Kronologi hubungan Mahathir - Anwar

'Sejajar'

#kualalumpur Anwar Ibrahim menuduh parti politik pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dan ‘pengkhianat’ dalam kemnya merancang menjatuhkan gabungan pemerintah semasa dan membentuk pakatan baharu untuk menafikan peluang beliau sebagai Perdana Menteri .

'Sejajar'

2/24/2020

kualalumpur Anwar Ibrahim menuduh parti politik pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dan ‘pengkhianat’ dalam kemnya merancang menjatuhkan gabungan pemerintah semasa dan membentuk pakatan baharu untuk menafikan peluang beliau sebagai Perdana Menteri .

Anwar Ibrahim menuduh parti politik pimpinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan ‘pengkhianat’ dalam kemnya merancang menjatuhkan gabungan pemerintah semasa dan membentuk pakatan baharu untuk menafikan peluang beliau sebagai Perdana Menteri .

Krisis terbaharu ini menjadi kemuncak hubungan dingin antara Mahathir, 94, dan Anwar, 72, yang menguasai politik Malaysia selama beberapa dekad. Anwar mula menyertai parti pimpinan Mahathir, Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pada 1982, sejurus selepas Mahathir dilantik sebagai Perdana Menteri buat pertama kalinya. Pada 1993, ia menyaksikan Anwar dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, dalam perancangan untuk menggantikan Mahathir. Namun, pada 1998, keadaan sedikit berubah di mana berlaku perselisihan antara kedua-dua tokoh itu dalam krisis kewangan Asia yang menyebabkan Anwar dipecat. Bagaimanapun, Anwar mendapat sokongan sebahagian besar masyarakat Melayu beragama Islam yang menyebabkan tertubuhnya gerakan Reformasi dan Parti Keadlian Rakyat (PKR). Pada 1999, Anwar dipenjarakan selepas disabit atas kesalahan rasuah dan liwat, tuduhan yang dipercayai bermotifkan politik. Pada 2003, Mahathir meletakkan jawatan sebagai perdana menteri. Empat tahun selepas pembebasannya pada 2004, Anwar sekali lagi menghadapi tuduhan liwat yang didakwa sebagai helah untuk menyingkirkannya daripada kedudukannya sebagai ketua pembangkang ketika itu. Ini kerana pada waktu itu, dia bersaing rapat dengan Datuk Seri Najib Razak, seorang lagi anak didik Mahathir. Pada 2015, di bawah pemerintahan Najib, Anwar dipenjarakan atas tuduhan liwat untuk kali kedua. Antara 2016 dan 2017, Mahathir mengumumkan keluar dari UMNO selepas mendesak Najib meletakkan jawatan berikutan skandal rasuah. Mahathir kemudiannya membentuk parti baharu, Bersatu, sebelum menyertai Pakatan Harapan, bersama-sama Anwar. Mahathir juga berjanji untuk mendapatkan pengampunan diraja untuk Anwar dan menyerahkan tampuk pimpinan kepadanya sekiranya pakatan berkenaan berjaya menyingkirkan Najib dan menjatuhkan UMNO. Pada 2018, Mahathir mengetuai pakatan pembangkang dan berjaya memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU-14), mengakhiri rejim UMNO selama 60 tahun. Dalam tempoh seminggu, Anwar berjaya mendapat pengampunan diraja dan dibebaskan. Pada 2019, Anwar sekali lagi menghadapi tuduhan berunsur seksual, namun menyifatkan dakwaan itu sebagai ‘politik paling teruk’. Kes berkenaan digugurkan kerana kekurangan bukti. Tahun ini menyaksikan senario berbeza di mana Mahathir dikatakan menerima tekanan daripada penyokong Anwar dalam pakatan memintanya menentukan tarikh penyerahan kuasa, kata sumber. Mesyuarat berasingan yang diadakan antara ahli politik dari Pakatan Harapan dan UMNO menimbulkan desas-desus terbentuknya kerajaan baharu. Anwar menyalahkan ‘rakan lama’ dalam Bersatu dan ‘sebahagian kecil pengkhianat’ dalam parti pimpinannya. Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 Februari 2020 @ 3:30 PM Popular Read more: Harian Metro

Jgn buat tuduhan melulu..kalau rasa tercabar dan sedih krna cita2 selama 20 tahun telah hancus..saman la Tun dan partinya utk tuntut 'hak kau' yg kononnya telah dijanjikan tu.. biasalah tu☺️ Dalam kenangan gaisss... Hehhee Bukan kerana Itu.. Mungkin kerana DAP Banana fruits too many times and u never learn

Gile ah apa tulis dalam tweet ni tak ada dlm artikel pon, nak buat click bait pon agak2 la dok tekan sgt Tun suh resign... skrg rasa kn padah nya Sy nak tok mat dahlamamakciktautu 😁👌

Anwar, Guan Eng arrive at Perdana PutraKUALA LUMPUR: PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim and DAP secretary-general Lim Guan Eng have arrived at Perdana Putra to meet with Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

Hang pun 2x5 nak jatuhkan Pak Lah dulu.. tak sembang baguih la GE14 motif hanya jatuhkan najib...takda plak plan nk naikkan dek non...hahaha Kronologi atau idealism berbeza barangkali Rezeki hak Allah lol tweet balik ke tadi delete 🤣 nak kena saman ke Selamanya anwar ibrahim 'PM Tepi'

Anwar, Wan Azizah and Guan Eng leave Putra Perdana without meeting Dr M | Malay MailPUTRAJAYA, Feb 24 — PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim have left the Putra Perdana Complex without meeting with Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. Anwar was scheduled to meet Dr Mahathir at his office at Putra Perdana at 9:30am today. Earlier, Deputy Prime Minister Datuk Seri Wan Azizah...

Dr Mahathir, Anwar broke deadlock in tense meeting, say sources | The Malaysian InsightJust as things were looking pretty bad, PKR president had intervened with vote of confidence in the PM.

Anwar, Dr Mahathir pecah kebuntuan mesyuarat Majlis Presiden, kata sumber | The Malaysian InsightAnwar yang mula-mula nyatakan sokongan kepada Dr Mahathir pada mesyuarat yang berlangsung dalam suasana tegang Jumaat lalu.

Anwar to meet Mahathir this morning, as new gov't loomsThis follows the alleged manoeuver to form a 'backdoor' government which would scupper the agreed-upon transition plan between the two leaders. tunggu dan lihat, setelah bnyk rumours Bangnon nak selfie kali terakhir dgn atok je tu.. Pastu bg statement kami membincangkan peralihan kuasa dan tun dah berjanji akan bg saya jadi pm.. Saya sabar... Huhuhuhu Anwar: I'm here btch! Tun m: ha ha (alahai, datang pulak dia nii)

Anwar goes to PMO, finds Mahathir not thereIt is understood the PKR leader and several minister are heading to Dr Mahathir Mohamad's residence. FMTNews AnwarIbrahim PMO absent without leave, I guess Kesian Anwar tu. Dah kaki pembelit. Akhirnya malu sendiri. Sepatutnya dah umur begitu sepatutnya buat yg baik baik saja. Bukan sebaliknya. Inikah pemimpin yang nak dijadikan contoh.



PKP: Seronok berparti ya?

Hana dan PU Abu sudah berpisah

'Allah ganti sedih saya dengan berita gembira'

Tak serik-serik...

Khidmat makanan bawa pulang IKEA Tebrau tutup

Isu Internet perlahan ketika PKP bakal diatasi

UPSI students made to train together for performance during Noraini's visit

Write Comment

Thank you for your comment.
Please try again later.

Latest News

News

24 February 2020, Monday News

Previous news

Salahuddin mohon maaf

Next news

59 Filipinos from cruise ship now positive of Covid-19
18 doctors die of Covid-19 in Indonesia Seorang positif Covid-19 boleh jangkiti 37 individu lain Macam mana agaknya pengalaman jumpa Izrail Jangan sampai merana... Ventilators from China expected to arrive in Malaysia tonight Individu muflis, senarai hitam layak mohon BPN PKP: Uchop jual ikan Boleh pula kome berparti... Health D-G: One visitor to Italy caused 37 Covid-19 cases in Malaysia | Malay Mail 'Cara raikan penuntut terkandas' Gaji dibayar penuh - majikan Sumbang RM1.5 juta bantuan perubatan dan keperluan
PKP: Seronok berparti ya? Hana dan PU Abu sudah berpisah 'Allah ganti sedih saya dengan berita gembira' Tak serik-serik... Khidmat makanan bawa pulang IKEA Tebrau tutup Isu Internet perlahan ketika PKP bakal diatasi UPSI students made to train together for performance during Noraini's visit Khemah terbang jejas Op Covid-19 'RM50,000 habis dalam empat hari' - Man Raja Lawak CIMB perjelas transaksi sah 'direct debit' Solat tahajud anugerah terindah Covid-19: Ronaldo pun rimas rambut panjang