Baganserai, 'Degil', 'Jemaah', 'İngkar', 'Covid-19', 'Perintah Kawalan Pergerakan'

Baganserai, 'Degil'

Kenapa masih berdegil...?

#BaganSerai Tindakan 13 jemaah menunaikan solat Isyak berjemaah di sebuah masjid di Telok Medan, Bagan Serai, semalam mengundang padah apabila ditahan pihak berkuasa kerana melanggar PKP.

29/3/2020 10:12:00 AM

BaganSerai Tindakan 13 jemaah menunaikan solat Isyak berjemaah di sebuah masjid di Telok Medan, Bagan Serai, semalam mengundang padah apabila ditahan pihak berkuasa kerana melanggar PKP.

TINDAKAN 13 jemaah menunaikan solat Isyak berjemaah di sebuah masjid di Telok Medan, Bagan Serai, semalam mengundang padah apabila ditahan pihak berkuasa kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurutnya, berdasarkan pemerhatian mendapati jemaah terbabit adalah penduduk tempatan berusia 50-an dan ke atas.“Kesemua jemaah terbabit ditahan sebaik mereka selesai menunaikan solat Isyak sekitar 9 malam hingga 9.30 malam dan diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

Saifuddin aborts directive to grant 5G bands without tender Speed up amendments to punish drunk-driving, Anwar urges gov't British PM tells China: We'll not walk away from Hong Kong people

“Difahamkan, kesemua mereka dirakamkan percakapan dan sudah dibebaskan dengan jaminan polis, semalam,” katanya dihubungi, hari ini.Menurutnya, pihaknya sentiasa melakukan pemantauan di surau dan masjid dari semasa ke semasa terutama di kawasan pedalaman sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Katanya, tindakan tegas boleh diambil terhadap individu yang ingkar dengan arahan berkenaan.“Orang ramai dinasihatkan patuh dengan arahan dikeluarkan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) sepanjang tempoh PKP dikuat kuasakan,” katanya.Dalam pada itu, MAIPk hari ini mengeluarkan kenyataan mahu rakyat mematuhi arahan agar tidak melaksanakan solat berjemaah dan sebarang aktiviti di masjid serta surau sehingga 14 April.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kerian Superintendan Omar Bakktiar Yaacob sedang dihubungi bagi mendapatkan maklumat lanjut berhubung kejadian.Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 29 Mac 2020 @ 3:06 PM Read more: Harian Metro »

Kalau kita teringin nak berjemaah di masjid mcm sebelum ini, tolonglah ikut arahan krjn supaya Covid19 ni dpt di tangani dgn cepat. Lepas tu kita semua boleh sembahyang jemaah di masjid mcm biasa. Mxllan 😔 Bagus mengikut perintah allah solat berjemaah. Tapi disaat bergini pleasestayathome jadilah imam utk ahli keluarga anda dirumah.

Dah lama tak nampak posmen, hmmm.. malas nak komen 😅😅 Nak tunjuk alim tak kena masa? Why ppl whyyyyy Astaghfirullahal’adzim apesal degil degil degil saya pun bilal jadi serba Salah...tak diazan Kang...bila diazan org datang Memang susah nk ubah mentaliti org-org mcm ni..mereka ni golongan yang susah nak faham apa itu langkah terbaik untuk hentikan penularan virus agar tidak merebak.

Kalau degil gak mcm mama nak putuskan rantaian wabak covid-19 nie , kalau 13 jemaah balik rumah masing2 xpasal2 tersebah seluruh kampung di bagan serai .. habis semua berjangkit .. kalau mcm tu sampai bila2 pon xleh settle kan .. Dengan sb ni la nitezen bangsa lain jdkn bahan menghentam ummat islam di negara kita....salahnya org islam sendiri..xleh k kata camna...semoga kita diberi taufik dan hidayah selalu oleh Allah.

Mereka je lah kununnya beriman... kesian sangat. Kalau berjemaah di rumah tu tak dinamakan jemaah ke agaknya ya.... Pesal laaa keteqaq sngt hangpa.2..!!! AdhaSufi apa citer Jnis xfaham ni payah, nk dpt penyakit sorg2 xpe la..ni bawak blik ke anak cucu. Nk jemaah, p jemaah dgn fmly kt rumah... Dpt jgk pahala jemaah tu..

Nah saya nak share sikit video dr ustadz Somad. Tlg RT siapa yg setuju. Pakcik2 ni kot ye pon x syg nyawe kesian lah pd ahli keluarga & joran tertangga semua 🤦🏻‍♂️ Aku faham, hgpa rindukan solat berjemaah. Tapi dengan degil waktu wabak gini, hgpa semua yg degil² ni boleh jd punca kita semua kena drag lagi tak dpt berjemaah, silap2 teraweh pun tak ada tahun ni haihh. Awatnya degil sangat aihh 😑😤

Imam tak main peranan menasihati jemaah bahkan sama bengap Ni level tasawuf tinggi Dimanakah silap nya...tak ckup ke peringatan yg di beri,atau mmg susah nak ikut arahan. Kerajaan bukan suka² utk buat kawalan pergerakan.. please la Nak jemaah sgtkan nah skrg masuk lokap secara jemaah juha la Imam kena bagi tazkirah dan nasihat pd anak2 kariah yg kental serangan wabak tanpa mengenal org alim maupun tidak. Walaupun jatuh sakit itu hak Allah, level tawakal juga perlu disuntik dgn ilmu dan perbuatan yg tidak merugikan agama, diri, keluarga, masyarakat dan negara🤔🇲🇾🚫

Apa ni kimtiyeh

Kematian Covid-19 naik kepada 27 orang, 159 kes baruKetua pengarah kesihatan berkata, 72 pesakit masih dirawat di ICU dengan 54 daripadanya memerlukan bantuan pernafasan. FMTNews Covid19 73 di ICU, bukan 72

Lelaki 61 tahun korban ke-27 Covid-19Ketua pengarah kesihatan berkata, 73 pesakit masih dirawat di ICU dengan 54 daripadanya memerlukan bantuan pernafasan. FMTNews Covid19

Pulang sebelum AS, UK laksana sekatan keluar masuk, Hisham beritahu rakyat MalaysiaMenteri luar itu berkata, masih ada penerbangan komersial yang keluar masuk 2 negara itu. FMTNews Covid19 Pls learn lesson How difficult to search ppl naik bus tren flight xxx 🤨😷 menyusahkan ja.. ASAP decide now!! ALL flight masuk malaysian traveller mana apa reason pun.. SILA QUARANTINE CENTRALIZE 14days direct from airport berkenaan!! Jgn kasi lepas balik rumah.. ✌🌏

Bekalan barang keperluan cukup sehingga Ramadan | The Malaysian InsightJusteru, orang ramai tidak perlu melakukan pembelian panik atau menyimpan stok berlebihan kerana keadaan masih terkawal.

Tiada perintah berkurung, jelas Ismail Sabri | The Malaysian InsightPerintah kawalan pergerakan lebih ketat masih benarkan orang ramai mendapatkan bekalan makanan pada waktu tertentu, katanya, menafikan mesej yang tersebar sejak beberapa hari lalu.

Empat laluan ditutup di PJpetalingjaya POLIS menutup empat jalan masuk di sekitar Petaling Jaya bagi mengatasi masalah individu masih mengingkari arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Bagi mereka yg degil masih nak keluar tanpa arah tujuan saya cadangan panggil kumpulan tabligh dan tarbiah kan mereka semua mungkin boleh insaf TUTUP! TUTUP!👍🏻👍🏻👍🏻