Fmtnews, Tunm, Ppbm

Fmtnews, Tunm

Dr M dan 4 lagi keluar PPBM sendiri, bukan dipecat, kata Wan Saiful

Ahli Majlis Tertinggi PPBM berkata, tiada parti di dunia ini yang akan membenarkan ahli Parlimen mereka duduk di kerusi berbeza daripada kedudukan parti.

28/5/2020 4:22:00 PM

Ahli Majlis Tertinggi PPBM berkata, tiada parti di dunia ini yang akan membenarkan ahli Parlimen mereka duduk di kerusi berbeza daripada kedudukan parti. FMTNews TunM PPBM

Ahli Majlis Tertinggi PPBM berkata, tiada parti di dunia ini yang akan membenarkan ahli Parlimen mereka duduk di kerusi berbeza daripada kedudukan parti.

-May 28, 2020 9:21 PMWan Saiful Wan Jan berkata, keahlian ahli Parlimen dalam parti gugur secara automatik apabila mereka memilih menyertai blok lain di Parlimen.PETALING JAYA: Ahli Majlis Tertinggi PPBM, Wan Saiful Wan Jan berkata Dr Mahathir Mohamad dan 4 ahli Parlimen lain bukannya dipecat parti itu, sebaliknya mereka bertindak keluar parti sendiri.

Parlimen: Abdul Azeez mohon maaf New Speaker Art Harun orders Baling MP to apologise, retract racist comment Suspek kes pedofilia ditemui mati

Katanya, tiada parti di dunia ini yang akan membenarkan ahli Parlimen mereka duduk di kerusi berbeza daripada kedudukan parti.“Apabila mana-mana ahli Parlimen PPBM memilih menyertai kelompok bukan bersama parti sendiri dalam Parlimen, maka secara automatik keahlian mereka gugur.

“Ia bukan satu perkara mengejutkan. Saya mahu tegaskan bahawa mereka tidak dipecat. Mereka keluar hasil tindakan sendiri.“Sebagai bandingan, apabila seseorang itu dengan sendiri berjalan keluar dari rumah, dia bukan dikeluarkan dari rumah itu, tetapi tindakan dia sendiri menyebabkan secara automatik dia berada di luar rumah. Itulah yang berlaku dalam kes ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, surat bertarikh hari ini yang dilihat FMT menyatakan keahlian Mahathir, Mukhriz Mahathir, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Maszlee Malik dan Amiruddin Hamzah dalam PPBM dihentikan serta-merta selepas mereka mengingkari parti dengan menyertai blok pembangkang di Dewan Rakyat.

Surat yang ditandatangani Setiausaha Kerja PPBM, Muhammad Suhaimi Yahya itu menyatakan ahli Parlimen terbabit duduk bersama blok pembangkang dalam sidang Dewan Rakyat sehari pada 18 Mei lalu.Katanya, tindakan itu diambil terhadap 5 pemimpin itu mengikut Fasal 10.2.2 dan 10.2.3 perlembagaan PPBM.

Fasal 10.2.2 perlembagaan PPBM menyatakan pemberhentian dan pemecatan ahli berlaku apabila mereka mengisytiharkan keluar parti, manakala Fasal 10.2.3 pula menyatakan pemberhentian dan pemecatan ahli berlaku apabila mereka menyertai atau menjadi ahli parti politik lain.

Wan Saiful menyeru semua ahli kembali memperkukuhkan parti dan terus setia bersama PPBM untuk terus mengenang jasa tokoh besar.“Kita hargai segala sumbangan mereka dan jangan nafikan betapa besarnya jasa mereka, dan kita gunakan semua itu sebagai asas untuk membawa parti lebih maju ke depan.”

Banjir: Mangsa di Johor meningkat lebih 1,000 orang MP SPEAKS | The legality of the new speaker's appointment is highly questionable California shuts down businesses, schools as coronavirus outbreak grows

Mahathir ialah pengerusi dan seorang daripada pengasas PPBM, manakala Mukhriz ialah timbalan presiden yang bertanding jawatan presiden dalam pemilihan parti bulan depan.Syed Saddiq pula ialah ketua Pemuda PPBM, manakala Maszlee dan Amiruddin pernah menjadi menteri pendidikan dan timbalan menteri kewangan di bawah kerajaan Pakatan Harapan.

Read more: Free Malaysia Today »

Tiada negara didunia ada politik macam Malaysia. Takda pulak kata tak boleh kan.. Pertama kali FMT berkata kebenaran, tahniah... Muhiddin berani buat langkak betul halaukan Mamak a/l iskandar Kutty dan grupnya keluar dari parti... Salute ke atas keberanian Muhiddin. PejuangBangsa17 PejuangBangsa17 Xde keje lain. Ini pon nak dijadikan drama.

Quran 5:80 Engkau lihat banyak dari mrk mnjadikn org2 kafir (musyrik) teman rapat (Pemimpin, Penolong, Penasihat) mrk. Demi ssgguhnya amatlah buruknya apa yang mrk sediakn bagi diri mrk iaitu kemurkaan Allah menimpa mereka, dan mereka pula tetap kekal di dalam azab (API Neraka). Org yg kalah pilihanraya ada hati nak berbicara tentang parlimen..

Sampah. lps ni UMNO akan bertambah kuat Putar alam la lu, tak tahu malu punya manusia Tunku Abdul Rahman pun Mahathir lawan. Karma! Surat tu xsah la. Sbb bkn dipecat. Tiada parti di dunia ini yg sanggup mengatak dan menikam belakang rakan2 seperjuangan, rakyat yg mengundi The biggest disappointment after saifuddin is this dude

Means the one who went against the party wasn’t the one who was sacked... it is the other one now.. just one with power and other without.. it’s not TDM khianat bersatu but U know who wansaiful sembang mcm dia founder ppbm..bg pegang ptptn lepas tu apa pun x jalan..nak gaji belas2 ribu je..masuk politik pun waktu dah senang..ni lah melayu xda maruah.

wansaiful pulak? Mungkin PPBM yg duduk kerusi salah? Kan patut duduk dgn Mat Sabu, Anwar, Tun? Tetiba duduk kerusi penyamun.. Tiada parti didunia ini yg membenarkan ahli MP dia belot dan join musuh. Seharusnya keahlian mrk yg tergugur. Apa punya akai dayus Wan ini. wansaiful Bagus punya jilat hang? Tggu.. PN tumbang, aku nak tengok kamu jilat siapa pula!.

Dah lah mempunyai 2 secretary General, tak tahu siapa yang sah bawah undang undang. Kenapa perlu rumit kan keadaan, kan akan ada election dalam PPBM lepas pkp, sabar lah dulu. Jangan sampai hilang dalam arena politik, tak tahu besok apa keadaannya jadi low profile adalah terbaik. Siapa yang tentukan kedudukan parti

Meaning.. Need yes man only? Okok Ummm didn’t he read the sack letter Sesiapa pun kalau menongkah arus eloklah dipecat atau resign je Another spin to the story...🤷🏾‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏾‍♀️ Budak hingusan perasan best. Dapat jawatan dalam kerajaan pun sebab ihsan Mahathir. Sekarang banyak cakap pulak. as what they say too many cooks spoil the broth

Dari IDEAS kepada hilang idea. PPBM atau Lebih Tepat lagi... Mp Mp ppbm... Akan pupus menjelang pru 15. Umno nk kasi korang 40 seats utk beetanding? Kahkahlahkahkahkahkahaka.

PPBM pecat Dr M, Mukhriz dan Syed SaddiqDalam surat pemecatan yang dilihat FMT, Amiruddin Hamzah dan Maszlee Malik turut dipecat parti itu. FMTNews PPBM DrM Mukhriz SyedSaddiq Good riddance! Enough of these power crazy people! We have better things to sort out like Covid, Economy, ILLEGAL Immigrants. At least PN is doing better than PH and I voted for PH before. Join DAP pleaseeeee Malaysia is Islamic base country means that his good behavior must be always at the top like they show it. Some case of corruption make bad your reputation, and some Muslims countries start to have these problems

Dr M, Mukhriz, Syed Saddiq sacked from PPBMLetters from the party say the MPs sat with the opposition bloc during the one-day Dewan Rakyat proceedings on May 18. FMTNews MahathirMohamad MukhrizMahathir SyedSaddiq PPBM Now Chair sitting is reason to be sacked seriously this is madness. Marzuki said Tun M chedetofficial sat in middle as an independent MP. Independent MP can be friendly to PN or PH that's their prerogative. Adan muke ?

Dr Mahathir bukan ahli Bersatu lagi, kata parti | The Malaysian InsightEmpat Ahli Parlimen Bersatu yang menyokong pembangkang juga digugurkan keahlian serta merta berkuat kuasa hari ini. dunno bout others, but mcm buang yg berguna diganti dgn yg rosak. Pengasas parti dipecat? Ini kah cara mereka2 ini hormat orang yang lebih tua dari mereka! Betapa rendahnya akhlak makhluk2 ini. Dia yang tubuhkan parti, lepas tu dia kena tendang dari parti! Macam mana ye

Bring your own pen the next time you go out, says Dr Noor Hisham | Malay MailKUALA LUMPUR, May 28 — Datuk Dr Noor Hisham Abdullah has advised the public to bring their own pens whenever they go out in case they are required to record their details before entering a business premises. Replying to a question on whether or not it is sanitary for the public to share pens...

Bersatu sacks Dr Mahathir, 4 other MPs | The Malaysian InsightGroup sat with opposition during May 18 Parliament session. Orang semua expect lain.. lain pulak yg jadi. 😂 129 la sangat.

Dr Mahathir, Mukhriz and three other MPs sacked from Bersatu | Malay MailKUALA LUMPUR, May 28 — Bersatu today sacked Tun Dr Mahathir Mohamad and four other MPs for not supporting the Perikatan Nasional (PN) government led by its chairman Tan Sri Muhyiddin Yassin in May 18 Parliament sitting. According to a letter signed by Bersatu’s Executive Secretary Muhammad... What's ROS stand on this oh I'd HM holding ROS by d balls