'Pemandu Mabuk', 'Ubah Hukuman 302'

'Pemandu Mabuk', 'Ubah Hukuman 302'

Mohon suspek langgar suami dihukum mati

AHLI keluarga penghantar makanan yang maut dirempuh pemandu mabuk di Lebuhraya Sultan Iskandar menghala ke ibu negara, awal pagi semalam, memohon suspek dihukum mati.

2/6/2020 3:39:00 PM

kualalumpur AHLI keluarga penghantar makanan yang maut dirempuh pemandu mabuk di Lebuhraya Sultan Iskandar menghala ke ibu negara, awal pagi semalam, memohon suspek dihukum mati.

AHLI keluarga penghantar makanan yang maut dirempuh pemandu mabuk di Lebuhraya Sultan Iskandar menghala ke ibu negara, awal pagi semalam, memohon suspek dihukum mati.

"Pada pendapat saya sangat perlu (bawa tertuduh kepada hukuman 302) kerana ia bukan saja memandu dalam keadaan mabuk, tetapi selepas melanggar mangsa, dia cuba melarikan diri sehingga menyeret motosikal mangsa sejauh lebih kurang dua kilometer (km).

Dr Cheah is actual first Malaysian woman don at Oxford University Pelajar meninggal dunia selepas pengsan dalam kelas Hilang di laut pada hari pertama bekerja

"Di situ ada elemen membunuh, jadi kita harap pihak polis dan pihak pendakwaan memandang serius dan mengkaji semula pertuduhan ke atas tertuduh yang didakwa mengikut Seksyen 44 APJ 1987."Sebab ada satu kes di Kuantan, Pahang lebih kurang sama kesnya membabitkan pemandu mabuk apabila suspek dituduh bawah Seksyen 302," katanya ketika ditemui selepas menemani Zahlawati membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, Kuala Lumpur, hari ini.

Sementara itu, Zahlawati mahukan kertas siasatan dibuka bagi menyiasat semula kes itu berikutan jelas tertuduh sengaja memandu dalam keadaan mabuk dan melanggar suaminya, Allahyarham Mohamed Zaili Mohamed, 44."Saya mahukan keadilan sewajarnya apatah lagi dalam rakaman video tertuduh dilihat membuat tanda isyarat tangan 'thumbs up' yang menunjukkan tertuduh sedar dan tahu apa dilakukannya.

"Wang boleh dicari, tetapi saya sudah kehilangan suami sebab itu saya mahukan keadilan sewajarnya bukan untuk saya tetapi untuk anak-anak," katanya.Menurutnya, dia masih memerlukan masa untuk menerima pemergian suaminya itu."Saya niat hendak sehidup semati dengannya sehingga umur 70 atau 80 tahun tetapi ini terlalu awal sangat dia pergi.

"Dia baik sangat dan semua kawan-kawan sayang dia," katanya.Dalam kejadian 1.30 pagi Isnin lalu, Mohamed Zaili maut dirempuh pemandu mabuk di Lebuhraya Sultan Iskandar menghala ke ibu negara.Kejadian dipercayai berlaku apabila Honda EX5 ditunggang mangsa dirempuh Nissan Grand Livina dipandu suspek berusia 21 tahun dari arah belakang.

Mangsa dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Bukit Antarabangsa, dekat Ampang selepas menghantar makanan dijual isterinya.Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 2 Jun 2020 @ 8:35 PM Read more: Harian Metro »

Harus hukuman yg setimpal Hukuman tetap d teruskan melalui udg² y sedia ada... Selain tu sy cdgkn, suspek kene bg pampasan kpd waris mangsa... Rsnya waris mangsa bole mohon dgn mahkamah dlm hal ni RimauXI Justice! Teringat lagi dalam video tu suspek turunkan tingkap tunjuk 👍 kepala hotak dia la. I hope u get that 302.

Setuju 100% wajar kena hukuman mati! 🇨🇳🐷 Maybe oneday, bila ade orang atasan or family dia mati kena langgar kut baru government nak amik tindakan. Maybe who knows Dari dulu lg sepatotnye undang² pemandu mabok ni di beri hukuman keras,bukan denda atau saman sahaja...smpai bila nak selesai...mati di balas mati.

Pemandu mabuk menyebabkan kematian mesti didakwa dan dihukum membunuh tanpa niat. Ini sama seperti memeganh pisau dan tidak sengaja terbunuh orang. Sekadar dakwa ikut akta undang2 jalanraya langsung tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan. Sistem pengadilan tidak adil! Ye, supaya x melahirkan lebih rmai spesies drunk driver

Nyawa dibalas nyawa. Memang patut hukum gantung.. Melampau sangat dah.. Saya setuju tanpa sebarang rasa ragu-ragu! 🇲🇾 rhnaa__ membunuh tanpa niat, uhuk Ini yang sepatutnya 🔥 akimhamka Please approve kita sokong ! yes ini kita mahukan pedoqpop hutangnyawadibalasnyawa pedoqpop dianaazbi satu je nak settle kes macam ni. haramkan penjualan arak. kalau dapat tangkap memandu dalam keadaan mabuk, penjara 5 tahun denda 50k. kalau terlanggar orang, nyawa dibalas nyawa. settle

kalau perlu fund raising utk byr lawyer utk keluarga mangsa, kami sanggup tolong! MuhdIrfanNasirr Nyawa dibalas dengan nyawa! Kalau tak sampai ke sudah kes pemandu mabuk ni berleluasa. CBelimbing We stan u! Hukuman gantung sampai mati ! Sy sokong dan setuju Keluarga mangsa2 patutnya saman je pemandu2 mabuk tu sampai bengkrap papa kedana lepas ni... jangan tunggu pihak berkuasa terhegeh-hegeh nak tangkap. Kalau sabit kesalahan pun, dorang cuma dapat 3 tahun minimum penjara, cheh... undang-undang hampeh.

Yup. Betul pembunuh patut dihukum bunuh lah Minta ganti pampasan berupa semua harta pemabuk & keluarga dia Simple je. Ko mabuk DONT DRIVE!!!!! how stupid! Amek la grab ke ape ke. Kang ckp mcm2 ckp racist la menganggu hak asasi kemanusiaan la. Simple rule pon ko xbley ikut then ayam2 kan nyawa org lain.

Justice perlu mendalam kepada keluarga mangsa ... bukan hanya kepada yang tertuduh Seruju reendu_ fight for justice!!!!! pemandumabukmembunuh Kena pinda ke akta 302 la jawabnya kes ni Setuju Kat US pandu mabuk kalau di tangkap akan masuk terus lokap dan dendanya tinggi sampai boleh cecah 10000 dollar. Memang serius kat sana tapi kat sini benda ini berleluasa dari dulu lagi, ia hanya jadi berita besar sekarang.Arak ni semua tempat dapat jadi tak hairan lah semua minum

AnnuarMusa Makhluk yg paling tidak berguna di muka bumi ialah pemandu mabuk minum todi. Humban saja di negara yang ada rejim israel untuk di tembak sehingga mampos. iekaanizam Saya se7!! Nyawa dibalas nyawa Okay. I know how emotionally everyone is effected by this issue. Kalau nak mmg bagi pesalah mati. Tapi I rasa, the best hukuman adlh bgi pesalah tanggung kos hidup keluarga mangsa seumur hidup. That’s the best.

Hukum mati boleh mohon punya ka malaysia? Sokong. Haramkan arak terus!! Sokong... tlg la pihak berwajib pinda ler hukuman tu setanding dgn jenayah yg dilakukan oleh pemabuk tsbt..contoh mengakibatkn kematian: c pelaku pon kna hukum bg mati, menyebabkn kecacatan pd mangsa pelaku kna byr pampasan pd waris mangsa serta lesen d gantung seumur hidup.

Mungkin keluarga mangsa boleh saman pemandu mabuk di atas kehilangan sumber pendapatan mereka itu Sek 41 mana ada hukum mati. menteri gang halal arak...takkn nk gubal law smpai hukuman mati... gilaaaaa...seret smpai 2km moto... Setuju..harap menjadi kenyataan ohh kerajaan ku... jual lg arak... bebaskan minum arak dimana2... syukur sbb ade arak

Mohon buka petisyen menyokong hukuman mati mandatori kepada pemandu mabuk yang membunuh orang di jalanraya. Betul. Nyawa dibalas dengan nyawa. Nyawa dibayar nyawa Boleh tak bg hukuman berat pada yg menyebabkan kematian akibat Covid 19 di awal2 jangkitan dulu? Mamat Korea yg jangkitkan Tabligh Seri Petaling & minah bank yg balik dari oversea tapi tetap pegi keje hingga menyebabkan kematian 5 sekeluarga. Senang2 je lepas tanpa hukuman

amnotshafira Hukuman mati ja senang Menyusahkan org ja puak2 cina mabuk ni Lancau MELAYU SETUJU 1000%. HUKUMAN MATI MANDATORI KPD PEMANDU MABUK YG LANGGAR ORG SAMPAI MATI..!!! Since semua agama mencegah penganut nya minum arak, aku x nampak kenapa kita tak haramkan je arak ni kat Malaysia. Lawan kak jangan tak lawan!!!💪🏻💪🏻💪🏻 Semoga Allah permudahkan urusan kakak ni

Setuju👍🏻👍🏻👍🏻 Nyawa harus d balas nyawa. Tiada kompromi dlm isu pemandu mabuk. Bayangkan klu ahli keluarga kt yg jadi mangsa. Mohon pd AGCPutrajaya jgn kompromi dlm isu pemandu mabuk. Jgn takut dgn mana2 hantu2 politik krn mrk tdk berkuasa yg berkuasa hanya Allah. Berlaku adil demi rakyat. Saya sokong pemandu mabuk dituduh tuduhan membunuh

Suruh dia tannggung keluarga kamu seumur hidup lagi bagus...mati sekejap saja ..hukuman seumur hidup lagi merana Masih ramai yang tak boleh fikir secara munasabah dan jika ikut cara mereka fikir nanti mungkin pisau pun tak boleh dijual sebab dah ramai mati dibunuh dengan pisau. Pemandu mabuk tak sengaja membunuh kecuali hukuman mati untuk pemandu mabuk. Tywerdsz_ nolongerskek aidathecat

Tengok org mabuk mcm tak tkur undang. Kne ajar jgk kdang2😏 kalau tak mati bayar 10juta lumpsum dgn penjara pemandu mabuk forever haha 👨🏻‍🍳MATI DBALAS MATI, ITULAH SEMOLEK MOLEK MARUAH YANG DTUNTUT OLEH AHLI KELUARGA MANGSA YANG TIDAK BERDOSA! JIKA IANYA BERLAKU PADA AHLI KELUARGA KITA, APA YANG KITA RASA🤔 BEGITULAH SEBALIKNYA🙏🏼 AKTA PERUNDANGAN NEGARA PERLU DGUBAL SEMULA, SUPAYA PESALAH SERTA RAKYAT AKUR👨🏻‍⚖️

kalau ikut takaful yg betul2 ikut hudud .....1 nyawa manusia diganti juta ringgit pampasan .... tapi since diaorg ramai org kaya .....letak la 100billion .....juta2 tu 2 jam dah settle buat crowd funding ....kutip derma .... fnrsln dah ada lawyer bang Nicer 👍🏻 'murderer gets murdered..' nyawa pasti dibayar dgn nyawa

Saya support. Kalau x mampu utk kos guaman, boleh kite sama2 derma utk membantu Better mintak dia bg pampasan dkt waris. X mampu penjara trus berpuluh tahun Hukum gantung sampai mati. Baru adil. Agreed 👍 Tengoklah apa jadi nnty kerajaan meLAYU islam katanya Setuju 100%.. Rakyat Malaysia melayu harus tegas kepada pemandu mabuk ..

0j0093 nampak mcm cruel, tp tlg la fikir keluarga mangsa. hilang tulang belakang keluarga. igt senang2 ke nak bangun balik. kalau just bagi saman, bayar dan pemabuk still hidup mcm biasa. not fair. death penalty should be it. Mati dibalas mati.. Duit boleh cari tapi x boleh beli nyawa. PemanduMabukMembunuh MalayLivesMatter

Senang bgi mampus lahanat tu.. Oh jgn lupa, tambah siti kasim skali AimanAirin2 AllahuAkhbar Setuju hukuman mati... setuju Agak2 apa komen SUHAKAM? Hak waris mangsa hak pemandu mabuk? Mohon dikerat kakinya klau x jatuhkn hukuman mati Saya pon mohon suspek dihukom mati bergantong pd magistrate la, kalau putri santubong ikut ajaran islam hukum pemabok paling maksima. kalau putri jerangkong engkar islam maka ringankan hukuman mabok pembunuh jalanraya.

nadnabill Boleh x saman skali juta2..semua kompeni arak..ye duit juta2 xkan bole idupkan semula yg mati..but atleast.. something Setuju

Anwar mohon batal saman cabar pengampunan penuh | The Malaysian InsightMohd Khairul Azam selaku plaintif memfailkan saman itu menerusi Tetuan Raja Riza & Associates pada 26 Februari lepas dengan menamakan Lembaga Pengampunan dan Anwar.

Kami berlima masih ahli BersatuKualaLumpur Tun Dr Mahathir Mohamad bersama empat lagi ahli parlimen yang dipecat daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mengakui mereka masih lagi ahli parti berkenaan.

SPRM siasat pendedahan butiran sulit siasatan ke atas taikun kepada ahli politikTimbalan ketua pesuruhjaya mengesahkan SPRM melepaskan akaun-akaun milik seorang taikun atas arahan peguam negara ketika itu. FMTNews LimGuanEng Bejawab.. Mmg kena gari la lim. Kompom pakai baju oren. Itu pendedahan yg sgt baik & rkyat kena tau. Skrg SPRM perlu siasat sapa peg kanan yg bersetuju bersekongkol dgn gangguan drp ahli politik tersbt. syahredzan ni boss kau ke? Ad nak komen pape?

Kes rasuah RM500,000, 3 pegawai undang-undang Pulau Pinang direman | The Malaysian InsightMajistret Nurshahida Abdul Rahim membenarkan perintah reman selama enam hari terhadap suspek berusia 42 tahun, manakala dua lagi suspek berusia 29 dan 52 tahun direman tiga hari bermula hari ini.

Penunggang motosikal maut dilanggar pemandu mabukPolis berkata, suspek menghentikan kenderaannya di bawah jejantas Stesen LRT Titiwangsa selepas ditahan orang awam. FMTNews PemanduMabuk Macai sejati umno 1 Malaysia 1 isreal meLAYU Lagi pemandu mabuk! Dah muak dgn binatang2 ni. Dah bunuh org, hanya di hukum denda aje. Jalanraya dah menjadi alat utk membunuh yg sah! Pemandu mabuk yg menyebabkan kematian, gantung aje lah! Tunggu pinda undang2, berepa ramai lagi nak terbunuh lagi?

Ribuan ikan, udang galah matikluang Ribuan udang galah dan ikan air tawar ditemui mati di Sungai Sembrong dekat Kluang, semalam. Sila bertindak