close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

از لطیفه رونق اقتصادی تا فاجعه ورشکستگی باشگاه‌های ایران در آسیا

۲۹ شهریور ۱۳۹۹
پیام یونسی‌پور
خواندن در ۵ دقیقه
پاداش نمایندگان ایران در لیگ قهرمانان آسیا، تبدیل به دستمایه طنز کاربران فضای مجازی شده است.
پاداش نمایندگان ایران در لیگ قهرمانان آسیا، تبدیل به دستمایه طنز کاربران فضای مجازی شده است.
یک پیروزی در مرحله گروهی لیگ این رقابت‌ها، برابر خواهد بود با درآمدی بیش از یک میلیارد و ۳۳۵ میلیون تومان.
یک پیروزی در مرحله گروهی لیگ این رقابت‌ها، برابر خواهد بود با درآمدی بیش از یک میلیارد و ۳۳۵ میلیون تومان.
سال ۱۳۹۷ باشگاه پرسپولیس با رسیدن به فینال رقابت‌‌های لیگ قهرمانان آسیا به پاداشی بیش از ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار رسید.
سال ۱۳۹۷ باشگاه پرسپولیس با رسیدن به فینال رقابت‌‌های لیگ قهرمانان آسیا به پاداشی بیش از ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار رسید.

پاداش نمایندگان ایران در «لیگ قهرمانان آسیا» تبدیل به دستمایه طنز کاربران فضای مجازی شده است؛ یک پیروزی در مرحله گروهی لیگ این رقابت‌ها، برابر خواهد بود با درآمدی بیش از یک‌میلیارد و ۳۳۵ میلیون تومان. برخی از کاربران، این اتفاق را «رونق اقتصادی» باشگاه‌های فوتبال ایران نامیده‌اند.

***

«پرسپولیس»، «استقلال»، «سپاهان» و «شهرخودرو» چهار نماینده ایران در لیگ قهرمانان باشگاه‌های آسیا هستند؛ رقابت‌هایی که پس از همه‌گیری ویروس کرونا و وقفه‌‌ای ۷ ماهه، حالا به صورت متمرکز در شهر دوحه برگزار می‌شود.

میزبانی قطر با ورزشگاه‌‌هایی که برای رقابت‌های جام جهانی ۲۰۲۲ آماده کرده بود، محاسنی ویژه برای تمام شرکت‌کنندگان در این مسابقات داشت. هزینه رفت و برگشت باشگاه‌ها، هزینه اسکان، هزینه اعمال پروتکل‌های بهداشتی و کلیت مخارج تیم‌ها، از سوی «کنفدراسیون فوتبال آسیا» و کشور میزبان تقبل شده است.

کنفدراسیون فوتبال آسیا با تصمیم و دستور برای از سرگیری مجدد رقابت‌های لیگ قهرمانان باشگاه‌های آسیا، تلاش کرد مهم‌ترین رویداد بین‌المللی خود را دوباره احیا کند.

فروردین سال جاری، روزنامه «الوطن» چاپ قطر، مدعی شد که تعطیل شدن لیگ قهرمانان نه تنها درآمدهای کنفدراسیون فوتبال آسیا را به صورت کامل به خطر می‌اندازد که حتی شاید ممکن است اسپانسرهای AFC را برای بازگرداندن بخشی از مبالغی که هزینه کرده‌اند، مقابل کنفدراسیون قرار دهد. 

از سویی دیگر کمیته اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا تلاش می‌کند رقابت‌های لیگ قهرمانان این قاره را پس از رقابت‌‌های «لیگ قهرمانان اروپا»، به پربازدیدترین مسابقات باشگاهی جهان تبدیل کند.

رسیدن به چنین هدفی البته چندان هم دشوار نیست؛ جلب کردن جمعیت شرق آسیا و ترغیب آن‌ها برای پیگیری این مسابقات، هدفی است که AFC تا پایان سال ۲۰۲۵ آن را دنبال می‌کند. جذب کردن اسپانسرهایی از شرق آسیا، یکی از راه‌حل‌هایی بود که کنفدراسیون برای رسیدن به این هدف دنبال کرد.

در حال حاضر ۱۷ کمپانی، اسپانسرهای کنفدراسیون فوتبال آسیا را تشکیل می‌دهند. از این جمع، «تویوتا»، «توتو»، «توشیبا»، «سامسونگ»، «سایسون کارت»، «نیکون»، «ماکیتا»، «کونیکا مینولتا»، «کیرین»، «هیوندا»، «فامیلی مارت»، «اپسون» و «آساهی» شرکت‌هایی هستند که در شرق آسیا به عنوان پشتوانه مالی AFC شناخته می‌شوند.

کنفدراسیون فوتبال آسیا با همین پشتوانه، تصمیم به برگزاری رقابت‌‌های لیگ قهرمانان به صورت متمرکز گرفت.

پیش از آغاز این مسابقات و البته زمانی که هنوز ویروس کرونا در «ووهان» چین متولد نشده بود، AFC دستورالعمل مشخصی را به عنوان پاداش هر پیروزی و یا تساوی در رقابت‌های لیگ قهرمانان مشخص کرد. بر اساس این برنامه، برای هر بازی مرحله گروهی، مبلغ ۳۰ هزار دلار کمک‌هزینه سفر به تیم‌هایی که در این رقابت‌ها حضور دارند، پرداخت می‌شد.

این مبلغ فقط به تیم‌هایی که به سفر خارج از خانه می‌رفتند، تعلق نمی‌گرفت؛ یعنی تیم‌های میزبان هم برای اردو و آماده‌سازی چهار روزه خود در آستانه رقابت‌های لیگ قهرمانان، همین میزان کمک‌هزینه را از کنفدراسیون دریافت کردند.

همچنین برای هر پیروزی در مرحله گروهی این مسابقات، پاداش مشخص و جداگانه‌ای تعیین شد. کنفدراسیون برای هر تیم پیروز ۵۰ هزار دلار و برای تیم‌هایی که مساوی کرده‌اند، ۱۰ هزار دلار پاداش تعیین کرد. تیم‌ها هم‌چنین بابت صدرنشینی و صعود از مرحله گروهی نیز ۲۰۰ هزار دلار جایزه ویژه می‌گیرند و هر پیروزی در مرحله حذفی، ۳۰ هزار دلار پاداش دارد. صعود از این مراحل نیز ۱۰۰ هزار دلار پاداش جداگانه خواهد داشت و صرف رسیدن به مرحله نیمه‌نهایی و انجام بازی (ولو با شکست) برای هر تیم، ۶۰ هزار دلار دیگر درآمد به همراه دارد.

کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرده بود پاداش تیم نایب‌قهرمان لیگ قهرمانان باشگاه‌های آسیا دومیلیون دلار و برای تیم قهرمان، چهارمیلیون دلار خواهد بود. این پاداش، منهای تمام مطالبات گذشته باشگاه‌ها از کنفدراسیون است.

با آغاز دور جدید و متمرکز مسابقات، کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرد که هیچ تغییری در «ارقام پاداش» به وجود نمی‌آید و فقط هزینه رفت‌وآمد تیم‌ها، به دلیل تقبل همه هزینه‌ها از سوی قطر و AFC حذف خواهد شد.

سال ۱۳۹۷ باشگاه پرسپولیس با رسیدن به فینال رقابت‌‌های لیگ قهرمانان آسیا به پاداشی بیش از ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار رسید. مدیریت وقت باشگاه پرسپولیس می‌توانست با یک‌سوم همین رقم، تمامی بدهی «برانکو ایوانکوویچ» را پرداخت کند. اما نه‌تنها دستمزد یک سال آخر سرمربی پرسپولیس پرداخت نشد که حالا دو پنجره نقل‌و‌انتقالاتی این باشگاه هم به دلیل شکایت برانکو ایوانکوویچ به فیفا بسته شده است.

سال ۱۳۹۷ قیمت دلار به صورت میانگین، عددی حدود ۱۳ هزار تومان بود. با قیمت وقت دلار، تمامی پاداش پرسپولیس از مرحله گروهی، به حدود ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان می‌رسید. این رقم شامل ۴ پیروزی این تیم در مرحله گروهی مقابل تیم‌های «نسف قرشی» ازبکستان، «الوصل» امارات و «السد» قطر و همین طور دو تساوی به دست می‌آمد.

حالا همین تیم برای فقط دو پیروزی در دور جدید این رقابت‌‌‌‌ها برابر «التعاون» عربستان به درآمدی حدود ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان (تا زمان نگارش این مقاله بر اساس قیمت مقطعی دلار) رسیده است؛ یعنی فراتر از تمام مبلغی که دو سال قبل برای چهار پیروزی و دو تساوی و صدرنشینی در گروه خود به دست آورده بود.

هر چند که درآمد ریالی باشگاه‌های ایرانی در رقابت‌های لیگ قهرمانان آسیا افزایش چشمگیری پیدا کرده است، اما دو اتفاق ویژه، تقریبا تمامی این ارقام را به صفر می‌رساند.

مسئله نخست غیر قابل انتقال بودن این درآمدها به ایران است. کنفدراسیون فوتبال آسیا و «فدراسیون جهانی فوتبال»، طی سال‌های اخیر به دلیل آن‌چه «تحریم‌های بانکی آمریکا علیه ایران» می‌نامند، از واریز درآمدهای باشگاه‌ها یا فدراسیون فوتبال ایران به حساب بانکی نماینده‌های ایران خودداری می‌کنند.

باشگاه استقلال یک بار موفق شده بود در شهریور ماه سال ۹۷ با رایزنی مستقیم «محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه ایران، با کنفدراسیون فوتبال آسیا ۳۰۰ هزار دلار از مطالباتش را دریافت کند. اما آن فقط یک استثنا بود.  باشگاه‌های ایرانی طی سال‌های اخیر از منابع درآمدی خود برای پرداخت بدهی بازیکنان و مربیان خارجی‌شان استفاده می‌کنند.

مورد دوم، افزایش نجومی قیمت بازیکنان فوتبال ایران است. «روزنامه همشهری» ۱۲ شهریور در گزارشی مدعی شد که «عیسی آل کثیر» مهاجم جدید باشگاه پرسپولیس، برای یک فصل، ۳ میلیارد و پانصد میلیون تومان دریافت کرده است.

این روزنامه همچنین از پیشنهاد ۱۵ میلیاردی برخی از بازیکنان استقلال و پرسپولیس برای تمدید قراردادشان خبر داده بود.

به این ترتیب حتی در صورتی که پاداش‌‌های آسیایی هم به دست استقلال، پرسپولیس یا سپاهان و شهرخودرو برسد، باز هم نمی‌توان آن‌ها را متمولان جدید فوتبال ایران دانست. این باشگاه‌ها برای خرید جنس رده دوم، هزینه‌هایی نجومی کرده‌اند.  

مطالب مرتبط:

کوه یخ بدهی‌های فوتبال ایران؛ تیم ملی، استقلال و پرسپولیس ورشکسته هستند​

جزییات قرارداد مارک ویلموتس؛ ۱۰ میلیون یورو بگیر، از ما انتقاد نکن

بعد از کرونا، دوباره استقلال، پرسپولیس و تراکتور را خواهیم دید؟

بدهی ۹۰ میلیارد تومانی فدراسیون به ویلموتس؛ بوی تند فساد زیر امضای تاج

مارک ویلموتس در آستانه جدایی از ایران؛ پول‌هایی که همه ناپدید شدند

۵۰ درصد از قرارداد ۱.۳ میلیون یورویی، ضمانت حضور ویلموتس در ایران

پادووانی از مردم کمک خواست؛ دارم می‌میرم

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

خبرنگاری جرم نیست

اقدام به خودکشی یک نویسنده در زندان اوین

۲۹ شهریور ۱۳۹۹
خواندن در ۲ دقیقه
اقدام به خودکشی یک نویسنده در زندان اوین