Kualaterengganu, 'Mati', 'Terengganu', 'Timur', 'Puding', 'Telur Tamat Tempoh'

Kualaterengganu, 'Mati'

Mangsa puding buih pertama meninggal

#kualaterengganu Wanita yang menjadi mangsa keracunan puding buih meninggal dunia selepas 10 hari bertarung nyawa di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), hari ini.

3/6/2020 9:13:00 AM

kualaterengganu Wanita yang menjadi mangsa keracunan puding buih meninggal dunia selepas 10 hari bertarung nyawa di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), hari ini.

WANITA yang menjadi mangsa keracunan puding buih meninggal dunia selepas 10 hari bertarung nyawa di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, hari ini.

Mangsa bersama beberapa ahli keluarganya dimasukkan ke HSNZ selepas makan puding itu yang dibeli secara dalam talian pada 22 Mei lalu.Kematiannya disahkan Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Terengganu Dr Alias Razak, yang mana wanita itu mangsa pertama susulan kes itu.

NST Leader: Staying vigilant | New Straits Times RM64,000 lesap dilarikan amah Jenazah Adun Slim tiba di Felda Sungai Behrang

"Bagi pihak kerajaan negeri, kita simpati dan harap keluarga bersabar dengan dugaan diberikan."Mangsa lain yang ditempatkan di HSNZ dan hospital swasta sudah pulih, dibenarkan pulang secara berperingkat," katanya ketika ditemui di perkarangan Unit Forensik HSNZ, hari ini.

Read more: Harian Metro »

Salam takziah buat keluarga arwah Sebenarnya puding buih ni amende doo first time dengar. takutnya Sedap sangat ke puding buih tu aku pun baru dengar tu pun pasal orang keracunan. Apapun takziah kepada semua mangsa. Yang tukang buat tukang jual tu tak rasa bersalah ke? Apa tindakan seterusnya? Sorry tapi saya nak tahu,,, ini jadinya kes membunuh ke? Walaupun tak sengajaa tapi......

Alfatihah...moga dipermudahkan segala urusan...inshaaAllah Heran kt teloq nk beli murah rm10 3 papan..xpikiaq ka pasaipa murah sgt..tp tealive pak mat western hokaido kek viral ada duit nk beli..teloq yg kualiti & mahai sikit xnk kuar duit nk beli youthrosei Innalillahiwainnailahirojiun, al fatihah (dibaca)

Penjual puding tu nak untung sampai sanggup guna telur yg dah rosak lilyzahani Puding buih x salah. Mmg sedap pun puding buih tu. Yg buat puding sampai akibatkan org keracunan tu yg salah. Harap pihak berkuasa ambil tindakan tegas kepada seller online tu. Semoga dipermudahkan segala urusan keluarga wanita terbabit.

Saya pernah muntah sebab makan telur tak berapa masak. Taubat dah lepas tu nak makan telur tak berapa masak. Puding buih ni sedap kot nasib bukan fav hmm i know its abit hard but i hope all business owner yang berniaga dari rumah at least attend food handling course. ( kursus pengendalian makan) itu basic la kalau kau nak meniaga makanan. suntikan anti thypoid pun jangan lupa ambik. mohon ambil berat pasal keselamatan makanan.

Wtf is puding buih? HARAMKAN PUDING BUIH!! sebab scroll thread xjumpa, nah gambar puding buih untuk rujukan semua. Puding buih ni apa sebenarnya one reason i tak beli mknan online. esp pasar malam pun sama, kenkadang ayam tak abis jual, dikeraskan then di goreng lagi..peniaga ni ramai org yg nmpak kotor juga, nmpak kotor i tak beli.

Innalillahiwainaillaihirajioun. Takziah kpd klrga arwah. Kiranya orang yang jual tu boleh kena saman tak atau penjara ke? Seriously aku nak tau puding buih tu puding apa?🥺 Siapa tahu penjualnya?, takut terbeli dari dia. Rasanya puding buih ni dah lama dah ada. Cuma baru skrg viral balik, i guess? Innalillah.

cara masak puding buih ni hanya cairkan agar agar dan campur meringue pastu seller tu cemana? apa tindakan yg dikenakan kat seller tu i want to know XCIII0409 jage diri molek Baca berita punca nya sbb telur expired. Tp kan klu telur expired mesti telur tu cair x jadi lah gebu/meringue utk buat puding buih

_tigrefemeya puding buih tu apa tuan kuih x kena dakwa ker...? Salam takziah Alfatihah Puding buih perlu diharamkan Innalillahi wainna ilaihi rojiun. Kita sebagai pengguna ada hak, tanya seller yang jual masakan. Ada suntikan typoid ke apa², risau jadi mcm ni. Menangis keluar air mata darah pun takde guna 🥺

1) Dikatakan berpunca dari telur yang tamat tempoh 2) Telur yang lama/tidak dibasuh bersih berkemungkinan ada bakteria Salmonella Telur expired ke x expired ke stop la makan puding buih ni. Nampak x selamat sbb guna telur yg x dimasak Mcmana rupa puding buih ni..1st time.dgr إنا لله وإنا إليه راجعون اللهم اغفر له وارحمه وعافه واعف عنه

Innalillahiwainnailaihirojiun Mesti trauma seller puding buih ni Nak tanya, puding buih tu ape ingredients dia? kenapa sampai boleh jadi mcm tu skali. wanzcxaiman Innalillah. Al Fatihah 🙁 Mangsa ni dr puding buih yg dibeli online ke atau buat sendiri? Virus puding arghh Berita tak lengkap. Puding tu bukan punca utama. Adik aku nurse kt HSNZ. Dia tahu cite. Sbb lain Arwah admitted combo sekali dengan komplikasi kesihatan lain. Obesity, kidney renal failure & organ lain ade damaged. Pesakit² lain helok je discharged. Innalillahiwainnalillahirojiun

_sarahsamsudin 😳😳 Salah satu penting nye bila ikut syarat lesen menjaja makanan... إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ Innalillahi wainnailaihi rojiun اللَّهُمَّ اغْفِرْ لها وَارْحَمْها وَعَافِها وَاعْفُ عَنْها 'Ya Allah, ampunilah dosanya, berilah rahmatMu ke atasnya, sejahtera dan maafkanlah dia.'

Innalillahiwainnailaihirojiun ya Allah kesiannya dye... Dasyatnya sampai sepsis hati hati bila membeli barang makanan di talian pada waktu pkp dan pkpb🙈 kkmm_gov should came up with SOP to these online sellers. Typhoid, sijil pengendali makanan and kebersihan premis sepatutnya disemak. Penjual makanan secara online dh mcm cendawan sekarang. It is not a time for you to take 0 action to these people!

Innalillah 😣 Hentikan buat PUDING BUIH tu. Tengok cara buat sama ada telur tamat tempoh atau telur ok tetap bahaya. Puding tu disuamkan then gaul dengan telur tak masak apa. dakwa penjual kuih tu atas tuduhan membunuh. negeri pas ni makanan pun tak tentu bersih sbb tiada kawalan mutu dan kebersihan makanan yang dijual.

habis la penjual tu. da ada kes kematian ni. masak2... 😢😢 Innalillahi wainna ilaihi rojiun. Salam takziah untuk keluarga arwah. harap membuka mata semua...berniaga mknn jgn ambil mudah...aku teringat ada sorg makcik ni aku tanya dia tertib btol buat kerja..dia ckp dgn aku..sbb org nk mkn jgn buat main2....

sangat serious tp malangnya ada org sentap plak bila kita tanya beli makanan online dgn seller2 dr rumah tu cucuk typoid ke tak..peti sejuk, dapur alat2 tu bersih ke tak. kalo beli tpi jalan or cafe ada permit, n derang kena cucuk typhoid.. Afiqahsaidi Allah kesiannya Innalillahiwainnailaihirajiunnn ImFantaghiro

Damailah disana..aminnn🤲 Innalillah

Sebutan kes inspektor rogol wanita Mongolia 8 Julai | The Malaysian InsightIa bagi menunggu arahan Jabatan Peguam Negara untuk menggabungkan kesemua kes dihadapi tertuduh. Kalau org biasa buat salah, itu memang salah. Kalau org yg bertanggungjawab tangkap org buat salah, itu dah tambah lagi salah. Kena hukuman lebih berat PDRMsia

Wanita warga emas rentungtumpat SEORANG warga emas ditemui rentung dalam kebakaran di Jalan Lama Wakaf Bharu, di Tumpat pagi tadi.

Kumpulan sivil desak penjelasan kematian warga Nepal dalam tahanan | The Malaysian InsightPengarah Eksekutif Edict, Khalid Mohd Ismath berkata mangsa meninggal dunia lima hari selepas berada dalam lokap. itu pun bising

Korban pertama Covid-19 di kem pelarian RohingyaDhaka Pegawai kesihatan di Cox's Bazar, Toha Bhuiyan berkata, lelaki berkenaan meninggal dunia Ahad lalu dan punca kematian akibat Covid-19 disahkan pada Isnin.

Presiden UMW meninggal dunia | The Malaysian InsightBadrul Feisal Abdul Rahim meninggal dunia akibat serangan jantung semalam. RIP old friend

Kluster pangsapuri Cheras mungkin kerana ziarah AidilfitriKes pertama kluster itu dikenalpasti daripada saringan pelajar pusat tahfiz. FMTNews KlusterCheras Covid19