OKU mampan, membangun Malaysia Madani BERITA Komuniti NASIONAL Politik TERKINI
PETALING JAYA: Orang Kurang Upaya merupakan golongan yang sering menjadi titipan masyarakat. Namun begitu, masih terdapat segelintir masyarakat yang tidak menitikberatkan keperluan OKU, bahkan ada juga yang keliru akan kehidupan serta peranan yang disumbangkan oleh komuniti tersebut.
Sesungguhnya, masyarakat tidak menuding jari kepada mana-mana pihak kerana masyarakat amat faham mereka yang berperanan “memikul tugas” adalah lebih berat daripada hanya melihatnya. Malaysia telah mengkategori OKU kepada tujuh kategori utama iaitu pendengaran, penglihatan, pertuturan, fizikal, pembelajaran, mental dan ketidakupayaan pelbagai.
Pelaksanaan Akta OKU 2008 bertujuan mengadakan peruntukan bagi pendaftaran, perlindungan, rehabilitasi, pembangunan dan kesejahteraan OKU, penubuhan Majlis Kebangsaan Bagi OKU dan perkara berkaitan dengannya. Walaupun ramai berpandangan ia tidak mempunyai ‘taring’, hakikatnya akta ini tidak pernah dicabar di mahkamah.
Maklum balas diberikan oleh kesemua kementerian dan agensi terlibat, menunjukkan komitmen semua pihak terhadap usaha menyantuni golongan OKU sebagaimana yang digariskan di bawah PTOKU. Penyediaan PTOKU yang baharu adalah mengambil kira enam bidang keutamaan di bawah Jakarta Declaration on the Asian and Pacific Decade of Persons with Disabilities 2023-2032.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Tanpa robot, Malaysia Madani boleh gagal?Teknologi kecerdasan sentrik manusia ini akan melatih dan membangunkan kemahiran semula manusia dengan bantuan robot.
Read more »
‘Understand Malaysia Madani core values’Kota Kinabalu: Civil servants should thoroughly understand and internalise the six core values of Malaysia Madani to empower unity.
Read more »
Malaysia milik semua, bukan hanya orang Melayu: WillieKota Kinabalu: Ahli Parlimen Puncak Borneo Sarawak Datuk Willie Mongin (gambar) mengingatkan parlimen bahawa Malaysia dibentuk oleh Sabah, Sarawak dan semenanjung dan negara ini milik semua dan bukan hanya orang Melayu.
Read more »
Semakin ramai orang Malaysia masuk ThailandTinjauan sekitar Lebuhraya Bukit Kayu Hitam sehingga ke Kompleks ICQS mendapati aliran trafik sesak dengan pelbagai jenis kenderaan termasuk bas persiaran bermula 6 pagi
Read more »