CEO ditahan tipu wang pelaburan RM9.6 juta - Utusan Digital

CEO ditahan tipu wang pelaburan RM9.6 juta

23/10/2021 8:09:00 AM

Utusan Malaysia hari ini mendedahkan, SPRM mengesan taktik penjenayah profesional mengupah peguam terkemuka bagi mempertahan aktiviti penipuan memperdaya mangsa membuat penipuan pelaburan.

CEO ditahan tipu wang pelaburan RM9.6 juta

Penahanan reman CEO berusia 52 tahun itu bermula hari ini sehingga Selasa depan bagi siasatan lanjut.Satu sumber memberitahu Utusan Malaysia, suspek disyaki meminta dan menerima wang rasuah daripada seorang pengarah syarikat yang berpangkalan di Indonesia.

Restaurants, coffee shops may stop selling beer due to new govt policy YOURSAY | Rais throwing stones in a glass house Peguam Najib positif Covid-19, minta bicara ditangguhkan | The Malaysian Insight

Kata sumber itu, wang berkenaan disyaki digunakan suspek sebagai pelaburan dengan hasil daripada wang haram daripada Hong Kong dan Indonesia“Suspek juga disyaki terlibat menggunakan hasil kewangan daripada sebuah perhotelan di Uzbekistan untuk pelaburan di syarikat berkenaan.

“Sehubungan itu, siasatan dilakukan mengikut Seksyen 16 (a) (A) akta SPRM 2009,” jelas sumber itu.Utusan Malaysia hari ini mendedahkan, SPRM mengesan taktik penjenayah profesional mengupah peguam terkemuka bagi mempertahan aktiviti penipuan memperdaya mangsa membuat penipuan pelaburan. headtopics.com

Tindakan itu sekali gus menjadi antara punca banyak tangkapan dan siasatan dilakukan pihak berkuasa sebelum ini tiada pertuduhan.Sindiket penipuan ini juga menggunakan perniagaan-perniagaan besar seperti perlombongan, hartanah serta perhotelan yang berpangkalan di luar negara untuk menarik mangsa melabur dalam skala yang besar

Sindiket itu juga licik kerana menggunakan kepakaran mereka dalam bidang profesional dengan melakukan transaksi pelaburan seolah-olah mengikut undang-undang yang sah. Read more: Utusan Online »

ERL launches RM1 special fare for all stops this weekend

KUALA LUMPUR: A special fare of only RM1 per ticket for the Express Rail Link (ERL) will run through the weekend.

taktik penjenayah profesional upah peguam terkemuka pertahan xtvt penipuan perdaya mangsa buat penipuan pelaburan punca byk tangkapan & siasatan pihak berkuasa tiada pertuduhan? Srpm ni ingat public ni semua bodoh mcm macai pakatan ke? Politician pun buat macam ni jugak ka ? This all no need dah. Dah tak laku this things! Taking bribe; 'under desk', they don't work anymore. Chk lah! Don't conspire to corruption.

penjenayah profesional yang larikan billion tu tak mendapat liputan ke? najib ke, rosmah ke..

Mohd. Shukri berundur sebagai CEO MAHB - Utusan DigitalMohd. Shukri berundur sebagai CEO MAHB

Perintis perkembangan pelaburan patuh syariah - Utusan DigitalPerintis perkembangan pelaburan patuh syariah

Lelaki belasah ibu akibat enggan beri wang beli dadah - Utusan DigitalSemakan rekod lampau mendapati suspek mempunyai 15 rekod dadah dan tiga rekod jenayah lampau.

Polis Australia tawar RM3.1 juta untuk maklumat kanak-kanak hilang - Utusan DigitalPolis Australia tawar RM3.1 juta untuk maklumat kanak-kanak hilang

Bekas pembantu akaun pecah amanah RM5.4 juta didakwa - Utusan DigitalBerdasarkan kesemua pertuduhan, Emmy yang bertugas sebagai pembantu akaun di syarikat Awrah Bina Sdn. Bhd. dituduh melakukan pecah amanah berjumlah RM5,414,230.51.

Skim latihan: TNB peruntuk RM186 juta bantu kerajaan kurangkan pengangguran - Utusan DigitalSkim latihan: TNB peruntuk RM186 juta bantu kerajaan kurangkan pengangguran