinjam ptptn tuk bayar balik jagan di sekat orang keluar. Baik ada makna tu.. 'Pinjam to xde keje' TAPI ada duit utk keluar negeri. Baquih punye lojik. Hutang tak bayar tapi mampu nak ke luar negara....duit yang dipinjam tu duit PTPTN...bukan duit menteri2 PH. Kalau nak sangat bantu pelajar yg berhutang, tolong diorang jelaskan hutang. Simple. Bukan nak hentam PTPTN. Lain kali kalau rasa tak mampu, jgn berhutang.

Yg hutang LHDN dan tak dibenarkan keluar negara...camne PM ke 8? PM Ke 8 tolak LHDN juga ke?

PTPTN mahu sekat lesen memandu, cukai jalan peminjam culas | The Malaysian Insight Penguatkuasaan yang lebih ketat terhadap peminjam yang tidak membayar balik pinjaman bagi tempoh yang lama merupakan antara 10 idea yang diperoleh. Tahniah peminjam ptptn yang mengundi PH.!!

Hidup anwaribrahim !!✊🏼 Hidup Bakal PM ke 8!!✊🏼 Tolak2!! PiTihPiTiheNd. Baik sungguh bakal pm nii Tahniah.

10 idea skim bayaran balik PTPTN PENGUATKUASAAN yang lebih ketat terhadap peminjam yang tidak membayar balik pinjaman bagi tempoh lama antara 10 idea yang diperoleh untuk dipertimbangkan bagi pelaksanaan mekanisme skim bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Sesi meja bulat PTPTN bentang 10 idea termasuk ketatkan penguatkuasaan | The Malaysian Insight Terdapat enam langkah penguatkuasaan yang dicadangkan antaranya sekatan untuk pembaharuan pasport, lesen memandu dan cukai jalan.

Reimposition of PTPTN travel ban among options being considered UPDATED 2.54PM | The fund is looking at several other ideas to further improve study loan repayments. Why not?

Reimposition of PTPTN travel ban for loan defaulters being considered The fund is looking at several other ideas to further improve study loan repayments. Now this? Thanks a lot 'This, according to PTPTN deputy CEO Mastura Mohd Khalid, includes a proposal to the cabinet to bar defaulters from renewing their passports, driving license, road tax and business licenses.' Our own cabinet This was promised by PH during GE14 so that people will vote for PH. Now PH is already the govt but this promise yet to be filfilled.

Larangan ke luar negara akan dilaksana jika rakyat mahu, kata ketua PTPTN Bagaimanapun, Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan berkata, Putrajaya yang akan membuat keputusan muktamad berhubung cadangan itu. Bila rakyat kata mau? Rakyat mau PTPTN dimansuh dan pendidikan percuma. Itu lu org tak dingar kah? Sudah pekak lor ini mcm. Rakyat mahu kamu tunaikan janji semasa kamu merayu undi kami. Mansuhkan ptptn. Paling tidak, ikut janji 4k. Ke tu semua tipu je, semata nak menang pru?

Larangan ke luar negara akan dilaksana jika rakyat mahu, kata ketua PTPTN Bagaimanapun, Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan berkata, Putrajaya yang akan membuat keputusan muktamad berhubung cadangan itu. Bila rakyat kata mau? Rakyat mau PTPTN dimansuh dan pendidikan percuma. Itu lu org tak dingar kah? Sudah pekak lor ini mcm. Rakyat mahu kamu tunaikan janji semasa kamu merayu undi kami. Mansuhkan ptptn. Paling tidak, ikut janji 4k. Ke tu semua tipu je, semata nak menang pru?

PAS keluar arahan larang ahli bincang hal parti di media | The Malaysian Insight Ahli PAS hanya dibenarkan untuk memberi pandangan, pendapat, cadangan dan kritikan melalui saluran parti. Duduk dlm gua musang lah

Tolak teori Adib keluar dari van EMRS shahalam SAKSI doktor pakar menyangkal semua teori yang dibentangkan Pakar Forensik Patologi United Kingdom (UK), Profesor Dr Shahrom Abd Wahid berhubung kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim.

Write Comment

Thank you for your comment.
Please try again later.

Latest News

News

17 May 2019, Friday News

Previous news

Spain court clears Shakira of plagiarism | The Malaysian Insight

Next news

Boris Johnson says will stand, as UK PM agrees to set exit date
Spain court clears Shakira of plagiarism | The Malaysian Insight Boris Johnson says will stand, as UK PM agrees to set exit date