ابقای قالیباف در مجلس؛ ترجیح مشهدی محافظه‌کار به جوانان انقلابی

04/03/1401 05:48 ب.ظ

برخی گمان می‌کردند ماجرای سیسمونی_گیت صندلی ریاست مجلس شورای اسلامی را از «محمدباقر قالیباف» می‌گیرد اما او امروز برای سومین سال متوالی در سمت خود ابقا شد. چرا این گمانه درست از آب درنیامد؟ قالیباف مجلس_شورای_اسلامی گزارشی از EhsanMehrabi7

هر چند آرای «محمدباقر قالیباف» ریزش داشته اما این میزان ریزش آرا در سال سوم تا حدودی طبیعی است و در دوره‌های گذشته نیز سابقه داشته است«علی نیکزاد» به دلیل ترک بودن و عبدالرضا مصری» به دلیل کرمانشاهی بودن، بخشی از آرای قومی در مجلس را به خود اختصاص دادند

«علی نیکزاد» به دلیل ترک بودن و عبدالرضا مصری» به دلیل کرمانشاهی بودن، بخشی از آرای قومی در مجلس را به خود اختصاص دادند امروز چهارم خرداد ۱۴۰۱، با برگزاری انتخابات هیات رییسه دور یازدهم مجلس شورای اسلامی، «محمدباقر قالیباف» در حالی برای سومین سال پی‌در‌پی رییس باقی ماند که برخی معتقد بودند ماجرای «سیسمونی‌گیت» که درهفته‌های اخیر مطرح شده است، این صندلی را از او می‌گیرد. چرا این گمانه درست از آب درنیامد؟در انتخابات هیات رییسه مجلس در دوره‌های مختلف پس از انقلاب سابقه نداشته است که رییس مجلس در میانه دوره تغییر کند، حتی اگر فضای سیاسی کشور دچار تغییرات اساسی شده باشد. حتی در معدود مواقعی که امکان تغییر در نظر نمایندگان وجود داشته، رهبر جمهوری اسلامی مانع از این تغییر شده است؛ از جمله پس از دوم خرداد ۱۳۷۶ که جریان دوم خرداد تمایل به تغییر رییس مجلس داشت، رهبر جمهوری اسلامی مانع شد و «علی‌اکبر ناطق نوری» رییس باقی ماند.

ادامه مطلب:
iranwire »

بایدن: آمریکا آماده است برای دفاع از تایوان در برابر چین از نیروی نظامی استفاده کنداظهارات جو بایدن تغییر لحن آشکاری در سیاست دو پهلو ایالات متحده آمریکا در قبال تایوان است.

یک فرمانده سپاه: ۴ هزار نفر از فرزندان مسئولان در خارج از کشور زندگی می‌کنندمرتضی میریان، رئیس اداره عملیات زمینی سپاه پاسداران، در یک برنامه تلویزیونی گفته است که این افراد باید «رصد» شوند تا در آینده، هیچ پست مدیریتی در جمهوری اسلامی به آن‌ها داده نشود. بایدهای زیادی وجود داره اما در عمل برعکسش اتفاق میفته آنها از آگاه شدن جامعه میترسن.میترسن علیه خودشان قیام کنند.کم نبودن کسانی که درخارج کشور بودن اما هنگام جنگ امدن وکمک کردن. همانجا که هستند بمانند و به دلالی برای حکومت ملایان ادامه دهند.

توصیه وزارت بهداشت به استفاده از ماسک در هوای غبارآلود / پوشش ماسک در منزل لازم نیسترئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، با اشاره به آلودگی هوای اکثر شهرها تحت تاثیر گرد و غبار، گفت: استفاده از ماسک‌های جراحی سه لایه که اکنون مردم به دلیل شرایط کرونا مصرف می‌کنند، می‌تواند تا بخش زیادی از ذرات گرد و غبار را حذف کند.

تهاجم روسیه به اوکراین؛ کشف ۲۰۰ جسد در زیرزمینی در ماریوپل و ادامه نبرد در شرقبندر ماریوپل در حاشیه دریای آزوف هفته‌ها زیرحملات سنگین ارتش روسیه بود

کشته شدن ۱۵ نفر در تیراندازی در دبستانی در ایالت تگزاس - BBC News فارسییک جوان مسلح ۱۸ ساله ۱۴ دانش آموز و یک آموزگار را در دبستان راب در شهر اووالد کشت. فرماندار تگزاس گفت که مظنون مسلح به سلاح دستی بوده است. رسانه‌های محلی می‌گویند ممکن است او در آغاز تیراندازی مادربزرگ خود را کشته باشد. از جمله اتفاقاتی که فقط در امریکا اتفاق میوفته لعنت به طرفداران آزادی سلاح 😡 آمریکا نمیتونه حتی مدرسه هاشو مدیریت کنه چطور پا میشه میاد اینور کره ی زمین تو مسائل کشورهای دیگه فضولی میکنه..بابا اول برو خودتو جمع کن

«افزایش تدابیر امنیتی» در سفارتخانه‌های اسرائیل در پی مرگ افسر سپاه در تهرانرسانه‌های اسرائیل روز سه‌شنبه گزارش دادند در پی کشته شدن یک افسر سپاه در تهران، دولت اسرائیل تدابیر امنیتی در سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های خود در سراسر جهان را افزایش داده است. پس چرا این ترور را محکوم نمی کنید غلامان حلقه به گوش غرب رستوران ابوظبی یادشون رفته بود

هر چند آرای «محمدباقر قالیباف» ریزش داشته اما این میزان ریزش آرا در سال سوم تا حدودی طبیعی است و در دوره‌های گذشته نیز سابقه داشته است

اعضای «جبهه پایداری» از ابتدا منتقد «محمدباقر قالیباف» بودند و برخی از اتفاقات، از جمله دست‌کاری در ردیف‌های بودجه نیز توسط «علی خضریان»، نماینده تهران و عضو جبهه پایداری افشا شدند

در انتخابات هیات رییسه مجلس در دوره‌های مختلف پس از انقلاب سابقه نداشته است که رییس مجلس در میانه دوره تغییر کند، حتی اگر فضای سیاسی کشور دچار تغییرات اساسی شده باشد

«علی نیکزاد» به دلیل ترک بودن و عبدالرضا مصری» به دلیل کرمانشاهی بودن، بخشی از آرای قومی در مجلس را به خود اختصاص دادند

«مرتضی آقاتهرانی»، عضو شاخص جبهه پایداری در رقابت با «محمدباقر قالیباف» ۵۳ رای کسب کرد. هر چند شکست خورد اما آرای او می‌توانند قابل اعتنا باشند و به کار این گروه در سهم‌خواهی‌های بعدی بیایند

انتخابات هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در حالی برگزار شده که مجلس از سال بعد عملا وارد فضای انتخابات دوره دوازدهم خواهد شد و عمر مفید مجلس یازدهم تنها تا پایان سال است

امروز چهارم خرداد ۱۴۰۱، با برگزاری انتخابات هیات رییسه دور یازدهم مجلس شورای اسلامی، «محمدباقر قالیباف» در حالی برای سومین سال پی‌در‌پی رییس باقی ماند که برخی معتقد بودند ماجرای «سیسمونی‌گیت» که درهفته‌های اخیر مطرح شده است، این صندلی را از او می‌گیرد. چرا این گمانه درست از آب درنیامد؟در انتخابات هیات رییسه مجلس در دوره‌های مختلف پس از انقلاب سابقه نداشته است که رییس مجلس در میانه دوره تغییر کند، حتی اگر فضای سیاسی کشور دچار تغییرات اساسی شده باشد. حتی در معدود مواقعی که امکان تغییر در نظر نمایندگان وجود داشته، رهبر جمهوری اسلامی مانع از این تغییر شده است؛ از جمله پس از دوم خرداد ۱۳۷۶ که جریان دوم خرداد تمایل به تغییر رییس مجلس داشت، رهبر جمهوری اسلامی مانع شد و «علی‌اکبر ناطق نوری» رییس باقی ماند. در این میان، «عبدالله نوری» قصد نامزدی برای ریاست مجلس را داشت اما رهبر جمهوری اسلامی به او پیغام داد که نامزد نشود و نوری نیز این موضوع را علنی کرد.

در دوره‌هایی که رهبر جمهوری اسلامی تمایل به دخالت در انتخاب رییس مجلس داشته نیز این روند تکرار شده و رییس مجلس در طول دوره ثابت مانده است. هر چند معمولا رقابت جدی برای ریاست مجلس در سال اول بوده و در سال‌های بعد تشریفاتی بوده است؛ به جز موارد خاصی که برخی رقبا سمج بوده‌اند مثل «محمدرضا عارف» که علاوه بر سال اول مجلس دهم، در سال‌های بعد نیز نامزد شد وریزش آرای قالیباف پس از سیسمونی گیت

هرچند آرای قالیباف ریزش داشته اما این میزان ریزش آرا در سال سوم تا حدودی طبیعی است و در دوره‌های گذشته نیز سابقه داشته است. ماجرای سیسمونی‌گیت نیز اگر چه در فضای عمومی بازتاب گسترده‌ای داشت اما باعث تغییر معادلات نشد چرا که معادلات مجلس متفاوت از فضای رسانه‌ای هستند.

در سال سوم اما قالیباف بر خلاف دو سال اول، رقبایی قدر داشت. در انتخابات سال اول، «علیرضا زاکانی» رقیب جدی برای قالیباف محسوب می‌شد اما نامزد نشد و به گفته «»، برادر رییس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، «علی خامنه‌ای» در پاسخ به نامه علیرضا زاکانی دست‌خط داد که صلاح در ریاست قالیباف بر مجلس است. به این ترتیب، رهبر جمهوری اسلامی ترجیح داد که یک مشهدی محافظه‌کار رییس مجلس بماند تا یک جوان تندرو.

در این انتخابات هم‌چنین «فراکسیون انقلاب اسلامی» (فراکسیون اکثریت)

و نتوانست روی لیست ۱۲ نفره به اجماع برسد، به همین دلیل با تصمیم مجمع عمومی این فراکسیون، تمامی داوطلبان امکان اعلام کاندیداتوری پیدا کردند.

دلیل نامزدی مرتضی آقا تهرانی چیست؟ تلاش پایداری برای بقا و سهم خواهی

«مرتضی آقاتهرانی»، عضو شاخص «جبهه پایداری» در رقابت با قالیباف ۵۳ رای کسب کرد. هر چند شکست خورد اما آرای او می‌توانند قابل اعتنا باشند و به کار این گروه در سهم‌خواهی‌های بعدی بیایند.

این جریان از این انتخاب برای وزن‌کشی خود استفاده کرده است و با این آرا، هم می‌تواند از وزرای دولت سهم‌خواهی کند و هم در فهرست انتخاباتی مجلس آینده.

اعضای جبهه پایداری از ابتدا منتقد قالیباف بودند و برخی از اتفاقات، از جمله دست‌کاری در ردیف‌های بودجه نیز توسط «علی خضریان»، نماینده تهران و عضو جبهه پایداری افشا شد.

خضریان و «محمود نبویان»، دیگر عضو جبهه پایداری هم‌چنین از پیش‌نویس منتشر شده درباره توافق احتمالی اتمی انتقاد و اعلام کردند توافق احتمالی در وین عملا تفاوتی با «برجام» ندارد.

پس از آن، کانال‌های تلگرامی و کاربران در فضای مجازیکه دلیل این درگیری‌ها، حذف «حمیدرضا عسگری»، یکی از اعضای تیم مذاکره اتمی در دوره ریاست «سعید جلیلی» بر این تیم و از چهره‌های نزدیک به جلیلی از روند مذاکرات است.

این کانال‌های تلگرامی هم‌چنین نوشتند که عسگری اطلاعات مذاکرات را به اعضای جبهه پایداری می‌داده و به همین دلیل نیز برکنار شده است.در این سال، پس از آن که مذاکرات «کمیسیون برجام» مجلس پخش شدند، «مهدی هاشمی»، فرزند «اکبر هاشمی رفسنجانی» اعلام کرد که عسگری بازجوی او بوده است.در انتخابات رییس مجلس، «الیاس نادران» ۲۳ رای و «فریدون عباسی» سه رای داشتند و ۱۰ رای به عنوان باطله اعلام شد. فریدون عباسی در مجلس چهره‌ای تنها محسوب می‌شود اما نامزدی نادران پیام سیاسی خاصی داشت.

الیاس نادران پیش از نامزدی برای ریاست مجلس، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «اگر مجلس در دو سال آینده بر همین روال بچرخد که در این دوسال چرخیده، فاتحه مجلس خوانده است.»

او هم‌چنین از «پدرخوانده‌های جریان اصول‌گرایی و نواصول‌گرایی» که فهرست انتخاباتی مجلس یازدهم را چیده بودند، انتقاد کرده بود.

نادران هم‌چنین اعلام کرد تنها برای ریاست مجلس نامزد است. این موضوع می‌توانست اشاره به این داشته باشد که او به سمت‌هایی چون ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس قانع نخواهد شد؛ سمتی که «احمد توکلی»، موتلف نادران در دوره ریاست «غلامعلی حداد عادل» و بخشی از دوره ریاست «علی لاریجانی» در مجلس داشت.درباره سفر خانواده‌اش به ترکیه می‌توانست نمادی از فاصله گرفتن این جریان و تلاش برای یافتن هویت جدید باشد. هر چند این جریان به نسبت جبهه پایداری کمتر می‌تواند در فضای سیاسی موثر باشد و هویتش با دیگر جریان‌های اصول‌گرا مخلوط شده است.

سایت «خبر آنلاین» اما نوشت که الیاس نادران نماینده جریان «ایثارگران و رهپویان» با محمدباقر قالیباف بود و این رقابت می‌تواند زمینه رقابتی بزرگ‌تر میان طیف جریان قالیباف، پایداری و جریان ایثارگران و رهپویان در انتخابات ۱۴۰۲ باشد، مگر آن که همانند برخی تجارب پیشین، اجماعی جبری، نام نامزدهای این طیف‌ها‌ی دچار انشقاق را در قاب «فهرست واحد انتخاباتی» اصول‌گرایان بنشاند.در انتخابات هیات رییسه، نایب رییسان این دوره مجلس در سال سوم ثابت ماندند و «علی نیکزاد» و «عبدالرضا مصری» در رقابت با «مجتبی ذوالنور»، «هاجر چنارانی» و «ابراهیم عزیزی»، هر دو ۱۶۸ رای کسب کردند. به دلیل یکسان بودن رای این دو نفر، بین آن‌ها قرعه‌کشی شد و نیکزاد به عنوان نایب رییس اول و مصری به عنوان نایب رییس دوم انتخاب شدند.

مجتبی ذالنور، رییس سابق «کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی» مجلس نیز از چهره‌های نزدیک به پایداری است که در تصدی سمت نایب رییسی ناکام ماند.

نیکزاد به دلیل ترک بودن و مصری به دلیل کرمانشاهی بودن، بخشی از آرای قومی در مجلس را به خود اختصاص دادند.

در انتخابات روز چهارشنبه چهارم خرداد هم‌چنین «محسن پیرهادی»، از چهره‌های نزدیک به قالیباف و «مجتبی یوسفی» و «روح‌الله متفکر آزاد» که در سال دوم در هیات رییسه حضور داشتند، رای نیاوردند.انتخابات هیات رییسه مجلس در حالی برگزار شده است که مجلس از سال بعد عملا وارد فضای انتخابات دوره دوازدهم خواهد شد و عمر مفید مجلس یازدهم تنها تا پایان سال است.هم‌چنین در چند ماه آینده درگیری بین دولت و مجلس افزایش خواهد یافت.