Penerbit News

Latest News On Penerbit

Kalau pelakon tak jaga sikap, penerbit pun tak sudi ambil - Jaja Ishak

Kalau pelakon tak jaga sikap, penerbit pun tak sudi ambil - Jaja Ishak

20/4/2022 5:01:00 AM

Read more...

Bosan jadi penerbit, Azril berhenti kerja

Tetapi apabila saya tidak berhenti kerja, saya tidak akan berani menerokai bidang lain. Bagi saya....'

14/3/2022 8:36:00 AM

Read more...

'Ada penerbit patut pergi 'sekolah' semula' - Mat Over | Harian Metro

Rap Mat Over berkata, paling dikesali penerbit yang berbuat demikian terhadapnya ialah orang lama dan sangat popular dalam bidang ini.

9/3/2022 6:22:00 AM

Read more...

Penerbit kreatif mati ditikam gelandangan | Harian Metro

New York: Seorang penerbit kreatif maut ditikam dalam satu serangan di rumahnya, pada Ahad lalu.

16/2/2022 4:00:00 AM

Read more...

Langkah pelepasan PN17 AirAsia tidak diklasifikasi sebagai penerbit tersenarai PN17 | The Malaysian Insight

Pengumuman selanjutnya mengenai perkara ini akan dibuat dalam masa terdekat.

14/1/2022 5:52:00 AM

Read more...

Najib saman Tommy Thomas, penerbit buku | The Malaysian Insight

Najib saman Tommy Thomas, penerbit buku

Kenapa tak saman kerajaan Malaysia?

27/10/2021 3:36:00 PM

Read more...

Stesen TV, penerbit perlu beri peluang sama rata | Harian Metro

Kuala Lumpur: Penggiat seni tanah air menyambut baik saranan Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) Tan Sri Annuar Musa yang mengharapkan industri kreatif memberi satu platform yang sama rata bagi semua pelakon.

25/9/2021 4:52:00 PM

Read more...

FDAM mahu penerbit iklan hari kemerdekaan minta maaf | Harian Metro

Rap Ahmad Ibrahim menyeru Persatuan Ikram Malaysia (Ikram) dan sebuah akhbar harian membuat permohonan maaf selepas video iklan sambutan Hari Kemerdekaan terbitan mereka yang didakwa berbaur perkauman tular.

24/8/2021 1:35:00 PM

Read more...

Penerbit filem 'Babi' mengaku tidak bersalah - Utusan Digital

Penerbit filem 'Babi' mengaku tidak bersalah

21/7/2021 8:05:00 AM

Read more...

Penerbit drama dah tak tahan tanggung rugi | Harian Metro

kualalumpur Penerbit terkenal, Datuk A Aida menerusi syarikat penerbitannya, A Aida Production Sdn Bhd terpaksa menanggung kerugian yang dianggarkan RM1.5 juta sejak penularan Covid-19 dan pelaksanaan PKP 1.0 hingga sekarang.

Producer rugi duit still berkepuk, rakyat marhaen ada yg x de beras pun kak...
Yg masyuk taknak umum juga ke?

19/6/2021 10:13:00 AM

Read more...

Penerbit dokumentari pendatang kontroversi menang anugerah antarabangsa

Dokumentari kontroversi bertajuk “Locked up in Malaysia’s Lockdown” disiarkan Al Jazeera tahun lalu.

Congrats! 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Satu pihak bersokan horay2, satu pihak darurat terdesak nak mati sampai babi jadi halal, dajal menguasai dunia, Faucism

18/6/2021 1:39:00 PM

Read more...

Penerbit minta tangguh tayangan drama baharu | Harian Metro

kualalumpur Penerbit drama, Jaja Ishak menyambut baik keputusan kerajaan yang melaksanakan Sekatan Pergerakan Penuh sektor sosial dan ekonomi fasa pertama di seluruh negara.

30/5/2021 4:09:00 PM

Read more...

Aishah Azman kesal sikap penerbit drama! | Harian Metro

Rap Biarpun disahkan negatif Covid-19, pelakon Aishah Azman tetap kecewa dengan penerbit drama lakonannya berjudul Rindu Yang Hilang.


25/4/2021 10:51:00 AM

Read more...

'Kenapa nak salahkan penerbit?' - Aida Aris | Harian Metro

Rap Aida Aris menyifatkan enam individu membabitkan dua pelakon dan empat kru dalam syarikat produksi Cintakasih Productions Sdn Bhd miliknya yang dijangkiti virus Covid-19 adalah di luar jangkaan.

Dah bagi tau awal2.. 🤔🤔

24/4/2021 6:18:00 AM

Read more...

Penerbit video jadi pengusaha donat ketika pandemik

Pengasas Halo Doughnuts, Khristabelle semakin dikenali dengan pelbagai perisa unik donatnya.

24/4/2021 2:05:00 AM

Read more...

Video promosi judi: Lapan termasuk penerbit ditahan

hasil keterangan mendapati pembikinan video itu diadakan di dua lokasi iaitu Ampang dan Hulu Langat pada 13 Mac lalu.

17/4/2021 7:27:00 AM

Read more...

Persatuan penerbit filem rayu kebenaran penggambaran luar studio | The Malaysian Insight

Mereka juga mahu kebenaran untuk pawagam beroperasi semula.

25/2/2021 9:50:00 AM

Read more...

Polis serbu penerbit buku Tommy Thomas, rampas 2 komputer

Pengasas GerakBudaya Chong Ton Sin berkata polis berada di pejabatnya lebih satu jam.

Are we a police state now?

19/2/2021 2:34:00 PM

Read more...

Polis rampas komputer penerbit buku Tommy Thomas | The Malaysian Insight

Polis rampas komputer penerbit buku Tommy Thomas

19/2/2021 8:30:00 AM

Read more...

Syarikat penerbit buku Tommy diambil keterangan - Utusan Digital

Syarikat penerbit buku Tommy diambil keterangan

9/2/2021 3:09:00 PM

Read more...

Najib bakal fail saman fitnah terhadap Tommy Thomas, penerbit

Menurut peguam Najib Razak, bekas peguam negara itu telah menyangkal dakwaan beliau memfitnah Najib.

Bila? SELASA? Dia punya SELASA dulu pun tak saman2 lagi.. se masih selasa la ni?

6/2/2021 10:18:00 AM

Read more...

Najib bakal fail saman fitnah terhadap Tommy, penerbit buku

Kualalumpur Ia berhubung kenyataan didakwa fitnah di dalam buku tulisan Tommy Thomas, My Story: Justice in the Wilderness yang mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Rasanya Dato Seri NajibRazak cukup-cukuplah buat sumpah laknat. Sumpah laknat hari tu terkesan sampai hari ni lagi. Satu dunia pulak tu terkena. 😭😭😭
Selesaikan masalah dana 1MDB yg hang sapu itu dulu!!! Kertas tak akan dpt memadamkan api, bahlol!!

6/2/2021 9:59:00 AM

Read more...

Polis rakam keterangan penerbit buku Tommy Thomas | The Malaysian Insight

Polis rakam keterangan penerbit buku Tommy Thomas

This could lead to the banning of the book in Malaysia. But then you can always have ebook
Why go after publisher? Sickos!

5/2/2021 9:47:00 AM

Read more...

Penerbit akan saman pihak kongsi salinan PDF buku Tommy Thomas

Gerakbudaya berkata, buku itu hanya boleh didapati dalam salinan cetak.

1/2/2021 3:33:00 PM

Read more...

Intan kini penerbit filem

PENGALAMAN berbelas tahun sebagai pelakon dan hingga kini masih lagi aktif membintangi drama, diakui menjadi sandaran ilmu serta pengalaman berharga buat Intan Ladyana.

11/1/2021 4:00:00 PM

Read more...

Intan Ladyana kini pengarah dan penerbit filem

rap kualalumpur Intan Ladyana kini mengorak langkah pertama duduk di kerusi pengarah untuk filem Banglo Seksyen 12 terbitan syarikatnya, Prisma Pictures Sdn Bhd

wahhh

2/1/2021 11:54:00 AM

Read more...

Penerbit buku Irshad Manji bebas daripada tuduhan

Ezra Zaid dibebaskan daripada tuduhan menerbitkan buku 'Allah, Liberty and Love' oleh penulis Kanada serta versi Bahasa Malaysia.

17/12/2020 11:51:00 AM

Read more...

Penerbit kecewa drama tak 'trending'?

Rap Fadzil berharap peminat dapat memberi sokongan kepada drama itu yang bakal berakir pada Rabu depan.

maaf tak dapat nak bagi sokongan. tak sempat nak layan tv lebih-lebih lagi drama
Budak2 dah gatai nak kawen pegang2 peluk2.. Nak tengok pon geli..

21/11/2020 8:57:00 AM

Read more...

Penerbit luah rasa terhadap pelakon baharu - Utusan Digital

18/10/2020 4:20:00 PM

Read more...

Jual filem RM1, Penerbit AADD saman e-dagang RM50 juta

PENERBIT filem Ada Apa Dengan Dosa (AADD), Datuk Ayu Puteh mendedahkan beliau bakal menyaman pihak e-dagang terkenal sebanyak RM50 juta.

4/8/2020 5:01:00 PM

Read more...

Penerbit, pengarah filem harap penonton kembali ke pawagam | The Malaysian Insight

Penerbit, pengarah filem harap penonton kembali ke pawagam

18/7/2020 2:27:00 AM

Read more...

Hina jata negara: Pereka dan penerbit buku dipanggil beri keterangan | The Malaysian Insight

Hina jata negara: Pereka dan penerbit buku dipanggil beri keterangan

4/7/2020 11:08:00 AM

Read more...

Polis serbu syarikat penerbit buku isu Jata Negara | The Malaysian Insight

Polis serbu syarikat penerbit buku isu Jata Negara

30/6/2020 3:40:00 PM

Read more...

Penerbit filem Yusof Haslam, aktivis pengguna dilantik ke panel rundingan SPRM

Semua 24 ahli yang dilantik itu terdiri daripada golongan profesional serta pakar pelbagai bidang yang mewakili pelbagai lapisan masyarakat.

30/6/2020 10:11:00 AM

Read more...

Penerbit buku nafi berniat hina jata negara | The Malaysian Insight

Penerbit buku nafi berniat hina jata negara

30/6/2020 2:02:00 AM

Read more...

Hina Jata Negara: 21 laporan polis diterima, penulis, penerbit buku akan dipanggil | The Malaysian Insight

Hina Jata Negara: 21 laporan polis diterima, penulis, penerbit buku akan dipanggil

29/6/2020 5:14:00 PM

Read more...

Penerbit majalah Jelita, CLEO henti operasi

Syarikat itu turut menghentikan operasi semua penerbitan cetak dan digital kerana trend kerugian dijangka terus berlanjutan berikutan pandemik Covid-19.

30/4/2020 12:38:00 PM

Read more...

Kementerian lulus dana RM1.32 juta bantu penerbit filem tanah air | The Malaysian Insight

Kementerian lulus dana RM1.32 juta bantu penerbit filem tanah air

16/4/2020 6:32:00 AM

Read more...

Penerbit sokong pawagam ditutup

KEPUTUSAN Persatuan Pempamer Filem Malaysia (MAFE) melanjutkan tempoh penutupan pawagam sehingga hujung bulan ini disambut positif beberapa penerbit filem.

8/4/2020 3:04:00 PM

Read more...

Penerbit filem cabar Syed Saddiq pada pemilihan Bersatu | The Malaysian Insight

Penerbit filem cabar Syed Saddiq pada pemilihan Bersatu

26/1/2020 12:07:00 PM

Read more...

Penerbit filem cabar Syed Saddiq rebut jawatan ketua Pemuda PPBM

Razalif Mohd Zain merupakan ketua Pemuda cawangan Seaview Park.

26/1/2020 12:12:00 PM

Read more...

Kanak-kanak cari karakter hero tempatan, kata penerbit filem animasi

Perkembangan filem animasi negara turut mendapat pujian Dr Mahathir Mohamad yang menyifatkannya setanding dengan kualiti antarabangsa.

14/12/2019 2:32:00 AM

Read more...

Abominable tidak akan ditayang di Malaysia, penerbit tolak syarat LPF

Universal memutuskan untuk tidak memotong bahagian dikehendaki oleh LPF Malaysia dan oleh itu, tidak akan menayangkan Abominable di Malaysia, kata seorang jurucakap pengedar filem United International Pictures.

20/10/2019 6:27:00 PM

Read more...

Penerbit buku komik kontroversi ada asas diambil tindakan, kata Muhyiddin

Menterinya, Muhyiddin Yassin, berkata berdasarkan laporan awal oleh Bahagian Keselamatan KDN, terdapat perkara yang tidak betul dalam komik itu.

18/10/2019 5:37:00 PM

Read more...

Kementerian siasat pengarang, penerbit komik, kata Muhyiddin | The Malaysian Insight

Kementerian siasat pengarang, penerbit komik, kata Muhyiddin

18/10/2019 5:13:00 PM

Read more...

Mahkamah batal keputusan dakwa penerbit dan pengedar buku Irshad Manji | The Malaysian Insight

Mahkamah batal keputusan dakwa penerbit dan pengedar buku Irshad Manji

25/9/2019 4:53:00 PM

Read more...

'Cukai' KDN pada salinan Al-Quran resahkan penerbit

Penerbit mempersoalkan peraturan yang memerlukan setiap salinan Al-Quran dijual di kedai buku akan dilekatkan dengan hologram yang dikeluarkan KDN.

4/9/2019 8:47:00 AM

Read more...

Pelakon lelaki ditahan tipu penerbit bergelar Datuk

Siapa pelakon lelaki tu? utusanonline

27/8/2019 6:38:00 PM

Read more...

Telefilem tidak burukkan sekolah tahfiz, kata penerbit | The Malaysian Insight

4/8/2019 8:00:00 AM

Read more...

Penerbit buku ada masalah kewangan boleh mohon dana kerajaan | The Malaysian Insight

Penerbit buku ada masalah kewangan boleh mohon dana kerajaan

24/7/2019 10:08:00 AM

Read more...