close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
استان‌وایر

سومین روز اعتصاب سراسری ۲۰ هزار نفری کارگران صنعت نفت

۳ تیر ۱۴۰۰
خواندن در ۸ دقیقه
سومین روز اعتصاب سراسری ۲۰ هزار نفری کارگران صنعت نفت

استان‌وایر- با گسترش اعتصاب کارگران پیمان‌کاری، پروژه‌ای و روزمزد در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی، رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از تشکیل نشست فوق‌العاده این کمیسیون با حضور مسوولان وزارت نفت و نهادهای نظارتی برای حل مشکلات اخیر کارگران و بازنشستگان صنعت نفت خبر داد.

 اعتصاب سراسری کارگران نفت و گاز و پتروشیمی مناطق مختلف کشور امروز پنج‌شنبه سوم تیر ۱۴۰۰ وارد سومین روز خود شده است. تا این لحظه نزدیک به ۲۰هزار کارگر پروژه های خود را ترک کرده اند.

بر اساس روایت فعالان کارگری و ویدیوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، در ‌روز پنج‌شنبه‌ سوم تیرماه، کارگران «نیروگاه سیکل‌ترکیبی ارومیه»، «شرکت بوتیا‌ فولاد کرمان»، «پروژه بیدبلند خلیج‌فارس» در بهبهان، «شرکت دی‌پلیمر در صنایع پتروشیمی‌» واقع در عسلویه، «پروژه بیدبلند۲ ماهشهر»، «شرکت آبسان‌پالایش» در پالایشگاه نفت اصفهان و‌ «شرکت سازه‌فرافن» قشم هم به سایر اعتصاب کنندگان پیوستند.

واکنش مدیران پالایشگاه تهران به اعتصاب سراسری کارگران: اخراج ۷۰۰ کارگر

مدیران پالایشگاه تهران در واکنش به پیوستن کارگران بخش «اورهال» این پالایشگاه به اعتصاب سراسری کارگران شرکت نفت، فرم‌ تسویه‌ حساب برای قطع همکاری و اخراج در بین آن‌ها توزیع کرده‌اند.
کارگران این پالایشگاه خواستار افزایش حقوق و برآورده شدن برخی دیگر از مطالبات خود بودند.

آن‌ها می‌گویند: «کارفرمای پالایشگاه تهران با این روش تلاش دارد تا کارگران را وادار به پایان اعتصاب کند.»

از بستن دهان با نخ و سوزن تا قصد خودسوزی برای اعتراض به اخراج‌ها

«مسعود بسحاق»، نماینده کارگران پتروشیمی بندر امام روز دوم تیر با دوختن دهان خود، به اخراج بی‌دلیل کارگران اعتراض کرد. او که تلاش‌هایش برای جلوگیری از اخراج کارگران به جایی نرسیده بود، تلاش کرد با دوختن دهان خود، صدای فریاد کارگران اخراجی شود. او قصد داشت پس از این حرکت اعتراضی، اقدام به خودسوزی کند.

کارگران پتروشیمی بندر امام نسبت به تضییع حقوق‌ خود معترض بودند اما به جای رسیدگی به مشکلات آن‌ها، مدیر عامل مجموعه دستور اخراج‌شان را صادر کرده است.
به گفته یکی از کارگران، مسعود بسحاق برای پی‌گیری مطالبات کارگران به دفتر مدیرعامل مراجعه کرده اما «حمید‌رضا رستمی»، مدیرعامل به‌جای پاسخ‌گویی به نماینده کارگران، به حراست دستور داده بود تا او را از دفترش بیرون بیاندازند. به دنبال این اتفاق، «نعمت‌زاده»، یکی دیگر از نمایندگان کارگران پتروشیمی بندر امام در اعتراض به این رفتار مدیریت، استعفای خود را به مدیران پتروشیمی تحویل داده است.

کارگران شاغل در شرکت‌های «کیهان پارس» در پالایشگاه اصفهان با پیمان‌کاری «فریدون لیموچی»، «شرکت مبین صنعت» شاغل در «پتروپالایش آدیش» و «شرکت تهران جنوب» مستقر در بندر ماهشهر، کارگران پروژه‌ای «پتروشیمی دماوند» و کارگران مخازن نفتی جاسک از روز چهارشنبه دوم تیرماه به اعتصاب کنندگان پیوستند. کارگران بخش‌های دیگر پالایشگاه اصفهان نیز اعلام کرده‌اند که در روزهای آتی دست از کار می‌کشند.
با پیوستن کارگران مخازن نفتی جاسک، این مرکز به طور کامل تعطیل شده است.

«کارگران شرکت‌های «پتروساز» شاغل در شرکت نفت بندرعباس با پیمان‌کاری «کاظم فروزنده»، «راژان» با پیمان‌کاری «کرمی» و «فرامرزی» شاغل در پالایشگاه آدیش، کارگران «شرکت «IGC» دشت عباس، «ستاره تاراج» و «سکاف و پتوواز» هم از روز سه‌شنبه اول تیرماه به اعتصاب سراسری کارگران نفت پیوستند.

تا این لحظه گزارش تخلیه کامل محل کار توسط کارگران در مناطقی چون نیروگاه بیدخون، جوش‌کاران و کادر دفتری «شرکت مبین صنعت»، «هلدینگ نفت و گاز پتروشیمی دماوند»، «شرکت برق و ابزار دقیق ILD» سایت «تمبک»، کارگران پروژه‌ای «پتروشیمی آپادانا»، «نیروگاه بوستان» و «شرکت اندیکا صنعت آسیا»، «شرکت تنش گستر مبین» و «حلقه صنعت» در نیروگان سیکل ترکیبی بیدخون، «شرکا O یک دشت عباس، شرکت مخابرات سبز OTCC، سازه جهان پارس کنسرسیوم به تائید فعالان کارگری در حوزه نفت و گاز رسیده است.  بر اساس این گزارشات حتا نگهبانان کمپ‌های کارگری مشهور به «کمپاس» هم محل کار خود را ترک کرده‌اند.

معترضان می‌گویند در حالی که شاغل رسمی وزارت نفت حداقل ۱۵ میلیون تومان حقوق دریافت می‌کند، یک شاغل مدت موقت هم رده‌شان، ماهانه تنها حدود ۴ میلیون تومان دریافت می‌کند، در حالی که بار صنعت نفت کشور بر دوش نیروهای مدت موقت است، اما وزارت نفت فقط حقوق و مزایای نیروهای رسمی را به رسمیت می‌شناسد.

در وزارت نفت تعداد نیروهای مدت موقت کم نیستند، اما از امتیازاتی مانند مسکن سازمانی، اقسام وام، حق بدی آب و هوا و ده‌ها امتیاز رفاهی دیگر محروم هستند. گفته می‌شود هم اکنون حدود ۳۴ هزار شاغل قرارداد موقت و ۱۲۰ هزار نیروی پیمانکاری در صنعت نفت کشور فعالیت می‌کنند.

اعتراض کارکنان رسمی وزارت نفت

کارکنان رسمی پالایشگاه آبادان هم روز چهارشنبه در اعتراض به نحوه اعمال افزایش حقوق و دریافت مالیات مضاعف مقابل درب ورودی پالایشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند. پرداخت ماهانه ۲ ردیف مالیات باعث شده تا عملا دریافتی اکثر این افراد منفی شود.

مبنای اعتراض کارکنان، ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت است. بر اساس این ماده، نظام پرداخت کارکنان صنعت نفت از قانون مدیریت خدمات کشوری مستثنا شده است، اما در ماده (۱) جزء الف تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور تصریح شده، افزایش حقوق ۲۵ درصدی حقوق‌بگیران از جمله گروه‌های مختلف حقوق‌بگیر دستگاه‌های اجرایی ماده (۲۹) قانون برنامه ششم توسعه نسبت به سال ۹۹ به نحوی اعمال شود که میزان این افزایش حقوق از ۲۵ میلیون ریال تجاوز نکند.

بر اساس ماده (۷) جزء الف تبصره ۱۲ قانون بودجه نیز سقف ناخالص حقوق و مزایای مستمر و غیرمستمر (مجموع دریافتی) این گروه‌های حقوق‌بگیر در همه مناطق کشور برای سال ۱۴۰۰، از ۲۱ برابر حداقل حقوق مصوب شورای حقوق و دستمزد به ۱۵ برابر حداقل حقوق و دستمزد موضوع ماده (۷۶) قانون مدیریت خدمات کشوری کاهش می‌یابد که در این میان، از آنجا که در قانون بودجه به دستگاه‌های اجرایی ماده (۲۹) قانون برنامه ششم توسعه اشاره شده است، بنابراین شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نفت را نیز شامل می‌شود.

اعتراض کارگران نفت عسلویه به نابرابری دستمزدها

کارگران پیمانکاری صنعت نفت هم در اعتراض به نابرابری حقوق و دستمزدها در عسلویه دست به اعتراض زدند. کارگران معترض که خواستار حذف شرکت‌های واسطه در صنایع نفت و گاز کشور هستند، می‌گویند: «بیشتر مردم فکر می‌کنند نیروهای شاغل در صنعت نفت وضعیت مالی خوبی دارند. ولی این تصور برای نیروهای پیمانی این وزارتخانه ثروتمند، صادق نیست.کارگران پیمانکاری با عنوان مشکلاتی از قبیل شرایط معیشتی بد، دستمزدهای کم و نبود امنیت شغلی در نقاط مختلف کشور بویژه در عسلویه، پایتخت انرژی کشور دست به اعتراض زده‌اند.» ایران وایر سال گذشته در گزارشی به اعتصاب در بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی در ایران که از ۱۱ مردادماه ۱۳۹۹شکل گرفت پرداخته است. اعتراضی که با حضور ده هزار نفر از کارگران زیر مجموعه وزارت نفت، پس از ۴ استان جنوبی به پالایشگاه اصفهان و نیروگاه حرارتی تبریز هم رسید و بزرگ‌ترین اعتصاب در شرکت‌ها و مراکز زیرمجموعه وزارت نفت در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی لقب گرفت که در چهل سال اخیر گزارش شده است. اما در اعتصاب سراسری روزهای اخیر بیش از ۲۰هزار نفر از کارگران به اعتصاب پیوسته‌اند.

مطالبات کارگران اعتصابی چیست؟

کارگران، بیش از ۱۰ روز است که با ایجاد هشتگ «نه به پیمانکاران» خواستار حذف شرکت‌های واسطه در صنایع نفت و گاز کشور هم شده‌اند.

کارگران پیمانکاری در منطقه عسلویه در اعتراض به شرایط نامناسب شغلی و رعایت نشدن برابری خواسته اصلی‌ خود را «حذف پیمانکاران از تمام شرکت‌های نفتی» اعلام کرده‌اند. به گفته آنها: «باید قانون کار یکسان، مزد یکسان در تمام پالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و صنایع نفت و گاز اجرایی شود. همه پرسنل باید از سطح یکسان حقوق و دستمزد و مزایای مزدی برخوردار باشند. امکانات رفاهی برای همه به صورت مساوی موجود باشد.»

این کارگران «اعمال شرایط چهارده-چهارده برای همه کارگران نفتی پارس جنوبی» را از دیگر خواسته‌های خود اعلام کرده و می‌گویند: «با توجه به وخامت اوضاع کرونا، کارگران پیمانکاری در بدترین شرایط ممکن هستند و در معرض ابتلا قرار دارند؛ سطح رعایت دستورالعمل‌های ایمنی در کانکس‌های استراحت، محل سرو غذا و سرویس‌های رفت و آمد بسیار پایین است و کارگران به سادگی آلوده می‌شوند.»

کارگران پروژه‌ای و پیمانکاری عسلویه

برخی کارگران پروژه‌ای و پیمانکاری عسلویه هم با ماندن در خانه‌ها و اعلام  ده روز استراحت می‌خواهیم

آنها از روز دوم تیرماه جاری در اعتراض به شرایط نامناسب شغلی در محیط کار خود حاضر نشده‌اند.

این افراد با بیان اینکه باید بیست روز کار و ده روز مرخصی برای همه کارگران رعایت شود؛ خواهان توجه به برابری دستمزد و افزایش مزد و مزایای مزدی کارگران پروژه‌ای شده و می‌گویند: «حقوق یک کارگر رسمی بسیار بیشتر از کارگران پیمانکاری است. ما خواستار حذف پیمانکاران و عقد قرارداد مستقیم هستیم.

متراکم بودن فضاهای اشتغال و زیست در عسلویه کارگران را نگران آلوده شدن به ویروس کرونا کرده و معتقدند اگر روش بیست- ده اجرا شود، فضای کار متراکم نخواهد بود.

کارگران روزمزدی که در «شرکت پالایش نفت تهران» کار می‌کنند، به اجرا نشدن بخشی از مفاد قرارداد خود اعتراض کردند. این کارگران با پیمانکار بر سر دستمزدی مشخص توافق کرده بودند. اما دستمزدی که به آنها پرداخت شده، با دستمزد توافقی که به ازای هر روز کار باید پرداخت می‌شد، تفاوت دارد. به گفته یکی از کارگران مطلع، به دلیل اعتراض‌ آنها در روزهای گذشته، قرارداد تعدادی از آنها هم لغو شده است. لغو قرارداد به معنای پرداخت نشدن دستمزد کارگر به ازای تعداد روزهایی است که برای کار با پیمانکار توافق کرده بودند.

تداوم اعتراض کارگران روزمزد پتروشیمی چوار

اعتراض کارگران روزمزد پتروشیمی چوار ایلام به «سطح نازل حقوق، تبعیض و پرداخت نشدن  به موقع آن» و «نداشتن امنیت شغلی» کماکان ادامه دارد.

کارگران معترض که بخشی از آن‌ها حقوق ماه‌های قبل را دریافت نکرده‌اند، چهارشنبه دوم تیرماه در گفتگو با ایلنا دلیل اصلی اعتراض خود را «نامعلوم بودن تکلیف‌مان» اعلام کردند. تا کی روزمزد باشیم. چرا مثل سایر نیروها با ما قرارداد نمی‌بندند. برخی از ما بیش از هشت سال سابقه کار داریم. آن وقت هنوز باید روزمزدی کار کنیم بعد چندماه در انتظار پرداخت حقوق روزمزدی خود باشیم.آیا خون یک کارگر رسمی از ما رنگین‌تر است؟ آیا نباید برابری و عدالت میان کارگران برقرار باشد؟»

تجمع اعتراضی کارکنان نیروگاه رامین در شهر اهواز

كاركنان نیروگاه رامین شهر اهواز هم روز دوم تیرماه نسبت به عدم تامین مطالبات مزدی و دخالت مقامات و شرکت‌های فرادست در امور این نیروگاه دست به اعتراض زدند. نیروگاه حرارتی رامین اهواز از نیروگاه‌های فوق بحرانی با ظرفیت تولید ۱۹۰۳ مگاوات است که شامل شش واحد بخار ۳۱۵ مگاواتی و دو واحد توربین انبساطی ۶/۵ مگاواتی است.

📩اگر به اطلاعات تکمیلی درباره این خبر دسترسی دارید، لطفاً با این ایمیل با ما تماس بگیرید: [email protected]

📞اگر می‌خواهید درباره موضوع این خبر با افراد مسوول تماس بگیرید، لطفاً به فهرست مسوولان در سراسر ایران مراجعه کنید: www.ostanwire.com

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

ویدیو

چهارشنبه سیاه روزنامه‌نگاران ایرانی؛ ما به آسانی می‌میریم

۳ تیر ۱۴۰۰
خواندن در ۱ دقیقه
چهارشنبه سیاه روزنامه‌نگاران ایرانی؛ ما به آسانی می‌میریم