Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Ajax boekt eenvoudige zege op Besiktas

Ajax heeft dinsdagavond in de Champions League gewonnen van Besiktas (2-0). Ajax heeft nu zes punten uit twee wedstrijden in de poule.

17' Berghuis 1-0
43' Haller 2-0

Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Live

1. 92. Einde

Daar is het laatste fluitsignaal. De tweede helft was weinig sprankelend, maar Ajax had alles onder controle vanavond. Makkelijke overwinning. Goede eerste helft.

2. 90. Twee minuten blessuretijd

Er gebeurt nauwelijks meer iets. Twee minuten blessuretijd. Ajax kent een perfecte start in de poule. Twee wedstrijden, zes punten.

3. 85. Bijna Neres

Even later: overtreding aan de andere kant van het veld. Vrije trap kort genomen. De bal komt via de kluts bij Neres. Die schiet met links, de keeper blundert, laat de bal los, rolt over de achterlijn, corner. Daar komt geen gevaar uit.

4. 84. Vrije trap Ajax

Mooie crossbal van Blind op Mazraoui, die als linkbuiten staat opgesteld. Goede aanname, en hij tikt de bal langs zijn tegenstander. Wordt daarna onderuitgehaald. Vrije trap Ajax.

Tadic hard in de muur.

5. 76. Ajax voetbalt wedstrijd uit

Ajax laat de bal nu rustig rondgaan. Besiktas zet soms licht druk, met een paar man, maar durft ook niet vol door te stappen.

6. 71. Neres en Klaassen in het veld

Neres en Klaassen komen erin voor Antony en Berghuis.

Klaassen, Neres en Ten Hag.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
  7. 69. Haller met de kans

Ajax laat zich weer eens zien. Strakke voorzet op Antony, die even was uitgeweken naar links, die legt met de borst af op Tadic - zijn volley wordt geblokt. Nu weer balbezit voor Ajax. Tadic gevonden, man voorbij, voorzet, keeper zit mis en Haller kopt over. Hij komt net niet hoog genoeg om de bal naar beneden te drukken.

Haller.Beeld AFP
  8. 65. Ajax gewaarschuwd

Ajax wordt nu een paar keer gewaarschuwd. Eerst scoort Besiktas, maar de goal wordt afgekeurd: Timber werd in de rug geduwd. Daarna blijft Ajax slordig. Gravenberch levert de bal zomaar in. Besiktas komt er weer met een mannetje of vijf uit. Levert uiteindelijk geen kans op.

9. 59. Tempo wat lager

Het tempo is iets gaan liggen. Paar mislukte acties van Antony aan de rechterkant en Tadic aan de linkerkant. De onzorgvuldigheid sluipt er hier en daar wat in. Desondanks blijft Ajax makkelijk in balbezit.

Antony.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  10. 54. Hoogstandje Haller

Dat zie je niet vaak: een technisch hoogstandje van Haller. Hij heeft de bal op de achterlijn, Vida leunend in zijn rug, en draait zo bij hem weg, als een soort Benzema, en dendert de zestien in. Lage voorzet, Blind tikt door, maar bereikt Antony niet.

Ajax zoekt weer naar een gaatje. Heeft alles onder controle. Maar toch zou het lekker zijn als die derde goal erin zou gaan. Om de wedstrijd echt te beslissen.

11. 49. Ajax gaat vrolijk verder waar het was gebleven

Ajax gaat verder waar het was gebleven. Bouwen aan een aanval, zoekend naar een gaatje. Besiktas kan de bal weer nauwelijks in de ploeg houden.

Voorzet op Batshuayi, Mazraoui kan er net bij met zijn hoofd. Houdt de bal daarna ook nog binnen met een sliding, dus geen corner. Ajax bouwt weer. Tadic met een actie op links, vindt in de kleine ruimte weer ruimte om een voorzet te geven. Haller loopt daar hard tegenaan, zijn kopbal wordt alleen gered door de keeper. Kansje weer.

Even later probeert Mazraoui het vanaf een meter of 25. Halve meter over.

Besiktas heeft weer even de bal, en weer wordt Batshuayi gevaarlijk weggestoken. Hij schiet over. In de herhaling lijkt het nip buitenspel.

Beeld ANP

12. 45. Tweede helft begonnen

De tweede helft is begonnen.

13. 45+1: rust

Ajax blijft gevaarlijk. Het is de laatste minuut, maar ze gaan maar weer naar voren. Tadic mooi vrijgespeeld in de zestien, hij stuurt zijn tegenstander het bos in met een nepschot, en probeert de bal daarna bij Berghuis te krijgen, maar dat mislukt. Mooi slotakkoord. De scheids fluit voor de rust.

Ajax is zeer dominant. Ineens was daar Batshuayi met een schot op de paal, maar verder heeft Ajax niks weggegeven. Besiktas graaft zich in, maar Ajax voetbalt daar vrij eenvoudig doorheen. De 2-0 vijf minuten voor tijd was belangrijk, want een 1-0 voorsprong was wel een heel magere afspiegeling van de eerste helft geweest. Het had, met wat meer geluk, ook al wel 3-0 of 4-0 kunnen zijn.

We weten natuurlijk niet wat Klaassen had laten zien in de basis, maar de keuze voor Berghuis heeft in ieder geval goed uitgepakt: hij maakte de 1-0 en gaf de assist bij de 2-0.

Beeld ANP
  14. 43. Haller 2-0

Ajax schuift weer op. Balbezit op rechts, weer Berghuis, Antony en Mazraoui. Berghuis snijdt naar binnen, strakke voorzet en Haller tikt de bal met zijn bovenbeen binnen, bewust, wel.

15. 40. Ook Tadic verzuimt te scoren

Weer een voorzet op Haller, rand zestien, hij neemt de bal op de borst aan, passeert zo zijn man, legt laag voor op Tadic, die bij de andere paal opduikt, maar die lijkt half over de bal te schieten. Die bal had er echt in gemoeten. Ajax laat Besiktas hier in leven. Twee enorme kansen zo rond de 40e minuut, voor Haller en Tadic.

Het is, op die kans na voor Batshuayi, totaal eenrichtingsverkeer.

16. 39. Kopbal Haller

Het tempo ligt wat lager, maar Ajax blijft bouwen aan nieuwe aanvallen. Nu wordt Tadic op rechts vrijgespeeld. Hij maakt zijn kenmerkende schaar, en geeft een voorzet precies op het hoofd van Haller. Die kopt goed tegendraads in, maar de keeper redt geweldig. Die had er wellicht in gemoeten, maar Haller heeft ook wat pech dat de keeper fantastisch redt.

Het is wel kenmerkend voor de aanvallende opties van Ajax. Wil het voetballend even niet lukken, staat daar Haller, die altijd nog kan toeslaan uit een voorzet.

Sebastien Haller.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
  17. 35. Kans Gravenberch

Martinez gooit de bal weer achter de verdediging, met een soort lob, en daar krijgt Gravenberch een soortgelijke kans als eerder in de wedstrijd. Hij maait wel met zijn lange been, maar kan de bal wederom niet verlengen (en over de doelman wippen). Het zag er wel dreigend uit.

18. 33. Tempo iets gezakt

Het tempo is iets gezakt bij Ajax, de laatste vijf minuten. Wat niet gek is: de eerste 25 minuten lag het tempo enorm hoog. Besiktas zakt nog steeds volop in.

Toch blijft Ajax geduldig zoeken naar de vrije man. Vrije trap voor Ajax nu, nabij de cornervlog, nadat Mazraoui onderuit wordt gehaald. Vrije trap Berghuis, aangeraakt, corner.

19. 27. Kopbal Alvarez

Berghuis, Antony en Mazraoui met wat kort combinatiewerk op rechts. Uiteindelijk draait Antony de bal in bij de tweede paal, mooi op het hoofd van Haller, die legt hem terug, maar vindt geen medespeler die kan afdrukken. Wel kan Mazraoui er nog net bij, hij legt de bal weer neer rond de penaltystip. Daar kopt Alvarez op goal, maar hij kan het boogballetje van Mazraoui niet genoeg kracht geven met zijn hoofd, redelijk eenvoudige prooi voor de keeper.

20. 24. Ajax dreigend

Ajax probeert het nu door de as. Eerst via Haller, die de bal uiteindelijk toch kwijtraakt. Dan komt de bal bij Tadic. Die passeert in de kleine ruimte weer een man, en krijgt een mooie kans om te schieten maar schot geblokt.

Een halve minuut later krijgt Gravenberch de bal weer rond de zestien. Hij is sowieso overal aanwezig het eerste kwart van de wedstrijd. Links, rechts, door de as. Hij probeert nu met lange passen om de verdediging te lopen, maar Vida, de knipoogkroaat, krijgt daar net een been tussen.

Ajax had een paar minuten een mindere fase, daar ontstond ook een grote kans uit voor Besiktas, met dat schot op de paal. Maar nu is Ajax weer uiterst dominant. Constant aan de bal, aan het bouwen. Besiktas houdt de bal nauwelijks vast. Tot heel veel uitgespeelde kansen leidt dat nog niet, maar Ajax is wel continu dreigend.

21. 22. Ajax blijft domineren

Ajax blijft goed voetballen. Timber verlegt het spel naar links, daar loopt Blind zo 30 meter het veld over, tot de achterlijn. Voorzet gaat net over Haller heen. Antony pikt de bal op, rand zestien. Geeft voor bij de tweede paal, Berghuis komt invliegen, samen met Tadic, maar de keeper vangt de bal.

Jurrien Timber.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
  22. 18. 1-0 Berghuis

Nu is het wel raak. Steven Berghuis. Blind vindt Tadic aan de flank. Kapt naar binnen, dribbelt de zestien in, de drukte in, tikt de bal naar Berghuis, die neemt 'm goed aan, bal ligt meteen voor zijn linker, en schuift hem laag in de lange hoek. Knappe goal.

Eerste goal door Berghuis, 28 september 2021.Beeld AFP
  23. 16. Schot Berghuis

Gravenberch wordt weer goed aangespeeld in de as van het veld, door Timber. Hij wordt getackled, vrije trap. Die wordt snel genomen. Blind op Tadic, die legt meteen op de zestien, waar Berghuis hem voor zijn linker krijgt. Hij raakt de bal niet goed. Voorlangs, metertje langs de paal.

24. 13. Kansen voor Gravenberch en Antony

Ajax heeft geduld, en bouwt aan een aanval. Uiteindelijk wordt Haller gevonden, door de as van het veld, en die laat de bal in één keer in de zestien vallen voor Gravenberch. Die kan volleren, maar mist de bal eerst, en raakt hem daarna nog in de kluts, maar niet goed.

Besiktas verdedigt daarna niet goed uit. Ajax bouwt weer aan een nieuwe aanval. Berghuis vindt Antony aan de flank, die dribbelt dreigend de zestien in, en geeft een lage voorzet/schot, die uiteindelijk de buitenkant van de paal schampt. Twee mogelijkheden voor Ajax.

25. 10. Batshuayi op de paal

Even een slordige fase van Ajax. Besiktas krijgt daardoor ademruimte. Laat de bal nu achterin rondgaan.

Daarna blijft het even rommelig. Besiktas krijgt daardoor de bal vrij makkelijk bij Batshuayi terecht, die helemaal vrij staat in de zestien. Hij zoekt de lange hoek, en schiet op de paal! Ajax komt goed weg. Eerste grote kans is voor Besiktas.

26. 6. Ajax zet de druk erop

Opening op rechts, Antony snijdt naar binnen, de bal komt weer zo typerend voor zijn linker, hij zoekt de lange hoek, maar geblokt door een verdediger.

Ajax probeert het tempo hoog te houden in de beginfase. Ajax heeft de druk er direct op. Voetballend is het dreigend, en er zijn ook al een paar voorzetten richting Haller gevlogen, die precisie ontbraken.

JohanCruyff Arena, 28 september 2021.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
  27. 4. Besiktas graaft zich in

We zijn pas drie minuten bezig, maar het lijkt er inderdaad op dat Besiktas zich gaat ingraven op eigen helft, zoals verwacht. Ajax probeert er doorheen te voetballen, en dat lukt tot nu toe vrij aardig. Tadic en Gravenberch combineren op links, Tadic komt er uiteindelijk net niet uit. Daarna maakt Alvarez een overtreding, volgens de scheids. Harde tackle, maar leek toch op de bal.

28. 2. Schot Gravenberch

Prachtige bal van Martinez, hard door het midden, in de voet van Gravenberch. Die draait in een keer naar de goal van Besiktas, en heeft alle ruimte voor zich. Hij zet een paar passen, en schiet vanaf een meter of 20. Zwak schot, makkelijke prooi voor de keeper.

Ryan Gravenberch, 28 september 2021.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  29. 1. De bal rolt

De bal rolt in de Johan Cruijff Arena. Kan Ajax de goede vorm doortrekken tegen Besiktas?

30. Berghuis voorkeur boven Klaassen

Erik ten Hag zegt voor Berghuis te kiezen omdat Klaassen een paar weken geblesseerd is geweest, terwijl Berghuis 'er heel lekker in zit'. "Daarom laat ik hem staan. Hij is belangrijk geweest, assists gegeven, goals gemaakt. Hij doet het uitstekend daar. Maakt heel goede progressie. En laat de ploeg beter voetballen."

Erik ten Hag, 28 september 2021.Beeld REUTERS
  31. Vierde plaats

Besiktas staat na zeven speelronden in de Turkse Süper Lig op de vierde plaats. Na een nederlaag en een gelijkspel moest de topclub uit Istanboel de koppositie uit handen geven. Die plek wordt momenteel bezet door rivaal Fenerbahce. Het verschil tussen de twee clubs bedraagt echter slechts twee punten.

32. Aanvallende intenties, talloze blessures: Ajax treft Besiktas op een zeer gunstig moment

Na een florissante 5-1 op bezoek bij Sporting krijgt Ajax een uitgelezen kans om de groepsfase van de Champions League te starten met zes punten uit twee duels. Tegenstander Besiktas heeft de zaken namelijk niet geheel op orde. Lees hier verder.

33. Opstelling Besiktas

Twitter bericht wordt geladen...

34. Ajax start met Berghuis tegen Besiktas

Ajax begint om 18.45 uur met Steven Berghuis in de ploeg aan de thuiswedstrijd tegen Besiktas in de Champions League. Hij krijgt van trainer Erik ten Hag daarmee de voorkeur boven Davy Klaassen, die op de bank start.

Met Berghuis als aanvallende middenvelder won Ajax de laatste vijf duels met imponerende doelcijfers van 24-1. Klaassen maakte zaterdag zijn rentree als invaller in het duel met FC Groningen.

De basisformatie van Ajax voor het tweede groepsduel in de Champions League telt geen verrassingen. Remko Pasveer vervangt opnieuw de geblesseerde doelman Maarten Stekelenburg. Daley Blind verschijnt aan de aftrap voor zijn 50e duel in de koningsklasse van het clubvoetbal. Nicolás Tagliafico en David Neres beginnen net als Klaassen op de bank.

Opstelling Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez en Blind; Álvarez, Berghuis en Gravenberch; Antony, Haller en Tadic.