Ratu Elizabeth gugurkan pangkat, gelaran diraja Putera Andrew

Ratu Elizabeth gugurkan pangkat, gelaran diraja Putera Andrew

15/1/2022 4:30:00 AM

Istana Buckingham tegaskan Andrew perlu jalani perbicaraan sama seperti rakyat biasa

Ratu Elizabeth gugurkan pangkat, gelaran diraja Putera Andrew

Anak kedua Ratu Elizabeth itu tidak akan lagi menggunakan gelaran Yang Mulia (His Royal Highness) dan beliau sudah pun digugurkan daripada sebarang tugasan diraja pada 2019 berikutan hubungannya dengan pesalah seksual warga Amerika Syarikat (AS), Jeffrey Epstein.

“Dengan persetujuan dan kelulusan dari Ratu Elizabeth, semua pangkat ketenteraan dan gelaran diraja yang diberikan terhadap Duke of York akan digugurkan.“Duke of York juga tidak dibenarkan melakukan sebarang tugasan diraja dan perlu berdepan dengan kes yang berlangsung seperti rakyat biasa,” menurut Istana Buckingham dalam kenyataan.

Read more: Utusan Malaysia »

Kes apa ni....... Intergriti org bukn islam.. Ini yg kita sbg rakyat mahu kan. Ini tidak, golongan kayangan bila buat jenayah je (xkira la payung kuning ke biru ke merah ke hijau ke), kes terus ditutup. Terdpt double standard di situ. Yg org marah, rakyat yg jadi mangsa terus tak de siapa nak bela. Org besar mcm ni nk rogol org....

N3gara kafir lagi bagus jalani undang2 dari negara islam Kan.. Kat msia macam sial je yg berkuasa.. fact.. Semoga terus dilaknat Allah kepada pemimpin yg zalim dan menindas.. Aamiin.. tengok ni..anak kandung, Terkenal seluruh dunia. tiada backup dr ratuibu kandung..klu buat salah ttap undang2 melangkaui darjat..malah smua kuasa ditarik balik..ttap diadili sbg mana rakyat biasa diadili klu disyaki buat kesalahan..kita? malas nak hurai..

Ingat main payung kuning Kalau gentle ok Kita sama sebagai rakyat Di Malaysia bila mahu laksanakan perbicaraan yg adil dan saksaman tidak kira siapa pun yg terlibat termasuklah golongan elit dan berpengaruh. Ia juga harus melibatkan golongan yg dianggap kebal dari segala undang-undang. Ini harus diamalkan di Malaysia tanpa campur tangan luar.

Prince Andrew gives up military titles, patronages | New Straits TimesNSTworld British media quoted an unnamed royal source as saying he would no longer use the 'His Royal Highness' (HRH) title, which designates senior members of the royal family, in any capacity. PrinceAndrew QueenElizabeth Royal

Prince Andrew must face sex abuse accuser's lawsuit - US judgeVirginia Giuffre accused him of doing so when she was a teenager. Horny royalty !

UK's Prince Andrew stripped of royal and military linksThis comes as he faces a sex abuse lawsuit in the US. Such is the price of horniness

What next for Prince Andrew? US sex assault lawsuit explained | Malay MailNEW YORK, Jan 13 — Britain’s Prince Andrew is stuck between a rock and a hard place: He either settles out of court with his sexual assault accuser or endures a grilling by lawyers under oath, experts say. After New York judge Lewis Kaplan ruled Wednesday that Virginia Giuffre’s civil lawsuit...

TLDM terima LMS ke-4, KD Rencong | Harian MetroPapar: Keselamatan perairan di Sabah lebih terjamin menerusi penerimaan sebuah lagi Kapal Misi Pesisir (LMS), Kapal Diraja (KD) Rencong kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) hari ini.

Kipchoge buru hatrik di Olimpik Paris | Harian MetroNairobi: Juara dua kali maraton Olimpik dari Kenya, Eliud Kipchoge berkata dia memburu gelaran ketiga berturut-turut di Olimpik Paris 2024.

LONDON: Monarki Britain menggugurkan semua pangkat ketenteraan dan gelaran diraja terhadap Putera Andrew ketika beliau berdepan dengan tindakan undang-undang selepas didakwa terlibat dalam skandal penderaan seksual. Anak kedua Ratu Elizabeth itu tidak akan lagi menggunakan gelaran Yang Mulia (His Royal Highness) dan beliau sudah pun digugurkan daripada sebarang tugasan diraja pada 2019 berikutan hubungannya dengan pesalah seksual warga Amerika Syarikat (AS), Jeffrey Epstein. “Dengan persetujuan dan kelulusan dari Ratu Elizabeth, semua pangkat ketenteraan dan gelaran diraja yang diberikan terhadap Duke of York akan digugurkan. “Duke of York juga tidak dibenarkan melakukan sebarang tugasan diraja dan perlu berdepan dengan kes yang berlangsung seperti rakyat biasa,” menurut Istana Buckingham dalam kenyataan. Kelmarin, peguam Putera Andrew gagal meyakinkan hakim di AS untuk membatalkan saman yang dikemukakan oleh Virginia Giuffre yang menuduhnya melakukan penderaan seksual terhadapnya ketika dia berusia 17 tahun. Mahkamah Daerah AS, Lewis Kaplan menyatakan, Giuffre, 38, boleh meneruskan pendakwaan yang menyaksikan Andrew menggunakan kekerasan terhadapnya dan dengan sengaja menyebabkan tekanan emosinya terganggu ketika Epstein membunuh diri dalam penjara pada 2019 didapati bersalah menyeludupnya sebagai hamba seks. Andrew, 61, menafikan dakwaan Giuffre yang menyatakan beliau memaksa wanita itu melakukan hubungan seks dengannya sebanyak beberapa kali. Keputusan yang dibuat oleh Kaplan itu menyaksikan Andrew perlu mengemukakan bukti dalam perbicaraan yang mungkin bermula antara September dan Disember 2022 sekiranya tiada penyelesaian dicapai. – REUTERS