På fredagskvällen bad han om ursäkt igen.

Denna gång för Sveriges insats.

Vi kan skämta om baksmälla och att Sveriges chans på semifinal är på promillenivå nu.

Men på sätt och vis finns det inga ursäkter.

Och de enda siffrorna vi behöver förhålla oss till just nu lyste på jumbotronen i Malmö arena: 25–35.

Jag kan inte minnas senast Sverige blev så utskåpat och förnedrat.

Dessutom i en nyckelmatch i ett EM på hemmaplan.

Vågade inte ens kasta mot öppet mål

Häromdagen skrev jag om Kristjáns Andréssons skeva lagbygge, accelererat av Albin Lagergrens skada/sjukdom, med alldeles för många envägsspelare.

I slutskedet av första halvlek bytte Sverige hela tre spelare anfall/försvar och då var ändå Jack Thurin, som knappt får spela försvar hemma i Skövde, kvar i försvaret.

Under den perioden förlorade Sverige till på köpet ett numerärt överläge i två minuter med 1–0 och Portugal kunde gå ifrån till 15–12.

Sveriges framgångar bygger på starkt målvakts- och försvarsspel med påföljande kontringar.

För en gångs skull fick man inte så många räddningar från firma Appelgren/Palicka (totalt sju) och försvarsspelet fick inte heller träff, accenturerat av skadan på Jesper Nielsen ganska tidigt i matchen, på de portugisiska skyttarna (det där hänger ihop).

Då fick Sverige förstås inte med sig de lätta kontringarna. En osäkerhet smög sig in tidigt i matchen och man vågade inte ens kasta bollen mot det tomma portugisiska målet.

Varför är han med?

Portugal monterade ner det svenska niometersspelet, inte minst efter paus. Det dröjde till 17:e minuten innan Sverige gjorde mål i andra halvlek från nio meter. Då stod det 25–18 till Portugal.

Jag tror Sverige sköt ett(!) skott från nio meter under den perioden och jag kan inte vara ensam om att undra varför Simon Jeppsson är med i truppen om han inte ens fick komma in i ett sånt här läge. Jo, förresten, han kom ju in vid ställningen 29–20.

Portugiserna straffade också de svenska utvisningarna hårt: 0–5 på två utvisningar före paus till exempel.

I andra halvlek knäckte portugiserna Sverige med sitt 7–mot-6-spel. Kanske skulle landslagsledningen ringt Magnus Andersson nere i Porto ändå. Det är ju han som ligger bakom Portugals farligaste vapen.

Efter matchen sa Kristján Andrésson till mig att man var pålästa på Portugals 7-mot-6 men att man i slutändan ändå inte hade koll.

Men det var inte bara Sverige som var dåligt.

Portugal imponerade stort: just nu ett komplett lag i fin medgång där alla delar av spelet fallit på plats. Och då ska vi veta man saknar sin bästa spelare här i EM, Gilberto Duarte, och blev av med starka skytten Andre Gomes inför den här matchen.