Fmtnews, Thaipusam

Fmtnews, Thaipusam

Kenapa tak kritik 7 negeri tanpa Thaipusam, soal pembantu MB

Setiausaha politik Sanusi berkata, Kedah memilih tidak mengisytiharkan Thaipusam sebagai cuti umum tahun ini atas faktor kesihatan dan PKP.

21/1/2021 5:50:00 PM

Setiausaha politik Sanusi berkata, Kedah memilih tidak mengisytiharkan Thaipusam sebagai cuti umum tahun ini atas faktor kesihatan dan PKP. FMTNews Thaipusam

Setiausaha politik Sanusi berkata, Kedah memilih tidak mengisytiharkan Thaipusam sebagai cuti umum tahun ini atas faktor kesihatan dan PKP.

-January 21, 2021 10:49 PMAfnan Hamimi Taib Azamudden berkata, jumlah cuti peristiwa yang diluluskan negeri adalah ‘terhad’ dan terpulang kepada mesyuarat Exco Kedah untuk meluluskannya. (Gambar Facebook)ALOR SETAR: Seorang pembantu Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor mempertikaikan kenapa pengkritik keputusan Kedah tidak mengisytiharkan Thaipusam sebagai cuti peristiwa tahun ini, tidak menyasarkan tujuh negeri lain yang belum menjadikan perayaan itu sebagai cuti peristiwa.

Lagi mangsa Macau Scam: Penjawat awam rugi hampir RM30,000 Meninggal dunia selepas aktiviti motocross Nay to smokers

Setiausaha Politik Sanusi, Afnan Hamimi Taib Azamudden berkata, pengkritik gagal memahami Kedah membuat keputusan itu atas faktor kesihatan awam dan perintah kawalan pergerakan (PKP).“Maka semua perayaan tidak disambut, termasuk CNY (Tahun Baru Cina). Hari raya puasa pun belum tentu dapat disambut, jika PKP masih dilaksanakan.

“Cuti peristiwa tak diberi kerana memang rakyat sudah ‘bercuti’ apabila kebanyakan mereka bekerja dari rumah ketika PKP. Ada sebilangan yang bekerja di tempat kerja, terutamanya kumpulan ‘frontliners’.“Soalnya, kenapa pihak itu tidak serang kerajaan negeri Pahang, Perlis, Kelantan, Terengganu, Melaka, Sabah dan Sarawak (kerana tidak menyenaraikan Thaipusam untuk cuti peristiwa)?” soal Afnan. headtopics.com

Katanya, jumlah cuti peristiwa yang diluluskan negeri adalah “terhad” dan terpulang kepada mesyuarat Exco Kedah untuk meluluskannya.Beliau mengulangi kerajaan Kedah tidak mendiskriminasi penganut Hindu.Beliau turut mempersoalkan kenapa kritikan tidak timbul pada zaman pentadbiran Barisan Nasional yang tidak mengisytiharkan Thaipusam sebagai cuti peristiwa.

Afnan berkata, kaum India di Kedah terdiri daripada 6.8% dan penganut Hindu boleh menyambut Thaipusam di rumah serta menyertai upacara sembahyang di kuil berdasarkan SOP ditetapkan pihak berkuasa.Sanusi dikritik M Saravanan daripada MIC dan P Ramasamy daripada DAP selepas mengumumkan cuti untuk sambutan perayaan Thaipusam dibatalkan kerana negara di bawah PKP.

Thaipusam jatuh pada 28 Jan ini. Read more: Free Malaysia Today »

No cuts, only jabs: Covid-19 vaccinations will not have any jumping of queues, says Health DG

PUTRAJAYA: The Health Ministry has affirmed that there will be no “cutting of queues” in the distribution of the Covid-19 vaccine under the national immunisation programme.

Keputusan yg tepat dlm situasi terkini tq PAS bukan parti toleransi kaum lain. Lebih baik henti sokong PAS. You tak sihat, jangan keluarkan apa2 kenyataan Mengapa bekerja di rumah dianggap sebagai 'bercuti'. Boss aku call setiap jam tau Haji. Malam pun call lagi. Ingat aku pakai komputer rumah tu tak pakai letrik kah, internet rumah tu free kah, bil hanpon kena bayar tau Haji.😞😞😞

Haha .. lobai berbicara. Dan bermusyawarah dulu ke dgn kaum India seblum wat keputusan atau gila2 kuasa.. ala2 syiok sendiri Muka mcm lembu ni pun boleh jadi setiausaha ke? Setakat ini aja kepandaian ahli ahli politik PAS. Jangan harap lebih daripada tu. Sorry. No more votes for PAS. Inilah org lau pemikiran cetek n otak udang

Sebab bodo diorang kena selari dengan kerajaan persekutuan, nnt conflict of interesting 🤣 Sibodoh kau dengar sini... kamu dapat perolehi data tentang kaum di Kedah kah..? Kamu tahu berapa kaum India di sana kah..? Kamu tahu kah sebagai MB Kedah dia mewakili semua kaum dan bangsa kah. Kamu jilat biji MB Kedah apa hal..?

Lebai 🐷 amboih...takleh kritik lgsg... negeri kedah tu hang punya sorang ka? MB+Asst MB, dlm menjadi seorang pemimpin, antara perkara yg paling perlu diperhalusi demi menjaga sensitiviti 'Rakyat Majmuk' adalah SUSUNATUR BAHASA & PENTERJEMAHANNYA. Kalau betul susunaturnya, maka inshaaAllah terjagalah erti menjaga Majmuk ini SanusiNor afnanhamimitaib

Kalau cam tu, Tak payah puasa sebab Hari Raya Puasa pun Tak ada celebration! Bodoh punya lebai Apa yang awak cakap tu cuma nak tunjuk siapa ada kuasa Aja ... Kalau sudah PKP, orang sudah ka rumah kan.. cuti tak cuti itu sudah tak penting.. apa pasal kena cakap ka pemberita tu cuti umum dibatalkan .. apa pasal nak tunjuk kuasa sangat Bukan Bodoh punya peragai!

Bagi cuti untuk dia observe thaipusam bersama keluarga di rumah, apa salahnya kan..sop pkp, dharurat semua ada, apa takut! Tu pun boleh jadii setiausaha politik mb .....hmmmmm...Sama bebal Ko ingat keje dari rumah ni duduk mengangkang mkn tido ka ? X pyh nk ckp la kalu kau x tau... sama jer penat dia malah bertambah dgn nk manage PdPR anak2.... so jgn mcm bangang la la statement kau.

Bila si bodoh berkuasa. Aduh ngape ko bodoh, pls la pi perbodohlan kaum ko jgn rakyat , klu bekerja lg beri kesan pd kes CV19 Give One thousand reason but get nothing done right lead the country down the drain Do the same with CNY and Rays since darurat till 01/08 sama2 bangang sama bosnya Dah sbb kesihatan dan pkp kenapa tak bagi cuti saja..bukan boleh pi keje pun. Cuma larang buat perhimpunan dan perarakan je lah..

Bodoh KEBODOHAN pas pis pus takleh tahan adui.... Gelak baca 🤭 Penjelasan yg amat tak munasabah apabila MKN telah pun tidak membenarkan apa2 perayaan & berkumpulan diadakan. Dah cukup. Alasan Krn covid-19 adalah lemah. Lebih kpd perkauman. Sebab Negeri lain memang tak ada cuti pun sebelum ni. Kedah ni yang mula umum cuti ni UMNO (Link), bukan MIC, bukan DAP. PAS pergi batal buat apa. Nak cari pasal dengan kaum lain tu kenapa. Lain macam betul PASPusat berkuasa. DPPMalaysia pun jilat je!

Sebab 7 negeri tu dia punya MB semua pandai. Nanti Chinese New Year and Raya Aidilfitri bole la istihar bukan cuti umum. Cuti pun nak dipolitikkan. PAS dlm PN....PN sedang dlm delima politik dari PEMBANGKANG..ini PAS dah tambah issue,Tuan Muhiddin sila lihat pekara ini, PAS sebagai lambang islam yang hormati kepercayaan kaum lain

sembang cerita hindu buat apa broo Nampak sangat kebodohan dan tak tau latarbelakang semua negeri. Buli kecik SiBodohKauDengarSini nak jadi pemimpin islam...ikutla ajaran islam yg baik..kau buat negeri ikut cara taliban... arifsetia2013d Kepala butoh lu lebai negeri lain tu x jadikan perayaan tu cuti lah, bodoh.. kenapa perlu batalkan yg sedia ada.. bayangkan kalau pas perintah malaysia....

Bodoh bangang. 7 negeri lain tak ramai orang Hindu lah. Otak letak di mana all I see is the art of discrimination and then blame game ..well done mr SanusiMNor people like u is the model for being racist ...good luck Ha amik kau, melayu pun balun PAS yg memang tak pernah cerdik. Dah mimpi sorga ka? Nak kena lagi SiBodohKauDengarSini Baru nk ubah? Taki gi katuk skit kepala geng hang ni takiyuddin61

Sudah lah. Tak payah pusing pusing lagi. Tak payah bg alasan la,kesilapan untuk meututp kesilapan MB Kedahnegerivlain sblm ini lagi mmg tak ambil cuti kerana kaum India xramai seperti di Terengganu Bila bapak kencing berdiri, anak kencing berlari. Vaksin kau tak percaya, PAS FOR ALL kau percaya pulak? PASPusat tak kan tak nak backup lobai ni.... kesian dia defen sorang2.

Kuar dh lebai2 kecik utk mempertahankan lebai MB sewel tu.. Buang kopiah tue sblom bodoh Knp lobai mesti wajib bodo bila bg jawapan? Raya pun sama ya? In fact hari raya lagi teruk... Since you know majority... Kalau tak, double standard LA kan? Bukannya mereka boleh berkumpul, dah tahu sop etc. Kopiah bagi buka sikit biar oxygen masuk kepala otak kau tu

Alasan yg diberi oleh mb agak dangkal. Kenapa perlu ckp ‘dicutikan’ sbb pkp? Time pkp, yg ada kerja tetap wajib bekerja sama ada wfh atau wfo bergiliran. Yg status bekerja, kalau dia tak nak wfh atau wfo, kena mohon cuti. Ini integriti. Bkn duduk rumah saja2. Hmmm Setpol SanusiMNor membuat analogi yg salah utk samakan dgn hariraya atau pun CNY. Hari Raya atau CNY sekalipun ttp diberikan cuti walaupun sepanjang pkp. Tak abis2 dgn kontroversi. Gv them holiday n let them be to celebrate. Obviously, sanusi you’re not fit for MB post.

Taktik bagus untuk PRU 15 nanti. Boleh startt gulung tikar ni dalil putar belit namo dio...alaaa kassemmm 7 negeri lain tak ramai kaum India. Tak payah la beri alasan seperti ini. Kalau PKP pun cuti perayaan lain tak pulak ditarik . Respect la kaum lain sama dalam negara Bagi je lah cuti supaya memudahkan mereka menyambut perayaan tu di rumah. Mereka bukannya boleh berarak pun kalau ikut SOP kerajaaan. Benda mudah pun pening nak urus. Habis tu nanti perayaan lain kena tarik balik cuti juga ke atas alasan COVID19?

👍👍👍💯 TAPI NEGERI YANG DIPERINTAH OLEH UMNO BOLEH JE. ? PH PUN BOLEH ? Sembang lancau la cibai. HARAP PAS AKAN TANDING DI GOMBAK. bodoh.. asal bodoh mesti pas. dh negeri lain tgk populasi kaum . bangang Aduhh banggang betul menteri2 Kedah nie Orang india akan ingat ingat ini masa PRU Bodoh betul anak nazi ini...

Inilah isley versi PASampahh Ko x sambut thaipusam ke tgk rupa tu dah sama Islam rosak sb PAS. Haha..salah sendiri xnampak..pastu salahkan negeri lain pulak..sah la bebal.. To Indian Brothers n Sisters Living in Kedah... You all know what to do next election..fuck this m🤬🤬🤬🤬🤬F🤬🤬🤬🤬🤬🤬 out..0 but0h racist sial

Knp bahlol dan bebal sekali? Cuti2 ini dinyatakan dlm jadual hari kelepasan am persekutuan/negeri dikeluarkan oleh bahagian kabinet Jab Perdana Menteri pada tahun lepas. Lain kali mklmkn awal2 ke Jpm cuti mana yg negeri nk ambil.Tindakan MBangang kedah dah susahkb bnyk pihak. Setiausaha Politik ini belajaq sekolah mana noh? Kepala otak faktor kesihatan. Kalau bodoh sampai lagu ni hancur lah kedah.

Agama orang dan kepercayaan orang lain termaktub dlm perlembagaan. Mrk bebas amal budaya beragama mrk Jika isu nya SOP. Mesyuarat dahulu dgn ketua masyarakt. Mesyuarat dgn ketua polis Sediakn tempat tertentu shj utk sambut secara sederhana tanpa perarakan. Mesyuarat first Dah memang tak ada... Alahai.. dah tujuh negeri tu tak ramai masyarakat India..jgn bangang plus bodo.

Kenapa nak batalkan? Nak tunjuk apa? Tunjuk terraaaa..