Vandaag is het Blue Monday, 'de meest deprimerende dag van het jaar', maar hoe bestrijd je de winterdip?

Radio 2 zocht uit hoe je je beter kan voelen in deze donkere periode.

Vrtnws

17-01-22 15:42:00

Vandaag is het Blue Monday, 'de meest deprimerende dag van het jaar', maar hoe bestrijd je de winterdip? vrtnws

Radio 2 zocht uit hoe je je beter kan voelen in deze donkere periode.

Ook kleine dingen zoals leuke muziek zoeken voor bij het sporten, of een sportpartner kunnen helpen. "En zet het in je agenda. Dan heb je er tijd voor gemaakt en probeer je het niet snel nog tijdens je dag te plannen." Iedere volwassene zou elke dag 20 à 30 minuten moeten bewegen, zegt de sportarts. "En een paar keer per week ook wat intensiever zodat de hartslag een beetje omhoog gaat en je een beetje zweet. Dat zou ideaal zijn."

Klagen en zagen: voor -en nadelenGriet Van Vaerenbergh is lector sociale psychologie en positieve psychologie aan de Thomas More hogeschool in Antwerpen. Zij geeft aan dat er voor- en nadelen zijn aan zagen en klagen: "Als je te veel klaagt dan kan het zijn dat je chronisch begint te klagen. Dan zie je de positieve dingen niet meer. Op den duur word je dan uitgesloten in de groep omdat het onaangenaam wordt voor andere mensen", legt ze uit bij Radio 2 Antwerpen:

Lire la suite: VRT NWS »

Ik neem ‘m reeds vanaf november, en vanaf sinterklaas ben ik er vanaf. Geen tijd voor gehad! Zonneke scheen, nie te koud.. niks te blue monday Hoe bestrijd je een winterdip ? Door zeker niet naar het te kijken !!🤣 De leugens duwen iedereen in de put !! Integendeel het was een zeer mooie dag . 'blue monday'....jeeez, de Fabeltjskrant bestaat nog.

Mooie blauwe lucht, zon en overal fluitende vogels, niks deprimerend toch?!? Blue monday ? Waar ? Ten stelligste af te raden is vandaag ook nog eens de Belgische politiek te volgen . Dit op advies van de dokter. niet naar het kijken!

Le mythe du Blue Monday: non, ce lundi n'est pas le jour le plus déprimant de l'annéeChaque année, vers la fin du mois de janvier, nous sommes confrontés à 'la journée la plus déprimante de l'année', soit le 'Blue Monday'., qui est censé avoir lieu ce lundi. Or cette 'tradition' ne repose sur aucun fondement scientifique. Explications

Bedankt om de schapen te laten weten hoe ze zich moeten voelen vandaag, ik voel me namelijk kiplekker vandaag 🚀 Lets go!! Waarom blijven jullie dit in leven houden... is niet wetenschappelijk maar verzonnen door pr van reissector... Ik zou de redactie vaccins aan raden. Voel geen verschil met andere dagen.

De favoriete dag van Geert Molenberghs. De donkere 6 weken zijn voorbij Het is vandaag één van de mooiste dagen van de winter. Blauwe lucht, zon dus en niet te koud. Het enige wat al bijna 2 jaar deprimerend is, zijn de (dikwijls fake) alarmerende nieuwsberichten waarmee ze ons rond de oren slaan én de vaccinatie van onschuldige, gezonde kinderen.

Met Vivaldi is elke dag bleu monday, dus weinigen hebben er enkel vandaag last van. Vandaag verjaren helpt Met blue dream. Ik ben jarig op de triestigste dag van het jaar...🥲

TV’s als nooit tevoren, met nóg beter beeld, maar daar hangt ook een prijskaartje aan vastOp de CES in Las Vegas, het eerste grote multimedia-event van het jaar, zij het in een bescheiden corona-editie, waren (letterlijk) alle ogen gericht op de...

Dikke zever ! Blue Monday is een verzinsel. Door naar New Order te luisteren?

Kitty roept ‘Big brother’-medebewoners samen voor heftig nieuws: “Mijn vader is gestorven”De bewoners van het Big brother-huis zijn normaal afgesloten van de buitenwereld totdat ze het spel verlaten. Maar voor bepaalde zaken worden uitzonderinge... Ik had bij mijn papa gebleven en mijn plaats aan een ander voor BIG BROTHER gegeven! Elke minuut bij mijn zieke papa is waardevol en intenser om waardelijker afscheid te nemen. Geen wroeging noch schuldgevoelens na de dood dan de nodige verdriet in het leven.

Ooit werd het gezien als “de meest boosaardige uitvinding in de geschiedenis van de tv”: hoe is de lachband ontstaan?“De meest boosaardige uitvinding in de geschiedenis van de televisie.” Nee, niet iedereen was fan van de lachband. Populair geworden na de Tweede Wereldoor...

Djokovic verliest rechtszaak en wordt Australië uitgezetHet Federale Hof van Australië, de rechtbank die het beroep van Novak Djokovic tegen zijn uitzetting behandelde, heeft beslist dat het visum van de Servisc... meer dan terecht moeten ze nu in alle landen doen Boontje komt om zijn loontje. Gerechtvaardigde uitwijzing Ik hoop dat alle tennissers Australië onmiddellijk verlaten! Wa een kloteboel is dat toch. Ieder zijn vrijheid!

Lobbyregister Kamer trekt steeds minder nieuwe organisaties aanVorig jaar hebben 22 nieuwe organisaties zich ingeschreven op het lobbyregister van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Dat werd maandag vernomen bij de dienst Burgerschap. De lijst telt nu 163 lobbyisten.

07:00 Ook kleine dingen zoals leuke muziek zoeken voor bij het sporten, of een sportpartner kunnen helpen. "En zet het in je agenda. Dan heb je er tijd voor gemaakt en probeer je het niet snel nog tijdens je dag te plannen." Iedere volwassene zou elke dag 20 à 30 minuten moeten bewegen, zegt de sportarts. "En een paar keer per week ook wat intensiever zodat de hartslag een beetje omhoog gaat en je een beetje zweet. Dat zou ideaal zijn." Klagen en zagen: voor -en nadelen Griet Van Vaerenbergh is lector sociale psychologie en positieve psychologie aan de Thomas More hogeschool in Antwerpen. Zij geeft aan dat er voor- en nadelen zijn aan zagen en klagen: "Als je te veel klaagt dan kan het zijn dat je chronisch begint te klagen. Dan zie je de positieve dingen niet meer. Op den duur word je dan uitgesloten in de groep omdat het onaangenaam wordt voor andere mensen", legt ze uit bij Radio 2 Antwerpen: Moeten we stoppen met klagen en zeuren? Maar het zagen kan ook een positief effect hebben, zegt Van Vaerenbergh. Het kan soms gewoon deugd doen: "Het lijkt alsof het een ventilerend effect heeft waardoor we ons achteraf beter voelen omdat we opgelucht zijn. En het klagen gebeurt vaak bij mensen bij wie we ons goed voelen." Te veel klagen kan ervoor zorgen dat je uitgesloten wordt uit een groep Psychologiedocent Griet Van Vaerenbergh Maar of het nu een compliment is dat iemand komt klagen, dat is een brug te ver volgens de docente: "Je moet opletten dat je nog een echte reden hebt om te klagen. Zagen over het kleinste dingetje gaat eerder uitsluitend werken. Dat kan vermoeiend zijn omdat sommige mensen die negatieve energie op zich nemen." Omzetten in iets positiefs "Je kan van klacht naar kracht gaan", zegt de docent. "Stel dat we allemaal klagen omdat we de mondmaskers niet graag dragen, dan kan die klacht omgezet worden in een kracht door bijvoorbeeld mondmaskers te ontwerpen die we heel mooi vinden. Of ze verkopen voor het goede doel waardoor ze een verbindend effect kunnen hebben." Je kan van klacht naar kracht gaan: zet de negativiteit om in iets positiefs Psychologiedocent Griet Van Vaerenbergh Maar klagen en zagen is zeker en vast heel menselijk, het is zelfs logisch dat we het doen, zegt Van Vaerenbergh nog. "Alleen moet je opletten en proberen andere manieren te zoeken om om te gaan met die negatieve gevoelens. Er zijn oplossingen om het klagen tegen te gaan." Lachen Maar de beste remedie tegen neerslachtigheid en zagen is misschien gewoonweg lachen. En lachen, dat kan je leren. In het lachatelier van Hilde Terryn uit West-Vlaanderen kan een lach opgewerkt worden. Zij heeft daarvoor een harde leerschool achter de rug: "Begin jaren 2000 ben ik mijn lach kwijtgeweest", vertelt ze bij Radio 2 West-Vlaanderen: Lachatelier als remedie tegen Blue Monday