Kubangpasu, 'Kedah', 'Kubang Pasu', 'Harga Telur', 'Harga Bawang'

Kubangpasu, 'Kedah'

Harga bawang, telur naik

HARGA bawang dan telur di Kubang Pasu didapati naik akibat bekalan yang berkurangan.

30/3/2020 5:34:00 AM

KubangPasu 'Dulu seorang pelanggan hanya membeli 5 biji telur tapi sekarang semuanya datang beli sepapan atau 30 biji. Pengguna tak perlu risau kerana telur sentiasa ada bekalan, buat belian secara biasa sahaja, barulah harganya boleh stabil.' - Peruncit

HARGA bawang dan telur di Kubang Pasu didapati naik akibat bekalan yang berkurangan.

Peruncit dan pemborong, Mohamad Ali Jinah Mohamed Abbu Baker, 70, berkata, bekalan bawang kecil itu terputus sejak dua minggu lalu.Katanya, harga bawang kecil pada waktu itu adalah adalah RM14 sekilogram.“Sejak penularan wabak Covid-19 harga bawang paling cepat naik, namun bagi bawang putih harganya stabil iaitu RM8 sekilogram dan bawang Holland RM2 sekilogram.

Individu dikuarantin tak boleh keluar rumah langsung PH ramps up psy-war, claiming 'numbers' to present to Agong Covid-19: Tiada jangkitan pusat beli-belah di Johor Bahru

“Harga bawang semua orang sedia maklum naik sejak hujung tahun lalu, ia tidak dapat dielakkan kerana semuanya diimport dari luar negara, namun pengguna mempunyai pilihan boleh menggunakan bawang Holland,” katanya yang lebih 40 tahun berniaga di Jalan Masjid, Jitra Lama.

Selain bawang, Mohamad Ali berkata, harga telur meningkat hampir setiap hari iaitu dengan kenaikan purata sebanyak lima sen sehari.Katanya, harga telur bagi gred C naik daripada RM8 kepada RM12 sepapan dan ia dijangka terus meningkat sekiranya pelanggan terus membuat pembelian panik.

“Dulu seorang pelanggan hanya membeli lima biji telur tapi sekarang semuanya datang beli sepapan atau 30 biji.“Pengguna tak perlu risau kerana telur sentiasa ada bekalan, buat belian secara biasa sahaja, barulah harganya boleh stabil.“Barang runcit lain seperti beras, gula, tepung, minyak masak semuanya cukup dan tidak berlaku kenaikan harga,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 30 Mac 2020 @ 10:21 AM Read more: Harian Metro »

Mmg bala bila PASUMNO memerintah Dulu guna telur unk bekfast je. Skang guna telur unt tgh hari mlm sbgai lauk. Tu hakikat mcm kat umah sy skang. Bkn pembelian panik tp keperluan Pembeli beli sekali sepapan tu sbb taknak banyak expose dkt luar. Pastu kalau beli sikit2 tiba2 takleh keluar rumah terus mcm yg berlaku dkt P. Ibrahim Majid? Engko nak beli kan barang dapur ke?

Beli mcm biasa boleh, tp tb2 tgh mlm dia bt lockdown mcm kt kluang tu, apa nk makn.. Pembeli beli sepapan sbb skrg tak boleh keluar sekerap dulu

Pengguna gesa kerajaan pantau kenaikan harga barang ketika PKPPeniaga mengambil kesempatan ketika pengguna dalam keadaan panik menghadapi PKP sehingga 14 April. FMTNews PKP Barang

PM tinjau pasar raya, syukur rakyat patuhi jarak sosial | The Malaysian InsightMuhyiddin Yassin memuat naik gambarnya ke pasar raya di media sosial. Yeke? Dia tak pergi mydin kut. Cuba tinjau. Siap bawa family lagi

Covid-19: Polis buru dua pemilik akaun FacebookPOLIS giat mengesan dua pemilik akaun Facebook dikenali sebagai ‘Fiza Wie’ dan ‘Mizo Sulaiman’ selepas memuat naik berita palsu serta kebocoran maklumat berhubung wabak koronavirus baharu (Covid-19) di Labuan. Tangkap..sumbat dlam jail....

'Bukan hantu lah...'chukai “Masih ramai orang terutama remaja yang keluar malam dan tidak patuh arahan, (jadi) saya mengambil pendekatan memuat naik gambar itu di Facebook (FB),” kata Muhammad Urabil Alias, 38, dari Chukai. Ramai takut hantu dari pihak berkuasa..🤭 Adoi buat pe ko bgtau pasni diorg kuar balek,sesenyap dahlah ko ni pon

Stesen radio Sinar mohon maafRap Stesen radio Sinar mencetuskan kemarahan warganet apabila memuat naik gambar grafik menunjukkan masjid dan dikaitkan dengan penularan wabak pandemik Covid-19 di akaun Facebook rasminya benda kecik je ni. netizen je gelabah sebab tak paham apa maksud gambar ni Buat hal pulak radio sinar nie..dah mcm group watsapp suka viralkan berita palsu, jgn bungkus lepas nie sudah. Celaka punya radio! Macam tak ada otak, dah melepas baruk nak mintak maaf, semua kat radio tu bodo-bodo ke? sebab tu kena tanyak pendapat dan nasihat dulu. Penting nya sesebuah badan atau firma mempunyai penasihat dalam bab agama. tak kira lah apa jua jenis dagang pun! eh geram.

Wanita muat naik status hina polis ditahanpendang Tindakan seorang wanita berusia 20 tahun memuat naik status menghina polis di media sosial, Facebook mengundang padah apabila dia dicekup polis malam tadi. Apa la dalam pemikiran dia semasa dia tulis macam tu semasa waktu itu kan Untungla dapat satu persalinan percuma. Orang lain dapat duit bantuan, dia dapat rumah free Tolonglah Hormat Penat Lelah Mereka Di Barisan Hadapan Bekerja Siang Malam Jaga Keselamatan Negara......Minta Tolonglah Sangat2.....Tolong Rasai Korang Duduk Dalam Situasi Mereka...Baru Korang Faham