PPBM terperangkap dalam jerat sendiri?

Fmtnews, Ppbm, Mahathirmohamad, Muhyiddinyassin

Penganalisis politik percaya PPBM kehilangan sokongan rakyat dengan cepat selepas peletakan jawatan Mahathir Mohamad sebagai PM dan pengerusi parti itu.

Fmtnews, Ppbm

27.2.2020

Penganalisis politik percaya PPBM kehilangan sokongan rakyat dengan cepat selepas peletakan jawatan Mahathir Mohamad sebagai PM dan pengerusi parti itu. FMTNews PPBM MahathirMohamad MuhyiddinYassin

Penganalisis politik percaya PPBM kehilangan sokongan rakyat dengan cepat selepas peletakan jawatan Mahathir Mohamad sebagai PM dan pengerusi parti itu.

February 27, 2020 9:55 AM Sukar bagi PPBM pimpinan Muhyiddin Yassin mendapat sokongan rakyat tanpa Dr Mahathir Mohamad. PETALING JAYA: PPBM dilihat terperangkap dalam jerat yang diciptanya sendiri, di mana seorang penganalisis politik berkata satu-satunya peluang untuk bertahan adalah kembali bersatu dengan Pakatan Harapan dan seorang lagi berkata ia mungkin pengakhiran politik yang tidak bernilai. Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya dan Aziz Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia berkata mereka percaya PPBM kehilangan sokongan rakyat dengan cepat. Apabila tersiar berita Ahad lalu mengenai plot untuk menggulingkan kerajaan Pakatan Harapan oleh PPBM, Umno, PAS dan PKR kem Azmin Ali, rakyat secara meluas percaya Dr Mahathir Mohamad adalah salah seorang konspiratornya. Namun, ia kemudian jelas bahawa beliau tidak terlibat. Katanya, beliau enggan bekerjasama dengan Umno dan mengumumkan peletakan jawatannya sebagai perdana menteri dan juga pengerusi PPBM. Beliau kini memegang jawatan perdana menteri interim. PPBM tidak bersetuju dengan peletakan jawatan Mahathir dari parti itu dan berkata parti itu mahu beliau kekal sebagai perdana menteri. Namun parti itu kini nampaknya ditinggalkan tanpa pasangan yang sanggup kecuali PKR dari puak Azmin. Baik PAS mahupun Umno tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan perpaduan. Kedua-dua parti itu menggesa pilihan raya umum yang baru. Lebih teruk lagi, sayap Pemuda PPBM yang menyokong Mahathir menolak untuk bekerjasama dengan Umno. Awang Azman berkata adalah jelas satu-satunya pilihan yang ada untuk parti itu adalah memohon maaf dengan rendah hati dan berusaha bergabung semula dengan PH. Memetik laporan media, beliau berkata pemimpin tertinggi PPBM nampaknya lebih banyak mendengar pandangan setiausaha politiknya berbanding Mahathir. Beliau menambah: “Sukar untuk PPBM mendapat sokongan tanpa Mahathir. Masa depannya tergantung pada restunya. “Walaupun ada pilihan raya umum, sukar untuk menang kerana PKR, Umno dan PAS akan menjadi pesaing utamanya.” Azmi memberitahu FMT beliau tidak melihat PPBM melepaskan diri daripada kesan negatif sama ada ia menyertai semula PH atau terus bekerja dengan Umno dan PAS. Beliau juga berkata ada kemungkinan pemimpin PPBM terburu-buru ketika mereka membuat keputusan untuk meninggalkan PH. “Nampaknya mereka membuat keputusan penting tanpa berfikir panjang,” katanya. “Kini kenyataan datang dari beberapa pemimpin PPBM yang mengatakan mereka tidak akan bekerjasama dengan Umno kerana amalan rasuahnya yang lalu. “Adakah ini bermakna ia baik untuk bekerja dengan PAS kerana PPBM tidak boleh berdiri sendiri dalam iklim politik semasa?” Presiden PPBM Muhyiddin Yassin mengumumkan semalam bahawa ahli Parlimen dari parti itu menamakan Mahathir sebagai perdana menteri semasa menghadap Yang di-Pertuan Agong. Semalam juga, Mahathir dalam siaran langsung meminta peluang bagi mencari jalan berhubung kemelut dengan tumbangnya PH, sambil menambah beliau merasakan penyelesaiannya adalah dengan pembentukan kerajaan yang tidak memihak kepada mana-mana parti. Subscribe to our newsletter and get news delivered to your mailbox. Read more: Free Malaysia Today

Melingkup la PPBMofficial lps ni. Takdak sapa nk sokong la. Dgr la ckp si kitol semburit lagi kah kah Yak yak yeay Tun M is still a member of PPBM. He’s not left the party, only resigned from his post as Chairman. And the party has rejected the resignation. So, technically he’s still their Chairman. The true conspirator will not trust anybody. He stand alone. And no one will noticed

Short run utk kestabilan politik adalah patuh pada apa yg di istihar ttg peralihan kuasa. Itu tgjwb bersama perikatan. Bkn ke arah kemelutn sbegini Loser PPBMofficial Nampak sangat tunm have an altitude right now. He said if the people choose to elect someone as pm he will agree... Now he failed to honour that very same word he spoke of yesterday. People already choose anwar!

TPM DS Anwar Ibrahim; PM after APEC - selesai! Now, back to work....😑🇲🇾 jedimaster909 Voters must punish Bersatu in GE15. Parasite! Apa yang bakal berlaku, PPBM tanpa Tun akan merujuk semula dengan PH. Jerat Mahathir? Ak x rasa ppbm buat keputusan besar begitu tanpa restu Mahathir?

Live: Our choice is Mahathir, PPBM MPs tell AgongFMT brings you blow by blow accounts of the developments from Istana Negara in Kuala Lumpur. FMTNews LiveUpdate Malaysia IstanaNegara Agong Blow by blow. So blow la

Pepatah org3 tua dh ngats kn orang tamak selalu tugi atau pun dengar guruh di langit air di tempayan di buang...kah kah kah sorry, wrong move

Sabah PPBM wants Mahathir to remain as PMSabah PPBM chief Hajiji Mohd Noor says only Dr Mahathir Mohamad has the experience to bring the nation's economy back on track. FMTNews Sabah Bersatu PPBM Malaysia Mahathir The global evidence of our previous failure should have shaken our confidence in our judgement of the candidates, but it did NOT Set aside the bodek culture by telling the ‘How’ .

PPBM Sabah mahu Mahathir terus jadi PMKetua PPBM Sabah, Hajiji Mohd Noor berkata, hanya Dr Mahathir Mohamad mempunyai pengalaman mengembalikan ekonomi negara ke landasannya. FMTNews PPBM Bersatu Sabah malaysia Xpayah la, macam xda org lain.. sampai bila nak berharap kat Tun? Xde la...asalkan ada kjaan yg kukuh, iklim politik yg stabil, ahli2 politik yg bertnggjwb kpd kebajikan rkyat, sapa2 jd PM pon bole bawa ekonomi negara ke landasan yg baik.

Fate of Kedah govt, 3 others left hanging by PPBM pulloutThere are question marks over the survival of Mukhriz Mahathir's Kedah state government, but PPBM holds the key to power in Perak, Melaka and Johor. FMTNews Kedah PPBM Hi If PPBM has only 6 seats and they left PH, what is there to doubt? Kedah govt falls lah

Nasib Kedah, 3 negeri lain tidak diketahui selepas pengunduran PPBMTanpa 6 undian PPBM , PH Kedah melebihi 13-17 oleh PAS dan BN, manakala PPBM tidak dapat membentuk kerajaan negeri sendiri. FMTNews PPBM Kedah

Penang mulls by-elections in 2 PPBM-held seatsThe chief minister says the seats of Bertam and Teluk Bahang are deemed vacant under the state's anti-hopping law. FMTNews ChowKonYeow This is what we need, a national anti-hopping law. No such THING if there is one law on hopping..plzzz get it done n lets kick this frog out



Fizo pertahan perjuangan rakan artis yang dikecam

Kelawar kembali dijual?

Covid-19: M'sia records highest number of recoveries in a day; 91 patients discharged on March 30 (Updated)

Nursahira didenda RM10,000, penjara 3 bulan

'Itu hanya cadangan awal Seniman' - Zed Zaidi | Harian Metro

Does this government really care for us?

Better to sanitise more than sanitise less, says Zuraida

Write Comment

Thank you for your comment.
Please try again later.

Latest News

News

27 February 2020, Thursday News

Previous news

Lynas’ licence renewed for another 3 years

Next news

Mahathir off to Istana as unity govt looks set to trump partisan blocs
Patuh jika nak raya Kan dah kena cekup... Kerajaan tak terjejas Toxic religiosity more damaging than ineffective public policy Berita palsu tambah beban Solskjaer kerap berhubung dengan pemain Berkurung di rumah, tetapi... Second stage of MCO critical period for Malaysians Persembahan tanda solidariti Health watchdog slams FT green light for Ramadan bazaars Mass disinfections to combat coronavirus pose health hazard Covid-19: Second stage of MCO critical period for Malaysians
Fizo pertahan perjuangan rakan artis yang dikecam Kelawar kembali dijual? Covid-19: M'sia records highest number of recoveries in a day; 91 patients discharged on March 30 (Updated) Nursahira didenda RM10,000, penjara 3 bulan 'Itu hanya cadangan awal Seniman' - Zed Zaidi | Harian Metro Does this government really care for us? Better to sanitise more than sanitise less, says Zuraida Tomok minta maaf... Ex-deputy Health DG slams minister over disinfection ‘publicity stunt’ Ramadan bazaars to continue in federal territories, says minister Man Raja Lawak nak agih RM50,000 kepada yang memerlukan Hilang di KL, jumpa di Kemaman