Harga sotong masih murah berbanding udang -LKIM - Utusan Digital

Harga sotong masih murah berbanding udang -LKIM

28/11/2021 8:34:00 AM

Jadi, para pengusaha restoran, kedai makan, jangan sesekali cekik darah pelanggan tau.

Harga sotong masih murah berbanding udang -LKIM

Menurut data terkini disiarkan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), setakat minggu ketiga bulan ini, harga runcit sotong biasa secara purata adalah sekitar RM27.38 sekilogram.Sekadar perbandingan, harga itu hanya mencatatkan peningkatan 10 sen daripada RM27.28 pada minggu kedua dan naik RM1.08 daripada RM26.20 pada minggu pertama November.

Is It Real? When Everyone Looked At The Photo They Worried

Kelmarin, tular dalam kalangan pengguna media sosial berkongsi gambar resit memaparkan harga dua ekor sotong goreng dijual RM100 dari sebuah restoran terkenal di Pulau Pinang.Bagaimanapun, pemilik gambar tanpa kapsyen itu tampil memohon maaf secara terbuka menafikan dia dikenakan harga mahal tetapi mendakwa ada netizen salah faham isu tersebut.

Bahkan, dia sependapat dengan pengusaha premis nasi kandar popular di Georgetown itu bahawa harga yang dijual masih lagi munasabah dan bukan dianggap sebagai keterlaluan.Isu itu tular susulan kes ramai pelanggan dikenakan harga amat mahal setelah menikmati menu ikan siakap dari sebuah restoran terapung ternama di Langkawi, Kedah awal bulan ini. headtopics.com

Mengulas lanjut, LKIM berkata, harga sotong biasa sebenarnya pernah hampir mencecah paras RM29.00 sekilogram pada minggu pertama Januari dan juga minggu pertama Jun lalu.Namun, ia kembali jatuh kepada sekitar RM25.00 sekilogram atas pelbagai faktor tetapi masih rendah berbanding udang putih besar yang pada minggu lalu merekodkan harga RM46.68.

Harga telur ayam dijangka turun Februari

Sebaliknya, sotong secara signifikan dianggap agak tinggi sedikit harga runcitnya daripada ketam renjong yang secara purata mencatatkan RM24.48 sekilogram sepanjang minggu lepas.Laporan harga pasaran diterbitkan LKIM secara mingguan itu menjadi rujukan peruncit tetapi ia mungkin berbeza berdasarkan kedudukan geografi dan bekalan semasa di sesuatu lokasi.

Jabatan Perikanan Malaysia sepanjang tahun lalu merekodkan sejumlah 40,113 tan sotong biasa telah didaratkan di seluruh negara dengan Sabah paling banyak penangkapan spesies itu.

Read more: Utusan Malaysia »

KJ: Mega PPVs to reopen from Jan 15 to increase Covid-19 booster shot administration

PETALING JAYA: Four mega Covid-19 vaccination centres (PPVs) in the Klang Valley will begin to operate on Jan 15 to offer booster shots in a bid to increase the take-up rate for the third dose, says Health Minister Khairy Jamaluddin.

Nak murah masak sendiri , yg mengada2 pg order sotong kenapa ? Cari penyakit la namanya tu . Maaf kalau ada yg tersentap … Sotong Apollo tu nak tangkap kena naik roket APOLLO .. murah banding salt bea Yang pelanggan pergi serah leher untuk kena cekik apasal? 🙃 Yg da biasa tu tak pun rasa kena cekik darah tuan. Yang sibuk cakap kena cekik ni pelanggan yang biasa makanan murah. Tapi nak juga try makanan 'sedap'. Tu yang tersentap😜

Tiada kenaikan mendadak harga sayur di Negeri Sembilan - Utusan DigitalBerdasarkan pemantauan yang telah dijalankan oleh Seksyen Penguat Kuasa dan Pegawai Pemantau Harga tiada kenaikan harga mendadak yang direkodkan bagi semua sayur dalam tempoh sebulan seperti yang dilaporkan.

Rakyat perlu sedia hadapi kenaikan harga barang 30-200% tahun depan - Utusan DigitalPeranan semua pihak perlu untuk elak jangkaan kenaikan harga berlaku. Bestnya Barang Naik (BN) harga… Apa lagi, enjoy la… FeeyQar

Hasil laut kurang punca harga ikan mahal - Utusan DigitalHasil laut kurang punca harga ikan mahal Dalam ramai ni xdak idea nk bg solusi utk hrga barangan asas? Ok la, nelayan pun kena belanja besar untuk pedidikan anak, kena beli rumah, repair boat dan banyak keperluan. Alasan tak logik akal....... Ada motif. Sapa dia yg kawal brgxan... Semua org BUKN mlayu, tokeyx BUKN mlayu yg kawal perniagaan. Naik turun Hrga dia yg punya, Kerajaan pulak jd boneka tokey kaya...... Kerajaan boneka........ 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Tangani kenaikan harga tiket kapal terbang ke Sarawak - Utusan DigitalAduan itu termasuk dibuat selebriti, Zee Avi yang memberitahu harga tiket penerbangan ada sehingga mencecah RM2,000 sehala yang disamakan dengan harga tiket penerbangan ke London. Bob AF pun ckp benda yang sama harga tiket mahal Hey, turunkan harga sayuran, ikan dan ayam dulu la… Kenapa you nak sangat turunkan harga ticket kapal terbang? Pasal PRN Serawak? Banyak yang naikkan harga sebab tak takut dengan kerajaan..lembik, lembut, lemah. Berpolitik je yg pandai

Harga RTK antigen turun 87.7% antara kejayaan KPDNHEP - Utusan DigitalSelari usaha ke arah membuka lebih banyak sektor ekonomi, kerajaan menggalakkan saringan kendiri dalam kalangan komuniti. Beberapa langkah strategik, termasuk memperluas penjualan kit (RTK) antigen kepada rangkaian premis peruncitan dan penetapan harga… Kalau kes covid rendah, rakyat tak perlu berbelanja untuk beli rtk pun.. RTK antigen tu tak boleh kenyangkan perut yg kelaparan. Rakyat tertekan sebab barang keperluan asas melambung naik. Kenyataan ni membuktikan AlexNantaLinggi terpaksa guna RTK antigen sebagai penandas aras kejayaan sbb takde pencapaian lain yg boleh dibanggakan. kpdnhep AlexNantaLinggi RTK boleh buat makan? Wahai menteri yg bijak pandai!! Makanan semua mahal. Sekarang makin mahal. Kamu sibuk RTK n rasmi kedai! Sampai bila otak mau faham? Rakyat mau barang keperluan murah! Bukan air tuak murah! IsmailSabri60 tolong buang ini menteri!

Bantuan kewangan serap kos stabilkan harga barangan dirangka - Utusan DigitalMenurut kenyataan itu, perkara berkenaan dijelaskan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi dalam sesi temuramah program Ruang Bicara: Aspirasi Keluarga Malaysia disiarkan di Bernama semalam. Kepal hotak kau.... Kau faham tak harga barang naik bukan sedikit. 50sen kenaikkan tau. Bila GST diperkenalkan semula. Kau suroh rakyat makan pasir Ker? Bantuan kewangan apa jing? Kau ingat semua orang dapat?