برگزاری نخستین دادگاه جرم سیاسی، اتهام روزنامه‌نگاران همچنان امنیتی است

21/07/1399 09:07 ب.ظ

روز یک‌شنبه ۲۱مهر۹۹، رسانه‌های داخلی از برگزاری نخستین دادگاه_جرایم_سیاسی در جمهوری اسلامی برای علیرضا_زاکانی، نماینده مردم قم در مجلس خبر دادند. زاکانی با شکایت وزارت اطلاعات به اتهام نشر اکاذیب متهم شد. گزارش از pkhwshhal 👇 اخبار_ایران جرم_سیاسی

خبرگزاری «تسنیم»، وابسته به سپاه پاسداران روز ۲۱ مهر نوشت نخستین پرونده جرایم سیاسی در تاریخ جمهوری اسلامی صبح همان روز در شعبه ۹ دادگاه کیفری یک استان تهران با حضور هیات منصفه مطبوعات و به ریاست قاضی «محمدی کشکولی» برگزار شد.

عیسی سحرخیز را در این پرونده متهم به «توهین به رییس قوه قضاییه و رییس جمهوری سابق» کرده بودند. با این حال، چند روز پس از خبری شدن ارجاع پرونده این روزنامه‌نگار به دادگاه کیفری، اعلام شد سرپرست دادگاه‌های کیفری استان تهران با دادگاه کارکنان دولت بر سر مصداق جرم سیاسی بودن اتهام سحرخیز اختلاف دارد.

تاکنون بارها مقامات جمهوری اسلامی مدعی شده‌اند که نه تنها زندانی سیاسی در ایران وجود ندارد بلکه اساسا جرم سیاسی نیز نداریم. با این وجود، در چهار دهه اخیر بسیاری از روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی، مدنی و عقیدتی به عناوینی چون امنیتی بودن، احضار، بازداشت، محاکمه و روانه زندان شده‌اند. headtopics.com

pkhwshhal بازی جدید

pkhwshhal این همه جوون رو به دلایل سیاسی ۴۲ ساله اعدام کردن، بعد تازه اولین دادگاه جرائم سیاسی برگزار شده، سیرک جمهوری اسلامی پیمان_نوین

ادامه مطلب:
iranwire »

نخستین دادگاه جرائم سیاسی پس از انقلاب با حضور هیأت منصفه تشکیل شدسخنگوی هیأت منصفه جرائم مطبوعاتی و سیاسی: جرم سیاسی آن است که «با انگیزهٔ اصلاح امور انجام شده باشد»،‌ «علیه مدیریت و نهادهای سیاسی ارتکاب پیدا کرده باشد» و «مرتکب آن قصد ضربه زدن به اصل نظام را نداشته باشد»

نخستین سخنرانی ترامپ بعد از قرنطینه؛ بازگشت به کارزار انتخاباتی | DW | 11.10.2020پزشک معالج ترامپ تائید کرد که او ناقل ویروس کرونا نیست. ترامپ در نخستین سخنرانی خود بعد از قرنطینه از بالکن کاخ سفید گفت، ملت آمریکا 'ویروس چینی' را نابود خواهد کرد و به زودی واکسن ضد کرونا توسط ارتش توزیع می‌شود. چشم شما و همه هوادارانش روشن.معحزه فقط برای ایرانی ها غیر علمی ست.در آمریکا و برای ترامپ هم منکن است و هم علمی. شبکه های فارسی آبشخور اصلی لندن، دستجمعی سعی میکنند کلمه [پرزیدنت] ترامپ را حذف کنند.. خوشم میاد که به کرونا میگه ویروس چینی😂.

ترامپ برای نخستین بار بعد از ابتلا به کرونا در جمع هوادارانش سخنرانی کرد - BBC News فارسیدونالد ترامپ که دوشنبه گذشته و پس از سه روز بستری در بیمارستان به علت ابتلا به کووید۱۹ مرخص شده بود، برای هوادارانش که در محوطه روبروی کاخ‌سفید حاضر شده بودند سخنرانی کرد و گفت آماده بازگشت به سفرها و میتینگ‌های انتخاباتی است. این در حالی است که کاخ‌سفید هنوز نتیجه تازه‌ترین تست کرونا آقای ترامپ را منتشر نکرده هر چند پزشک ویژه رئیس‌جمهوری شنبه شب بدون اشاره به نتیجه آخرین تست او اعلام کرد که آقای ترامپ از مرحله سرایت‌دهندگی ویروس خارج شده است. خدا مرگشو برسونه بازم که بدون ماسک. حسن نکن حسن. خطرناکه. پات لب گوره ها ببند این بی بی سی فارسی رو.

نخستین دادگاه جرائم سیاسی پس از انقلاب با حضور هیأت منصفه تشکیل شدسخنگوی هیأت منصفه جرائم مطبوعاتی و سیاسی: جرم سیاسی آن است که «با انگیزهٔ اصلاح امور انجام شده باشد»،‌ «علیه مدیریت و نهادهای سیاسی ارتکاب پیدا کرده باشد» و «مرتکب آن قصد ضربه زدن به اصل نظام را نداشته باشد»

تشکیل اولین دادگاه جرم سیاسی؛ وقتی مجرم سیاسی بودن رانت می‌شود

حماس: روسیه خواهان میزبانی از نشست گروه‌های فلسطین استعضو دفتر سیاسی حماس از تمایل مسکو برای برگزاری نشست گروه‌های سیاسی فلسطین خبر داد. - خبرگزاری آناتولی

روز یک‌شنبه ۲۱ مهر۱۳۹۹، رسانه‌های داخلی از برگزاری نخستین دادگاه «جرایم سیاسی» در جمهوری اسلامی برای «علیرضا زاکانی»، نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی خبر دادند.

زاکانی با شکایت وزارت اطلاعات به دلیل مصاحبه در یک برنامه تلویزیونی که از سوی «شبکه۵» سیما پخش شد، به اتهام «نشر اکاذیب» متهم شد؛ اتهامی که در پرونده بسیاری از فعالان رسانه‌ای و مدنی رایج است، با این حال تاکنون همگی آن‌ها در دادگاه‌های انقلاب و تحت عناوین «امنیتی» بررسی می‌شوند.

خبرگزاری «تسنیم»، وابسته به سپاه پاسداران روز ۲۱ مهر نوشت نخستین پرونده جرایم سیاسی در تاریخ جمهوری اسلامی صبح همان روز در شعبه ۹ دادگاه کیفری یک استان تهران با حضور هیات منصفه مطبوعات و به ریاست قاضی «محمدی کشکولی» برگزار شد.

پیش از این، در مرداد ۱۳۹۵، یکی از پرونده‌های قضایی «عیسی سحرخیز»، روزنامه‌نگار به عنوان اولین پرونده جرم سیاسی عنوان و برای رسیدگی، به دادگاه کیفری ارجاع داده شده بود.

عیسی سحرخیز را در این پرونده متهم به «توهین به رییس قوه قضاییه و رییس جمهوری سابق» کرده بودند. با این حال، چند روز پس از خبری شدن ارجاع پرونده این روزنامه‌نگار به دادگاه کیفری، اعلام شد سرپرست دادگاه‌های کیفری استان تهران با دادگاه کارکنان دولت بر سر مصداق جرم سیاسی بودن اتهام سحرخیز اختلاف دارد.

سحرخیز در نهایت برای این پرونده، بدون حضور هیات منصفه به شش ماه زندان محکوم شد.

تاکنون بارها مقامات جمهوری اسلامی مدعی شده‌اند که نه تنها زندانی سیاسی در ایران وجود ندارد بلکه اساسا جرم سیاسی نیز نداریم. با این وجود، در چهار دهه اخیر بسیاری از روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی، مدنی و عقیدتی به عناوینی چون امنیتی بودن، احضار، بازداشت، محاکمه و روانه زندان شده‌اند.

شاید بهانه بازداشت این افراد، فعالیت‌های صنفی، مطبوعاتی و یا فعالیت آن‌ها در فضای مجازی بوده است اما در بازجویی‌ها، با اتهاماتی که نهادهای امنیتی برای آن‌ها در کیفرخواست قید کرده‌اند، روبه‌رو و راهی دادگاه انقلاب شده‌اند. این در حالی است که به طور نمونه، روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه‌ای باید در حضور هیات منصفه مطبوعات محاکمه شوند و نه دادگاه انقلاب.

«مسعود کاظمی»، روزنامه‌نگاری که خرداد ۱۳۹۸ بازداشت و روانه زندان «اوین» شد، در دادگاه انقلاب به اتهام «نشر اکاذیب» به دو سال زندان، به اتهام «توهین به رهبری» به دو سال زندان و به اتهام «توهین به مقامات دیگر» به شش ماه زندان محکوم شد.

یکی از اتهامات او، مانند اتهام علیرضا زاکانی، نماینده مجلس، نشر اکاذیب بود که باید در دادگاه کیفری بررسی می‌شد. با این حال، به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب ارجاع داده شد و قاضی «ابوالقاسم صلواتی» او را برای این اتهام به دو سال زندان محکوم کرد.

البته کاظمی برای اتهامات دیگرش، توهین به رهبری و توهین به مقامات دیگر نیز محاکمه شد.

هم‌چنین اعضای تحریریه نشریه دانشجویی اینترنتی «گام» به نام‌های «امیر امیرقلی»، «عسل محمدی»، «ساناز الهیاری» و «امیرحسین محمدی‌فرد» در سال ۱۳۹۸، در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به اتهامات «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی»، «عضویت در گروه گام» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «نشر اکاذیب» به ۱۸ سال حبس محکوم شدند.

نمونه دیگر، «سید امیرحسین میرخلیلی»، عضو گروه «عرفان حلقه» است که به دلیل فعالیت مجازی، به «نشر اکاذیب» متهم و از بابت همین اتهام، در دادگاه انقلاب به دو سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.

«آرش شعاع شرق»، روزنامه‌نگار گیلانی نیز پیش از بازداشت آخرش که منجر به صدور حکم سنگین ۱۰ سال حبس برای او شد، چندین بار به اتهام «نشر اکاذیب» از سوی دادگاه انقلاب محکوم شده بود.

«نیما صفار سفلایی شعار»، نویسنده گرگانی نیز پیش‌تر از بابت اتهام «نشر اکاذیب» در دادگاه انقلاب گلستان محاکمه شد.

این‌ موارد فقط مثال‌های اندکی از محاکمه‌های غیرقانونی اهالی رسانه با عناوین امنیتی از سوی دستگاه قضایی ایران هستند.

اما سوال این است که دقیقا چه جرایمی جرم سیاسی نامیده می‌شوند؟

«قانون جرم سیاسی» در ایران در تاریخ ۲۹ اردیبهشت سال ۱۳۹۵ به تصویب مجلس شورای اسلامی و سپس به تایید شورای نگهبان رسید.

براساس این قانون، چنان‌چه جرم با انگیزه اصلاح امور کشور علیه مدیریت و نهادهای سیاسی یا سیاست‌های داخلی یا خارجی کشور ارتکاب یابد، بدون آن‌که مرتکب قصد ضربه‌زدن به اصل نظام را داشته باشد، جرم سیاسی محسوب می‌شود.

براین اساس، اتهاماتی چون توهین یا افترا به روسای سه قوه، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاونان رییس جمهوری، وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس خبرگان رهبری و اعضای شورای نگهبان به واسطه مسوولیت آن‌ها، جرم سیاسی محسوب می‌شود.

علاوه بر این، توهین به رییس یا نماینده سیاسی کشور خارجی که در قلمرو ایران وارد شده باشد نیز از جرایم سیاسی است.

هم‌چنین براساس این قانون، احزاب، جمعیت‌ها، انجمن‌های سیاسی و صنفی و انجمن‌های اسلامی یا اقلیت‌های دینی اگر در نشریات، اجتماعات و فعالیت‌های دیگر خود «نقض آزادی‌های مشروع دیگران» و «ایراد تهمت، افترا و شایعه پراکنی» انجام دهند، مرتکب جرم سیاسی شده‌‎اند.

جرایم مقرر در قوانین انتخابات خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا به استثنای مجریان و ناظران انتخابات نیز از جرم‌های سیاسی است.

آخرین جرم سیاسی لحاظ شده در قانون نیز نشر اکاذیب است؛ جرمی که روز یک‌شنبه علیرضا زاکانی، نماینده مردم قم در مجلس در خصوص شکایت وزارت اطلاعات در دادگاه از خود دفاع کرد.

در این جلسه، زاکانی به‌عنوان متهم جرم سیاسی بابت مصاحبه در برنامه تلویزیونی «تهران ۲۰» در شبکه ۵ سیمای جمهوری اسلامی، به اتهام نشر اکاذیب در دادگاه حضور یافته بود. هرچند پس از ارایه دفاعیات، از اتهام وارده تبرئه شد.

براساس ماده ۴ قانون جرم سیاسی، متهمان از امتیاز محاکمه در حضور هیات منصفه برخوردار می‌شوند؛ دلیلی که موجب عدم برگزاری دادگاه عیسی سحرخیز در مرداد ۱۳۹۵ شده بود.

«