Newyork, 'Koronavirus'

Newyork, 'Koronavirus'

Harimau Amur dijangkiti Covid-19

#newyork Harimau betina berusia empat tahun yang ditempatkan di Zoo The Bronx, dekat sini, disahkan Covid-19.

6/4/2020 5:40:00 AM

newyork Harimau betina berusia empat tahun yang ditempatkan di Zoo The Bronx, dekat sini, disahkan Covid-19.

NEW YORK: Harimau betina berusia empat tahun yang ditempatkan di Zoo The Bronx, dekat sini, disahkan positif koronavirus baharus (Covid-19).

Haiwan diberi nama Nadia itu dipercayai mendapat jangkitan virus itu daripada penjaga di zoo berkenaan.Nadia, bersama kakaknya Azul, antara dua harimau Amur (Siberia) dan tiga singa Afrika mengalami batuk kering dan kesemuanya dijangka pulih.“Haiwan itu kelihatan hilang selera makan tetapi keadaannya nampak baik, peka dan masih berinteraksi dengan penjaga zoo.

Periksa suhu badan, makan dalam kelas Kuala Lumpur cops nab 11 for drink driving Op Mabuk 'all out'!

“Kami melakukan ujian terhadap Nadia dengan berhati-hati dan memastikan sebarang maklumat diperoleh mengenai Covid-19 akan menyumbang kepada pemahaman berterusan mengenai wabak itu di seluruh dunia,” kata pihak Zoo dalam satu kenyataan, semalamMenerusi kenyataan sama, pihak zoo memaklumkan tidak pasti bagaimana virus itu boleh ada di dalam badan haiwan seperti harimau dan singa kerana setiap spesis memberi tindak balas berbeza terhadap jangkitan, namun akan dipantau dengan lebih dekat.

Difahamkan, empat harimau lain di situ, iaitu harimau bintang salji, Cheetah, Amur dan Puma tidak menunjukkan sebarang tanda penyakit.“Harimau di bawah jagaan kami dijangkiti oleh penjaga yang sudah mempunyai penyakit atau sebelum dia ada simptom berkenaan.

“Sebagai langkah keselamatan, kesemua haiwan menunjukkan simptom ditempatkan di kawasan berbukit khusus untuk harimau.“Tiada bukti menunjukkan ada individu dijangkiti virus itu disebabkan haiwan di Amerika Syarikat (AS) tetapi langkah berjaga-jaga akan diambil demi keselamatan semua,” katanya.

Kesemua empat zoo di bawah Persatuan Hidupan Liar dan Pemuliharaan di New York, termasuk The Bronx kini ditutup untuk orang awam bermula 16 Mac lalu.Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 6 April 2020 @ 10:35 AM Read more: Harian Metro »

😭😭 Kesian.... Harap nadia tabah n kuat lawan covid ni. 💪 korang percaya ke Amerika.. Pat² bawak nadia balik Siyes arrr Cuba guys bayang kan...kalau burung berjangkit..how...manusia...adakah ini petanda dunia akam saksikan petanda besar kiamat.... Hati-hati. Haiwan peliharaan kita juga berkemungkinan boleh menjadi perumah. Simpan kucing dan anjing di rumah. Jangan biarkan kucing-kucing dan anjing merayau. Kucing balik, jilat tuan. Secara tak langsung, tuan pula dijangkiti. Segalanya mungkin.

mula aku ingat pasukan harimau malaya rupa2nya btul2 harimau😅 kucing n anjing pun dah ada kena katanya😱 Baru 4 tahun.. Masih muda lagi get well soon, Nadia. My prayers always for u. Kesian, haiwan x berslh hm sdihnya..😭😪 seriuslaaa sebelum ni kata hanya pada manusia lepas ini maksudnya kucing anjing lembu dan sebagainya bisa dijangkiti virus ini DrAmalinaBakri DGHisham komen sikit...😰

How come? Harimau terjangkit,yeke? Spesis dia berkemungkinan gak ke? 🤦🏻‍♀️ Benar kahhh ahh sudahh 😰🤦🏻‍♂️

179 kes positif Covid-19, empat lagi kematiankualalumpur Empat kematian berkaitan jangkitan Covid-19 dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), setakat 5 petang, hari ini.

Covid-19: Govt should introduce free mass testing post-MCO — Lim Kit Siang | Malay MailAPRIL 4 — Malaysia must from learn from the best practices of other countries like South Korea, Singapore and China in the invisible war against the Covid-19 pandemic so as not to repeat the nightmares that other countries like Italy, Spain, France, United Kingdom and United States are...

How world leaders are living through Covid-19NSTworld: Concerns over Putin's health emerged after he was shown on television shaking hands, without protective clothing, with the chief doctor of Moscow’s main hospital, who then tested positive.

Covid-19: Malaysians in UK reach out to helpLONDON: Instant Hijab UK founder Dr Eliesmaziah Elias, 46, who’s based in Manchester, is using her sewing skills, coupled with her knowledge of biomaterial, to produce face masks made of English cotton to be distributed to paediatric ward nurses at Panda Unit of Salford Royal Hospital in Manchester.

Covid-19: Maeps transformed into massive makeshift hospitalNSTnation Three days is all the government needed to transform the exhibition halls of the Malaysia Agro Exposition Park (Maeps) into a gigantic temporary makeshift hospital for Covid19 patients. Great job.. Bagus dan bijak... Mudah2an tidak digunakan langsung....with MCO jumlah jangkitan menurun.

COMMENT | What will Covid-19 do to victims of war?Lack of medical care is what makes the coronavirus’ inexorable march into conflict zones so terrifying.