Tidak mustahil ganja boleh digunakan sebagai rawatan penyakit

19/5/2022 3:51:00 PM

Kementerian Kesihatan tidak menolak penggunaan daun ganja untuk dijadikan ubat alternatif rawatan pelbagai jenis penyakit.

“Banyak ubat yang dahulu berisiko dan dilarang namun selepas dibuktikan menerusi banyak ujian saintifik, ia akhirnya diluluskan dan sangat berfaedah kepada tubuh manusia. Namun penyelidikan sedemikian masih tertakluk kepada undang-undang tertentu seperti…

Kementerian Kesihatan tidak menolak penggunaan daun ganja untuk dijadikan ubat alternatif rawatan pelbagai jenis penyakit.

Bagaimanapun, Timbalan Menterinya, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali berkata, keadaan itu tertakluk kepada kajian klinikal yang dilaksanakan dan mungkin mengambil masa amat lama.“Kita (kementerian) terbuka untuk sebarang uji kaji tetapi jika betul ada bukti dan kejayaan dari negara lain, tidak mustahil kanabis pun boleh juga dijadikan sebagai ubat baharu,” katanya dalam sidang akhbar selepas mewakili menterinya, Khairy Jamaluddin merasmikan Hari Kajian Klinikal dan ulang tahun ke-10 Penyelidikan Klinikal Malaysia (CRM) di sini hari ini.

Read more:
Utusan Malaysia »

Pelajar mengaku tidak bersalah sebabkan kematian dua pemotong rumputTertuduh yang memakai uniform sekolah dan diiringi ahli keluarga membuat pengakuan itu pada prosiding yang dijalankan secara tertutup di hadapan Majistret, Noor Fazlina Musa.

'Usain Bolt Malaysia' tidak sempat lariHasrat Malaysia untuk mempertahankan pingat emas 100 meter (m) Sukan SEA Vietnam punah selepas pelari muda negara yang berumur 18 tahun

Sanusi tidak mahu wujud 'tokong' dalam bola sepakSatu daripada kejadian itu katanya, adalah tambahan masa kecederaan selama 10 minit yang diberikan pengadil sewaktu berlangsung perlawanan antara Negeri Sembilan dan JDT di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi. mohon tengok balikla game tu drama,injured bukan men banyak.. SanusiMNor ..siap dan sembang ngan budak milo .la ni pasai official_kfa tak menang menang apa cerita semalam pn seri ja ..camna nak bersaing kat afc ni ..tak ketaq ka tu la orang suruh tengok full game.. ni tgk highlight game jer 😁 Contoh ckp besar,tp tin kosong..tmj tolong smash kepala die ni..politik ckp bkn2,bola pon sama

Tidak wajar gantung pesakit guna kanabis untuk perubatan, kata Syed Saddiq | The Malaysian InsightIktiraf ganja segera, ramai pesakit perlukan tumbuhan ini untuk pulih sihat, kata pengerusi Kaukus Medical Marijuana. Semenjak Bila Ahli Parlimen boleh or Semenjak Bila Ahli Parlimen boleh menjadi peguam Dan menentukan jenis hukuman yang patut di turunkan?

Guru mengaku tidak salah dapatkan suapan melalui syarikat sendiriHazlina didakwa menggunakan kedudukannya sebagai Ketua Panitia PJK untuk mendapatkan suapan dengan mencadangkan syarikat miliknya bagi membekal beberapa barangan. syabas SPRM SPRMMalaysia tindakan patut d teruskn menyelongkar jabatan2 kem2 & PBT yg berlegar memberi kontrak kpd kerabat maupun syrt tajaan ketua2 perolehan serta jabatan Mengaku tidak bersalah. Mengaku tidak salah macam dah lain maksudnya. Iye ke🤔

Pemandu treler mengaku tidak bersalah sebabkan kematian lima pelajar USAS

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan tidak menolak penggunaan daun ganja atau kelaziman disebut sebagai kanabis untuk dijadikan ubat alternatif rawatan pelbagai jenis penyakit.SUNGAI PETANI: Seorang remaja lelaki berusia 17 tahun mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas dua pertuduhan memandu dalam keadaan berbahaya sehingga menyebabkan kematian dua pemotong rumput pada 7 Mei lalu.PETALING JAYA: Hasrat Malaysia untuk mempertahankan pingat emas 100 meter (m) Sukan SEA Vietnam punah selepas pelari harapan yang berumur 18 tahun, Muhammad Azeem Mohd Fahmi tersingkir seawal peringkat saringan ekoran ‘false start’.ALOR SETAR: Presiden Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA), Datuk Seri Muhammad Sanusi Md.

Bagaimanapun, Timbalan Menterinya, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali berkata, keadaan itu tertakluk kepada kajian klinikal yang dilaksanakan dan mungkin mengambil masa amat lama. Mengikut pertuduhan, dia didakwa memandu sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) dalam keadaan berbahaya sehingga menyebabkan kematian dua lelaki Myanmar iaitu Siouca Chakma, 21, dan Akter Kamal Hosen, 33. “Kita (kementerian) terbuka untuk sebarang uji kaji tetapi jika betul ada bukti dan kejayaan dari negara lain, tidak mustahil kanabis pun boleh juga dijadikan sebagai ubat baharu,” katanya dalam sidang akhbar selepas mewakili menterinya, Khairy Jamaluddin merasmikan Hari Kajian Klinikal dan ulang tahun ke-10 Penyelidikan Klinikal Malaysia (CRM) di sini hari ini. Namun begitu, keputusan tersebut muktamad dan selepas Muhammad Azeem disingkirkan, saringan itu diteruskan untuk mencari empat pelumba yang mara ke pusingan akhir. Semalam, bekas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menyarankan kerajaan mengiktiraf ganja sebagai antara bentuk perubatan alternatif terbaharu di Malaysia dengan mendakwa lebih 40 buah negara sudah memperakui penggunaan daun herba tersebut yang juga disebut marijuana selain Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).10 pagi, 7 Mei lalu. Noor Azmi berkata, pihak kementerian itu bersikap terbuka terhadap apa-apa penyelidikan klinikal melibatkan sebarang subjek yang memberi manfaat kepada kesihatan. Sebelum perlawanan, bawa banner besar tertulis ‘fair play‘ tetapi ada tokong.

“Banyak ubat yang dahulu berisiko dan dilarang namun selepas dibuktikan menerusi banyak ujian saintifik, ia akhirnya diluluskan dan sangat berfaedah kepada tubuh manusia. Kesalahan tersebut memperuntukkan hukuman penjara minimum lima tahun dan maksimum 10 tahun serta denda tidak kurang RM20,000 dan tidak lebih RM50,000. Untuk rekod, Muhammad Azeem dan Muhammad Arsyad juga merupakan sebahagian daripada kuartet yang membantu Malaysia memenangi pingat perak dalam acara 4x100m dua hari lalu. Namun penyelidikan sedemikian masih tertakluk kepada undang-undang tertentu seperti Akta Racun 1952 kerana ganja ketika ini dianggap sebagai bahan narkotik. “Justeru, ujian keberkesanan kanabis sebagai ubat herba alternatif mungkin mengambil masa lama kerana kesannya dibimbangi akan disalah guna pula oleh pihak tidak bertanggungjawab. Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, S. Ini turut meliputi pokok ketum yang apabila diproses daunnya menjadi air, ia didapati banyak memberi bahaya untuk kegunaan awam selain risiko penagihan serius seumpama kes dadah,” katanya. Menyentuh bidang kajian klinikal di negara ini, beliau mengajak semua saintis dan doktor untuk tampil terlibat terutama penyelidikan yang berkait rapat perubatan rawatan penyakit kronik. Tertuduh dibenarkan diikat jamin RM2,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin. “Sebagai ahli gabungan FAM, kita nak perkara menggelikan hati begini ditangani segera.

“Sejak 2012, Malaysia menerusi CRM sudah melaksanakan lebih 1,800 penyelidikan klinikal yang ditaja iaitu kedua tertinggi di rantau Asia Tenggara selepas Singapura,” kata Noor Azmi. – UTUSAN . Akhbar ini pada 9 Mei lalu melaporkan seorang remaja yang memandu sebuah MPV sehingga merempuh dua pemotong rumput sehingga seorang daripadanya maut.