لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۰۲

رئیس سازمان غذا و دارو: واردات واکسن کرونا متوقف شده و متکی به تولید داخل هستیم


تولید واکسن‌های داخلی عمدتا در دست نهادهای وابسته به رهبری و سپاه پاسداران است.
تولید واکسن‌های داخلی عمدتا در دست نهادهای وابسته به رهبری و سپاه پاسداران است.

رئیس سازمان غذا و دارو می‌گوید در حال حاضر ما هیچ گونه واردات واکسنی از خارج از کشور نداریم و متکی به تولید داخل هستیم که کفاف نیاز اصلی ما را همچون دُز سوم خواهد داد.

بهرام دارایی روز یکشنبه ۱۲ دی‌ماه به خبرگزاری صداوسیما گفت که واکسن‌ساز‌های داخلی قرار است حداقل ۱۵ میلیون دُز در ماه به ما واکسن بدهند.

اظهارات وی درباره تکیه بر واکسن تولیدی داخلی در حالی است که واکسن‌های تولیدی ایران هنوز نه تنها تاییدیه بین‌المللی ندارند، بلکه به‌گفته آقای دارایی، هنوز مدارک علمی بر اساس مستندات مجامع بین‌المللی همانند سازمان بهداشت جهانی برای آن‌ها تهیه نشده است.

او گفت بررسی مدارک علمی، زمانبر است و امیدواریم واکسن‌های داخلی تاییدیه‌های بین‌المللی را دریافت کنند.

همزمان، وزارت بهداشت ایران روز یکشنبه اعلام کرد که تزریق واکسن کرونا در ایران از ۱۲۰ میلیون دُز فراتر رفته است.

این در حالی است که علاوه بر واکسن‌های تولید داخل، آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد تا ۱۴ آبان که آخرین محموله واکسن وارد کشور شده بود، بیش از ۱۴۷ میلیون دُز واردات واکسن انجام شده است.

حدود ۱۳۰ میلیون دُز از این تعداد واکسن سینوفارم چینی، ۳.۳ میلیون دُز اسپوتنیک روسی، ۱.۱ میلیون دُز بهارات هندی و بقیه آسترازنکا بوده است.

مقامات ایران توضیحی درباره اختلاف حداقل ۲۷ میلیون دُز واکسن وارداتی و تزریقی در کشور نداده‌اند، اما قبلا گزارش‌هایی از تامین واکسن اعضای حزب‌الله لبنان توسط جمهوری اسلامی منتشر شده بود.

تولید واکسن‌های داخلی عمدتا در دست نهادهای وابسته به رهبری و سپاه پاسداران است.

حسن ابوالقاسمی فرمانده دانشگاه بقیه‌الله وابسته به سپاه پاسداران روز یکشنبه مدعی شد «واکسن نورا در فاز‌های بالینی خود ثابت کرده است که حدود ۹۰ درصد اثربخشی دارد».

به غیر از نورا واکسن «برکت» تولیدی گروه صنعتی ایرانی شفا فارمد، از شرکت‌های وابسته به گروه دارویی برکت به مالکیت ستاد اجرایی فرمان امام نیز مدعی تامین واکسن کشور شده است.

آقای دارایی گفته که تولید واکسن یک بحث است، اما بحث دیگر مربوط به تأییدیه‌ها، نظارت‌ها و فاز‌های مختلفی است که جنبه بالینی هم دارد و این برای ما بسیار مهم است و نمی‌شود آن‌ها را حذف کرد، اما می‌شود روند بررسی را تسریع کرد.

تعلل ایران در واردات واکسن باعث شد که تابستان امسال موج سهمگین کرونا شمار قربانیان روزانه کرونا در کشور را به حدود ۷۰۰ نفر برساند.

به نظر می‌رسد علت تعلل در واردات واکسن خارجی، مسائل مالی، قناعت در مصرف ارز و انتظار سود شرکت‌های داخلی بوده است.

آقای دارایی نیز با اشاره به توقف واردات واکسن گفته است ما اگر می‌خواستیم واکسن را فقط از خارج تأمین کنیم سالانه ۴ تا ۵ میلیارد دلار ارز می‌خواستیم.

توقف واردات واکسن خارجی در حالی است که بخش اعظم واکسن‌های تزریق شده در ایران سینوفارم چینی است که بعد از چهار ماه اثربخشی آن به شدت افت می‌کند و نیاز به تزریق دُز یادآور است.

با استفاده از گزارش‌های صداوسیما، وزارت بهداشت و رادیو فردا/د.خ/ک.ر
XS
SM
MD
LG