Tegang Rosmah tidak hadir prosiding mahkamah - Utusan Digital

Tegang Rosmah tidak hadir prosiding mahkamah

2/12/2021 10:09:00 AM

Tegang Rosmah tidak hadir prosiding mahkamah

Tegang Rosmah tidak hadir prosiding mahkamah

Kenyataan itu dibuat Hakim Datuk Hanipah Farikullah yang mengetuai panel tiga hakim sebaik prosiding rayuan yang dikemukakan oleh wanita tersebut bermula di Mahkamah Rayuan hari ini.Mahkamah Rayuan hari ini sepatutnya mendengar sambungan hujahan rayuan Rosmah terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk membatalkan perbicaraan kes rasuah projek solar hibrid dan menggugurkan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai ketua pendakwaan dalam kes itu.

Embrassed Moments ! Celebrities are Caught on Camera Like This

Bagaimanapun, penjelasan peguam bela, Datuk Jagjit Singh berhubung lokasi wanita itu menyebabkan keadaan situasi sedikit tegang.Jagjit menjelaskan disebabkan rakyat Malaysia yang lengkap vaksinasi tidak lagi perlu menjalani kuarantin apabila pulang dari Singapura, maka anak guamnya meminda tarikh perjalanan pulang dari 21 November ke 6 Disember ini.

“Oleh itu saya memohon agar kehadiran anak guam saya pada prosiding hari ini dikecualikan,”katanya.Hakim Hanipah kemudian menyoal sama ada pihak pembelaan memohon lanjutan masa dari Mahkamah Tinggi berhubung perubahan jadual perjalanan tersebut.“Perintah Mahkamah Tinggi jelas menunjukkan bahawa perayu (Rosmah) perlu balik ke Malaysia sebelum atau pada 21 November ini dan perlu pulangkan semua pasport pada 6 Disember. Pindaan jadual perjalan ni, ada minta (kebenaran) daripada Mahkamah Tinggi?,” tegas hakim itu. headtopics.com

Soalan sama turut diajukan Hakim Datuk M. Gunalan berhubung kebenaran untuk Rosmah meminda jadual pulang ke Malaysia. Turut bersidang ialah Hakim Datuk Hashim Hamzah.Peguam itu kemudian memaklumkan pihaknya terlepas pandang berhubung perkara tersebut dan memohon agar kes ditangguhkan kepada Isnin ini sambil mengakui bahawa ketidakhadiran anak guamnya itu adalah satu pelanggaran terhadap perintah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Unpatriotic to attack MACC and SC, says Ahmad Faizal

Namun, Sri Ram mengemukakan bantahan terhadap permohonan tersebut dan memohon waran tangkap dikeluarkan dan jaminan RM1 juta yang dikenakan sebelum ini dibatalkan.Hakim Hanipah: Semalam, mahkamah telah mengeluarkan surat memaklumkan prosiding hari ini akan berjalan seperti yang dijadualkan. Tapi peguam perayu hanya memaklumkan mahkamah berhubung ketidakhadiran perayu 10 minit sebelum mahkamah bersidang. Perayu sepatutnya balik pada 21 November lalu.

Jagjit: Saya mengambil tanggung jawab penuh atas perkara yang telah berlaku. Kami terlepas pandang mengenai kebenaran pindaan jadual perjalanan. Mohon kes ditangguhkan kepada Isnin ini dan saya berjanji anak guam saya akan hadir pada tarikh tersebut.Selepas mahkamah berhenti seketika, Hakim Hanipah ketika membacakan penghakimannya menyatakan, panel telah mengambil kira hujah kedua-dua pihak termasuk bantahan yang dikemukakan oleh Sri Ram menetapkan prosiding rayuan itu bersambung Isnin ini.

Read more: Utusan Malaysia »

JPJ to launch e-testing for learner drivers in April

PUTRAJAYA: Those intending to take their driving licences from April may do so through the automated driving test or “e-testing”, says Road Transport Dept (JPJ) director-general Datuk Zailani Hashim.

Jgn dimaki Perayu tp yg arif pun dah mcm x arif lg?, ada apa2 Undang² Malaysia ada kasta NajibRazak Tangkap nak merayu tapi empunya badan masih kt Singapore. Ada peguaa, senang2 bagi alasan terlepas pandang. campak jer la laki bini di dok penjara. menyusahkan hidup orang jer. NajibRazak ni pun skali. harap rayuan tidak diterima lepas ni!

KeluargaMalaysia ..ini undang-undang kita boleh padam,kita boleh pusing..santai layan cucu kt Singapore..persetankan apa jd kt Malaysia..kita kayangan,bkn biasher-biasher. umnoonline anwaribrahim GobindSinghDeo syahredzan zack_rockstar adzman86 NajibRazak AGCPutrajaya

Rosmah masih di Singapura, terlepas prosiding namun tidak kena waran tangkap | The Malaysian InsightRosmah masih di Singapura, terlepas prosiding namun tidak kena waran tangkap The Rule of Law only applied immediately to ordinary citizens. Those high profile have been manipulating the law and order as tom and jerry cartoon. Our justice system becoming Disney land shows. Asal seram sangat muka si iblis ni Ni kalau ibu mengandung tengok bukan Kenan terus gugur kandungan

Rosmah still in Singapore, misses court date but escapes arrest | The Malaysian InsightRosmah still in Singapore, misses court date but escapes arrest Is she above the law? anwaribrahim limkitsiang The Rule of Law only applied immediately to ordinary citizens. Those high profile have been manipulating the law and order as tom and jerry cartoon. Our justice system becoming Disney land shows. Bye.

Rosmah no show in court today, still in Singapore | New Straits TimesPUTRAJAYA: Datin Seri Rosmah Mansor was nearly issued with an arrest warrant for not showing up at the Court of Appeal today for the hearing of her appeal to disqualify Datuk Seri Gopal Sri Ram as the lead prosecutor in her case and to annul the trial proceedings. Wife & husband, same same. Making a mockery of the judiciary system in this country. looks like they can easily playing malaysia court? What a shame for the courts. How this couple tease the judiciary. Where are Malaysians heading? No law, no order. Would the court acted the same way to an ordinary citizen lingering to give summon?

Court directs Rosmah to show up on Monday, opts to withhold arrest warrant | Malay MailKUALA LUMPUR, Dec 2 — The Court of Appeal today ordered Datin Seri Rosmah Mansor to appear in court next Monday for a hearing of her bid to nullify her bribery trial and remove Datuk Seri Gopal Sri Ram as the lead prosecutor. Datuk Hanipah Farikullah, who was chairing a three-judge panel at the... Hahaha teringin tgk aunty kena gari depan2😝😝🤣 Kata Bibah staff aku, encik ambik setahun nak tangkap staf mencuri, saya kerani boleh tangkap penipu dalam masa sehari. Ada wang maa.. Semua boleh beli.. 🤣😂😅

Rosmah masih di Singapura, terlepas prosiding namun tidak kena waran tangkap | The Malaysian InsightRosmah masih di Singapura, terlepas prosiding namun tidak kena waran tangkap The Rule of Law only applied immediately to ordinary citizens. Those high profile have been manipulating the law and order as tom and jerry cartoon. Our justice system becoming Disney land shows. Asal seram sangat muka si iblis ni Ni kalau ibu mengandung tengok bukan Kenan terus gugur kandungan

Selamba makan walaupun berlaku kebakaran - Utusan DigitalVideo dirakam di sebuah majlis perkahwinan di Maharasthra, India