Jeanette Winterson schrijft spookverhalen voor wie niet in spoken gelooft

  • 📰 destandaard
  • ⏱ Reading Time:
  • 86 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 38%
  • Publisher: 59%

Belgique Actualités Nouvelles

Belgique Dernières Nouvelles,Belgique Actualités

Jeanette Winterson schrijft spookverhalen om haar eigen poltergeist te bezweren: de angst dat onze toekomst ontzield zal zijn en vol van geesten.

Als je nuchter en rationeel bent, kun je dan in spoken geloven? Kun je vertwijfeld raken wanneer ’s nachts in de keuken plots de radio speelt – want die had je uitgezet, toch? En als je gaat twijfelen, wijt je dat dan louter aan je verbeelding, vermoeidheid, dat glas te veel of gaat het wel degelijk om het bezoek van geesten? Wie kan immers met zekerheid zeggen dat er geen dantesk limbo is, een voorgeborchte waar de zielen dolen ...

Winterson gebruikt net zulke klassieke spookelementen. ‘Het was een goed huis, een huis dat de eeuwen voorbij had zien komen, en het stond er nog, het reisde nog altijd door de tijd’, begint een verhaal opgewekt, waarna een bewoner uit lang vervolgen tijden komt spoken. Een ander verhaal draait om een historische bontmantel die het leven van twee personages ontwricht; het gestolen ding wekt een boze ziel.

De wendingen in Wintersons verhalen zijn steeds onverwacht en spannend. De personages zijn nuchter en vastberaden, gehaaidzelfs en waanzinnig. Hun eenvoudige, precieze spreektaal maakt hen bijzonder innemend, ze lijken tegen je te praten, zodat je je als lezer betrokken voelt. De paar poëtische zinnen tussendoor voelen dan als geschenkjes. Die vlotte stijl is verraderlijk. De verhalen zijn als zachte boter: je glijdt er zo doorheen.

De manier waarop Winterson klassieke literaire elementen hergebruikt en technieken inzet, is elegant, ingenieus en heeft vaak een humoristisch effect. Bijvoorbeeld de tijdwissels: de hoofdpersoon maakt iets mee en springt dan uit dat verleden het heden in. Of neem de vele spiegelingen binnen en tussen de verhalen, of de referenties, zoals aanvan Shakespeare; een fluïde personage uit de metaverse noemt ze geestig Ariel, naar een luchtgeest.

Door klassiekers uit de literatuur te verweven in haar futuristische verhalen lijkt Winterson te hopen dat er in dat ongrijpbare en onstoffelijke digitale universum toch iets zal resoneren van het echte leven, van het klassieke erfgoed.Met deze bundel bezweert ze haar grote angst dat de toekomstige wereld kaal en onmenselijk zal zijn en nog slechts uit geesten bestaat.

 

Merci pour votre commentaire. Votre commentaire sera publié après examen.
Nous avons résumé cette actualité afin que vous puissiez la lire rapidement. Si l'actualité vous intéresse, vous pouvez lire le texte intégral ici. Lire la suite:

 /  🏆 13. in BE

Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités

Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.

In Jeanette Van der Steen We Trust, première femme maître de chai en BelgiqueDans cette série In… We Trust (en français : 'Nous croyons en'), Les Grenades vont à la rencontre de femmes arrivées là où personne ne les attendait. Pourquoi We Trust ? Parce qu’elles ont suivi leur passion, elles y ont cru. Et nous aussi. Des... Avant d'utiliser l'écriture inclusive dans cet article, cette ineptie qui fait mal aux yeux, il serait judicieux d'abord d'écrire correctement: 'consultance en internmangement'.
La source: RTBFinfo - 🏆 2. / 71 Lire la suite »

Ongeneeslijk zieke Jeanette (71) wil nog één keer de zee zien: “Om de golven te zien. Haar glimlach zei meer dan 1.000 woorden”Hulpverleners hebben de laatste wens ingewilligd van Jeanette (71), een ongeneeslijk zieke vrouw. Ze werd vanuit Oudenaarde naar Middelkerke gebracht, omdat ze nog één keer de zee wilde zien voor ze zal sterven. “Ze heeft nog één keer de golven kunnen zien. Haar glimlach zei meer dan 1.000 woorden.”
La source: Nieuwsblad_be - 🏆 25. / 50 Lire la suite »

12 jaar geleden werd Deveney (10) doodgereden, nu krijgt ze blijvende herinnering in Hoogstraten: “Haar fiets hebben we altijd bijgehouden”Op de Vrijheid, een hoofdstraat in Hoogstraten, wordt op vrijdag 21 juli een SAVE-bord ingehuldigd voor Deveney Smits. Het 10-jarig meisje kwam er op 2 december 2011 om het leven toen ze bij het oversteken met haar fiets werd aangereden door een vrachtwagen. Het ongeval maakte destijds veel los in de Kempense stad, maar bijna twaalf jaar later is er volgens moeder Jeanette Tilburgs nog niet veel verbeterd voor zwakke weggebruikers. “Waar weinig plaats is voor hen, krijgen fietsers de suggestie om een veiligere route te nemen.”
La source: gva - 🏆 12. / 63 Lire la suite »

EK-weetjes van de dag: het spook van Bakoe, EK-land Denemarken en hapklare brok RuslandIedere dag brengen we drie weetjes over de EK-dag. Vandaag is het de beurt aan Wales-Zwitserland, Denemarken-Finland en onze Rode Duivels tegen Rusland.
La source: SportVoetbal - 🏆 18. / 51 Lire la suite »

Daar is het stagflatie-spook weerDe oorlog in Oekraïne jaagt de energieprijzen op tot recordhoogtes. De economische vooruitzichten zijn aan bijstelling toe. Het gevreesde s-woord is terug....
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »

Nu ‘het spook van Wagner’ zich moeit, is het oorlogYevgeny Prigozjin kent ondertussen iedereen als financier en spreekbuis van Wagner. De echte stichter van het huurlingenleger Dmitry Utkin is meer een spook. Donderdag liet hij plots van zich horen, iets wat hij al jaren niet meer doet.
La source: Nieuwsblad_be - 🏆 25. / 50 Lire la suite »