Majikan, Pekerjaan, Ekonomi, Kos Sara Hidup, Covid-19

Majikan, Pekerjaan

Kawal kos sara hidup, bukan naikkan gaji minimum, kata majikan | The Malaysian Insight

Kawal kos sara hidup, bukan naikkan gaji minimum, kata majikan

23/10/2021 2:05:00 AM

Kawal kos sara hidup , bukan naikkan gaji minimum, kata majikan

Senario ekonomi yang lemah disebabkan PKP menyebabkan pengangguran yang tinggi.

Salin URLWabak Covid-19 menyebabkan ekonomi Malaysia menyusut kepada -5.% pada 2020 disebabkan penurunan prestasi semua sektor ekonomi. – Gambar fail The Malaysian Insight, 23 Oktober, 2021.MAJIKAN tidak berminat dengan idea semakan kenaikan gaji minimum tetapi sebaliknya mendesak Putrajaya mengawal kenaikan kos produk dan perkhidmatan. 

Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Dr Syed Hussain Syed Husman J.P berkata kebanyakan majikan tidak mampu menaikkan gaji dan apa yang lebih ideal adalah mengawal kenaikan kos sara hidup. Read more: TheMalaysianInsight »

Any decision to ground Hawk 108 fighter jets to be determined by Armed Forces, RMAF chiefs, says Hishammuddin

MELAKA: Any decision to ground the use of Hawk 108 air fighter jets following the aircraft crash in Penang will be determined by the Armed Forces and Royal Malaysian Air Force (RMAF) chiefs, says Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Malaysia banyak menteri b0d0 Majikan mana yang takde otak tu? pukimak babi Kawal harga barang lah, what is this nonsense. Paling pelik bila Malaysia banned visa yg allow people to work legally in here and boleh balik dalam tempoh tertentu Anjing korang la musibat..kau try hidup gaji 1083 lepas tolak epf socso la bodoh..ingatkan kaya terpelajaran bijak berfikir rupanya mcm cibai..

Ini cadangan yang lebih baik 👉🏼 kawal kos sara hidup DAN naikkan gaji minimum. Majikan boleh pegi mampus

Polis tambah 1,538 keanggotaan kawal PRN Melaka, kata Hamzah | The Malaysian InsightMenteri dalam negeri berkata ketika ini keanggotaan sedia ada di negeri berkenaan adalah seramai 1,752 anggota.

CELAKA GILA STATEMENT? I attended an interview and you know gaji for staff under probation dia berapa1k🙂1k ya gais.2021 GAJI SERIBU!!probation 3 months.dia expect aku satu family rebus batu dengan kayu buat makan agaknya😑p qeja isi ayaq ja tak isi minyak.nak beli apa apa,beli guna niat.mangkaq Majikan tak prihatin nie.....

Bangang Itu kata kapitalis. Cuba tanya rakyat.... Ada berani? DUA-DUA ye,jangan nak kedekut sangat. Tak belajar lagi ke drpd peristiwa kebangkitan kesatuan pekerja yg terjadi kt Korea Selatan baru² ni? Senang ja kalau macam tu majikan buat laa semua kerja dari bawah sampai ke akaun,hr,buat report. Tak payah gaji staff ramai ramai

Stupidest thing I've heard today. Completely detached from the everyday realities n struggles of the average person on the street. Utter rubbish. Keep the overhead costs down tapi naikkan gaji management and shareholders

Kawal industri rokok elektronik | Harian MetroKuala Lumpur: Industri vape atau rokok elektronik di negara ini adalah satu sumber ekonomi baharu yang perlu dikawal kerajaan daripada segi penggunaan bahan yang digunakan dalam memastikan ia sejajar dan mematuhi undang-undang yang ditetapkan.

Just pay this ‘majikan’ minimum wage and see how long he last Lol 💩 Hari tu aku dengar boss kena potong gaji 3k pun dia bising, tu yang gaji 30k tau! Kami yang gaji 1.2k nak naik sikit pun bising. Hanat betul. Macam tu boss pun kawal kos sara hidup la. Dalam bank ada 27k kot. 🤫 toh Bapak kau nak kawal cmne dah barang naik manjang lahabau

Gaji naik korang naikkan harga barang, harga ayam pun gov x boleh kawal Kita kawal buying power by not to buy! Kau telan lah product ko sendiri bos! Takde sapa nak beli. Terpaling korporat dlm PAS😂👌🏻😂 Kapitalis

Sabah tubuh enakmen kawal pembuangan sisa pepejal - Utusan DigitalKeputusan kerajaan negeri untuk tidak menggunapakai Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 kerana pengurusan sisa pepejal adalah dalam bidang kuasa kerajaan negeri di bawah Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan (KKTP)

Kawal nafsu gila kuasa , bukan naikkan gaji menteri neraka tempatmu Kapitalis babi. Wtf Wtf? Kawal bodoh anda,bukan naikkan bodoh anda Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Dr Syed Hussain Syed Husman J.P ni ha nama babi yang kata tu, dasar keturunan manusia berketurunan babi Well, this is stupid

Naikkan gaji je. Noktah.

China kawal pergerakan etnik Uighur - Utusan DigitalGuna polisi ramalan untuk mengumpulkan 'petunjuk mikro' di Xinjiang

Mati jela macamni. Penat bodo Kalau ikot majikan. Kalau boleh rm600 nk dibayarnya. Lagi skit gaji pekerja lg bnyk la duit utk diornag upgrade kereta, travel oversea, beli rumah mewah etc Hmmm,yg kaya org atas, bawah kena tindas, tunggu balasan dkt sana siapa si bodoh ni? 𝙉𝘼𝙆 𝘽𝙀𝙇𝘼𝙅𝘼𝙍 𝘽𝘼𝙃𝘼𝙎𝘼 𝙈𝘼𝙉𝘿𝘼𝙍𝙄𝙉 , 𝙏𝘼𝙋𝙄 𝙏𝙄𝘼𝘿𝘼 𝙈𝘼𝙎𝘼 ? 𝘽𝙕 𝙆𝙀𝙍𝙅𝘼?🤷🏻‍♀️ ❌ Tak Ganggu Waktu Kerja ✅ Flexible time ✅ Boleh Guna untuk Kerja / Personal ✅ Ada International Certificate ✅ Long life revision Klik link 👇🏻

Betul rakyat tengah mati, tapi tengok la ahil politik kita buat apa. Songlap duit kaya raya. Hanya HRHJohorII je tengah tolong rakyat kat negeri saya Need to do both lah! Whoever the majikan is being referred to here, it’s a joke! If it’s MEF, then its ED Tn Hj SB, needs wise up and “fight” for the right thing!For too long Msia couldn’t progress due to corruption&low or lower wages for way too long! Come on just look around!🤯

Wtffffffff Well mestila majikan yg akan ckp cmni kan Di sini lancau, di sana lancau.. Sembang lancau. Butoh la geng geng majikan kedekut

Polis tambah 1,538 keanggotaan kawal PRN Melaka, kata Hamzah | The Malaysian InsightMenteri dalam negeri berkata ketika ini keanggotaan sedia ada di negeri berkenaan adalah seramai 1,752 anggota.

Sama bangang je ni hanat! Yg sedap nak untung kapitalis besar mcm kau. Yg meniaga kecik kecik semua mampuih! What's your opinion about CEO son bought Porsche car during this pandemic? Is that gonna benefits the employees Why not you manage every department of the company by yourself if you can't comply with higher minimum wages?

Penidasan sering berlaku antara majikan terhadap para pekerja. Disebabkan kita ni hanya pekerja mereka lansung tidak mempdulikan kita bangan majikan macam ni... dia lupa golongan pekerja juga ada kuasa beli... jika dia peniaga, golongan pekerja lah sumber market dia jugak... So, golongan marhaen kekal dlm qualiti hidup yg sama.. Dasar kapitalis!

babi mana yang berkata-kata ni? Majikan kapitalis dan tamak punya pemikiran Dua2 kena buat sebab gaji minimum terlalu rendah bagi setengah2 industri/syarikat. Boleh kawal kos sara hidup tapi majikan kena la murahkan harga barang dan servis mereka. Boleh ker? Fakof kapitalis!

Harga hartanah mungkin naik jika kos bahan mentah tidak stabil, kata pemaju | The Malaysian InsightIa susulan gangguan rantaian bekalan global yang berpunca daripada pandemik Covid-19 . Podah

Majikan : Lain kali maggi sebungkus bahgi dua ... makan untuk siang ngan malam tahuuu ? Pekerja : Baik boss Benda yang naik Harga makanan Harga rumah Harga minyak Gaji menteri dan c suite Benda yang tak naik Gaji minimum Benda yg takde otak Majikan di atas Gaji naik Kos sara hidup dikawal Harga rumah dikurangkan & dikawal

tu laa. dulu najib dah janji min wage 1.5k..korg xnak These people think they are living in an isolated island is it? The cost of living have been rising all these centuries and one of the main reason is due to supply and demand worldwide. For that reason income must go up too in tandem with the rising cost!

Buang UMNO, PAS, Bersatu dan seangkatan dengannya semua akan pulih.. Kos sara hidup tak boleh kawal, gaji tak boleh tinggi. Masalah ini dijangka tidak akan selesai. Ramai dah hidup bercatu berkawal sejak PKP . Takde alasan lagi nak suruh kawal kos hidup kalau ayam seekor purata 16 Ringgit . Majikan macam ni selalu benefit dari kerajaan dan memerah pekerja

KerajaanGagalLagi Bodoh majikan mana ckp ni

Yes. Kos produk dan perkhidmatan perlu dikurangkan. Tapi gaji pun kena dinaikkan. Kita zaman berubah. Bukan mcm tahun 1990 dh. Rumah makin tahun makin naik. Kereta pun makin tahun makin naik. Knp gaji pulak makin tahun kena turun? Majikan tayang lambogini. Pekerja tayang apa? Jangan buat klaka. Harga ayam masa raya pon tak bole kawal. Lagi sembang hal ni

Kos sara hidup pon xboleh nak kawal apa cerita kerajaan setang ni. Marhaen x cukup kerja dan gaji .. majikan tersepit di tengah.. gaji mesti bayar, barang takde orang beli, harga pun x leh naik bab takde orang cukup duit nak beli. Last last x de orang salah kerajaan.