Direct naar artikelinhoud
Liveblog Feyenoord-Ajax

Ajax wint dankzij twee eigen doelpunten en gemiste strafschop Feyenoord

Ajax wint De Klassieker met 0-3. Het elftal van trainer Dick Advocaat gaf de zege cadeau aan de kersverse kampioen. Zowel Marcos Senesi als Ridgeciano Haps werkte de bal in eigen doel.

Beeld Pro Shots / Kay int Veen

Trainer Erik ten Hag wilde dat Ajax het duel benaderde alsof het nog niet kampioen was. Maar de Tukker zag al snel dat zijn formatie niet zo scherp was als de voorgaande duels. Hij liet langs de zijlijn regelmatig zijn onvrede blijken, ook toen João Teixeira de thuisploeg verzuimde op voorsprong te zetten. De Portugese vervanger van Toornstra maaide volledig over de bal heen. Na zijn misser werd Ajax sterker, maar doelman Justin Bijlow hield Noussair Mazraoui en Dusan Tadic van scoren af.

Feyenoord kwam na 21 minuten ongelukkig op achterstand. Marcos Senesi kreeg het eigen doelpunt op zijn naam, maar hij kon er niets aan doen dat Eric Botteghin de bal tegen hem aanschoot. Feyenoord verscheen voor rust sporadisch voor het doel van de tegenstander maar kreeg vlak voor rust een ideale kans op de gelijkmaker. Edson Álvarez kreeg de bal op een arm en moest met een rode kaart van het veld. Leroy Fer mocht een strafschop nemen, maar kreeg de bal niet voorbij Maarten Stekelenburg.

Ook met een man meer op het veld koos Feyenoord niet de aanval. De thuisploeg genoot maar een kwartier van de overtalsituatie. Tyrell Malacia kreeg in de 60e minuut een tweede gele kaart nadat hij de doorgebroken Antony even had vastgehouden. Feyenoord was nauwelijks van die teleurstelling bekomen of Haps werkte de bal knullig in eigen doel. Mohammed Kudus bepaalde in de 79e minuut de eindstand namens Ajax.

Eindstand: 0-3

0-1 Eigen doelpunt (Senesi) 22'

0-2 Eigen doelpunt (Haps) 67'