Publicerad 2020-01-26

Spanien vann sitt andra raka EM-guld efter en rysarseger mot Kroatien.

Men efter att ha missat förra OS vägde den säkrade OS-biljetten tungt.

– Det viktigaste var att vi tog en OS-biljett. Det var viktigare än guldet, säger 37-årige Julen Aguinagalde.

Spanien höll för favorittrycket i finalen på Tele2 arena i Stockholm och vann med två mål mot Kroatien som jagade sitt första EM-guld.

Spanien ledde i andra halvlek med så mycket som 16–12, men kroaterna tog sig tillbaka. Med drygt två minuter kvar av matchen var ställningen 20–20.

Började fira före slutsignal

Aleix Gomez var sedan iskall från straffpunkten och flippade in 21–20 och med halvminuten kvar av matchen kunde spanjorerna börja fira. Alex Dujshebaev tryckte nämligen in slutresultatet 22–20 just då.

Vid ställningen 21–20 inträffade en märklig situation då Kroatien var på jakt efter en kvittering. Igor Karacic fick ett hjärnsläpp, och glömde studsa bollen.

”Mister kontrollen”

– Som att han i stundens hetta inte vet vad han ska göra. Han har ingen aning om var han är och tar åtta steg. Han mister kontrollen över var han är i matchen, säger experten Hanna Fogelström i TV6 om den grova stegfelet som förstörde Kroatiens chanser.

Spanien blir i och med guldet det första laget att försvara en EM-titel på herrsidan sedan Sverige vann tre raka titlar 1998–2002.

– Fantastiskt, vi är väldigt glada att vi lyckats bli mästare två år i rad. Bästa känslan i världen, säger Alex Dujshebaev i TV6.

Guldet innebär också att att laget är direktkvalificerat till OS i sommar, vilket glädjer laget mycket.

Spanien missade OS i Rio 2016 med minsta möjliga marginal och efter sommarens OS väntas flera av Spaniens bästa spelare lägga av i landslaget.

Raúl Entrerríos, 38, sa till Sportbladet igår att OS blir det sista för honom.