4 ciri biasa ajaran sesat, dakwa diri terima wahyu selepas Nabi Muhammad - Utusan Digital

4 ciri biasa ajaran sesat, dakwa diri terima wahyu selepas Nabi Muhammad

8/12/2021 6:05:00 PM

Mentafsir al-Quran memerlukan penguasaan bahasa Arab yang kuat serta mengikuti kaedah tafsir yang betul.

4 ciri biasa ajaran sesat, dakwa diri terima wahyu selepas Nabi Muhammad

Berita Mediacorp melaporkan, untuk itu umat Islam dinasihati untuk terus berwaspada terhadap sebarang ajaran agama yang diamalkan secara rahsia ataupun melalui sumber yang tidak pasti.Dalam kenyataannya, jawatankuasa tersebut mengenal pasti empat ciri biasa yang ada dalam ajaran sesat.

Pertama, guru atau pemimpin kumpulan itu mendakwa dirinya menerima wahyu atau ilham melalui proses menurun.Dakwaan seumpama itu bercanggah dengan prinsip syariah kerana tiada sesiapa yang boleh mendakwa dia menerima wahyu daripada Allah melainkan Nabi Muhammad. Maka itu, tegas Jawatankuasa Fatwa, semua dakwaan menyatakan telah menerima wahyu selepas Nabi Muhammad adalah palsu sama sekali.

Kedua adalah mengubah hukum hakam agama seperti menambah amalan agama tanpa sebab yang wajar, merubah terus amalan agama seperti nikah batin dan tidak perlu menunaikan solat lima waktu.Jawatankuasa Fatwa menekankan perbuatan menggugurkan atau menggantikan amalan-amalan agama yang diwajibkan seperti solat, puasa, haji dan yang lain-lain tanpa alasan yang sah – seperti pengecualian sah bagi mereka yang tidak sihat – adalah tanda penyelewengan. headtopics.com

Covid-19: Three new school clusters found as Sabah sees increase in daily cases

Ketiga adalah kepercayaan terhadap makna tersirat hakikat huruf yang sekali gus menyeleweng daripada makna dan huruf sebenar dalam al-Quran.Mentafsir al-Quran memerlukan penguasaan bahasa Arab yang kuat serta mengikuti kaedah tafsir yang betul. Maka, menurut Jawatankuasa Fatwa, sebarang kepercayaan di sebalik maksud tersembunyi dalam ayat atau huruf di dalam al-Quran adalah salah, atau fasid, dan tidak boleh diterima dalam Islam.

Read more: Utusan Malaysia »

Carjacker nabbed after stabbing ehailing driver in the neck

KUALA LUMPUR: An armed carjacker who stabbed an ehailing driver in the neck before stealing his car has been arrested. Read more >>

Ini memang kelakar. Itu perempuan jadi ketua Singapore tu pakai tafsir ikut ugama apa kawan? Hapuskan title Ustaz celebriti dan sesetengah PU sampah yg menjadi penunggang agama . Biar org yg benar2 berilmu layak menyampaikan dakwah dan pencerahan . Sekarang ini terlalu banyak ustaz , semua berlumba seek for fame and attention . Semua nak tunjuk hebat ..

Rasa stik daging emas Salt Bae hanya seperti stik biasa - Utusan DigitalHidangan paling popular adalah stik Tomahawk yang dibalut dengan salutan emas mencecah harga 1,450 pound (RM8,107). Breakin news: Water is wet dah pernah rasa gold leaf tu, takde rasa apa² langsung. Manis tak, masam tak, rasa logam pun tidak, tak praktikal langsung letak atas makanan. Bodoh gila sape yang ikut trend ni Apa nak hairan, di Malaysia jual perahan delima sampai rm 100 dekat Tesco rm 14 je

Lima anak lapor ibu kepada polis, dakwa gadaikan geran tanah peninggalan bapa - Utusan DigitalSoal harta memang boleh buat keluarga pecah belah, tapi kasihanilah ibu yang sudah uzur

Wanita hamil 9 bulan lari berbelas kilometer selamatkan diri dari letusan Semeru - Utusan DigitalWanita hamil 9 bulan lari berbelas kilometer selamatkan diri dari letusan Semeru

Lelaki bunuh keluarga sebelum tembak diri sendiri kerana tipu sijil vaksin - Utusan DigitalLelaki bunuh keluarga sebelum tembak diri sendiri kerana tipu sijil vaksin

20 pelajar universiti ke tali gantung selepas pukul rakan hingga mati - Utusan Digital20 pelajar universiti ke tali gantung selepas pukul rakan hingga mati

SPRM sering terima aduan seleweng dana, tabung masjid - Utusan Digital'Bagi saya, perkara ini serius, saya harap orang ramai sama ada ahli jawatan kuasa masjid atau ahli kariah dapat datang terus ke SPRM dan berbincang dengan pegawai-pegawai kami, barulah kami boleh tentukan hala tuju siasatan.' Rasuah ke