close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

مرور رسانه‌ها: مهدی فضائلی و توسل فریبکارانه به مغالطه پهلوان پنبه

۱۷ شهریور ۱۴۰۰
پژمان تهوری
خواندن در ۴ دقیقه
مرور رسانه‌ها: مهدی فضائلی و توسل فریبکارانه به مغالطه پهلوان پنبه

وقتی در برابر مدعای طرف مقابل، استدلال قوی ندارید، کافی است روایتی تحریف شده، ضعیف و کاریکاتوری از ادعا بسازید تا بتوانید راحت به آن حمله کنید. این تاکتیک تمام کسانی است که در رسانه‌های حکومتی می‌کوشند ادعای مخالفان و منتقدان را سرکوب کنند. اگر به اظهارات مقام‌های حکومتی و مروجان سیاست‌های رسمی جمهوری اسلامی، دقیق نگاه کنید به این دست «مغالطه‌ها» که اصطلاحا به آن «مغالطه پهلوان پنبه» گفته می‌شود، زیاد بر‌می‌خورید؛ چون آن‌ها درس سفسطه و توسل به مغالطه‌ها را خوب فراگرفته‌اند.

در واقع در این تاکتیک، مغالطه‌گر به جای پرداختن به اصل ادعا، سخنی را مطرح می‌کند که ربطی به سخن طرف مقابل ندارد؛ بلکه می‌کوشد با وارونه کردن حقیقت کل ادعا را نامعتبر سازد.

برای نمونه به توییت یک عضو «دفتر حفظ و نشر آثار رهبر جمهوری اسلامی» دقت کنید. «مهدی فضائلی»، عضو دفتر حفظ و نشر آثار آیت‌الله «علی خامنه‌ای» در توییتی در تاریخ ۱۵شهریور۱۴۰۰ در واکنش به ادعای منتقدان و مخالفان سیاست رسمی جمهوری اسلامی در حوزه تامین واکسن کرونا مبنی بر ممنوعیت ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی و تمرکز بر واردات واکسن روسی و چینی و تولید داخل و رقم زدن فاجعه کرونایی در کشور، به جای پاسخ در خصوص چرایی اتخاذ چنین سیاست ویران‌گری، نگاه‌ها را به آمار مرگ‌ومیر کرونایی در آمریکا حواله می‌دهد و به نقل از صدای آمریکا می‌نویسد: «روزانه در آمریکا حدود ۱۵۰۰ نفر جان خود را در اثر کرونا از دست می‌دهند، بیشتر قربانیان واکسن نزده‌اند» و سپس با یاد‌آوری اینکه آمریکا اقتصاد اول دنیاست، تحریم هم نیست؛ می‌نویسد: «بخشی از قربانیان، واکسن کرونایی هم زده‌اند.»

در این توییت دو خطی:

۱- مهدی فضائلی به اصل ادعای منتقدان و مخالفان جواب نمی‌دهد.

۲- ادعا را منحرف می‌کند و نگاه مخاطب را به سمت آمریکا سوق می‌دهد تا اثبات کند که آمدن یا نیامدن فایزر به ایران تاثیری در نتیجه نداشت؛ چرا که آمریکایی که خود تولیدکننده فایزر و مدرنا و جانسون-جانسون است هم روزانه ۱۵۰۰ کشته می‌دهد و این واکسن‌ها نتیجه‌بخش نبوده است.

۳- او علاوه بر توسل به مغالطه به دیس‌اینفورمیشن هم متوسل می‌شود؛ چراکه بخش عمده‌ای از واقعیت را پنهان می‌کند. او نمی‌گوید:

یک) درصد قربانیان کرونا در آمریکا که واکسن زده‌اند، چند درصد است؟ و آن‌ها چند درصد کل افراد واکسن‌زده را شامل می‌شود؟ چرا‌که هیچ واکسن‌سازی ادعا نکرده است صد درصد افرادی که واکسن بزنند، در برابر ویروس ایمن می‌شوند.

دو) بخش عمده قربانیان کرونا در آمریکا کسانی هستند که عامدانه حاضر به زدن واکسن نیستند.

سه) دولت آمریکا وظیفه خود که تامین واکسن و تشویق شهروندان به زدن واکسن بوده را انجام داده است، ولی نیمی از جمعیت حاضر نیستند واکسن بزنند؛ حتی در ازای دریافت تشویق مالی.

چهار) درست است که طی هفته‌های اخیر در برخی از روزها تعداد قربانیان به ۱۵۰۰ نفر رسیده، ولی در بیشتر روزها تعداد قربانیان کمتر از ۱۰۰۰ نفر است. دیروز تعداد قربانیان کرونا در آمریکا ۴۸۱ و دو روز پیش ۶۶۸ نفر بوده است:

پنج) جمعیت آمریکا بیش از ۳ برابر جمعیت ایران است؛ حال آن‌که تعداد قربانیان کرونا در ایران در برخی روزها از آمریکا بسیار بیشتر است.

مغالطه پهلوان پنبه آن‌گونه که روزنامه ابتکار به نقل از دیوید فرر نوشته است: «روشی آسان برای قوی‌تر جلوه دادن موضع خود (از موضع حریف) است. با استفاده از مغالطه پهلوان پنبه، دیدگاه‌های طرف مقابل ضعیف، بی‌خاصیت، بی‌اعتبار و غیرقابل‌اعتماد نشان داده می‌شوند. درعوض، موضع خود فرد (که دارد مرتکب این مغالطه می‌شود) قوی‌تر، قابل اعتمادتر و به حقیقت نزدیک‌تر به نظر می‌رسد.» پس در مواجهه با تولیدهای رسانه‌ای عناصر وابسته به حکومت همواره باید به اطلاعاتی که ارائه می‌کنند، نگاه انتقادی داشت تا دریافت که آن‌ها با چه هدفی و برای رسیدن به چه نتیجه‌ای اطلاعات را عرضه می‌کنند، منبع اطلاعاتی آن‌ها چیست و از همه مهم‌تر اینکه چه اطلاعاتی را عامدانه از ما پنهان می‌کنند؛ چراکه دیس‌اینفورمیشن تنها فرم‌بندی گمراه‌کننده اطلاعات درست و غلط برای رسیدن به نتیجه‌ای معین نیست، بلکه گاهی رسانه‌ها بخشی از اطلاعات را اساسا از دید مخاطب پنهان می‌کنند که این اقدام نیز در ردیف دیس‌اینفورمیشن قرار می‌گیرد.

مطالب مرتبط:

مرور رسانه‌ها: اعتراضات مردمی به قطعی برق؛ سانسور و دیگر هیچ!

مرور رسانه‌ها: داستان‌پردازی خبرگزاری تسینم درباره زندگی برادران افکاری در زندان

مرور رسانه‌ها: گزارش گمراه‌کننده خبرگزاری فارس از رشد علمی ایران

مرور رسانه‌ها: خبرگزاری میزان و پروژه تبلیغاتی حمایت رئیسی از واحدهای تولیدی

مرور رسانه‌ها: جام جم و گمراه کردن عامدانه مخاطب

مرور رسانه‌ها: خبرگزاری تسنیم؛ فریب مخاطب با تیتر جعلی

مرور رسانه‌ها: راه حفاظت از خود و دیگران در مقابل خبرگزاری خطرناک فارس چیست؟

مرور رسانه‌ها: خبرگزاری حوزه و تکنیک‌های آخوندی برای حمایت از شورای نگهبان

مرور رسانه: خبرگزاری فارس و فریم‌بندی فریب‌کارانه اطلاعات

مرور رسانه‌ها: کلیشه‌های جنسیتی در بیلبوردهای خیابانی؛ ترویج ایده‌های حکومت

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

استان‌وایر

سیزدهمین جلسه دادگاه حمید نوری: اعدام در نانوایی

۱۷ شهریور ۱۴۰۰
خواندن در ۳ دقیقه
سیزدهمین جلسه دادگاه حمید نوری: اعدام در نانوایی