'İmigresen', 'Jim', 'Koronavirus'

'İmigresen', 'Jim'

JIM Perlis tambah anggota kawal pintu masuk

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) Perlis menambah anggotanya bagi mengawal kemasukan pelancong dari Thailand dan China di setiap Kompleks Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan (CIQS) di negeri itu.

26.1.2020

kangar Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Perlis menambah anggotanya bagi mengawal kemasukan pelancong dari Thailand dan China di setiap Kompleks Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan (CIQS) di negeri itu.

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) Perlis menambah anggotanya bagi mengawal kemasukan pelancong dari Thailand dan China di setiap Kompleks Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan (CIQS) di negeri itu.

Pengarah JIM Perlis, Basri Othman berkata, pihaknya sedang bersiap sedia bagi menghadapi segala kemungkinan berikutan penularan wabak novel koronavirus (2019-ncov) yang dibawa oleh pelancong khususnya dari China. Menurutnya, setakat ini tiada sebarang tindakan kuarantin dilakukan pihaknya terhadap pelancong dari negara Thailand dan China yang masuk melalui pintu sempadan Padang Besar dan Wang Kelian memandangkan jumlahnya amat sedikit dan disahkan bebas daripada virus berkenaan. “Penambahan anggota sudah dilakukan beberapa hari sebelum musim cuti perayaan Tahun Baru Cina kerana berdasarkan pengalaman JIM negeri, keadaan di pintu sempadan begitu sesak apabila tiba musim perayaan. “Bagaimanapun setakat ini keadaan masih terkawal. Namun, kita sentiasa bersiap sedia bagi menghadapi sebarang kemungkinan memandangkan virus itu menular dipercayai kerana dibawa pelancong. “Kita masih menunggu arahan daripada ibu pejabat di Putrajaya bagi mengambil langkah seterusnya dalam membendung wabak berkenaan ketika ini,” katanya ketika dihubungi hari ini. Terdahulu, dilaporkan empat warga China yang memasuki Malaysia melalui Johor dari Singapura disahkan positif 2019-ncov dan langkah kuarantin sudah diambil. Mengulas lanjut, Basri berkata pihaknya sudah mengarahkan anggotanya untuk memakai topeng sewaktu bertugas di pintu sempadan. “Ini sebagai langkah berjaga-jaga dan pada masa yang sama kita bekerjasama dengan petugas Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) bagi mengekang penularan wabak. “Malah Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dikeluarkan antara kedua agensi tetap dipatuhi dalam usaha bagi memastikan negeri ini bebas daripada wabak berkenaan,” katanya. Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 26 January 2020 @ 1:15 PM Berita Berkaitan Read more: Harian Metro

Coronavirus: KTMB to follow Health Ministry guidelines at Johor, Perlis main stationsKUALA LUMPUR: Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) complies with guidelines set by Health Ministry at its Perlis and Johor main entry points following positive cases of novel coronavirus (2019-nCoV) in the country.

Sabah pertimbang keperluan bekalan alat pencegahan koronavirus | The Malaysian InsightIa untuk petugas seperti anggota penguat kuasa yang memeriksa warga asing di pintu masuk negeri bagi mengelak penularan wabak.

Pemantauan pintu masuk negara di Kedah diperketat | The Malaysian InsightDua pintu masuk di Langkawi dan Bukit Kayu Hitam dipantau ketat ekoran virus Wuhan.

Tiada rancangan larang pelancong China ke negara ini, kata Dr Mahathir | The Malaysian InsightPerdana menteri percaya peningkatan kawalan di pintu masuk negara sudah memadai untuk mencegah penularan wabak berkenaan setakat ini. Kerajaan harus bertindak pantas dan tegas. Peka akan sentimen semasa rakyat. Aku risau rakyat akan bertindak atas kapasiti sendiri. ialah.... beliau doktor, tak kesa orang lain. Beliau lebih selamat dengan berbagai obat.... Orang biasa macam mana.....minum lah berbagai campuran SPICES.... Sup di panggil orang India : Rasam. Senang je di dapati di kedai makanan India waktu makan tenggah hari. Minum sebagai Sup Tolonglah fikir pasal rakyat...penyakit ni bukan main2 boleh bawa maut ..jangan ambil sambil lewa

Koronavirus: Krew penerbangan, penumpang antarabangsa jalani imbasanMAHB bekerjasama rapat dengan KKM memeriksa penumpang antarabangsa di lapangan terbang pintu masuk utama di seluruh negara. FMTNews MAHB Koronavirus Medical checkup on the airport asap.

Koronavirus: Sabah teliti keperluan bekal petugas alat pencegahan di pintu masukSetakat ini, 4 warga China yang memasuki Malaysia dari Singapura disahkan positif 2019 novel koronavirus. FMTnews Sabah



It's all up to me, Dr M says on power transition plan

Ali minta maaf secara terbuka pada kakak ipar

Jahatnya mulut!

Faraid yang terbaik

Saya sendiri cadang Tun tetap masa sesuai - Anwar

Selangor govt to replace 931 hectares of forest reserves that will be de-gazetted

AG drops court cases against 12, including DAP reps, accused of supporting LTTE | Malay Mail

Write Comment

Thank you for your comment.
Please try again later.

Latest News

News

26 January 2020, Sunday News

Previous news

Coronavirus: Sabah CM says looking into providing personnel at entry points with protective equipment | Malay Mail

Next news

Kvitova fights back to reach Australian Open quarter-finals
EPF declares 5.45% dividend rate, 5% for syariah Ancient rock formation collapses near Miri Saturday (Feb 22) Engineer takes to social media to highlight plight of underpaid youth EPF declares dividend of 5.4pct for 2019 Meet Bobo the cat, born in Saudi, enjoying life in KL! Foodpanda delivery rider dies in collision Balu boleh rujuk JAKIM Anwar wants PKR and allies to toe the line on Harapan transition decision Anwar on LTTE: Look into other disproportionate terror-related cases too Disepakati semua pihak South Korea coronavirus cases surge due to church, hospital outbreaks Harapan parties unanimously agree not to pressure PM on transition - Amanah
It's all up to me, Dr M says on power transition plan Ali minta maaf secara terbuka pada kakak ipar Jahatnya mulut! Faraid yang terbaik Saya sendiri cadang Tun tetap masa sesuai - Anwar Selangor govt to replace 931 hectares of forest reserves that will be de-gazetted AG drops court cases against 12, including DAP reps, accused of supporting LTTE | Malay Mail Permohonan UPUOnline dibuka Isnin ini Dr M: It's up to me when to step down as PM (updated) Hong Kong protesters mark seven months since brutal mob attack | Malay Mail Bar: Public needs to know why LTTE 12 were charged in first place? Prototype for 3rd national car ready, says Dr M