Groen: ‘Nieuwe kerncentrales geen taboe, maar ze moeten duurzaam zijn’

Groen: ‘Nieuwe kerncentrales geen taboe, maar ze moeten duurzaam zijn’

Kernenergie, Petra De Sutter

16-01-22 16:48:00

Groen: ‘Nieuwe kerncentrales geen taboe, maar ze moeten duurzaam zijn’

De exploderende energiefactuur pookt de roep om nieuwe, moderne kernenergie op. Open VLD-voorzitter Lachaert eist dat ‘de groenen daarop toegeven’, anders ...

Ook al heeft de federale regering onder leiding van premier Alexander De Croo (Open VLD) eind december beslist om (tot nader order) vast te houden aan de geplandeDe beslissing van december terugdraaien is evenwel geen optie meer, verklaart Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in

(van de twee jongste kerncentrales, red.)Zijn partij zát in de vorige regering - met zusterpartij MR, die toen de premier en de bevoegde minister leverde, en vandaag in de persoon van voorzitter Georges-Louis Bouchez een hevig voorstander is van de verlenging van de kerncentrales. ‘Maar zelf had ik toen die macht niet’, aldus nog Lachaert.

Lire la suite: De Standaard »

De definitie van duurzaamheid lijkt eerder iets tussen lafheid en groen. Politiek appelblauwzeegroen dus. Nu komen ze achterom omdat ze eindelijk inzien dat Tinneke niet kan tellen.. stelletje amateurs groen

Parken en groen in plaats van gasthuis: ontwerpers hebben grote plannen met Stuivenbergsite in Antwerpen-NoordDe stad stelde een ontwerpteam aan voor de herontwikkeling van de Stuivenbergsite in Antwerpen- Noord. Zijn belangrijkste taak is om in een eerste fase al ...

Groen pleit voor energiepremie van 200 euroGroen mikt, net als de PS, op een energiepremie van 200 euro om de pijn van de hoge energiefacturen te verzachten. ‘Maar ook Vlaanderen moet een duit in he... Als ik ooit eens iets fout mag doen ´t gaat groen kleuren Halfmaandelijks? Voor iedereen?

Groen wil energiepremie van 200 euro: “Geen toveroplossing, maar het zal voor broodnodige ademruimte zorgen”Groen wil dat er een energiepremie komt van 200 à 220 euro voor wie het moeilijk heeft om zijn energiefactuur te betalen. Dat heeft Groen-voorzitster Merye... Zal wel weer niet voor de hardwerkende middenklasse zijn die het op zich misschien niet “moeilijk” hebben om het te betalen maar waarvoor het ook hard is om die zuurverdiende centjes voor af te geven… Absoluut. 🤦🏼‍♂️ Met die € 200 betaalt een modaal gezin toch wel een derde van één maandelijkse factuur. 🤷‍♂️😞 En wie gaat dat betalen die premie...jullie ingevoerde geluks zoekers...dromen van groen ... stem op groen en uw bankrekening kleurd rood...

Groen pleit voor energiepremie van 200 euroGroen wil dat er een energiepremie komt van 200 à 220 euro voor wie het moeilijk heeft om zijn energiefactuur te betalen. Dat heeft Groen-voorzitster Meryem Almaci zaterdag gezegd op de nieuwjaarsdrink van de partij. Discriminatie van de slechtste soort ... Hoe komt het dat de energie in de buur landen niet stijgen? Is dit de piste waar de minister van energie zo lang over na gedacht heeft ? Bedroevend! MeyremAlmaci Vergeet Groen!

Groen wil energiepremie van 200 euro: “Geen toveroplossing, maar het zal voor broodnodige ademruimte zorgen”Groen wil dat er een energiepremie komt van 200 à 220 euro voor wie het moeilijk heeft om zijn energiefactuur te betalen. Dat heeft Groen-voorzitster Merye... Zal wel weer niet voor de hardwerkende middenklasse zijn die het op zich misschien niet “moeilijk” hebben om het te betalen maar waarvoor het ook hard is om die zuurverdiende centjes voor af te geven… Absoluut. 🤦🏼‍♂️ Met die € 200 betaalt een modaal gezin toch wel een derde van één maandelijkse factuur. 🤷‍♂️😞 En wie gaat dat betalen die premie...jullie ingevoerde geluks zoekers...dromen van groen ... stem op groen en uw bankrekening kleurd rood...

Italiaanse politie niet opgezet met roze mondmaskers: 'Tast ons gezag aan'Door de nieuwe coronaregels zat de politie dringend op een nieuwe lading mondmaskers te wachten, maar die bleken er anders uit te zien dan ze verwacht hadden. Ocharmekes toch... regenboogmasker 😔 🤣🤣👍

De kerncentrale van Doel Foto: Jimmy Kets De exploderende energiefactuur pookt de roep om nieuwe, moderne kernenergie op.Antwerpen - De stad stelde een ontwerpteam aan voor de herontwikkeling van de Stuivenbergsite in Antwerpen- Noord.Vandaag om 18:11 cv Foto: BELGA Groen mikt, net als de PS, op een energiepremie van 200 euro om de pijn van de hoge energiefacturen te verzachten.BELGA Vandaag om 18:15 De exploderende energieprijzen en de zware last die zo’n kosten meebrengen voor de middenklassegzinnen belandden deze week opnieuw op de tafel van de regering.

Open VLD-voorzitter Lachaert eist dat ‘de groenen daarop toegeven’, anders komt er geen kernuitstap. Groen-vicepremier De Sutter verbindt er wel een groene voorwaarde aan. Dat zal niet onmiddellijk gebeuren: in 2022 wordt het plan uitgewerkt, zodat in 2023, na de verhuizing van het Stuivenbergziekenhuis, de renovatie van start kan gaan. Ook al heeft de federale regering onder leiding van premier Alexander De Croo (Open VLD) eind december beslist om (tot nader order) vast te houden aan de geplande kernuitstap , de focus komt dezer dagen steeds meer te liggen op het tweede deel van het ‘kerstakkoord’: het engagement om te onderzoeken of er in de toekomst toch opnieuw gebruik moet worden gemaakt van kernenergie - zij het geproduceerd door moderne, nog te bouwen modulaire kerncentrales. Voor de Groen bestaat die oplossing in een energiepremie van 200 tot 220 euro voor al wie een inkomen lager dan het mediaanloon heeft. Een en ander heeft alles te maken met de dure energiefactuur. De beslissing van december terugdraaien is evenwel geen optie meer, verklaart Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in De Zondag . Premie van 200 euro Haar partij lijkt alvast gewonnen voor een energiepremie van 200 à 220 euro voor iedereen die het moeilijk heeft, een voorstel dat eerder ook al de Franstalige socialisten van de PS op tafel legden.

‘Er is bijna geen keuze meer. Groen zit dus op dezelfde lijn als de PS, daar waar CD&V en Vooruit meer heil zien in een btw-verlaging. Dat zegt ook Engie. We zijn te laat voor een verlenging in 2025 (van de twee jongste kerncentrales, red.) en als we nog een centrale zouden willen verlengen, zal het de belastingbetaler véél geld kosten. ‘We willen zij die het nu moeilijk hebben helpen, maar als er tegelijkertijd geen structurele maatregelen worden genomen is dit dweilen met de kraan open. Eigenlijk had de vorige regering die beslissing moeten nemen.” Meer maatregelen Almaci herhaalde het pleidooi van de partij voor de verlenging van het sociaal tarief en benadrukte ook dat die energiepremie gepaard moet gaan met structurele maatregelen.

’ ‘Voorwaarde: nieuwe wet’ Zijn partij zát in de vorige regering - met zusterpartij MR, die toen de premier en de bevoegde minister leverde, en vandaag in de persoon van voorzitter Georges-Louis Bouchez een hevig voorstander is van de verlenging van de kerncentrales. ‘Maar zelf had ik toen die macht niet’, aldus nog Lachaert. ‘Elke euro die de federale regering uitgeeft moet verdubbeld worden door de gewesten in investeringen in hernieuwbare energie, isolatie, laadpalen en rentelozen leningen. In Nederland en Frankrijk kiezen ze wel voor kernenergie, en ook Lachaert ziet het gebeuren in ons land - weliswaar in de toekomst. ‘Ook wij moeten onderzoeken hoe we nieuwe kernreactoren kunnen bouwen in ons land.’ Alleen: de huidige wet op de kernuitstap verbiedt dat, en tijdens het kerstakkoord is afgesproken dat er géén herziening van de wet komt. ‘Het is best pittig geweest om opnieuw een bestuurspartij te worden. “Elke inspanning op de factuur moet gepaard gaan met een inspanning voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie”, aldus de voorzitster.

Daarom wil de liberale voorzitter een nieuwe wet maken. ‘Dat is onze voorwaarde. (. ‘We gaan niet meedoen in de polarisatie en opbod, maar wel meer kleur brengen... “Dat lukt niet als we blijven verdergaan met het organiseren van boksmatch na boksmatch” over elk thema, zei ze.

) De groenen moeten daarop toegeven. ‘Als we het vertrouwen in de politiek dit jaar niet herstellen, als we blijven verdergaan met organiseren van boksmatch na boksmatch op elk thema, moet niemand van ons verbaasd zijn als burgers afhaken. Anders komt er geen kernuitstap.’ ‘Voorwaarde: duurzaamheid’ In ‘Het Nieuws’ op VTM dient Groen-vicepremier Petra De Sutter hem van repliek. Naast het uitvoeren van de afgesproken kernuitstap is Groen bereid om ‘ook te kijken naar nieuwe technologieën’. U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van 5. De voorwaarde is wel dat ze duurzaam zijn, dat is volgens De Sutter niét het geval voor de kerncentrales van vandaag.” “Dit moet het jaar worden waarin oplossingen de bovenhand halen.

‘Er is een bespreking binnen de regering gevoerd over onderzoek naar kernreactoren. We gaan kijken welke technologie in de toekomst nodig is om duurzaam te zijn. Het huidige probleem van de afval en de veiligheid is iedereen wel bekend. Als we in de toekomst andere technologieën kunnen ontwikkelen, zeggen we daar geen ‘neen’ tegen. We moeten eerlijk zijn dat er momenteel geen enkel plan uitvoerbaar is, waarbij we ook de CO2-uitstoot doen dalen. Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

’ De regering heeft in totaal 100 miljoen euro uitgetrokken voor dat onderzoek. Dan duurt het nog wel een hele tijd voor zo’n nieuwe kerncentrale gebouwd en operationeel is. Volgens De Sutter spreken we dan over ‘2040 à 2050’. Ze benadrukte op VTM nog dat de kernuitstap voor haar partij geen trofee is, maar wel een stap in de richting van hernieuwbare energie.’ Luister ook naar de podcast ‘Groot Gelijk’ over de vraag: Kunnen we zonder kernenergie? U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van 5 .