Natuurpunt roept op om vogels te tellen tijdens het Groot Vogelweekend

24-01-22 19:46:00

Vogeltellingen leveren een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Natuur

Vogeltellingen leveren een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Natuur punt roept de Vlamingen op om op 29 en 30 januari weer massaal tuinvogels te turven tijdens het Grote Vogelweekend. Ook de scholen tellen vanaf maandag/vandaag weer mee.

. © Getty ImagesGrote Vogelweekendwordt vanaf 2004 georganiseerd door Natuurpunt. De tellingen leveren een momentopname van de aantallen vogels die in Vlaamse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere vogeltellingen levert dat dan weer een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Natuurpunt roept, samen met ambassadeurs als acteur Michaël Pas en schrijfster Sarah Devos, op om komend weekend opnieuw het vogelvoer op te dissen en massaal tuinvogels te turven. Op de website van Natuurpunt staan tips over het tellen, herkennen en voederen van vogels.

Lire la suite: Knack »

DPG Media Privacy GateEn ze gaan weer geven! Als ge die laat doen dan kunnen we alles opdoeken! Mars oké niet vernielen aub, de betogers moeten zich daarvan bewust zijn. Voor de mars moet de organisatoren het publiek duidelijk maken geen agressie aub......

DPG Media Privacy GateEr is vandaag al een betoging Raoul. Loop gewoon mee dan zijn we er in één keer vanaf. Met hoeveel deelnemers 🤣🤣🤣 Die met zijn Armani brilletje volg ik niet

Brits ministerie beschuldigt Moskou ervan 'pro-Russische leider' te willen installeren in OekraïneHet Verenigd Koninkrijk heeft Moskou er zaterdag van beschuldigd dat het een 'pro-Russische leider' probeert te installeren in Kiev en dat het 'overweegt om Oekraïne te bezetten'. Om de pro-westerse te vervangen? 😎 Het gaat ze nog lukken ook, voor geld danst den beer.

Verstekeling overleeft vlucht in neuswiel van vliegtuig dat vanuit Zuid-Afrika in Amsterdam landt'Het is heel, heel ongewoon dat iemand in staat is gebleken om de kou op grote hoogte te overleven', zegt de Koninklijke Marechaussee. Welke variant is dat ? Maar stierf kort na de landing aan het eten van Hollandse kaas.

Franse avonturier sterft tijdens poging om Atlantische Oceaan in roeiboot over te stekenDonderdagavond had Jean-Jacques Savin (75) twee noodsignalen uitgezonden. Hij was op 1 januari vanuit het zuiden van Portugal vertrokken. Hij stierf tenminste terwijl hij iets aan het doen was dat hij graag deed. Hij was beter met het vliegtuig geweest, minder kans op ongevallen Pech tja

DPG Media Privacy Gatedat kan gebeuren , hopelijk heeft hij dat ingeschat , mijn oprechte deelneming .

roept de Vlamingen op om op 29 en 30 januari weer massaal tuinvogels te turven tijdens het Grote Vogelweekend...De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss.

Ook de scholen tellen vanaf maandag/vandaag weer mee. . © Getty Images Grote Vogelweekend wordt vanaf 2004 georganiseerd door Natuurpunt. De tellingen leveren een momentopname van de aantallen vogels die in Vlaamse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere vogeltellingen levert dat dan weer een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels. Moerajev staat echter zelf al sinds 2018 op een Russische sanctielijst.

Natuurpunt roept, samen met ambassadeurs als acteur Michaël Pas en schrijfster Sarah Devos, op om komend weekend opnieuw het vogelvoer op te dissen en massaal tuinvogels te turven. Op de website van Natuurpunt staan tips over het tellen, herkennen en voederen van vogels. Vanaf zaterdag 29 januari kunnen de tellingen ingevoerd worden via de website van Natuurpunt. Scholen die op de speelplaats mee tellen, kunnen hun waarnemingen doorgeven tot en met vrijdag 28 januari. De organisatie verwacht dat de 'vaste' vogels zullen opduiken in de tuin, zoals vinken, mezen, roodborstjes en de huismus. De geviseerde Moerajev reageert verrast en enigszins vrolijk op de beschuldiging aan zijn adres: 'Het is niet heel logisch.

'We zien klassiek 'hedendaags winterweer', lees: het is zacht. Geen vriestemperaturen', zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. . © Getty Images Ook wordt het afwachten of de merel en zanglijster weer meer voorkomen, na de dramatische impact van het usutuvirus op de populatie. En Natuurpunt is ook benieuwd naar de resultaten van de groenling, die erg gevoelig is voor de parasitaire aandoening Trichomonas gallinae, ook wel het geel genoemd. 'Dit soort samenzweringen is zeer verontrustend.

'Ook voor de houtduif is dit een bedreigende ziekte, maar hun aantallen zijn zo robuust dat zij die aanslag beter kunnen opvangen', klinkt het. Natuurpunt stipt tevens aan dat relatief weinig vogels overwinteren, omdat er weinig boomzaden voorhanden zijn. Al doet een gebrek aan voedsel in de bossen ze wel meer naar de tuinen komen. De organisatie verwacht een beter resultaat voor de kepen, die meer dan de vorige jaren massaal door ons land trokken en waarvan een deel ter plaatse is gebleven. In de buurt van fruitboomgaarden met achtergebleven appels zijn lokaal ook aardige groepen kramsvogels aanwezig.000 soldaten verzameld aan de grens met Oekraïne.

Of die naar de tuin afzakken, is vooral afhankelijk van de frequentie waarop men voedsel aanbiedt en de aard van het aanbod. Vorig jaar telde een recordaantal van meer dan 73.000 mensen mee, goed voor ruim 1,3 miljoen getelde vogels. Ook meer dan 5.800 leerlingen in 258 scholen telden mee. 'Volgens onze informatie streeft de Russische regering ernaar een pro-Russische leider in Kiev te installeren, en is ze van plan om Oekraïne binnen te vallen en te bezetten.

De huismus werd het vaakst geteld, gevolgd door de koolmees en de vink. Lees ook: .