Ageas-CEO Hans De Cuyper: 'Wij zullen FPIM behandelen als elke andere aandeelhouder'

Ageas-CEO Hans De Cuyper: 'Wij zullen FPIM behandelen als elke andere aandeelhouder'

Hans De Cuyper

22-01-22 17:06:00

Ageas-CEO Hans De Cuyper : 'Wij zullen FPIM behandelen als elke andere aandeelhouder'

Het was het nieuws van de voorbije week: de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) neemt een belang van 6,3 procent in Ageas. Voor CEO Hans De Cuyper hoeft het daar niet bij te blijven: 'Er is altijd plaats voor langetermijninvesteerders die geloven in ons verhaal.'

redacteur bij TrendsHet was het nieuws van de voorbije week: de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) neemt een belang van 6,3 procent in Ageas. Voor CEO Hans De Cuyper hoeft het daar niet bij te blijven: 'Er is altijd plaats voor langetermijninvesteerders die geloven in ons verhaal."

Ageas-CEO Hans De Cuyper © BelgaDat Ageas een versnipperd aandeelhouderschap heeft, wisten we. Dat de beursgenoteerde verzekeringsgroep getipt werd als potentieel overnamedoelwit ook, net als het feit dat er ongerustheid bestond over de invloed van twee Chinese groepen, Fosun en Ping An, die samen meer dan 16 procent van de aandelen controleerden. En toch kwam het bericht dat de investeringsmaatschappij van de Belgische federale overheid de FPIM in het kapitaal van Ageas stapte als een verrassing.

Lire la suite: Knack »

Lantis-CEO Luc Hellemans vreest enorme kosten Oosterweel: 'Hope for the best, prepare for the worst'Het gebrek aan duidelijke rechtsregels dreigt de kosten voor het Oosterweelproject enorm te doen oplopen. 'Onze aannemers zijn ongerust', zegt Lantis-CEO Luc Hellemans dit weekend in Trends Talk op Kanaal Z. De bouwheer van de Oosterweelverbinding vraagt de politiek om een duidelijker juridisch kader: 'Onze wetgeving laat te veel mogelijkheden om op elk moment rechtszaken aan te spannen. Die stokken in de wielen kosten onverantwoord veel geld.' Dankzij hun gekonkel met 3M.

“De coronabarometer komt oneindig veel te laat, net als veel andere initiatieven”Een barometer om helder en overzichtelijk perspectief aan de bevolking te bieden. Dat is een goed idee, een heel goed idee zelfs. Alleen komt het wel versc... Niet gevaccineerden belanden niet meer in het ziekenhuis omdat je van een Omikron besmetting maar weinig ernstige bijwerkingen hebt. De bijna geen opnames komen dus door het Omikron virus en niet door de vaccinaties.

Jelle Bataille (Antwerp): 'Wij gaan als underdog vol voor de titel'KV Oostende-Antwerp wordt vanavond een bijzondere wedstrijd voor Jelle Bataille, die terugkeert naar het vertrouwde nest. Eleven Sports ging spreken met de 22-jarige rechtsachter van de Great Old.

DPG Media Privacy Gate

Broer van Dave De Kock reageert geschokt na dood Dean: ‘Als hij dit gedaan heeft, is levenslang zijn verdiende loon’‘Wij worden op sociale media door veel mensen mee geviseerd als schuldige, terwijl wij even gechoqueerd zijn als iedereen.’ De broer van Dave De Kock hoopt... Als? Laat die interviews met die mensen in de directe omgeving nu toch eens. Echt waar.

Patrick Claerhout redacteur bij Trends Het was het nieuws van de voorbije week: de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) neemt een belang van 6,3 procent in Ageas.Luc Hellemans © belga Is er een kans dat het hele Oosterweelproject moet worden afgevoerd, als gevolg van opeenvolgende juridische procedures? 'Dat denk ik niet', zegt Lantis-CEO Luc Hellemans in Trends Talk, 'maar het project kan wel aan de verkeerde kant van de bouwgeschiedenis terechtkomen.Een barometer om helder en overzichtelijk perspectief aan de bevolking te bieden.© Belga Image Buiten enkele jaren in de jeugd van Club Brugge, spendeerde Jelle Bataille zo goed als zijn hele voetbalcarrière bij de Kustboys van KV Oostende.

Voor CEO Hans De Cuyper hoeft het daar niet bij te blijven: 'Er is altijd plaats voor langetermijninvesteerders die geloven in ons verhaal." Ageas-CEO Hans De Cuyper © Belga Dat Ageas een versnipperd aandeelhouderschap heeft, wisten we. Zoals de Big Dig in Boston. Dat de beursgenoteerde verzekeringsgroep getipt werd als potentieel overnamedoelwit ook, net als het feit dat er ongerustheid bestond over de invloed van twee Chinese groepen, Fosun en Ping An, die samen meer dan 16 procent van de aandelen controleerden. Het is alsof de regering nu pas, in de aanloop naar de tweede verjaardag van de coronacrisis, begint in te gaan op alle suggesties en kritieken uit de eerdere golven. En toch kwam het bericht dat de investeringsmaatschappij van de Belgische federale overheid de FPIM in het kapitaal van Ageas stapte als een verrassing. 'Zo kan je niet werken' 'Natuurlijk zijn onze aannemers ongerust. . Dat is met de paplepel meegegeven en dat is het speciale eraan', vertelt hij voor de camera's van Eleven.

. Dat zijn 400 mensen die tijdens hun kerstvakantie te horen krijgen dat het niet meer zeker is of ze nog werk hebben', zegt Hellemans.. Dat Ageas een versnipperd aandeelhouderschap heeft, wisten we.' Door een spoedarrest van de Raad van State konden eind december de werkzaamheden aan de Oosterweelverbinding niet meer doorgaan. Dat de beursgenoteerde verzekeringsgroep getipt werd als potentieel overnamedoelwit ook, net als het feit dat er ongerustheid bestond over de invloed van twee Chinese groepen, Fosun en Ping An, die samen meer dan 16 procent van de aandelen controleerden. En toch kwam het bericht dat de investeringsmaatschappij van de Belgische federale overheid de FPIM in het kapitaal van Ageas stapte als een verrassing. Daarom mag de met PFOS vervuilde grond niet meer verplaatst worden naar de 3M-site. Dus mijn gevoel is altijd 'kut' als Oostende vanonder staat.

De FPIM legde circa 600 miljoen euro op tafel voor het belang van 6,3 procent dat Ping An in Ageas aanhield. Officieel is de naam van de verkoper nog niet, en ook het overnamebedrag is een schatting op basis van de beurskoers. Maar dat spoor houdt slechts twee maanden stand. Ageas-CEO Hans De Cuyper zegt verheugd te zijn met de nieuwe aandeelhouder omdat de zweem van overnamespeculatie nu verdwenen is en de focus weer op de business van Ageas kan liggen.HANS DE CUYPER. 'Het vergunningenkader zegt nu dat we negen maanden moeten wachten, niet omwille van het milieu maar omdat het een afwijking is van wat vergund is."Er was in 2020 een toenaderingspoging door BE Group, onder aanvoering van enkele zakenbankiers. En wie weet volgt daarna een eerste landstitel in 65 jaar.

We hebben dat voorstel afgewezen omdat het niet realistisch was. Alsjeblief: creëer een rechtszeker kader. Eind vorig jaar heeft BE Group nog eens aangeklopt, maar het voorstel was niet substantieel gewijzigd en minder concreet. Daarnaast meldde de Chinese groep Fosun medio vorig jaar dat ze haar belang in Ageas boven 10 procent had gebracht. Wij zijn straks een onderneming van 4000 mensen. vermoed dat dit de triggers waren die de aandacht van onze politici en de FPIM getrokken hebben."DE CUYPER.' Stokken in de wielen Een opsteker deze week is de uitspraak van de Europese Commissie dat Lantis zijn grondwerken met PFOS vervuilde grond op de juiste manier organiseert. Dan kan het snel keren.

"Ageas was niet betrokken bij de de totstandkoming van de transactie. Onze Belgische dochter AG Insurance is één van de belangrijkste investeerders in pensioenreserves en in infrastructuur in dit land. Hellemans: 'De commissie zegt nu duidelijk dat het wél mag. Het lijkt mij normaal dat onze overheid de risico's inschat die gepaard gaan met een eventuele verhuis van het beslissingscentrum naar het buitenland. Deze regering voert ook een actiever verankeringsbeleid dan in het verleden.Maar ook dit is een voorbeeld van wetgeving die op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden."DE CUYPER. Vorig seizoen speelde hij zich daar in de kijker van Antwerp, dat hem in de zomer voor een paar miljoen euro overnam.

"Wij onderhouden al vele jaren contacten met de FPIM. 'Ook van individuen die het project niet genegen zijn of die een visie hebben waarmee ze tegen de maatschappelijke consensus ingaan. AG heeft een actieve rol gespeeld bij de creatie van het Belgian Growth Fund, waarmee de overheid investeert in scale-ups. We zijn als financier ook betrokken bij het pas opgerichte Belgian Recovery Fund. Want die stokken die in de wielen steken, kosten onverantwoord veel geld. En we zitten samen in een consortium dat 9 procent van de aandelen van Euroclear controleert. Onze voorzitter, Bart De Smet, zit namens dat consortium in de raad van bestuur van Euroclear.' 'Duidelijkere regels voor alle bouwprojecten' Loopt de Vlaamse politiek wel warm voor een bijsturing van het vergunningenkader à la tête du client ? Hellemans vraagt geen regels op maat van Lantis alleen: 'Laat Vlaanderen geen Bokrijk worden. Maar met zijn KVO gaat het dit seizoen echter veel minder goed dan vorig jaar.

"Ik ben vooral blij omdat de intrede van de FPIM een erkenning is voor de rol die AG speelt in de Belgische economie. De FPIM-participatie zal er hopelijk ook voor zorgen dat er minder overnamespeculatie is, zodat we als management onze aandacht volledig op de business kunnen toespitsen. Zorg ervoor dat die wetten aangepast worden voor heel Vlaanderen."DE CUYPER."Het is te vroeg om daar uitspraken over te doen. Ik weet dat de Vlaamse regering daar appetijt voor heeft. Iedereen die minstens 1 procent van de aandelen bezit, kan een bestuursmandaat vragen. Als ik kan, volg ik alle matchen, ook puur omdat er vrienden spelen.

Die vraag wordt beoordeeld volgens de geldende regels van deugdelijk bestuur en met respect van de evenwichten in de raad van bestuur. Hellemans: 'We komen een verontreiniging tegen die er al twintig jaar ligt en door iemand anders is aangebracht. Uiteindelijk beslist het comité voor nominatie en corporate governance, waarna de algemene vergadering haar fiat moet geven. Wij zullen de FPIM behandelen zoals elke andere aandeelhouder. Dan kan je toch niet aan ons vragen om dat zomaar allemaal op te lossen? Daar hebben wij de overheid voor nodig."DE CUYPER."De verankering is zeker niet gebetonneerd.' Trends Talk met Luc Hellemans is dit weekend te bekijken op Kanaal Z vanaf zaterdag 11 uur.Heb je het gevoel dat het dit seizoen al kan voor Antwerp? Bataille: 'Ja, dat denk ik wel.

Van een blokkeringsminderheid is geen sprake. We blijven een beursgenoteerde onderneming met 94 procent vrij verhandelbare aandelen en een zeer internationaal en gediversifieerd aandeelhouderschap. Is er een kans dat het hele Oosterweelproject moet worden afgevoerd, als gevolg van opeenvolgende juridische procedures? 'Dat denk ik niet', zegt Lantis-CEO Luc Hellemans in Trends Talk, 'maar het project kan wel aan de verkeerde kant van de bouwgeschiedenis terechtkomen. De beste bescherming bestaat erin commercieel en financieel goed te presteren en te groeien. Dat ondersteunt de beurskoers en houdt aandeelhouders tevreden. Zoals de Big Dig in Boston. Maar de participatie van de FPIM heeft wel een belangrijke signaalfunctie. Ik denk dat het niet slecht is om de underdog te zijn en te jagen op Club Brugge en Union op dit moment.

Onze overheid geeft duidelijk te kennen dat we een systeembelangrijke speler zijn voor de Belgische economie.'Natuurlijk zijn onze aannemers ongerust."DE CUYPER."Er is ruimte voor verschillende anchor shareholders die geloven in onze businesscase. Dat zijn 400 mensen die tijdens hun kerstvakantie te horen krijgen dat het niet meer zeker is of ze nog werk hebben', zegt Hellemans. Dat zijn meestal investeerders met een langetermijnvisie die focussen op waardecreatie. Dat zorgt voor stabiliteit.' Door een spoedarrest van de Raad van State konden eind december de werkzaamheden aan de Oosterweelverbinding niet meer doorgaan.

Maar zulke aandeelhouders aantrekken is geen doel op zich."DE CUYPER. Daarom mag de met PFOS vervuilde grond niet meer verplaatst worden naar de 3M-site."Dat weten we niet. Ik weet enkel dat Fosun ons businessmodel sterk apprecieert. Maar dat spoor houdt slechts twee maanden stand. Ik bedoel daarmee de combinatie van stabiele en leidende verzekeringsbedrijven in Europa met groei in Azië, onderbouwd door lokale partnerships die een grote autonomie genieten.

Maar Ageas overnemen zou niet vanzelfsprekend zijn, al was het maar door het prijskaartje. 'Het vergunningenkader zegt nu dat we negen maanden moeten wachten, niet omwille van het milieu maar omdat het een afwijking is van wat vergund is. Onze beurswaarde schommelt rond 9 miljard euro."DE CUYPER. Alsjeblief: creëer een rechtszeker kader."Neen, wij hebben een goede relatie met onze Chinese partner, China Taiping Insurance Holdings (CTIH). Dat Ageas vorig jaar aandeelhouder geworden is van zijn herverzekeringsactiviteit bewijst dat er een goede verstandhouding is. Wij zijn straks een onderneming van 4000 mensen.

In alle landen waar Ageas actief is, worden we dankzij onze lokale partnerships als een lokale speler gezien. In China zijn we een Chinees bedrijf.'Een opsteker deze week is de uitspraak van de Europese Commissie dat Lantis zijn grondwerken met PFOS vervuilde grond op de juiste manier organiseert. Dat verklaart mede waarom China voor Ageas zo'n succes is. We zijn er twintig jaar actief en hebben onze investeringen in de uitbouw van de joint venture met China Taiping volledig terugverdiend. Hellemans: 'De commissie zegt nu duidelijk dat het wél mag. Bovendien blijft het potentieel groot, zelfs bij een lagere economische groei.

" Wil je dit artikel verder lezen? Kies voor Trends Family .Maar ook dit is een voorbeeld van wetgeving die op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden.