ساعتی پس از سخنرانی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، ارزش لیر باز هم سقوط کرد و هر دلار آمریکا معادل 11.46 لیر ترکیه شد.اردوغان، شامگاه دوشنبه، اول اردوغان، شامگاه دوشنبه، اول آذر، در یک نشست خبری پس از اجلاس هیئت دولت در متجمع ریاست جمهوری در آنکارا با اشاره به افزایش تورم و قیمتها گفت که به «اجرای سیاست اقتصادی معطوف به سرمایهگذاری، تولید، اشتغالزایی و صادرات به جای چرخه محدود نرخ...
اردوغان، شامگاه دوشنبه، اول آذر، در یک نشست خبری پس از اجلاس هیئت دولت در متجمع ریاست جمهوری در آنکارا با اشاره به افزایش تورم و قیمتها گفت که به «اجرای سیاست اقتصادی معطوف به سرمایهگذاری، تولید، اشتغالزایی و صادرات به جای چرخه محدود نرخ تورم بالا و ارز پایین، مصمم هستیم.»او در ادامه افزود: «با کسانی که به بهانه افزایش نرخ ارز، قیمتها را به طور غیرعادی بالا میبرند، برخورد خواهیم کرد.»
پس از این اظهارات، ارزش لیر ترکیه دوباره در مقابل دلار آمریکا کاهش یافت. رئیس جمهوری ترکیه در این نشست گفت: «یا قرار بود سرمایه گذاری را کنار بگذاریم یا یک مبارزه تاریخی را به خطر بیندازیم. ما مبارزه را انتخاب کردیم. ما بازی کسانی را که میخواهند کشورمان را از معادله خارج کنند، روی نرخ ارز، نرخ بهره و افزایش قیمت میبینیم و اراده خود را برای ادامه برنامه بازی خودمان نشان میدهیم.»به دنبال اظهارات اردوغان و افزایش دوباره قیمت دلار در این کشور، شماری از رجال سیاسی او را آماج انتقادهای خود قرار دادند.
خاشوخچی
آخرین به روزرسانی:Shareساعتی پس از سخنرانی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، ارزش لیر باز هم سقوط کرد و هر دلار آمریکا معادل 11.46 لیر ترکیه شد.
اردوغان، شامگاه دوشنبه، اول آذر، در یک نشست خبری پس از اجلاس هیئت دولت در متجمع ریاست جمهوری در آنکارا با اشاره به افزایش تورم و قیمتها گفت که به «اجرای سیاست اقتصادی معطوف به سرمایهگذاری، تولید، اشتغالزایی و صادرات به جای چرخه محدود نرخ تورم بالا و ارز پایین، مصمم هستیم.»او در ادامه افزود: «با کسانی که به بهانه افزایش نرخ ارز، قیمتها را به طور غیرعادی بالا میبرند، برخورد خواهیم کرد.»
پس از این اظهارات، ارزش لیر ترکیه دوباره در مقابل دلار آمریکا کاهش یافت.
رئیس جمهوری ترکیه در این نشست گفت: «یا قرار بود سرمایه گذاری را کنار بگذاریم یا یک مبارزه تاریخی را به خطر بیندازیم. ما مبارزه را انتخاب کردیم. ما بازی کسانی را که میخواهند کشورمان را از معادله خارج کنند، روی نرخ ارز، نرخ بهره و افزایش قیمت میبینیم و اراده خود را برای ادامه برنامه بازی خودمان نشان میدهیم.»به دنبال اظهارات اردوغان و افزایش دوباره قیمت دلار در این کشور، شماری از رجال سیاسی او را آماج انتقادهای خود قرار دادند. برخی از سران احزاب سیاسی نیز خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شدند.
فایک اوزتراک، سخنگوی «حزب جمهوری خلق» در ارتباط با اظهارات اردوغان، راه خروج از این بحران را انتخابات زودهنگام دانست. او در این زمینه گفت: «ما کادرهای مجربی داریم که این کشور را قبلاً از بحران بیرون آوردهاند. اکنون مشخص است که چه کاری باید انجام شود. انتخابات. همه باید از این پس، درخواست خود را برای انتخابات به قوی ترین شکل ممکن بیان کنند.»در طول سه ماه گذشته اردوغان چندین بار بهره بانکی را کاهش داد. این سیاست دولت اوست که شدیدا با بهره بانکی مخالف است.
در چهار روز گذشته بانک مرکزی ترکیه در همین راستا با کاهش دوباره بهره بانکی، نرخ آن را به رقم 15 رساند.
از طرفی، رئیس جمهوری ترکیه در طول ماههای گذشته تعدادی از مقامات ارشد این کشور را که مخالف دیدگاههای اقتصادی او بودند را اخراج کرد.
در کنار این عوامل، دخالت رئیس جمهوری ترکیه به سیاستهای بانک مرکزی این کشور نیز یکی از دلایل بوجود آمدن این بحران اقتصادی است.اردوغان به عنوان حامی طبقه متوسط ترکیه به قدرت رسید اما اکنون با یکی از جدیترین چالشها از زمان نخست وزیریاش در سال 2003 مواجه است.
بر اساس گزارش «وال استریت ژورنال»، فشار بر دستمزدها و افزایش قیمت کالاهای اساسی مانند غذا، دارو و انرژی، باعث کاهش محبوبیت اردوغان شده و نظر رأی دهندگانی را که قبلاً از او حمایت میکردند، تغییر داده است.
بر اساس اعلام شرکت نظرسنجی متروپل ترکیه، میزان محبوبیت رئیس جمهوری در اکتبر، به 38.9 درصد کاهش یافت که 2.5 درصد نسبت به ماه قبل کاهش داشت. دو تن از رهبران ارشد اپوزیسیون ترکیه چهارشنبه گذشته، در بحبوحه آشفتگی فزاینده اقتصادی کشور، خواهان انتخابات زودهنگام شدند، در حالی که زمان برگزاری انتخابات آینده، در سال 2023 است.
بر اساس گفته اپوزیسیون ترکیه، «این دولت، هیچ شانسی ندارد و صدای هوادارانش روز به روز ضعیفتر میشود. آنها این را میدانند و ما هم میدانیم.»
استدلال اردوغان این است که نرخهای پایینتر بهره، باعث رشد میشود، دیدگاهی که برخی در حزب حاکم «عدالت و توسعه» نیز با آن موافقند. کاهش مکرر نرخ بهره توسط بانک مرکزی، فشارهای تورمی را در ترکیه افزایش داده است و بر اساس آمارهای رسمی، نرخ تورم در ماه اکتبر به نزدیک به 20 درصد رسید.
اقتصاددانان و سرمایهگذاران به طور فزایندهای نگران هستند که تورم سریع میتواند، اقتصاد را به طور کلی با خطر مواجه سازد. پول ملی ضعیف، بازپرداخت بدهیهای خارجی و روند تمدید بدهیهای معادل نزدیک به یک چهارم تولید ناخالص داخلی ترکیه تا سال آینده را دشوار میسازد.
بر اساس این گزارش، بیاعتمادی مسئولان به کنترل تورم، شهروندان را به مبادله لیر با ارزهای خارجی برانگیخته است. بر اساس آمار بانک مرکزی، بیش از نیمی از سپردههای سیستم بانکی ترکیه به ارز خارجی هستند.