Getty Race Imboden

Getty Race Imboden

IOC bant protestgebaren van Olympische Spelen: tweeten mag, knielen niet

Geen gekniel of politieke gebaren op de komende Spelen in Tokio. Klagen op Twitter mag wel nog.

13-01-20 13:21:00

Geen gekniel of politieke gebaren op de komende Spelen in Tokio. Klagen op Twitter mag wel nog.

Op de komende Olympische Spelen in Tokio mogen de atleten geen statements maken tijdens de wedstrijd of de medailleceremonies. Ze mogen wel hun ongenoegen uiten in interviews en op Twitter.

Keer gedeeldMax Horton (l) weigerde op het podium te staan met Sun Yang omwille van dopinggeruchten rond de Chinese zwemmer. © Belga ImageHet Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een charter opgemaakt waarin alle 'protestregels' staan opgelijst voor de komende Olympische Spelen in Tokio. Daarin staat zeer duidelijk en strikt verteld wat niet mag tijdens de wedstrijd en de medailleceremonies. Voor politieke statements, handelingen en gebaren is er geen plaats in Tokio.

Comité de concertation : l'interdiction des voyages non-essentiels maintenue 'pour le moment' jusqu'au 18 avril Didier Reynders : 'Pas un passeport vaccinal mais un certificat pour faciliter l'organisation de voyages dès l'été' Surveillance du confinement : la grande lassitude des policiers

Absoluut uitgesloten is knielen, politiek gemotiveerde handgebaren en politieke boodschappen op shirts of armbanden. Het strengst zal toegekeken worden op het onderbreken van medailleceremonies.Het IOC bracht de richtlijnen naar buiten omdat het zelf de nood voelde om tegemoet te komen aan zowel de wensen van de atleten (die steeds meer de drang hebben om zich uit te spreken) als die van de Spelen (dat geen diplomatieke rellen wil ontketenen).

Er bestond al langer een artikel waarin die zaken werden verduidelijkt, maar die was volgens het IOC te vaag en ambigu in de huidige context. 'We wilden zelf duidelijkheid en ook de atleten wilden dat', vertelde Kirsty Coventry, voorzitter van de atletencommissie van het IOC. 'De meerderheid van de atleten vindt het heel belangrijk dat we elkaar als atleten respecteren.' headtopics.com

Tegelijkertijd maakte het IOC ook bekend waar sporters wel kunnen spreken. Ze mogen dat doen tijdens interviews, op persconferenties, in digitale en traditionele media en op de sociale media zoals Twitter en Facebook.Race Imboden knielde tijdens de podiumceremonie tijdens de Panamerikaanse Spelen in augustus 2019. © GETTY

De maatregelen komen nadat enkele sporters zich de laatste jaren geroepen voelden om tijdens een wedstrijd of podiumceremonie de politiek van hun of een ander land aan te kaarten. Op de Panamerikaanse Spelen van augustus vorig jaar voerden twee Amerikaanse atleten actie tegen de politiek van president Donald Trump. Schermer Race Imboden knielde op het podium en kogelslingeraar Gwen Berry hief haar vuist op tijdens het Amerikaanse volkslied.

Ook eerder gingen andere Amerikaanse sporters tijdens het Amerikaans volkslied de strijd aan met Trump. Zo knielde ook NFL-speler Colin Caepernick, hij deed dat uit protest tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Dat leverde de quarterbackhet voorlopige einde van zijn carrière op

.In het zwemmen, tot slot, kwamen enkele Britten en Australiërs op tegen de Chinees Sun Yang. De zwemmers weigerden mee op het podium te staan met de Chinees, omdat die volgens hen doping zou nemen.Het IOC heeft ook door dat niet enkel atleten met politieke statements en dergelijke afkomen op de Spelen. Ook de politici van de gastlanden mogen de Spelen niet aangrijpen als een gouden kans om hun politiek te verspreiden. Daarom heeft de commissie ook die toppolitici het zwijgen opgelegd. Waar het staatshoofd van het gastland vroeger uitgebreid de tijd kreeg om tijdens de openingsceremonie een speech te houden, moet die het vanaf nu heel kort houden en in 1 taal. headtopics.com

Barcelone, la grande ville d'Europe qui a su résister à Uber En Allemagne, Aldi est déjà à cours de tests rapides de dépistage du Corona Comité de concertation : 'Les indépendants paient cash les retards de vaccination'

Lees ookDe macht van het stadion: wat heeft politiek met voetbal te maken?Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een charter opgemaakt waarin alle 'protestregels' staan opgelijst voor de komende Olympische Spelen in Tokio. Daarin staat zeer duidelijk en strikt verteld wat niet mag tijdens de wedstrijd en de medailleceremonies. Voor politieke statements, handelingen en gebaren is er geen plaats in Tokio. Absoluut uitgesloten is knielen, politiek gemotiveerde handgebaren en politieke boodschappen op shirts of armbanden. Het strengst zal toegekeken worden op het onderbreken van medailleceremonies. Het IOC bracht de richtlijnen naar buiten omdat het zelf de nood voelde om tegemoet te komen aan zowel de wensen van de atleten (die steeds meer de drang hebben om zich uit te spreken) als die van de Spelen (dat geen diplomatieke rellen wil ontketenen). Er bestond al langer een artikel waarin die zaken werden verduidelijkt, maar die was volgens het IOC te vaag en ambigu in de huidige context. 'We wilden zelf duidelijkheid en ook de atleten wilden dat', vertelde Kirsty Coventry, voorzitter van de atletencommissie van het IOC. 'De meerderheid van de atleten vindt het heel belangrijk dat we elkaar als atleten respecteren.'Tegelijkertijd maakte het IOC ook bekend waar sporters wel kunnen spreken. Ze mogen dat doen tijdens interviews, op persconferenties, in digitale en traditionele media en op de sociale media zoals Twitter en Facebook. De maatregelen komen nadat enkele sporters zich de laatste jaren geroepen voelden om tijdens een wedstrijd of podiumceremonie de politiek van hun of een ander land aan te kaarten. Op de Panamerikaanse Spelen van augustus vorig jaar voerden twee Amerikaanse atleten actie tegen de politiek van president Donald Trump. Schermer Race Imboden knielde op het podium en kogelslingeraar Gwen Berry hief haar vuist op tijdens het Amerikaanse volkslied. Ook eerder gingen andere Amerikaanse sporters tijdens het Amerikaans volkslied de strijd aan met Trump. Zo knielde ook NFL-speler Colin Caepernick, hij deed dat uit protest tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Dat leverde de quarterback het voorlopige einde van zijn carrière op. In het zwemmen, tot slot, kwamen enkele Britten en Australiërs op tegen de Chinees Sun Yang. De zwemmers weigerden mee op het podium te staan met de Chinees, omdat die volgens hen doping zou nemen. Het IOC heeft ook door dat niet enkel atleten met politieke statements en dergelijke afkomen op de Spelen. Ook de politici van de gastlanden mogen de Spelen niet aangrijpen als een gouden kans om hun politiek te verspreiden. Daarom heeft de commissie ook die toppolitici het zwijgen opgelegd. Waar het staatshoofd van het gastland vroeger uitgebreid de tijd kreeg om tijdens de openingsceremonie een speech te houden, moet die het vanaf nu heel kort houden en in 1 taal.

Lire la suite: SportVoetbalmagazine »

Sanne Cant voor 11e keer op rij Belgisch kampioeneOp het strand van Sint-Anneke haalde de regerende wereldkampioene het van Laura Verdonschot, vorig jaar derde, en Ellen Van Loy.

Edito: oser dire 'oui'Un édito de Francis Van de Woestyne.

Jeugdopleiding AZ stelt 8 tegen 8 in de breedte van een half veld in vraagPaul Brandenburg, hoofd jeugdopleiding van AZ, pleit voor 7 tegen 7 tussen de twee strafschopgebieden mét buitenspelregels.

Mathieu van der Poel champion des Pays-Bas en cyclocross pour la 6e fois de suiteMathieu van der Poel a conquis dimanche à Rucphen un sixième titre national en cyclocross de suite.

Qui est Céline Van Ouytsel, Miss Belgique 2020 ?La jeune anversoise de 23 ans représentera les couleurs du pays tout au long de l’année. Miss Belgique est en corps anversoise ?! La Belgique serait une demoiselle que l’on déshabille pour la trouver belle ? C’est bien là, une vision de la N-VA, non ? 🤔 Fresh meat ! E chi se ne frega anche di questa?

Op bezoek bij de familie Sweeck: 'Een mix van de drie zou Van der Poel kunnen bedreigen'Bij de familie Sweeck staat alles in het teken van het veldrijden. In de aanloop naar het BK van zondag in Antwerpen sprak Sport/Voetbalmagazine met vader Stefan en zijn crossende zonen Hendrik, Laurens en Diether.