Uniek proefproject in Nieuwpoort: Noordzeewater, zoet én brak water worden gezuiverd tot drinkwater

15-01-22 16:14:00

De nieuwe installatie aan sluizencomplex De Ganzepoot in Nieuwpoort is een primeur voor Vlaanderen.

Vrtnws

Uniek proefproject aan IJzermonding: 'Noordzeewater, maar ook zoet en brak water zuiveren tot drinkwater' vrtnws

De nieuwe installatie aan sluizencomplex De Ganzepoot in Nieuwpoort is een primeur voor Vlaanderen.

Artikel van Radio 2Els Brandt58 minNu er meer droge zomers worden voorspeld, is er nood aan nieuwe bronnen van drinkwater. Zeker in West-Vlaanderen, waar de voorraden zoet water beperkt zijn. Bovendien wordt daar tijdens de zomermaanden veel drinkwater verbruikt, onder meer door de vele toeristen die naar de kust afzakken. Zo kwamen de drie watermaatschappijen op het idee om een nieuwe installatie te ontwikkelen die niet alleen zoet water maar ook zeewater drinkbaar kan maken.

Stel dat we door de enorme droogte geen oppervlaktewater meer mogen winnen, kunnen we zelfs zeewater drinkbaar makenJohan Verbauwhede van AquaduinNiet toevallig staat de nieuwe installatie aan het sluizencomplex De Ganzepoot. Daar komen 6 waterwegen en de Noordzee samen. Er stroomt dus zoet water van de rivieren maar ook zout water uit de Noordzee en brak water, dat is een mengeling van zoet en zout water. Een nieuwe installatie zal testen of het mogelijk is om al die verschillende waterkwaliteiten te zuiveren tot drinkwater. "Normaal maken we gebruik van zoet water", legt Johan Verbauwhede van Aquaduin uit, "maar als het lange tijd droog is, kunnen we overschakelen naar brak water. Stel dat we door de enorme droogte geen oppervlaktewater meer mogen winnen, hebben we nog altijd de mogelijkheid om zelfs zeewater te ontzilten."

Lire la suite: VRT NWS »

Waar de 'experten'zo goed in zijn:symptoombestrijding. Droogte ontstaat door monocultuur in landbouw. Een andere oplossing:zilte groententeelt.

Uw winkelkar wordt duurder (en dat blijft nog even zo)Boodschappen in de supermarkt worden duurder. Door nieuwe concurrentie, hoge energieprijzen én de steeds grotere welvaart van gewone Chinezen belooft die t... Geen enkel probleem wij kunnen €1 maar 1 maal uitgeven dus heleboel producten schrappen van ons lijstje. Misschien zullen we nu bewuster kopen! Binnenkort moet je er geen muntjes maar briefjes insteken.

Nieuwpoort verdeelt gratis klimaatbomenIJzerstad investeert jaarlijks 200.000 euro in nieuwe bomen.

Arbeider gewond na val in werfput in SchaarbeekHet slachtoffer moest met een werfkraan worden bevrijd door de klimploeg van de brandweer.

Federale overheid neemt belang in AgeasDe federale overheid neemt via haar Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij een belang van 6,3 procent in het kapitaal van Ageas. Dat melden de verzekeraar en de FPIM zaterdag. 👎😡 Wat is probleem dat het wordt overgenomen ? Belangrijker is onze energievoorziening die totaal afhankelijk zal worden van het buitenland. Ook ons telecomnetwerk die steeds meer in handen komt van het buitenland. Dat zie ik eerder aks een probleem. Is het wel de taak van een regering om verzekeringen over te nemen ,zelfde geld voor banken…

DPG Media Privacy GateLaat ze maar doen,ze gooien hun eigen deur in🤔 La douce France wekt nu niks anders meer op dan walging, goed gedaan Emmanuel Macron.

Prikken tot het einde der tijden?Een jaar geleden hunkerden we naar de eerste prik, straks krijgen de meest kwetsbare personen allicht hun vierde. Zijn we het pad naar ‘eeuwig boosten’ ing... Goed artikel maar weeral jammer van de titel

Aan het sluizencomplex De Ganzepoot in Nieuwpoort is het startschot gegeven voor een uniek proefproject: een waterzuiveringsinstallatie zal niet alleen zoet en brak water, maar ook zout Noordzeewater zuiveren tot drinkwater.Boodschappen in de supermarkt worden duurder.Iedereen met een tuin in Nieuwpoort kan gratis een klimaatboom laten aanplanten.In Schaarbeek is vanmorgen een arbeider gewond geraakt bij een werfongeval.

Dat is het resultaat van een samenwerking tussen waterbedrijven Aquaduin, Farys en De Watergroep. Als het project na drie maanden succesvol is, wordt tegen 2025 een nieuw waterproductiecentrum gebouwd dat drinkwater zal leveren voor 30. ‘Finaal moet iemand het betalen.000 gezinnen. Niet alleen in het openbaar domein maar ook in privétuinen. Artikel van Radio 2 Els Brandt 58 min Nu er meer droge zomers worden voorspeld, is er nood aan nieuwe bronnen van drinkwater.00 uur Bij Albert Heijn zijn de prijzen nog niet gestegen, maar wellicht moet dat nog komen. Zeker in West-Vlaanderen, waar de voorraden zoet water beperkt zijn. Ons R.

Bovendien wordt daar tijdens de zomermaanden veel drinkwater verbruikt, onder meer door de vele toeristen die naar de kust afzakken. “We hebben in de lijst zowel inheemse als uitheemse exemplaren. Zo kwamen de drie watermaatschappijen op het idee om een nieuwe installatie te ontwikkelen die niet alleen zoet water maar ook zeewater drinkbaar kan maken. Stel dat we door de enorme droogte geen oppervlaktewater meer mogen winnen, kunnen we zelfs zeewater drinkbaar maken Johan Verbauwhede van Aquaduin Niet toevallig staat de nieuwe installatie aan het sluizencomplex De Ganzepoot. Daar komen 6 waterwegen en de Noordzee samen. De Honingboom, de Amberboom of Schietwilg tenslotte vereisen een grote tuin. Er stroomt dus zoet water van de rivieren maar ook zout water uit de Noordzee en brak water, dat is een mengeling van zoet en zout water. Hij werd op een traumaplank met een werfkraan uit de put gehesen.

Een nieuwe installatie zal testen of het mogelijk is om al die verschillende waterkwaliteiten te zuiveren tot drinkwater. "Normaal maken we gebruik van zoet water", legt Johan Verbauwhede van Aquaduin uit, "maar als het lange tijd droog is, kunnen we overschakelen naar brak water. “We hebben 2 boompjes besteld, een voor in onze tuin en een voor in de voortuin van mijn schoonouders. Stel dat we door de enorme droogte geen oppervlaktewater meer mogen winnen, hebben we nog altijd de mogelijkheid om zelfs zeewater te ontzilten." Drinkwater voor 30.000 gezinnen Het is de eerste keer in Vlaanderen dat met eenzelfde installatie drie verschillende soorten water zullen worden gezuiverd. We kunnen niet elk jaar een boompje planten, daarvoor is onze tuin te klein.

Voor het proefproject slaan watermaatschappijen Farys, De Watergroep en Aquaduin de handen in elkaar. "We gaan de komende drie maanden testen doen en als dat een succes is, komt er tegen 2025 een nieuw waterproductiecentrum. Dat zal 4 à 5 miljoen kubieke meter drinkwater produceren, met de mogelijkheid om die hoeveelheid te verdubbelen.000 euro De jaarlijkse ambitie van de stad is om 200 nieuwe bomen te planten in de tuinen." Op die manier kan water geleverd worden aan meer dan 30.000 gezinnen, ook buiten de regio.

Het water zal ook verdeeld worden naar gebieden waar Farys en De Watergroep actief zijn. “Juist om te vermijden dat mensen bomen bestellen om dan elders buiten Nieuwpoort te planten. Meer weten over .