Voor eerst in 200 jaar wolf gespot in Vlaams-Brabant

20-01-22 15:48:00

VIDEO. Voor eerst in 200 jaar wolf gespot in Vlaams-Brabant

VIDEO. Voor eerst in 200 jaar wolf gespot in Vlaams-Brabant

Op een druk kruispunt in Heverlee is met zekerheid de eerste wolf in bijna 200 jaar in Vlaams-Brabant gespot. De beelden werden op 30 december 2021 geschot...

Vandaag om 11:02LEES OOK.Of het nu een hond is of een wolf: Welkom Wolf roept op om alles te meldenHet dier werd die donderdag even na 6 uur gefilmd op het kruispunt van de Geldenaaksebaan en de Meerdaalboslaan in Heverlee, op een steenworp van Brussel. “Het gaat met zekerheid om een jonge zwerver, dus geen gevestigde wolf. Die zwerftocht bracht deze wolf op een onverwacht drukke plek,” aldus Jan Loos van Welkom Wolf. Jonge wolven verlaten tussen hun eerste en tweede levensjaar altijd de roedel en zoeken een eigen territorium en partner.

Lire la suite: Gazet van Antwerpen »

Voor het eerst in 200 jaar duikt wolf in Vlaams-Brabant opIn Heverlee bij Leuven is eind vorig jaar een wolf gespot. Dat meldt Jan Loos van Welkom Wolf donderdag. Het is de eerste keer in tweehonderd jaar dat er een wolf in Vlaams-Brabant wordt opgemerkt. 😡👎

Nu ook wolf gespot in Vlaams-Brabant, en dat was al 200 jaar geleden: “Wellicht zullen er de komende maanden steeds meer meldingen opduiken”Het is zover: de wolf is nu ook officieel gespot in Vlaams-Brabant. Op 30?december 2021 is voor het eerst in 200?jaar met zekerheid een wolf gezien. Dat ge... Ah nee, hij kan niemand verstaan.

Plus de 200 enfants vaccinés à Libramont (vidéo)La vaccination des enfants a débuté ce mercredi après-midi en province de Luxembourg. À Libramont, le site affichait complet.

Menace russe : Washington annonce 200 millions de dollars supplémentaires d’aide sécuritaire à KievLes États-Unis ont annoncé mercredi le déblocage de 200 millions de dollars supplémentaires d’aide sécuritaire à...

Vlaams mode-icoon Ghislaine Nuytten (67) overledenHet Vlaamse mode-icoon Ghislaine Nuytten is dinsdag overleden. Dat melden Humo en VRT NWS woensdag. Nuytten stierf op 67-jarige leeftijd aan een hartstilst... Dat bewijst nog maar eens hoe dodelijk die zogenaamde vaccins zijn. De gevaccineerden beginnen nu in alle landen bij bosjes te sterven. Je krijgt steeds meer de indruk dat die spuiten er alleen toe dienen om mensen kapot te spuiten. Met veel dank aan Beke en Vandenbroucke!!! Een prachtige, klassevolle dame, veel te vroeg heengegaan ....ik herinner me haar alsof het gisteren was. Veel sterkte aan de familie en vrienden.

Vlaams mode-icoon Ghislaine Nuytten (67) is overledenNuytten was het eerste Vlaamse internationale topmodel. Ze presenteerde in de jaren 80 en 90 modeprogramma's op de toenmalige BRT. Tussen al de bagger en de shit op Twitter weten blijkbaar velen niet hoe ze hierop moeten reageren. Wel ... Heel veel sterkte en medeleven voor familie en nabestaanden. Dat bewijst nog maar eens hoe dodelijk die zogenaamde vaccins zijn. De gevaccineerden beginnen nu in alle landen bij bosjes te sterven. Je krijgt steeds meer de indruk dat die spuiten er alleen toe dienen om mensen kapot te spuiten. Met veel dank aan Beke en Vandenbroucke!!! Jammer, veel te jong. RIP. Sterkte aan familie en vrienden.

Op een druk kruispunt in Heverlee is met zekerheid de eerste wolf in bijna 200 jaar in Vlaams-Brabant gespot.donderdag.© Landschap vzw/Welkom Wolf Leuven - Het is zover: de wolf is nu ook officieel gespot in Vlaams-Brabant.Cet article est réservé aux abonnés.

De beelden werden op 30 december 2021 geschoten maar werden pas enkele dagen geleden gevonden door de mensen van Welkom Wolf vzw. Vandaag om 11:02 LEES OOK. . Of het nu een hond is of een wolf: Welkom Wolf roept op om alles te melden Het dier werd die donderdag even na 6 uur gefilmd op het kruispunt van de Geldenaaksebaan en de Meerdaalboslaan in Heverlee, op een steenworp van Brussel. Hannelore Smitz Vandaag om 10:45 Hoofdpunten. “Het gaat met zekerheid om een jonge zwerver, dus geen gevestigde wolf. Het dier kwam om 6. Die zwerftocht bracht deze wolf op een onverwacht drukke plek,” aldus Jan Loos van Welkom Wolf.

Jonge wolven verlaten tussen hun eerste en tweede levensjaar altijd de roedel en zoeken een eigen territorium en partner. Het gaat met zekerheid om een 'zwerver', een jongvolwassen wolf die het nest verlaten heeft en op zoek gaat naar zijn eigen territorium en een partner. Cameravallen Ook de jaarlingen uit de roedel van Noëlla en August zouden rond deze tijd kunnen vertrekken of zijn inmiddels vertrokken. “Een roedel splitst zich op in kleine groepjes om te gaan jagen. Daardoor is het nieuws nu pas bekend geraakt. Daardoor kan je ze niet zomaar even tellen. Individuele herkenning is niet op alle beeldmateriaal mogelijk. Op 19 december werd in Tielt-Winge, een gemeente in het oosten van Vlaams-Brabant, een dode ree met een duidelijke halsbeet aangetroffen, zowat 'de handtekening' van een wolf.

Tot eind november waren ze met zekerheid nog met z’n negenen. De jongste weken hebben we voorlopig tot maximaal zes wolven samen gezien op onze cameravalbeelden,” legt Jan Gouwy van het INBO uit. Het is nog niet duidelijk of de ree in Tielt-Winge in verband te brengen is met de gespotte wolf in Heverlee. De kans is wel groot dat de jaarlingen intussen vertrokken zijn of op zijn minst al zwerftochtjes hebben ondernomen. “Mogelijk zitten er tussen de zwervers die de voorbije weken verspreid over de provincie Antwerpen opdoken ook Limburgse wolven. In de decennia daarna is de wolf in België, net als in de rest van West-Europa, uitgeroeid. Het resultaat van de DNA-analyses op niveau van het individu zal begin februari bekend zijn.

” De wetenschappers wijzen er nog op dat de zwervers weinig schapen hebben aangevallen en de kans reëel is dat er nog individuen onder de radar blijven. Het dier kwam om 6. Ondergedoken Waarom het nieuws van de waarneming nu pas in het nieuws komt en de wolf dus geruisloos door Brabant kon trekken, heeft alles te maken met de mailbox van Welkom Wolf. Jan Loos: “De melding zat 3 weken ‘ondergedoken’ in onze spambox. Het gaat met zekerheid om een 'zwerver', een jongvolwassen wolf die het nest verlaten heeft en op zoek gaat naar zijn eigen territorium en een partner. De waarnemer stuurde een videobestand mee dat te zwaar was, waardoor de waarneming in de spam terecht kwam en maar met veel vertraging ontdekt werd. Het heeft zelfs niet veel gescheeld of de wolf was helemaal nooit ontdekt, want na 4 weken worden berichten in de spam automatisch gewist. Daardoor is het nieuws nu pas bekend geraakt.

” Wolvenplaag Dik twee eeuwen geleden was er nog sprake van een wolvenplaag in Vlaams-Brabant. Maar kort daarna was de wolf daar uitgeroeid. Op 19 december werd in Tielt-Winge, een gemeente in het oosten van Vlaams-Brabant, een dode ree met een duidelijke halsbeet aangetroffen, zowat 'de handtekening' van een wolf. Daarom gaat het hier volgens Loos om een historische wolvenmelding. “Alhoewel het niet geheel onverwacht kwam. Het is nog niet duidelijk of de ree in Tielt-Winge in verband te brengen is met de gespotte wolf in Heverlee. Op 19 december werd in Tielt-Winge een dode ree met een duidelijke halsbeet ontdekt, zowat de handtekening van een wolf.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek onderzoekt nu de DNA-stalen die ter plaatse verzameld werden. In de decennia daarna is de wolf in België, net als in de rest van West-Europa, uitgeroeid. Er hoeft geen verband te zijn met de waarneming in Heverlee, maar het is ook nog niet uit te sluiten.” mm Landschap vzw en Welkom Wolf roepen iedereen op om mogelijke waarnemingen van wolven (ook onzekere) te blijven melden. Dat kan via 0495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be.

Op de website www.welkomwolf.be vind je nog veel meer informatie over wolven en hun comeback naar onze streken. Terwijl je dit leest, gaan onze journalisten verder voor het nieuws van dichtbij. Ze graven dieper in de actualiteit uit jouw buurt én tonen de impact van wereldgebeurtenissen op jouw leven.

.