close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

بی‌خبری از میثم کاظمی، شهروند بازداشت‌شده بهبهانی

۱۲ دی ۱۴۰۰
خواندن در ۵ دقیقه
بی‌خبری از میثم کاظمی، شهروند بازداشت‌شده بهبهانی
بی‌خبری از میثم کاظمی، شهروند بازداشت‌شده بهبهانی

مریم داوودی، شهروندخبرنگار، بهبهان

فعالان حقوق بشر در مورد سرنوشت «میثم کاظمی»، شهروند بهبهانی که روز سیزدهم آذرماه در پی احضار به شعبه چهارم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب بهبهان بازداشت شده بود، ابراز نگرانی کرده‌اند. میثم کاظمی پس از دو هفته بازجویی در بهبهان، از روز ۲۹ آذر به بازداشتگاهی در اهواز منتقل شد و خانواده‌اش از او بی‌خبرند. این احتمال وجود دارد که او برای اعتراف تلویزیونی علیه خود تحت فشار قرار گرفته باشد.

***

میثم کاظمی، شهروند بهبهانی، نخستین‌بار به دلیل شرکت در تجمعات دی‌ماه سال ۱۳۹۶ بازداشت شد. او در آن هنگام به اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی و تجمع غیرقانونی» به دو سال حبس تعلیقی محکوم شد. این محکومیت در خردادماه ۱۳۹۹ به پایان رسید.

یک منبع مطلع به نام «محمدعلی» که اهل روستای درونک، بخش زیدون از توابع بهبهان است، به «ایران‌وایر» گفت: «دی‌ماه سال ۹۶ یک نفر از جریان دستگیری میثم ویدیو گرفت و این ویدیو در سطح گسترده در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد و بعد از آن بود که نام او را بر سر زبان‌ها انداخت. آن تجمع اگر به خاطرتان مانده باشد، در اعتراض به گرانی و سیاست‌های اقتصادی حسن روحانی بالا گرفته بود.»

او به عنوان شاهد عینی، در لحظه‌ای که میثم کاظمی با ضرب‌وشتم، بازداشت شده بود، در محل حضور داشته است: «من آنجا بودم. یادم هست که سردار رضا پاپی، فرمانده نیروی انتظامی ماهشهر هم آنجا بود. نمی‌دانم چرا او را آورده بودند بهبهان؟ اما به هر حال آنجا بود و من از روی عکس‌هایی که از او منتشر شده بود شناختمش. نبش میدان بانک ملی ایستاده بود. همان جا دست میثم را که جلوی صف بود و شعار می‌داد، گرفت و او را کشید کنار. اما میثم به زبان لری گفت من اینجا نیامده‌ام شورش یا خرابکاری کنم. من معاند یا دشمن نیستم، بلکه من جوان این مملکتم، سی سالم شده اما شغل و درآمد ندارم و هنوز هم بارم را روی دوش خانواده‌ام می‌اندازم. او در حضور پاپی در اعتراض به سوءمدیریت اقتصادی شروع کرد به شعار دادن. اما همان جا با ضرب‌وشتم بازداشتش کرده و با خودشان بردند.»

تعقیب قضایی به خاطر اعتراضی که در آن حضور نداشت

با اینکه میثم کاظمی در پرونده دی‌ماه سال ۹۶ فقط به حبس تعلیقی محکوم شد، اما در جریان اعتراضات تیرماه ۱۳۹۹ که در شهرهای بهبهان، شیراز و برخی شهرهای خراسان رضوی در اعتراض به «قرارداد ۲۵ساله بین ایران و چین» برگزار شد، مجددا تحت تعقیب قضایی قرار گرفت. 

محمدعلی، جوان بهبهانی، می‌گوید میثم جوانی با اخلاق، اهل مطالعه و آرام است و آنچه او را به اعتراض واداشته، روحیه حق‌طلبی است: « اغلب اهالی روستای درونک، از توابع بخش زیدون شهرستان بهبهان، روزگارشان با کشاورزی می‌گذرد. جوانان آن منطقه با اینکه پالایشگاه گاز بیدبلند فقط در سی کیلومتری غرب بهبهان قرار دارد، اما اغلبشان بیکارند. مشکلات سوءمدیریت آب باعث شده که کشاورزی در آن منطقه هم با ورشکستگی مواجه باشد و تاسیساتی مثل سد یا پالایشگاه هم با استخدام نیروهای غیربومی و وابستگان و اقوام و خویشان مسوولان یا سفارش‌شدگان، عملا دست جوانان مظلوم منطقه را از دامن کار محروم کرده‌اند.» 

چند روز بعد از تجمعات تیرماه، ماموران امنیتی، روز هشتم مردادماه به منزل خانواده کاظمی هجوم ‌بردند و در غیاب میثم، خواهرش مریم و برادرش علی را بازداشت کرده و با خودشان بردند.

مریم و علی کاظمی پس از ۲۱ روز آزاد شدند، گر چه برای هر دوی آن‌ها پرونده‌هایی با اتهاماتی همچون «تبلیغ علیه نظام» و «اخلال در نظم عمومی» تشکیل شد که هم اکنون هم در جریان رسیدگی و بررسی است. 

 به گفته این فرد محلی، بعد از تیرماه حتی جوانانی بوده‌اند که بی‌هیچ دلیل و گناهی و صرفا به دلیل انتشار یک استوری در اینستاگرام یا یک موضع‌گیری انتقادی ساده، بازداشت شده و مورد ضرب‌وشتم فیزیکی یا برخوردهای شدید امنیتی و انتظامی قرار گرفته‌اند. 

اما در آخرین اقدام، برای میثم کاظمی، از سوی شعبه چهارم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب بهبهان، احضاریه‌ای ارسال شد که می‌بایست خودش را برای روز یازدهم آذرماه، به مقامات مسوول معرفی کند. 

از جمله موارد اتهاماتی که این بار، متوجه او شده بود، «تبلیغ علیه نظام» از طریق انتشار اطلاعات بازداشتی‌های تیرماه سال ۱۳۹۹ و همچنین مصادیق اتهامی همچون «انتشار مطالبی در اینستاگرام در حمایت از نرگس محمدی، نوید افکاری و سایر زندانیان سیاسی و امنیتی» بود. 

احضار، بازداشت و بی‌خبری

میثم کاظمی روز سیزدهم آذرماه خودش را به شعبه چهارم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب بهبهان معرفی کرد و همان‌جا به دستور قاضی «کاظم طیب» که رییس شعبه چهارم بازپرسی دادسرای انقلاب بهبهان است، تاکنون در بازداشت به سر می‌برد. 

بعدها «فرشته تابانیان»، وکیل میثم کاظمی، به پایگاه خبری امتداد گفت که به همراه موکل خود به شعبه چهارم بازپرسی دادگاه بهبهان مراجعه کرده است؛ اما به او اجازه مداخله نداده‌اند: «گفتم که بنا دارم در این پرونده اعلام وکالت کنم. رییس این شعبه در پاسخ گفت از آن جا که اتهام متهم از دسته جرایم امنیتی بوده، اگر از میان وکلای شامل تبصره ۴۸ (وکلای مورد اعتماد رییس دستگاه قضا) نباشید، نمی‌توانید در این پرونده اعلام وکالت کنید.»

چند روز بعد، «آرش صادقی» در صفحه توییتر خود نوشت که با پیگیری مداوم این وکیل دادگستری و پانزده روز پس از بازداشت میثم کاظمی، سرانجام وکالت او در پرونده این زندانی به ثبت رسیده است. 

این روزها اخبار منتشر شده حاکی از آن است که میثم کاظمی، پس از دو هفته بازجویی، روز ۲۹ آذرماه، از زندان بهبهان به بازداشتگاهی در اهواز منتقل شده است. 

گفته می‌شود او به سلول‌های انفرادی بازداشتگاهی که متعلق به اداره اطلاعات اهواز است، منتقل شده و به نظر می‌رسد برای اعتراف تلویزیونی تحت فشار قرار دارد و همزمان با انتقالش به اهواز، دادگاه رسیدگی به اتهامات خواهر و برادرش هم در حال برگزار شدن است. 

مریم کاظمی در صفحه توییتر خود نوشته است که مادرش از زمان بازداشت میثم، بی‌قراری می‌کند. او نوشته است که جست‌وجو و پیگیری وضعیت میثم از سوی خانواده به نتیجه نرسیده و تا به حال پاسخ روشنی دریافت نکرده‌اند. 

گفته می‌شود این زندانی از نیمه آذرماه تاکنون فقط دو بار و به مدت یک دقیقه با مادرش تماس گرفته و بلافاصله ارتباط تلفنی او از بازداشتگاه قطع شده است. 

آنچه فعالان حقوق بشر را نگران می‌کند، احتمال فشار برای درهم شکستن زندانیان سیاسی و عقیدتی برای اعترافات اجباری و پذیرفتن جرم‌های نکرده است. 

محمدعلی می‌گوید این روزها بازداشت جوانان بهبهانی، به بهانه‌های واهی، خانواده‌های بی خبر را مستاصل کرده است. نیروهای امنیتی، نیمه شب‌ها به روستاهای اطراف این شهرستان هجوم می‌برند و جوانانی را که در خانه‌هایشان خوابیده‌اند، با خودشان می‌برند. 

در آخرین خبرهای رسیده از زندان بهبهان، سه زندانی سیاسی به نام «محمد خلیلی»، «غلام طیبی» و «علی طیبی» که از بازداشت‌شدگان تیرماه گذشته هستند، در زندان بهبهان به دلیل بلاتکلیفی و روشن نبودن پرونده‌هایشان، در سکوت خبری، در اعتصاب غذا به سر می‌برند.

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

استان‌وایر

آزادی موقت لیلا حسین‌زاده با قرار وثیقه

۱۲ دی ۱۴۰۰
خواندن در ۲ دقیقه
آزادی موقت لیلا حسین‌زاده با قرار وثیقه