'Malaysia', 'Kuala Lumpur', 'Kwsp', 'Simpanan Akaun 1'

'Malaysia', 'Kuala Lumpur'

Pengeluaran Akaun 1 KWSP bukan penyelamat tunggal

#KualaLumpur Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melihat cadangan untuk membenarkan pengeluaran wang akaun 1 bakal mengakibatkan masalah yang lebih besar di masa hadapan.

30/10/2020 6:44:00 PM

KualaLumpur Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melihat cadangan untuk membenarkan pengeluaran wang akaun 1 bakal mengakibatkan masalah yang lebih besar di masa hadapan.

Kuala Lumpur: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melihat cadangan untuk membenarkan pengeluaran wang akaun 1 bakal mengakibatkan masalah yang lebih besar di masa hadapan.

"Mengeluarkan simpanan dalam akaun 1 tidak seharusnya menjadi satu-satunya untuk pencarum mendapatkan tunai dalam melalui kesukaran mereka."Kerajaan juga sudah menyediakan bantuan kewangan menerusi Bantuan Prihatin Nasional (BPN), BPN SME+,Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) dan Kita Prihatin yang menelan belanja sehingga RM55 bilion untuk kumpulan B40 dan M40 serta kumpulan sasar lain.

FreedomFilmFest 2020 taking place online Dec 10-13 Budget 2021 shows govt's determination to aid vulnerable group, Zafrul says Qantas to require Covid vaccine on international flights | New Straits Times

"Malah pencarum turut dibenarkan untuk mengeluarkan wang akaun KWSP menerusi i-Lestari, dengan lebih RM11 bilion sudah dikeluarkan seramai 4.7 juta pencarum, sejak April tahun ini," katanya dalam kenyataan, hari ini.Alizakri berkata, simpanan persaraan itu adalah insurans masa hadapan pencarum dan keputusan mengeluarkan dari akaun itu bakal membahayakan perlindungan itu.

"Saya menyarankan agar pencarum membuat temu janji dengan pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) untuk mendapatkan pelan kewangan mereka ketika masa yang sukar ini," katanya.Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata, sukar bagi kerajaan membenarkan pengeluaran wang akaun 1 caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi digunakan rakyat yang berdepan wabak Covid-19.

Katanya, beliau menyedari ada cadangan yang dibuat bagi pengeluaran wang akaun 1 KWSP dibuat berikutan rakyat terbeban dengan impak ekonomi akibat penularan berkenaan.Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 30 Oktober 2020 @ 11:41 PM Read more: Harian Metro »

Mustapa warns projects may be stopped if devt funds reduced

KUALA LUMPUR: If the proposed RM69 billion development allocation for 2021 were to be reduced with a portion redirected to the Covid-19 fund, it would have an impact on projects that have already begun, said Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Woi bodoh KWSP bagi la ,.Bukan duit you pun ... Kalau tak bayar interest 10% for Y2020 andai esok aku mati.... aku terkenan nak pakai duit kwsp... aku akan mngha tui korang semua... kerana mwnyusahkan... aku jadi hantu paking kejam ... macam cerita thailand tu... Yes Sekarang ni tengah sesak nak survive, kepala hotak korang nak cite pasal masa depan?

Woi goblok KWSPMalaysia ! Org nk mntk kluar duit hasil titik peluh sndri, utk kelansungan hidup, TOLOL!!! Korang ni dah bongok ke? Klau cmni la kan, mmg x smpt nk merasa sesen duit simpanan paksa ni. Sial la...makan la duit haram hasil titik peluh org...gobloKWSP Bukan tiap 5 tahun pun ada covid..bantu yg terkesan

Bagi jela dah memang duit kami, hak kami. Suka hati aku la nk buat apa dengan duit tu 😒 Keadaan skrng bg je la keluar kn sikit dr akaun 1 tu. Sy nie diberhentikan kje sehari sebelum raya tanpa gaji dari bulan 3. Dah mcm2 kerja cari sampai hari nie x dpt lagi. Komitmen bnyk. Zmn skrng sorang je kje dlm keluarga mmg x cukup. Lain la gaji ketua keluarga 10k ke atas.

MASALAH pada SIAPA… tak kisah la bukan pnyelamat tunggal... janji ada sikit menampung kami2 yg sudah kering ni... dah la bnyak kawan2 yg kene buang... ada yg hutang bertambah2 aeon ..... kereta ... moto.... rumah sewa makan pakai .... tak kan nak pinjam AHLONG? nanti mati pulak kene tembak EPF xkan xtau nak dpt duit tang mana kot? 😄😁

Mybe boleh bg kelonggaran pada mereka yg dibuang kerja, tak ada kerja sbb covid ni. Yg masih bekerja tu let them save the money. I believe pengeluaran atleast 10% or 10k min will help alot for people like us now One Off Withdraw je Pun bukan Selalu .Tapi time Covid ni paham2 je ye Sy takut kesusahan pencarum ini hingga, X smpat mereka nk menikmati simpanan hari tua, kerana bebanan hutang lebih tinggi drp hasil yg epf bagi..

Cadangan pengeluaran KWSP RM10k..terbaik kerana dapat meringankan tanggungan hutang. PILIHAN PENGELUARAN DI TANGAN PENCARUM... Kerajaan harus memberi kelonggaran demi kesejahteraan rakyat. Sebenarnya dlm epf xde duit... Semuanya kerajaan yg rolling..lu panjang umur rasa la. Kalau mati. Bye2 la. Nie la bisnes..kalau tak, x kan la susah nak bg hak org. Siap ckp tu sampai ilang dana.. lu pikir la sendiri.

Lihatlah replies...mna yg cakap rakyat kekal tenang.. majoriti sesak nak survive...MuhyiddinYassin tzafrul_aziz drzul_albakri Obviously rakyat need that. KWSP tu pemegang amanah sahaja. Itu duit kami Bg lh rakyat kuarkn duit depa selagi bernyawa... Klu dh mati sesen pn xdpt duit songlap 1MDB SRC FGV Felda mana?

weh musibat. duit simpanan pekerja kot. duit kami. ke duit kami dah takde tuh. atas akaun je tulis Hak rakyat Gua rasa EPF sudah kosong..bo lui..me yew chin..no money..kosong melompong. Thats why mahu keluarkan wang nya susah banget bang gitu.. Alasan tak masuk akal, MP majoriti tolak je budget nanti.. Masalah besar pada kerajaan. Bukan pada rakyat.

Risau masalah besar masa hadapan. Masalah sekarang tak cukup besar lagi agaknya.Bukan selalu Covid ni jadi, once in a life time. Memang patut lah provide solution mcm ni. Lain la memang rakyat minta keluar setiap tahun.Bukan minta duit dari kerajaan, atau minta pinjaman. Duit aku kot. Bagi je lah. Nak telongkop ke nak berjaya ke tu duit aku. Bagi je lah

Hi KWSP, saya sekarang umur 26 tahun. Belum tentu saya hidup lagi umur 55 tahun. Sekarang pun dah struggle. Memang la duit untuk hari tua saya tapi suka diingatkan bahawa, tu duit saya hasil saya kerja biasa ni je sekian. Skrng org xde pendapatan.. So itu jer yg ada skrng.. Kerr nak p rompak.. Bkn ambil semua pon duit kwsp..

😊 Suspicious... Very the suspicious... Bagi je lah...yg hilang pekerjaan boleh buka bisnis kecil2an...yg masih bekerja dpt jugak menampung kehidupan harian 10k max...nak jugak rasa pakai X50 Kalau pass away skrg Gra2 dipression kewangan.. Mna da masa depan lagi.. Senang cerita, masalah tue akan menimpa KWSP sbb tak cukup duit nak rolling.. Habis cerita.. Tak payah nak kona sana sini..

Ke ada orang pinjam duit kat situ, kawan suruh tanya. Kalau ada orang pinjam bolehlah kami mintak bunga. Tak gitu? Ini drama je ni argue pros & cons,last buat gak. Sebab,bukan keluar semua pun.kalau keluar habis acc 1 barulah kau masak Bodoh, dah kalau nak sara hidup bayar loan rumah pun tak boleh kelangsungan hidup bapak kau

Hopefully blh consider those yg kn bg kj, diaorg ada fmly/komitmen nak guna duit. x Semua org mmpu ada savng, ada yg dh hbs guna time PKP dlu. Itu duit dia, duit blh cr tp klu depression sbb fkr klngsungan hdp hr esok pun x de duit , itu bhya KWSPMalaysia Dulu boleh jer bawa keluar..satu rumah satu komputer hahaha....

Apa akan berlaku kalau 1,000,000 orang pencarum keluarkan RM10,000 duit mereka dari Akaun 1 KWSP secara serentak? Sejumlah RM10 Billion akan masuk ke dalam circulation secara serentak. Apakah implikasinya? Boleh siapa2 tolong share some input? Masalah nk bayar bonus & dividen berjuta2 kat board director & ceo nanti ker.. Tahun depan dh confirm saham jatuh & x berbaloi dividen akhir tahun nanti.

Bagi la option terpulang pada siapa yg nak keluarkan acc 1. Yg memerlukan mmg ni sangat2 membantu. Yg rasa masih lagi mampu, tak perlu keluarkan. Kalau tak boleh tolong mcm ni, govt tolong la semua loan baik rumah atau kereta atau apa saja bagi separuh bayaran. Yg penting ada. Sekarang pun dah struggle. Sekarang dah susah. Masa depan kami fikir masa depan la.

Delusional.. There wont be future if u dont survive present. Look at the bottom of the society pyramid. Lot of ppl are struggling. Even partial withdrawal would mean a lot to them. Bukannya SEMUA duit didalam tu dikeluarkan... contohnya,1-5% sahaja dibolehkan dikeluarkan dan sudah memadai sebagai bantuan kelangsungan hidup untuk sekarang ini...kenapalah susah sangat nak paham....🤦‍♂️🤦‍♂️

beza la masa depan dan masa sekarang!faham x beza sekurang2nya boleh selesaikan sdikit masaalah atau bebanan kewangan..dengan keadaan sekarang..dari lansung x boleh selesai kan Simple je.. depa xde duit nak bayar.. tu je.. nak bg keluar i lestari pun dah gigil kot yang ckp ni x rasa xde duit nk mkn boleh cite la

Ini cadangan saya- 1. Bagi yg umor 50/55 dlm tempoh 12 bln akan datang dibenarkan keluar simpanan ikut peratusan sedia ada 2.Bagi yg belum capai umor tsb, benarkan keluar 20% atau RM10k max KWSPMalaysia MOFmalaysia tzafrul_aziz MuhyiddinYassin Mohon RT jika setuju Rasanya bukan sbb takmau bg, tapi rasanya takut klau bg keluarkan semua tak cukup, in other word, duit KWSP tak cukup... Jeng Jeng Jeng

Bodoh la setakat 10k apa mslh besar tu? Ke mslh besar pada kerajaan!!! Masa ni sebenarnya kita baru sedar yang orang yang kita anggap sangat jahat semasa BN memerintah tu sangat2 berguna dgn idea2 yg dapat bantu rakyat. NajibRazak .... Blh je keluarkan kwsp act 1.. bg option pd rakyat.. kalau nk keluar tak terpulang pd rakyat.. mugkin ada rakyat yg betul perlukan & mungkin xperlukan.. so let them decide..

doa2 je semua rakyat selamat dari covid19 dan panjang umur sehingga 55-60 tahun. masa tu keluar duit banyak2 pun apa je yg nak dibuat. Berbanding sekarang memang agak tersepit...KWSP10Kakaun1 Kalu susah sgt buat mcm kwsp buat pengeluaran utk blaja bayar direct terus ke pusat pengajian kalu takut rakyat menipu. Kalu dpt kuar duit kwsp utk bayar loan pun dh ringan sikit tiap2 bulan sbb dh kurang komitmen.

Kerajaan perlu benarkan! pengundi faham kerajaan banyak memberi kemudahan kepada kami . kami perlukan duit buat masa sekarang ! pengundi x salahkan kerajaan situasi yang memaksa Apa kata buat potongan kwsp byr tunggakan hutang.takdelah makin meninggi interest tu Untuk survive dimasa hadapan harus survive dimasa kini, kalau mati dimasa kini bagaimana nak hidup dimasa hadapan..

Atau dlm akaun pencarum hanyalah angka sahaja? Duit xde pun Permudahkan urusan buat kami2 ni... demi kelangsungan hidup masa hadapan , bermula dari sekarang , ke kena menghitung manusia bunuh diri sbb krisis hutang , atau tunggu ramai lagi declare bankcruptcy. Makin bodoh kerajaan skrng ni..bengap. Aku nk pakai duit la bodo..kau org kerajaan ape tau,tak kena potong elaun,ot tak ada. Bnyk dah tertunggak ni. Rumah bru je tak bayar bulan lepas ,surat lawyer dah smpai..anjirrr

Sekarang pun dah bermasalah. Nak ke kes jenayah pulak meningkat disebabkan oleh kesempitan hidup? Survival untuk hari ni pun dah tak menentu. Besok pun entah ada cukup makanan lagi ke tak. Buat pe nak sembang pasal hari persaraan? Lagipun itu ialah duit kita sendiri. Janganlah sembang mcm duit tu duit engkau!

Tu lah...nampak dh mcm penindasan zaman moden...tu duit rakyat.Hak pencarum dh d nafi kan dgn cara halus. Alasan semata2. Takut terjejas nak pusing modal la tu. Modal tu pun duit rayat. Hadoi... sekurang-kurangnye boleh la hidup sikit dari terua meminjam sana sini...cuba rasa perit hidup golongan yg terkesan .

kwsp u jangan bising itu duit simpanan kita. PM keh Menteri tak ada hak dengan duit. bila rakyat dalam kesusahan pihak kerajaan kena tolong. Buka boros macam kerajaan PeNipu sampai ada 70 menteri bodoh. Setakat 10 20 percent , Tak danya masalah. Korang je yg buat masalah Ada ada saja - kata hj bakhil bin kedekut😤

PADAHAL WANG SIMPANAN.BERKUMPUL PENCARUM.SUDAH BYK LENYAP..JIKA SEKALI GUS.RAKYAT MALAYSIA BUAT KELUAR SIMPANAN ..GERENTI KWSP XDPT TUNAIKAN..SBB WANG DH.BYK.LENYAP Duit mereka tu mslh mereka lah..nk kalut pasaipa Bukan bagi keluar habis. Letakkan had. Bantu bagi settlekan hutang pun cukupla. Ada yg kena buang kerja tiba2, gaji takde. Macam mana nak bayar hutang.

Kalau dah terdesak kena juga keluarkan. Xkn nak mampos lapar baru nak keluarkan. Rakyat bukan mcm budak armada senang dapat job Lahh kan duit kami..kami simpan kami punya lah. Xpayah pikir masalah besar pada masa hadapan la..Pikir masalah besar sekarang ni..Macam la penyimpan ni bangang sangat xtau buat kira kira..Buat keluar 10k dari accn 1 boleh menyebabkan masalah besar bila pencen?

Tak yah berharap sangat. Kwsp tu memang takde duit pun. Rolling banyak benda da. Da berzaman. KWSP EPF Aku rasa laa apa yg dikatakan kwsp ni sb rakyat kita ni kuat memboros, mmg btoi ramai yg memerlukan, ada juga yg ambil kesempatan. Mungkin kwsp kalau boleh tlg settlekn hutang2 yg ada drpd bg sendiri kt pencarum sb skrg mmg org struggle, xdala org salah guna

Bknya pandemic jadi setiap 5 tahun. Pertama kali dalam sejarah dunia. Kau buat mcm tiap tiap tahun org nak keluarkan duit KWSP tu. Apa la pemikiran. Masalah tk akan habis selagi hidup yg menjadi isu penyimpan kwsp nak keluarkan duit sendiri utk apa penyimpan nak buat sy rasa itu hak masing2...kalau dia rasa nak susah kemudian hari atau nak sennag itu bukan persoalan lagipun bukan nak keluar semua pun atleast dpt merasa juga

Yg sbnrnya bkn krn tkut akan ada msalah d msa hdapn tp dorag dh gne duit yg kita smpn slme ni. 1 orag,10K....klu 20 juta rkyt,dh brp billion... X pyhlh nk pusig2 ckp bg pelbagai alasan.... Ke dalam akaun tggal angka je, duit dh xde🤔🤔🤔. Tanya je, xde tuduh sapa2. Masalahnya KWSP pun skg klang valley work from home, aku nak buat pengeluaran ansuran bulanan perumahan pun x dpt, menyusahkan org je....

KWSPMalaysia kemon laaaa.... rakyat tengah masalah laaa nih..... Aduiiii.... I hate this Duit pekerja sendiri bukan duit kerajaan pun...masalah besar apanya? KWSP xda duit ke sbab dah banyak kene korek kan kan kan? YESSSSS MMG TEPAT KLUARKAN PERAM LAMA LAMA BUAT APA Sukahati la nak keluarkan..bukan minta loan pun. Duit sendiri pun susah nak minta? KWSPMalaysia kalau skrg masalah mcm2, nak tunggu apa masa depan?

Sebenarnya, duit yg adr buat pelaburan.. nak bagi tu mkn masa. Goyahlah mereka, kerana nanti kerajaan mungkin kene keluarkan duit mereka dahulu.. KEMUNGKINAN Tak sempat nak berdepan dengan masalah depan dah mati.. Mengakibatkan masalah yang lebih besar di Masa hadapan jadahapanyaa.. masalah sekarang pun dah besar..bukan nak bagi keluar beli Ferrari punn..nak bagi makan anak2,bayar hutang yg tertunggak sahaja...

Kalau xnak bg keluar..kurangkan la gaji pak menteri yg berpuluh ribu tu tuk masuk dalam tabung bantuan covid...$&& Apa yg masalahnya? Kalau org tu tak panjang usia? Dia akan merasa duit hasil titik peluh dia ni ke di masa akan datang?! Alasan padahal xder duit ops!!! bagi sekepuk la bru puashati 10KKWSP

Mmg bukan penyelamat, tp sekurang2 nya akan mengurangkan beban kewangan yg dihadapi sekarang. plz....blh lah keluarkan..bukannya semua..buat mcm akaun 2 pengeluaran max rm500 setiap bln..so dibenarkan 30/40% shja..blh apa.hak kami kot..tu bkn hak anda..anda xberhak halang apa milikan kami....plzzz...jgn pentingkan diri ..

duit org bg jela Masalah da lama datang.. SEKARANG.. bkn masa de pan. Duit org pulang balik le.. KWSPAlongMalaysia Masalah besar dimasa hadapan sebab ko org atasan ni semua tak dpatlah nak guna pakai buat macam duit dlm tu makbapak ko yg punya! Itu duit kami hasil dr kudrat kami bekerja kut! Ada gak nmpak hasilnya fungsi KWSP ni akhirnya. Nak tunggu umo 55 entah sempat entah tidak!

Masalah bg KWSP sendiri bukan masalah kepada penyimpannya. We don't want to know whare it goes and what KWSP do with it. Sekurang-kurangnya dengan duit itu dapat membantu walaupun dalam memulakan perniagaan kecil or surviving on this pendamic. Setuju, jangan diikut pandangan orang politik yang memang tiada kredibiliti...sepatutnya epf untuk hari tua, soal merasa atau tidak bukan isu dan pandangan yang cetek...sudah masanya epf bagi dividen 20% kott...

Kompom duit takde bila nak bayar 😂😂 Ayat masa depan bagai, pegi dah KWSPMalaysia Yg dah dapat penuh pun bermasaalah ..Akan dtg akan dtg punya ceta, skrg ni rakyat sdg terkial2 Ya... Sebab tu propose keluar sikit ja... Awat hang gabra tak bagi? 🤔 Korang rasa pak menteri semua tu ada potong kwsp tak? Option sepatutnya dipilih oleh pencarum, samaada nak keluarkan ataupun tidak.. duit caruman yg dikeluarkan terpulanglah pada kebijaksanaan pencarum itu sendiri.. Kerajaan sepatutnya permudahkan urusan pencarum kerana ada antara mereka yg mmg tiada pilihan lain..

Have you given any thought about that masa depan could be NOW!!?orang tgh susah wei! Dari dulu lagi dok tahan duit orang buatpa? Tambah plak ada malaun penah cadang nk lanjut umoq pencen sampai 70..haih geram plak aku Makan pun tak ada duit, anak² kelaparan & hutang bertimbun KWSPMalaysia kata berikan masalah di masa hadapan kalau pengeluaran akaun 1. Sekarang masalah kalau tak boleh selesai mana ada masalah di masa akan datang.

Boleh la. Ni loan dah start bayar 😥 🤔🤔🤔🤔 Terus terang aje la kwsp, bukan teman ni tk taw duit udah hilang. Tak gitu pak mael. KWSPMalaysia instead of u r using our money dlm akaun 1 for your stock markets investment/pegangan stocks dlm beberapa syarikat, ada baiknya kami sendiri pegang duit kami sendiri & rolling sendiri perihal duit kami.

Walawei.. Skrg ni pun dh mcm x mampu nak teruskan hidup, lg nak pk ms hadapan. Klau keluar 10k pun boleh cover2 bayar hutang kereta tertunggak.ramai rakyat malaysia buat Loan dgn aeon kredit hari2 call tuntut bayaran. 😎🤨🤔 Tue pun ssh. Mcm ah long lak Kwsp ni KWSPMalaysia lancau WHY org gomen boleh tk potong KWSP? hanya krn diaorg ada pencen yg dok potong duit kwsp ni org kerja biasa2 mcm kami ni..kerja kilang..kerja jaga.. jd salahkah kami minta sedikit kelonggaran utk keluarkan duit kwsp?bukan nk keluarkan semua pun...

Baru korang tau susah nak kluar duit lubuk kerajaan . Duit byk.nak.guna buat projek kroni Sebenarnya pihak kwsp menggunakan duit akaun 1 kita utk pelaburan rolling profit mereka mungkinnnnn. Kerna itulah pelbagai alasan diberi utk tak luluskan pengeluaran akaun 1. I need it now and who know i might die before retirement 💁‍♀️

Ya laaa..perot hangpa ja laaa kena isi.. Duit kami duit hangpa... Poodahhh !!!! Pengeluaran AKAUN 1 KWSP buat dalam 30% dan boleh dilakukan secara bulanan atau berperingkat..kelangsungan hidup rakyat hari ini adalah penentu masa depan rakyat nanti.harap kerajaan pertimbangkan.bukan nk keluarkan habis. MOFmalaysia PMOMalaysia

Nak duit 💰 Bukan benarkan keluar tanpa had. Keluar utk kelangsungan hidup. Contohnya. RM1K setiap 3 bulan utk setahun sahaja. Mereka yg hilang kerja nak cari kerja baru pun perlu duit. Saya baca komen di facebook, allahu, sedih sungguh baca komen masing2 hendak survive. Saya rasa saya susah kerana menghadapi potongan gaji, tapi diluar sana lebih susah.. 😔

Keluar 5k jela klau mcm tu kebykkan org nak keluarkan epf ni yg bkerja sendiri. aku ni dgar jelah keluh kesah kawan² aku. nak menolong pun, cukup pelepas tengkuk aku jelah. kawan aku ni renovate rumah, client deposit 50%. dtg PKP terus botak kepala abis modal. pasir simen semua rosak. Masalah apa yang lebih besar di masa hadapan? Sedangkan kita pun tak tahu sempat atau tidak untuk guna duit akaun 1 kwsp tu. Sepatutnya boleh longgarkan untuk buat pengeluaran atas apa yang dah jadi ni, Covid 19. Bukan nak keluarkan untuk buat beli kereta ke apa. Pfffttt.

Spa yg dpt mslh tu RKYT ke KWSP KJAAN? Buto la. Kalo keadaan skang tk dpt nk diselamatkn mna nk dtgnya msa depan tu. Bckp seolah² korang nmpk msa dpn. Bgi rkyt adap yg didpn ni dlu. Kta pun tk tau idup ke tk lgi msa dpn tu. RKYT TGH SENGSARA SKANG NI. Kat mana yg susah tu Risaulah kawan sebab dah tak boleh rolling duit, masa untung tak ingat dunia. Sekarang bila pencarum sendiri minta duit sendiri tak senang duduk dibuatnya

silap2 belom 50 i dh xde,nak merase duit sendiri pon xleh😭😭 Okay bagi la morotorium sampai tahun depan. Ada berani? Ke takut kt bank? Jgn beri alasan...duit bnyk2 dlm epf tu nk buat byr hutang kerajaan keee priority nak bayar gaji staff dia KWSP jangan jadi musibat boleh tak ? Bank dah tak nak bantu untuk Moratorium, KWSP pun nak buat perangai jugak. Korang punya staff gaji jalan boleh cerita la. Orang lain yang tengah merana ni bagi je duit dorang. Untuk teruskan hidup je pun.

Bila lagi orang nak merasa duit sendiri KWSPMalaysia ? ke duit tu dah diguna pihak lain ? Masa depan sy gelap Bukan nak keluar habis pun. Buat masa skrg ramai yg memerlukan kot. Ke duit kitorg dah takde dlm tu? 😌 Tanye je tau, bkn tuduh. 💅 mmg jd masalah la sbb kerajaan xda dana nk bg skrr klau 15 juta org kluarkn 10k so brapa bilion dah nk cover.

Yal lah. Dahlah paksa simpan dlm tu. Nak minta keluar sikit jer pun susah. Duit tu utk guna masa persaraan takut susah nanti. Eu sekarang pun susahlah. Biar hidup hancur, bankrap sekrg, nanti umur 55 semua jadi jutawan, jilaka tul! Masalah besar la kwsp xtau nk dpt mana nk bagi,invest kemana mana tah secara Logiknya contoh ada simpanan 100k...keluar 10k...akan timbul masalah lebih besar...90k baki...masalah kat hangpa kot...

Camni la wahai kwsp, duit acc 1 tu tak luak pun ye kalau setakat amik 5k-10k. Ada org perlukannya utk kelangsungan hidup. Umur nak ke 55 tu panjang ye insyallah boleh kumpul balik semula. Nak survive lama ni. Kang tak merasa pulak duit sendiri dek covid ni rakyat yg kena buang kerja, potong gaji skang ape citer ? sape nak bantu ? duit sendiri yg kami simpan tu la bantu kami.

Klu skrg dah struggle nak hidup mcm mana nak terus hidup untuk masa depan.. hidup skrg untuk masa depan.. senang citer takut KWSP xckup duit untuk gomen rolling lateww... Kelansungan hidup skrg adalah penentu kelansungan hidup dimasa depan. Bkn nk bawak kluaq semua? Dah mcm bank plak epf ni mcm2 alasan klu nk withdraw fixed account ni

Jahanam duit aku.. Duit sendiri kut.Dah terdesak, bagi jer la keluar maksimum rm10k atau 10% utk simpanan bawah rm100k. Atau duit dah apung kat mana mana ni.. dak pun guna kut lain?i tak ada kwsp tapi i faham kenapa ada yg mendesak utk keluarkn dari akaun 1. Cakap jelah duit dah takde. KWSPMalaysia dahlah orang mention satu apa pun tak reply. Branch tutup dah dekat 2 minggu padahal sektor ekonomi tak ditutup pun. Nak buat urusan pun tak boleh. Ni nak bagi duit orang lagi cerita masa depan puihhh.

Mmg pn pyelamat tunggal tp ianya jgk myumbang sbhgn bsr ekonomi pcarum ke arah yg lbh baik dan dpt mringankn beban dan mslh pcarum.Sdgkn duit itu adalah HAK pcarum yg perlu krjn tahu bg mjamin ekonomi pcarum ketika mslh COVID 19 mlanda negara.Jd fikir dgn swajarnya. KWSPMalaysia NOT YOUR MONEY!! Atleast luluskan 5k pun xpaa. Kesian orang xkerja nak survive hidup. Ada anak kecik apa semua lagi. KWSPMalaysia Fikirlah sikit

Sekarang ni tengah sesak nak survive, kepala hotak korang nak cite pasal masa depan? EPF dah takde duit ke apa ni? Sapa yang pakai duit saving EPF ni ?!? orang cerita masaalah sekarang la KWSPMalaysia... firdaushashan firdaushashan lianjiaoo ni. Bkn duit dia pn. Dah pakai duit la tu.. sekali semua nak keluar takde duit la nak bagi.. hahaha

ke dh x de $? Need to use it for survival of my business. KWSPMalaysia So apa cadangan pihak KWSP untuk pastikan hidup pencarum kwsp bebas masalah pada masa sekarang?🤭😁

Sukar kerajaan benarkan pengeluaran akaun 1 KWSP - PMmuar Perdana Menteri membayangkan sukar bagi kerajaan membenarkan pengeluaran wang akaun satu caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi digunakan rakyat yang berdepan pandemik Covid-19. Moratarium kasi lanjut la Sukar tp terpaksa untuk kelangsungan hidup rakyat yang terjejas..jika kerajaan tak mahu luluskan pengeluaran AKAUN 1 KWSP, maka kerajaan perlu bantu rakyat dengan bayaran BPN yang setimpal setiap bulan hingga rakyat boleh bangkit semula. MOFmalaysia PMOMalaysia Nak seribu daya, tak nak seribu dalih..

Sukar pertimbang cadangan keluar KWSP - Utusan Digital“Tetapi saya sedar, jika kita membenarkan perkara itu dilaksanakan dengan mengeluarkan segala simpanan EPF (KWSP) yang masih berbaki tidak tahu tinggal beberapa puluh ribu ringgit, ia mendatangkan masalah lebih besar lagi pada masa akan datang.” Ini duit rakyat bkn duit kerajaan ..diwaktu inilah rakyat memerlukannya.. rakyat sdg didlm kesushan.. Pandai2lah pencarum nk guna/simpan duit epf tu nanti. Pencarum mesti desak epf benarkan duit caruman dikeluarkan tanpa had utk digunakan dlm masa2 'darurat' ini. Tapi.kalau.kerajaan.nak.pakai.bailout syarikat kroni no.hal.punya haram zadahe

Sukar kerajaan benarkan pengeluaran akaun 1 KWSP - PMmuar Perdana Menteri membayangkan sukar bagi kerajaan membenarkan pengeluaran wang akaun satu caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi digunakan rakyat yang berdepan pandemik Covid-19. Moratarium kasi lanjut la Sukar tp terpaksa untuk kelangsungan hidup rakyat yang terjejas..jika kerajaan tak mahu luluskan pengeluaran AKAUN 1 KWSP, maka kerajaan perlu bantu rakyat dengan bayaran BPN yang setimpal setiap bulan hingga rakyat boleh bangkit semula. MOFmalaysia PMOMalaysia Nak seribu daya, tak nak seribu dalih..

Sukar pertimbang cadangan keluar KWSP - Utusan Digital“Tetapi saya sedar, jika kita membenarkan perkara itu dilaksanakan dengan mengeluarkan segala simpanan EPF (KWSP) yang masih berbaki tidak tahu tinggal beberapa puluh ribu ringgit, ia mendatangkan masalah lebih besar lagi pada masa akan datang.” Ini duit rakyat bkn duit kerajaan ..diwaktu inilah rakyat memerlukannya.. rakyat sdg didlm kesushan.. Pandai2lah pencarum nk guna/simpan duit epf tu nanti. Pencarum mesti desak epf benarkan duit caruman dikeluarkan tanpa had utk digunakan dlm masa2 'darurat' ini. Tapi.kalau.kerajaan.nak.pakai.bailout syarikat kroni no.hal.punya haram zadahe

Polis tahan 2 lelaki bantu siasatan kes mayat rentung di Sepang | The Malaysian InsightPunca kematian adalah disebabkan kesan serangan dan bukan berpunca daripada sebab kebakaran.

Sapura Kencana Marine didenda RM10,000 gagal lapor kemalangan pekerjaSyarikat enggan melaporkan kemalangan dengan alasan individu berkenaan merupakan kontraktor bebas, bukan pekerjanya. FMTNews SapuraKencanaMarine