همزمان با بروز مشکلات در روابط چین و چند کشور دیگر، لحن رسانههای دولتی چین نیز بیش از پیش ستیزهجویانه شده است. رسانههای مستقر در سرزمین اصلی چین مسائل را از زاویه 'ما در برابر آنها' پوشش میدهند و مباحث جاری در شبکههای اجتماعی نیز همین نقطه نظر را دنبال میکنند. روزنامه گلوبال تایمز روز ۸ ژوئیه در گزارشی گفت که "این رفتار تهاجمی نه تنها ریشه در هدف استراتژیک هند برای تسلط کامل بر جنوب آسیا از زمان استقلال دارد، بلکه به رشد احساسات ناسیونالیستی و فرصتطلبی نیز مربوط است.
این کشور میخواهد از رقابت فزاینده چین و آمریکا به نفع خود استفاده کند."
اما واکنش بیشتر کابران شبکه اجتماعی ویبو به درگیری چین و هند ملایمتر از برخوردشان با تنشهای موجود بین چین و آمریکا بود. بعضیها درباره پاسخ احتمالی دولت به تصمیم اخیر هند مبنی بر ممنوعیت چندین اپلیکیشن چینی مزاح میکردند. یکی با کیکهای تابهای هندی شوخی میکرد و شخص دیگری هم نوشته بود که "میخواستم پودر کاری را دور بریزم. اما وقتی برچسب روی بسته را نگاه کردم متوجه شدم که ساخت استان جیانگسو است..."
متهم شدن ویتنام به طرفداری از آمریکا این دو کشور از مدتها پیش بر سر دریای جنوبی چین - در ویتنام با نام دریای شرقی شناخته میشود - که اهمیت استراتژیک دارد با یکدیگر اختلاف داشتهاند. ویتنام یکی از کشورهای منطقه است که ادعاهای چین درباره این دریا را به چالش کشیدهاند. headtopics.com
۲۰ سرباز هندی در درگیری با نیروهای چینی در کشمیر کشته شدند
روزنامه گلوبال تایمز روز ۸ ژوئیه در گزارشی گفت که "این رفتار تهاجمی نه تنها ریشه در هدف استراتژیک هند برای تسلط کامل بر جنوب آسیا از زمان استقلال دارد، بلکه به رشد احساسات ناسیونالیستی و فرصتطلبی نیز مربوط است. این کشور میخواهد از رقابت فزاینده چین و آمریکا به نفع خود استفاده کند."
اما واکنش بیشتر کابران شبکه اجتماعی ویبو به درگیری چین و هند ملایمتر از برخوردشان با تنشهای موجود بین چین و آمریکا بود.
بعضیها درباره پاسخ احتمالی دولت به تصمیم اخیر هند مبنی بر ممنوعیت چندین اپلیکیشن چینی مزاح میکردند. یکی با کیکهای تابهای هندی شوخی میکرد و شخص دیگری هم نوشته بود که "میخواستم پودر کاری را دور بریزم. اما وقتی برچسب روی بسته را نگاه کردم متوجه شدم که ساخت استان جیانگسو است..."
متهم شدن ویتنام به طرفداری از آمریکا
این دو کشور از مدتها پیش بر سر دریای جنوبی چین - در ویتنام با نام دریای شرقی شناخته میشود - که اهمیت استراتژیک دارد با یکدیگر اختلاف داشتهاند. ویتنام یکی از کشورهای منطقه است که ادعاهای چین درباره این دریا را به چالش کشیدهاند.
منبع تصویر،
Getty Images
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در اوایل ژوئیه چین را به "قلدری" متهم کرد و فضا به شدت بحرانی شد. به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، او در بیانات خود در روز ۱۳ ژوئیه اعلام کرد که ادعای چین مبنی بر مالکیت بر حدود نود درصد این دریا "کاملا غیرقانونی" است. دو روز بعد، وزارت خارجه ویتنام بیانیهای منتشر کرد که به موضع آمریکا اشاره نداشت، اما گفت که از "مواضع کشورها در قبال مساله دریای شرقی که تابع قوانین بینالمللی باشد استقبال میکند."
آمریکا بهرهبرداری پکن از جزایر دریای جنوبی چین را غیرقانونی خواند
خبرگزاری شینهوآ در پی برگزاری جلسهای مجازی بین چین و ویتنام در روز ۲۱ ژوئیه گزارش کرد که "ایالات متحده به خاطر نیازهای ژئواستراتژیک خود در همه جا بر آتش اختلافات دمید تا تنش و آشوب را در منطقه افزایش دهد."
روزنامه ساوت چاینا مورنینگ پست که در هنگ کنگ چاپ میشود و معمولا موضعی هوشمندانهتر و کمتر ناسیونالیستی در قبال تنشهای چین و دیگر کشورها اتخاذ میکند، در گزارشی از رویکرد مصالحهآمیز چین در برخورد با "تخاصم فزاینده" هانوی خبر داد و به نقش اختلافات با آمریکا در این تصمیم اشاره کرد.
این روزنامه در پی جلسه مجازی ۲۱ ژوئیه گزارش کرد که "پکن تصمیم گرفته است که روابطش با ویتنام و دیگر همسایههایش در جنوب شرقی آسیا را بازسازی کند. چین خواهان روابط نزدیکتر تجاری است و میخواهد به روند ترمیم خسارات ناشی از بحران ویروس کرونا نیز کمک کند. دلیلش هم افزایش تنش با آمریکا در دریای جنوبی چین است."
هشدار اقتصادی رسانههای چینی به استرالیا
به گزارش رسانههای دولتی چین، روابط این کشور و استرالیا به خاطر مسائلی چون اختلافات تجاری، ممنوعیت فعالیت هواوی در استرالیا و مخالفت این کشور با ادعاهای چین در دریای جنوبی چین "به شدت سرد" شده است. با اینکه چین بزرگترین شریک تجاری استرالیا محسوب میشود، اما روابط دو کشور "حداقل در پنج سال گذشته به مرور بدتر شده است".
به گزارش روزنامه ساوت چاینا مورنینگ پست "در پی اتمام تحقیقات مربوط به بازارشکنی، چین تصمیم گرفت تا واردات گوشت گوساله را از برخی از مراکز بزرگ فرآوری گوشت در استرالیا ممنوع کند و بر واردات جو از استرالیا نیز تعرفه ۸۰ درصدی ببندد."
رسانههای مستقر در سرزمین اصلی چین به استرالیا به عنوان کشوری نگاه میکنند که تحت تاثیر دیگران، مثل آمریکا، روابط خود با چین را خصمانه کرده است.
وبسایت چینیزبان خبرگزاری شینهوآ در اواسط ژوئیه کاریکاتوری منتشر کرد که دونالد ترامپ را در حالی نشان میداد که گوشه خیابان زانو زده بود و دیوار میساخت. روی آن دیوار هم پرچمهای آمریکا، بریتانیا و استرالیا دیده میشد. آن طرف خیابان هم خانهای بود که روی صندون پست بیرونش نوشته شده بود "چین".
به گفته روزنامه گلوبال تایمز "سیاست استرالیا مستقل نیست، و انتخابات فعلی این کشور پیروی تنگاتنگ از آمریکا است. اگر استرالیا به تحریک سیاسی و اقتصادی چین ادامه دهد، صدمه به این کشور نباید دور از انتظار باشد."
خبرگزاری شینهوآ روز ۱۱ ژوئیه با انتشار مطلبی به ممنوعیت ورود اتباع چین به استرالیا به خاطر همهگیری و اظهار نظر اسکات موریسون، نخستوزیر درباره قانون امنیتی جدید هنگ کنگ واکنش نشان داد و گفت "این دو موضوع تنها بخشی دورویی بعضی از سیاستمداران استرالیایی است که میخواهند با دروغگویی دامن چین را لکهدار کنند و روابط دو کشور را به لبه پرتگاه بکشند."