Najib dakwa Tun M menipu keputusan ICJ muktamad, tak boleh dirayu - Utusan Digital

Najib dakwa Tun M menipu keputusan ICJ muktamad, tak boleh dirayu

23/10/2021 9:15:00 AM

AHLI Parlimen itu berkata, ini kerana Artikel 61 ICJ jelas membenarkan semakan terhadap keputusannya sekiranya negara mengemukakan bukti-bukti baharu yang tidak wujud semasa keputusan ICJ dibuat pada tahun 2008.

Najib dakwa Tun M menipu keputusan ICJ muktamad, tak boleh dirayu

Beliau berkata, ini kerana Artikel 61 ICJ jelas membenarkan semakan terhadap keputusannya sekiranya negara mengemukakan bukti-bukti baharu yang tidak wujud semasa keputusan ICJ dibuat pada tahun 2008.“Tun (Dr. Mahathir) boleh baca sendiri di https://www.icj-cij.org/en/statute,” katanya dalam satu hantaran Facebook hari ini.

Malaysia-Singapore VTL to continue despite Omicron cases, says KJ Khairy: SOPs will be tightened for Sarawak election after country records first Omicron case Malaysia records increase in external trade unit values in October

Rabu lepas, Dr. Mahathir berkata, kedua-dua negara bersetuju untuk merujuk isu tuntutan pulau berkenaan kepada ICJ dan kedua-dua pihak perlu berjanji secara bertulis akan menerima apa sahaja keputusan yang dibuat oleh ICJ termasuk tidak ada rayuan terhadap keputusan ICJ dan ia adalah muktamad.

“Rujukan kepada ICJ hanya akan diterima oleh ICJ jika perjanjian menerima tanpa soal dan keputusannya dihormati. Negara yang bermaruah mesti hormati janji. Hanya negara yang tidak bermaruah yang akan mungkir janji.“Muktamad adalah muktamad. Jika sebuah negara tidak hormati janji, tidak ada negara lain yang akan buat perjanjian dengan negara berkenaan. Ia menjadi negara pariah,” katanya dalam kenyataan menerusi laman web beliau. headtopics.com

Mengulas lanjut, ahli Parlimen Pekan itu berkata, persoalan kini timbul apabila Kabinet erajaan Pakatan Harapan (PH) menarik balik tuntutan negara.Katanya, tuntutan itu hanya berbaki dua minggu sebelum perbicaraan di ICJ bermula, sedangkan kebanyakan kos siasatan dan guaman sudah dibelanja ketika itu.

“Pada tahun 2011 hingga 2013, National archives United Kingdom telah melepaskan 3,000 dokumen yang sebelum ini dirahsiakan, dan dari 3,000 dokumen ini, hasil siasatan kita berjaya mengesan beberapa dokumen penting yang sangat membantu kes kita.“Ini termasuk dokumen pegawai British yang menulis kepada Advisor Johor yang mengaku Pulau Batu Puteh (ataupun Pedra Brance dengan bangunan light house Horsburgh tidak termasuk dalam kawasan yang diberi kepada British oleh kesultanan Johor dalam perjanjian tahun 1824.

Tambah beliau, terdapat juga satu laporan angkatan laut British tahun 1958 yang mengaku mereka dihalang untuk mengambil tindakan terhadap sebuah kapal Indonesia yang sedang mengancam kapal Singapura di sekitar Pulau Batu Puteh kerana perairan di sana adalah di bawah kerajaan Johor.

Read more: Utusan Online »

ERL launches RM1 special fare for all stops this weekend

KUALA LUMPUR: A special fare of only RM1 per ticket for the Express Rail Link (ERL) will run through the weekend.

Najib punya tipu lagi best... sampai terkulai umno Pada 2008 siapa PM masa tu? Tun M dan Singapura bawa kes ke ICJ dengan syarat menerima keputusan ICJ tanpa rayuan. Bukan kes tidak boleh rayu tapi perjanjian kita dengan Singapura menerima keputusan ICJ. Siapa kalah tiada rayuan. minta kepada ismail sabri sebab dia PM bawa semula kes ini, dibuka dan dibicarakan semula kalau ada bukti2 sahih, nak bertengkar buat apa, rakyat nak tengok pemimpin itu berkerja, bukan nak tengok hanpa bergaduh

Bekas PM menuduh bekas-bekas PM menipu...dua lagi bekas PM membisu 😊 2dua tak boleh pakai...😁😁😁 podaaahhhhh jib

PRN Melaka: Najib tangguh ke Singapura - Utusan Digital'Saya telah diamanahkan untuk memastikan UMNO bertindak dengan teratur dan sewajarnya pada kempen berkenaan sewaktu ketiadaan Ahmad Zahid,' kata Najib dalam notis usul dan afidavit sokongan yang difailkan semalam.

Najib seeks to delay Singapore trip | The Malaysian InsightFormer prime minister files application saying he wants to oversee Umno’s preparations for the Malacca polls in the absence of the party president.

Najib tangguh ke Singapura demi PRN Melaka | Harian MetroKualaLumpur Dalam afidavit sokongan yang difailkan bersama-sama notis usul terpinda, Najib berkata, beliau diamanahkan dengan tanggungjawab untuk memastikan parti bertindak dengan teratur dan sewajarnya ketika ketiadaan Ahmad Zahid. Pulakkkkk. Jadi penting ke tidak sbnarnya nak tgk anak bersalin? Benda tak urgent pun setakat nak pergi tengok cucu ...kalau nitizen nak ziarah emak bapak yg sakit pun tak bolih sampai ada yg meninggal

Najib postpones Singapore trip to help Umno in Melaka pollsKUALA LUMPUR: Former prime minister Datuk Seri Najib Razak is seeking to push his trip to Singapore to a later date to assist Umno in the Melaka state election next month. Boleh tangguh, bukan penting pun. Hukuman penjara boleh tangguh inikan pula nak sambut cucu. Please help to sink it Excellent.

Guan Eng shocked Muhyiddin govt revived Najib-era financial scandal projectsEx-finance minister wants PM to come clean, not turn a blind eye. The world is not shocked. What is shocking is, after Najib's Umno Malaysia needlessly lost 4 times more Covid lives than Thailand, Najib and pals are not still not in jail. Hahahah...lanjiao ini guaneng 30.00 ringek.. worst ever FM.. Babi punya terowong. Saksi utama kes kau TERJATUH bangunan kau tak terkejut pulak Penyokong2 DAPig takde maruah nak bertanya ke Sial punya komunis!

Najib wants to postpone travel plans to Singapore due to Melaka state polls | New Straits TimesNSTnation Datuk Seri NajibRazak now wants to postpone his travel plans to Singapore due to the Melaka state elections next month. Court PRNMelaka Umno Priorities: election daughter law Let's be clear - the court gave him leeway to travel purportedly as a father to support his daughter's childbirth. No reference was made to his role as a politician in his application!! The court's proceedings surely must stand paramount to other personal matters. Because bersalin can wait 😂