New row over Grand Designs’ ’saddest ever’ house could see coastal view 'ruined'

9/26/2022 2:02:00 PM

New row over Grand Designs’ ’saddest ever’ house could see coastal view 'ruined'

New row over Grand Designs’ ’saddest ever’ house could see coastal view 'ruined'

EXCLUSIVE: The latest row came after Edward Short applied to revise part of the original planning permission by removing the need to sandblast the upper floor windows

It's the Grand Designs' property which has gained notoriety for its delays and problems which cost its owner his marriage.All images: Jim Stephenson sustainable architecture , having spent several decades working on low-energy building solutions.By Sunday, 25th September 2022, 4:45 am It is incredibly spacious and is located in Sunningdale Place in Rothwell.By Sunday, 25th September 2022, 11:45 am A five-storey development with 58 apartments will be built on the derelict site of the former Yorkshire Riders Sports and Social Club , between Railway Street and Saxton Gardens.

But even now, with the property finally on the market, it seems that Chesil Cliff House is determined to give owner Edward Short one last headache.And that's because a row has blown up over lighting of the property on the North Devon Coast and fears of how light spill may affect an Area of Outstanding Natural Beauty (AONB).This new Kent house design in the village of Offham is a good example.To counter those fears Mr Short is installing electric blinds on the upper windows of his £10 million home which will activate every time the property’s mains lighting is switched on.The property also has an enclosed garden and decking area.It means that breathtaking sea views from the top floor of the clifftop mansion will be restricted at night and is the latest in long line of problems to hit the project which cost Mr Short his marriage.The largely single-storey property is aligned to make the most of solar gain, as well as the surrounding countryside views.Locals had already branded Mr Short’s unfinished house in Croyde Bay, north Devon, an “eyesore”.“Personally I really struggle with the idea of putting something through that’s not going to meet the needs of people most at risk.

READ MORE: 'Saddest Grand Designs' owner says he thought he 'should be dead' as he shares dark past Now finished and on the market for a cool £10 million, the latest row over lighting came after Mr Short applied to revise part of the original planning permission by removing the need to sandblast the windows above the first floor.Appropriately enough, the raw materials for the façades come from the surrounding fields..The process of sandblasting involves firing fine sand at the glass in order to create a translucent, cloudy appearance to the surface of the glass.While the process would have helped “minimise any visual impact on the sensitive landscape setting of the site through light spill”, it would have meant that the amazing views from the upper floors would have been permanently obscured.The meticulous process ensured the corners and edges of the structure look sharp and refined to emphasise the solidity of the house.Mr Short instead applied to the council to install an electric blind system.Exterior Sunningdale Place is a cul-de-sac ideally placed for local schools, shops and transport amenities.The application, which was submitted at the start of the year, sparked concerns from the local parish council and North Devon AONB.Inside, the living and sleeping spaces are joined by a home office.” Local resident David Mackie, who objected to the scheme, told the meeting he and other neighbours were “disappointed” by the plans.

Braunton Parish Council said that it felt obscuring the glass by sandblasting would be “a more permanent and sustainable solution to minimise any visual impact on the sensitive landscape through light spill”.Objecting to the planning permission change, the North Devon AONB Service said that Chesil Cliff House “is a very noticeable feature in views along the coast and from the sea back towards the AONB.From here there are views across the fields and woodland, with a bay window seat positioned to make the most of the landscape.” It said: “There is [no] doubt that the new Chesil Cliff building has had a marked effect on the AONB landscape during the day and due to the amount of glazing, with the potential for significant light spill at night, has the capability of affecting the AONB landscape at night.“Therefore, every effort should be made to try to reduce this and not rely on automatic blinds alone”.The Offham house uses a timber frame, packed with insulation, along with stack ventilation to draw air through the structure.Love Braunton urged the council to refuse the application until “all possible mitigation options have been explored”.

But a lighting report carried out on the property concluded that the use of sandblasted glass had the potential to “negatively” affect “the characteristic of the seascape at times of darkness”.The end result is a building that is carbon negative when in operation.And 3D modelling carried out by the lighting firm showed that sandblasting would make the windows more prominent rather than less as they will become light transmitters.In response to the concerns raised, Mr Short, said: “The planning condition, as written, requires the windows above first floor to be sand blasted in appearance.The house in Offham continues this admirable track record of low-energy design, proving that refined design and innovation are entirely consistent with.“This does not restrict the amount or type of lights in the building and if taken to the extreme disco lights could be installed in all the rooms and this would still be seen through the sandblasted finish.“At the end of the day we are not looking to remove the condition and any control of the light spill, we are nearly seeking an amendment to correct the incorrectly written condition, why when you have a dwelling in this location would you agree to permanently obscuring the amazing views from the upper floors.

” For more stories from the Daily Star, make sure you sign up to one of our newsletters here The application was approved by North Devon Council on August 19 after a planning officer decided that the removal of sandblasting would “likely both conserve and enhance the special quality of the AONB and respect the qualities and characteristics of the seascape character linked to the AONB.” READ NEXT: Inside 'saddest ever' £10m Grand Designs Bond villain mansion with infinity pool 'Saddest ever' Grand Designs house left owner stressed with 'stain of failure' on family Grand Designs 'saddest ever' homebuilder left ex-wife 'with nothing New eyesore hell for owner of 'saddest ever' Grand Designs house that cost him marriage For all the latest and best stories, check out Daily Star News.

Read more:
Daily Star »
Loading news...
Failed to load news.

Kent house combines ultra-low energy consumption with traditional craftsBakerBrown Studio’s new house in the south of England sets high standards for low energy consumption MahsaAmini IranProtests2022

Look inside this luxury family home in Leeds with views of a golf courseThis four-bedroom detached house is a stunning family home and boasts views of a golf course.

New block of flats in east Leeds approved despite pleas for more family homesPlans to build a social housing block in east Leeds have been approved, despite claims Leeds City Council is “selling residents short” with its design.

BFI announces a 10-year plan designed to 'support the moving image', including gamesThe British Film Institute has announced a new 10-year plan designed to 'support film and the moving image', including …

Lancashire Cricket submit plans for first-class Farington sports centreWe reckon flintoff11 will have something to say on this - bit more than Vernon Carus this eh? The Farington Field of Dreams is lodged by lancscricket 🏏🏏🏏 flintoff11 lancscricket Brilliant plan! 🏏🏏🏏