'Ziarah', 'Hari Kedua', 'Hari Raya', 'Perintah Kawalan Pergerakan'

'Ziarah', 'Hari Kedua'

Ziarah Aidilfitri sudah tak dibenar

#kualalumpur Memasuki hari kedua bulan Syawal hari ini, bermakna rakyat tidak boleh lagi meneruskan budaya kunjung-mengunjung dan aktiviti ziarah Aidilfitri.

25/5/2020 4:21:00 AM

kualalumpur Memasuki hari kedua bulan Syawal hari ini, bermakna rakyat tidak boleh lagi meneruskan budaya kunjung-mengunjung dan aktiviti ziarah Aidilfitri.

MEMASUKI hari kedua bulan Syawal hari ini, bermakna rakyat tidak boleh lagi meneruskan budaya kunjung-mengunjung dan aktiviti ziarah Aidilfitri selepas ini berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Meskipun ada segelintir golongan degil enggan mematuhi SOP dengan mencuba nasib merentas negeri untuk pulang ke kampung, namun sebilangan besar masyarakat di negara ini dilihat sudah dapat menyesuaikan diri dengan norma baharu sambutan perayaan itu tahun ini.

Cradle Fund CEO Nazrin suspected ex-wife was involved in burglary at his house, says witness MAS offers 20% discount for students, teachers and lecturers from July 9 to Aug 10 Alli out of Bournemouth clash, says Spurs boss Mourinho

Misalnya, masjid, surau dan tanah perkuburan yang menjadi tumpuan utama umat Islam pada 1 Syawal saban tahun, dilihat sepi dan lengang susulan perintah larangan yang dilaksanakan di kebanyakan negeri.Perintah larangan itu juga secara tidak langsung memberi kelebihan kepada umat Islam di negara ini mengeratkan hubungan silaturahim sesama keluarga menerusi solat sunat Aidilfitri dan penyampaian khutbah di kediaman masing-masing.

Selain itu, bagi golongan bujang yang tidak dapat pulang ke kampung beraya bersama keluarga tercinta, kemajuan teknologi dimanfaatkan sepenuhnya dengan menggunakan aplikasi panggilan video yang digunakan untuk mengubati rindu mereka terhadap anggota keluarga.

Sememangnya sudah menjadi tradisi sambutan Aidilfitri adalah saat terbaik untuk mengeratkan hubungan silaturahim dengan sanak-saudara, sahabat handai serta jiran tetangga dan masyarakat pelbagai agama dan bangsa di negara ini dengan saling berkunjung pada hari raya.

Namun, penularan pandemik Covid-19 tidak mengizinkan tradisi itu diteruskan pada tahun ini kerana aktiviti ziarah Aidilfitri membabitkan pergerakan dan berjumpa dengan ramai orang pada satu-satu masa, termasuk dengan golongan mudah terjejas seperti warga emas, pesakit kronik dan kanak-kanak.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, sebanyak 62.6 peratus daripada kes kematian akibat Covid-19 terdiri daripada mereka berusia 60 tahun ke atas manakala 80.7 peratus kes kematian membabitkan mereka yang menghidap penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi, buah pinggang dan penyakit lain.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 25 Mei 2020 @ 9:20 AM Read more: Harian Metro »

raya pertama pun dah sedih sbb raya dekat rumah sendiri je hmm tp takpelah tahun ni kan raya pkp hihi Tak apa lah. Janji ada makanan raya. Ni pun boleh juga minum time hari raya. DGHisham Hurmm tapi ade jea yg jenis xreti bahasa pentingkan diri g beraya ziarah umh org,siap parking penuh kete tepi jln sampai kita nk parking kete sendiri pun xde ruang..nak kata bodo,semua educated..

Ini smua agenda yahudi freemson cipta wabak supaya org islam jd mcm ini Hr ni (raya kedua) ada org dtg rumah. Parents sy relax je pelawa sbb dia tu boss adik bongsu sy. Sy intai2 kat ruang tamu, xde sosial distancing. Dh ckp kat mak, tp mak buat x tahu je. Sbb adik bongsu, anything dia bg je Agak²terkene jangkitan covid 19 80.0000 lebehsikitkurang sbagaimana trlah brlaku d Saudi ok lepas d istiharkan dhrurat gitu ke

tapi kawasan aku ni mcm biasa je beraya. jealous pulak rasa Kita hanya boleh mengunjungi AEON,GIANT,TESCO DLL shopping mall hehehe. Tiada larangan utk itu.😂😂😊😊 Comel je 2 beradik dalam gambar minta duit raya thru video call. Tapi ada jaa orang berkunjung ke rumah artis. Mcm mna tu? ohh yaa jom belajar bahasa isyaratt,.hehe..ada ucapan rayaaa jugak tauu..bolehh buat untukkk video rayaa esokk lusa,nanti boleh post kat instagram.. tak rugi pun belajar ilmu baru..boleh like, comment & subscribe channel ni ye untuk next video baruu kami🥰

DGHisham noratheninja DGHisham WOW memang nak ikut sehh. rumah aku cam nak runtuh org nak raye terpaksa halau semua bailk rumah. tu pun ade jugak yg tak paham bahasa When ur with close relations and families, SOPs are easily forgotten. Thats what I witnessed. Hope malaysia is lucky enough not to have a spike in cases after 14 days.

nekodaniame disshyung DGHisham X taulah nak ckp ape,nak kata x faham..belajar sampai U,tp still dtg beraya jgk hr ni🤦🏽‍♀️ ckp tengahari mkn kat rmh ni,nanti minum ptg dekat rmh abg ni,mkn mlm kat rmh org ni plk..nak tegur karang kecik hati plk kan,😬tuan rmh x offer pun suruh dtg rmh.. DGHisham Terima kasih kerajaan..

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 Alhamdulillah DGHisham Sunyi syawal thn ni 😓😓 Aku bagi duit raya kat cucu jiran sebelah dari luar pintu pagar rumah je. Walaupun pak cik tu pelawa masuk rumah. newnorm Ermm... Nak tny, Covid mmg cuti pada 1 Syawal je ke? Maaf hamba keliru...✌️ DGHisham Mat ri ye. Share sikit gambar first day raya.

Please please please adhere to the rules people, jangan nak menggatal buat open house, pergi open house, balik kampung ke apa. Kalau tak sampai bila-bila kena pkp ni. Tolong lah KitaJagaKita Tgk ni SyazKhidzir raya2020 paling malang berganda dalam sejarah negara kerana wabak itu melanda hingga sekarang ini... Tiada lagi open house, kunjung mengunjung atau kesana kesini beraya termasuk masjid dan kubur. Bertabahlah dan terima hakikat dengan apa yang telah berlaku. 😭😭

tk fhm dgn kerajaan punya SOP. Klo dh mmg ziarah tu can make harm,why it is allowed at first? Lepastu guidelines and announcement,nk dekat raya lah yer bru bgthu. shhrfzn Hahahahaha ngakak!! njwfrh_ kitejagakite Kunjung mengunjung mmg dh tk dibenarkan. Tapi, kau masih boleh berhias and berwangian dalam rumah kau sendiri sbb nabi galakkan sambut syawal 2 hari. Tk silap, hadis tu suruh umat islam memakai wangian and berhias. Alah kau feeling2 lah mcm raja/putera. Rumah kau pun berhias kn😂

lipatttt Yelahh tuu Sedeh jugak, tp nk buat cmne..jg diri, kita jg kita rindu open house Hmmmm...mak bapak aku pagi2 lagi dah keluar pegi beraya... Semalam duduk melepak tunggu orang tak kenal datang rumah... Kau rasa? Aku sebagai seorang staff kesihatan dalam rumah ni... Apa rasa agak2? Yb2 sebulan klo beraya..dgn open house segala bagai..nasib lh musim covid19 🤭🙏

Penat puasa sebulan nak Raya satu Hari je 😜 Raya kan sebulan

Guna dron pantau kampungPOLIS Selangor menjalankan pemantauan melalui udara dengan dron bagi mengenal pasti rumah yang disyaki melanggar prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti ziarah sempena Aidilfitri di Kampung Perepat, Klang Utara, Klang, semalam. Adakah pantauan hanya diKL / selangor? Kampung2 kebanyakkannya dikedah kelantan terengganu dan johor bagaimana? Savage! Wahh dasyat..dh dekat ni...

Jaga-jaga, ada yang memerhati!jempol Polis Jempol sudah melakukan pemeriksaan ke atas 45 rumah sekitar Jempol tengah malam tadi, bagi memastikan tiada individu merentas negeri tanpa kebenaran pada malam pertama Aidilfitri.

'Alah bisa, tegal biasa'kualaterengganu Peribahasa ‘alah bisa, tegal biasa’ sesuai menggambarkan keadaan Pegawai Bomba Kanan 11 Anis Fadila Zakaria, 38, yang sudah lali apabila terpaksa bertugas ketika Aidilfitri.

Aidifltri prayers: Police disperse worshipers gathered outside National MosqueCORONAVIRUS | They gathered outside the mosque this morning for Hari Raya Aidilfitri prayers.

Indonesia tones down Aidilfitri celebration amid Covid-19 spikeCORONAVIRUS | Only four areas where the pandemic is under control are allowed to hold Aidilfitri prayers. Gee. Really? That’s like saying Hitler tone down gas chambers activities amid Nazi’s reign of terror. Cause and effect, motherfockers, cause and effect.

Another 1,000 motorists try to 'balik kampung' but are turned backThey had tried to cross state borders to join their families for Hari Raya Aidilfitri celebrations. FMTNews MCO HariRaya