'RFID: Siapa yang untung: Rakyat atau seseorang?'

'RFID: Siapa yang untung: Rakyat atau seseorang?'

17/1/2022 12:56:00 PM

Kita ketengahkan suara rakyat. Biar sama-sama dapat manfaat yang terbaik.

'RFID: Siapa yang untung: Rakyat atau seseorang?'

Demikian keluhan Mohd. Azrie Mat Nor yang dipetik melalui akaun Facebooknya (https://www.facebook.com/mohdazrie619) mengenai pelaksanaan sistem teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di tol-tol ketika ini.Beliau mengakui sudah membeli tiga pelekat RFID dan sentiasa berdepan dengan masalah.

“Kali pertama beli tampal di lampu dan dah cuba lalu di RFID, adakalanya okey dan adakalanya sangkut. Bila nak ubah kedudukan pelakat RFID ni dah tak boleh. Tanggal terus terkoyak, macam roadtax.“Beli lagi kali kedua. Kali ni pasang dekat cermin, pun sama, menyebabkan saya kena undur banyak kali dan menyebabkan kesesakan.

Read more: Utusan Malaysia »

Money given to Zahid was a political donation, no corruption involved, witness tells court

SHAH ALAM: High Court here was told that the money given by Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) to former Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamid was a political donation and not for corrupt purposes. Read more >>

Cek dulu kot2 rosak ke apa ke. Lepas ni nak g Kota Bharu nak lalu hiway Melor - Wakaf Che Yeh. Mana tau, kot2 nyo buat tak buko palang nayo ambo RFID PLUS Jarang aku nak sokong utusan ni.. fact.. Kali ni terkecuali.. Monopoli ! Kita hanya boleh melalak, dia org peduli apa ! Job sape ni myrfid Buat job nak duit cara bangang Buat elok2 la

Dulu satu orang satu touch n go. Kereta sewa/pinjam pun boleh pakai kad sendiri. Sekarang satu kereta satu rfid pulak. Bilis sedang digoreng sampai rangup Lokasi benda chip tu tak munasabah, tampal kat lampu besar kereta.. Dah banyak review pasal kepincangan system nie tapi tetap dilaksanakan kegagalan dia mengesan data dari plastic tu Amat kerap dan tak mesra pelanggan harap pihak konsesi tol bertindak cepat

Somebody, someone's menyusahkan rakyat Seseorang…

Siapa pilihan gandingan Liu Ying? | Harian MetroKuala Lumpur: Pakar beregu campuran, Goh Liu Ying membuatkan peminat badminton dan warganet berteka-teki siapa yang akan bergandingan dengannya selepas ini susulan perpisahannya dengan gandingan lama Chan Peng Soon awal bulan lalu.

PLUS enables RFID at Juru-Skudai toll plazas at 10pm on 15 Jan. Here's what you need to know - SoyaCincauPLUS has finally enabled RFID at all 83 toll plazas on the North-South highway from Juru to Skudai. RFID is seen as the first step towards Multi-Lane-Free-Flow (MLFF). TNG and SmartTAG lanes are still available and it will be converted to RFID in phases. edelfitri Why cant they activate pay direct as well? Masaalah nya yg tutup terus lorong smart tag tu dh kenapa..

'Rasa macam mimpi' | Harian Metrorap Mengambil pangkal nama awal setiap anggota kumpulan yang terdiri daripada Hud (Hud Lufti), Sam (Syamsir) dan Dee (Rosdee), Husadee berjaya melangkah setapak dan tekad mencipta nama dalam persada seni hiburan.

Adun Perak terkait kes dadah dakwa diperangkap | The Malaysian InsightTerence Naidu berkata beliau dimaklumkan ada seseorang mengisi gelas minumannya ketika beliau ke tandas.

Didenda jika guna lif | Harian MetroNew Delhi: Denda 300 rupee (kira-kira RM16) dikenakan kepada pembantu rumah, pemandu atau penghantar barangan yang menggunakan lif di sebuah pangsapuri di Hyderabad, India.

Lebih 2.7 juta populasi remaja lengkap vaksinasi, lapor KKM | The Malaysian InsightSebanyak 2,861,246 individu atau 90.9% daripada kumpulan yang berusia 12 hingga 17 tahun itu sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin.

PETALING JAYA: “Kan dah elok-elok dah sebelum ini (penggunaan Smart Tag), rasanya lebih ekonomi (beli sejak 10 tahun lepas) dan jarang tak lepas lane”. Demikian keluhan Mohd. Azrie Mat Nor yang dipetik melalui akaun Facebooknya (https://www.facebook.com/mohdazrie619) mengenai pelaksanaan sistem teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di tol-tol ketika ini. Beliau mengakui sudah membeli tiga pelekat RFID dan sentiasa berdepan dengan masalah. “Kali pertama beli tampal di lampu dan dah cuba lalu di RFID, adakalanya okey dan adakalanya sangkut. Bila nak ubah kedudukan pelakat RFID ni dah tak boleh. Tanggal terus terkoyak, macam roadtax. “Beli lagi kali kedua. Kali ni pasang dekat cermin, pun sama, menyebabkan saya kena undur banyak kali dan menyebabkan kesesakan. “Satu hari tu saya pergi basuh kereta dan mungkin pelekat RFID tu terkopek sikit masa basuh kereta. Akibat dari tu dah tak berapa nak detect (kesan) dah. Beli lagi yang baharu. Manja betul pelekat ni. Beli kali ketiga ni tak pasang lagi, tak tau dah nak pasang kat mana,” katanya. Menurutnya, jika dibandingkan dengan Smart Tag, rasanya lebih ekonomi. “Kan elok-elok dah sebelum ni, teknologi Smart Tag (lebih 15 tahun dah digunakan) terbukti baik dan dah matang teknologi ni. Tiba tiba diganti dengan RFID yang baharu lagi teknologinya dalam 3-4 tahun (belum matang) dan terus nak ubah benda yang dah matang (Smart Tag). “In term of business (dari segi bisnes) ya RFID ni bagus sebab menguntungkan pembuat RFID. Sebab pengguna kena beli banyak (satu kereta satu RFID) dan stiker (pelekat) mudah rosak (repeat sell akan berlaku untuk gantian), boleh buat duit. “Akan ada tender atau job buat stiker dan sensor RFID dan kerja pemasangan dan penyelengaraan RFID ni kat seluruh tol seluruh Malaysia,” dakwanya. Beliau melontarkan soalan: “Tapi adakah ia bagus untuk rakyat?” Menurut Mohd. Azrie, dia bukannya menolak perubahan teknologi. “Tapi sebelum kita berubah secara total sepatutnya perlu pastikan teknologi baharu itu matang dan ditukar secara berperingkat. Dari segi penjimatan, RFID hanya boleh guna satu kereta dan Smart Tag boleh digunakan banyak kereta. “Touch n go ni semua rakyat ada. Kita dah bangunkan sistem Touch n go dalam kad pengenalan rakyat. Jadinya sistem itu memang semua ada. Kenapa nak ada RFID hanya untuk bayar tol? “Sepatutnya teknologi apa pun yang diperkenalkan mestilah memberi keuntungan pada rakyat dan lebih baik dari teknologi sebelumnya. Itu baru betul. Soalnya, siapa yang untung bila pertukaran RFID ini? Rakyat ke atau seseorang? Apa keperluan mengantikan Smart Tag ke RFID? Kenapa perlu tergesa-gesa menukar RFID?” Soalnya. Mohd. Azrie berkata, tak salah nak tukar RFID yangg lebih bagus tapi kalau masih relevan Smart Tag, kenapa perlu mansuhkan? “Kan bagus kalau ada pilihan. Saya tanya sahaja. Post (hantaran) ini bukan mengkritik, sekadar menyuarakan apa yangg terbuku di hati sebagai seorang rakyat,” katanya.