Menteri Pendidikan, Kebudayaan, Penyelidikan dan Teknologi, Nadiem Anwar Makarim mengumumkan tidak lagi mewajibkan tesis syarat ijazah pelajar diploma dan sarjana.
JAKARTA: Menteri Pendidikan, Kebudayaan, Penyelidikan dan Teknologi Indonesia, Nadiem Anwar Makarim mengumumkan tidak lagi mewajibkan tesis sebagai syarat pemberian ijazah pelajar diploma dan sarjana.
Nadiem berkata, peruntukan itu terkandung dalam Peraturan Menteri Pendidikan, Kebudayaan, Penyelidikan dan Teknologi Nombor 53 Tahun 2023 tentang Jaminan Kualiti Pendidikan Tinggi. Peraturan tersebut juga menjelaskan bahawa tugasan akhir atau projek juga boleh dilaksanakan secara berkumpulan. Beliau menilai kompetensi sebenarnya boleh diukur daripada pelaksanaan projek dan implementasi yang dijalankan oleh pelajar.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Tingkat kualiti, bukan bina sekolah khas murid miskinKementerian Pendidikan harus mempunyai pendirian dalam melaksanakan program untuk meningkatkan kualiti pendidikan.
Read more »
Dr M mahu sistem sekolah vernakular dihapusBekas perdana menteri itu berkata ia merupakan tindakan terbaik merapat jurang antara kaum melalui pendidikan.
Read more »
Menteri: Sabah tawar khazanah sumber genetik untuk bioteknologiKOTA KINABALU: Sabah, dengan biodiversiti yang sangat besar, menawarkan khazanah sumber genetik yang boleh dimanfaatkan untuk pelbagai aplikasi biotek...
Read more »
Lebih 3,000 mohon inisiatif kemudahan rakyat, kata menteriRafizi Ramli berkata Sabah mencatatkan jumlah permohonan tertinggi iaitu 909 projek, diikuti Negeri Sembilan sebanyak 559 projek dan Sarawak sebanyak 268 projek.
Read more »
Kerajaan aktif semula jawatankuasa harmoni, kata menteri agamaJawatankuasa itu akan menjadi medium antara pemimpin agama menyelesaikan persoalan berkaitan agama serta kaum.
Read more »
Isu Pelajar Tahfiz Ke Konsert KEPCI Musid Festival, Ini Penjelasan Dari Menteri AgamaMenteri Agama Datuk Setia Dr Na'im Mokhtar memaklumkan konsert KEPCI Music Festival 2023 ini adalah anjuran syarikat korporat serta swasta dan bukannya pihak kerajaan.
Read more »